Engelli Kimlik Kartı Sorgulama ve Başvuru Şartları
Engelli kimlik kartı, şartları taşıyan herkese verilen bir belgedir. Engelli kimlik kartı sorgulama nereden ve nasıl yapılır, engelli kimlik kartı başvuru şartları nelerdir gibi sorularının cevaplarını yazımızda hazırladık. Engelli kimlik kartı ile ilgili tüm detayları inceleyebilirsiniz. Engelli kimlik kartı başvuru adımları, gerekli evraklar ve sunduğu avantajlar hakkında bilgi sahibi olmanız kartı talep etmeden önce bilmeniz gereken detaylardır.
Engelli Kimlik Kartı Nedir?
Engelli kimlik kartı, %40 ve üzeri oranda engellilere verilen belgedir. Bu kartı taşıyan engelliler, devletin engelliler için sağladığı hizmetlerden faydalanabilir ve hakları kullanabilirler.
AYRICA DETAYLARA BAKINIZ: Engelliler Veri Tabanı Oluşturulmasına ve Engellilere Kimlik Kartı Verilmesine Dair Yönetmelik
Engelli kimlik kartı doğuştan veya sonradan engel durumu oluşan bireylerin kullanımına sunulmuştur. Bedensel, ruhsal, zihinsel, duyusal ve sosyal yeteneklerinde engel bulunan T.C. vatandaşları için verilen kart için en az %40 engel şartı bulunmaktadır.
Engelli Kimlik Kartı Nerelerde Kullanılır?
Engelli kimlik kartının kullanım alanları oldukça fazladır. Sosyal, ekonomik birçok öncelik ve ayrıcalık sunan bu kartı kullanmaya hak kazananlar birçok yerde karttan faydalanabilirler.
Engelli kimlik kartının kullanıldığı yerler ve avantajları şunlardır:
- Sinema indirimi,
- Ücretsiz tiyatro,
- Mobil operatör indirimi,
- THY uçuş indirimi (İç hatlar için %20, dış hatlar için %40),
- Tren yolculuklarında indirim,
- Belediye otobüsü ücretsiz kullanımı,
- Metro, tramvay ücretsiz kullanımı,
- Şehirlerarası otobüs yolculuğu indirimi,
- Ücretsiz açık öğretim kaydı,
- Araç alımlarında ÖTV ve KDV muafiyeti,
- Ücretiz araç parkı,
- Araç muayenesinde indirim ve öncelik,
- Öğrenim ve harç kredisinin geri ödenmesinde indirim,
- MTV muafiyeti (%90 ve üzeri için).
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli kimlik kartı başvurusu, bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılmaktadır. Engelli kimlik kartı başvurusu yaparken sizden istenen bazı belgeler mevcuttur, bu belgelerle müracaatınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli kimlik kartı ön başvurusunu E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Sistem üzerinden ön başvuru yapmak için buraya tıklayınız.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu Şartları Nelerdir?
Engelli kimlik kartı başvurusu yapabilmek için tam teşekküllü bir hastaneden alınmış ‘’Engelli Sağlık Kurulu Raporu’’ olmalıdır. En az %40 özrü bulunan herkes, gerekli diğer evraklarla birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne giderek engelli kimlik kartı başvurusu yapabilir.
Engelli Kimlik Kartı Başvurusu İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Engelli kimlik kartına başvuru için istenen evraklar şunlardır:
- T.C. kimlik belgesi
- T.C. kimlik belgesi fotokopisi
- Engelli sağlık kurulu raporu
- Vesikalık fotoğraf (2 adet)
Engelli Kimlik Kartı Ücretli Mi?
Hayır, engelli kimlik kartı başvurusunda hiçbir ücret alınmamaktadır.
Engelli Kimlik Kartı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Engelli kimlik kartı sorgulamasını E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden şifre edinebilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede yer alan arama butonuna ‘’Engelli kimlik kartı sorgulama’’ yazınız. Karşınıza çıkan ekranda adınıza düzenlenmiş bir kart bulunursa gözükecektir.
E-Devlet sistemi üzerinden engelli kimlik kartı sorgulaması yapamıyorsanız ALO 144 hattını arayarak kimliğiniz hakkında sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. ALO 183 hattı üzerinden de engelli kimlik kartınız ile alakalı problemlerinizde destek alabilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar?
Engelli kimlik kartı, birçok hakkın ve önceliğin kullanılması için gerekli belgedir. Engelli kimlik kartı ile kamu kurum ve kuruluşları ile özel kurumların sağladığı ayrıcalık ve indirimlerden yararlanabilirsiniz. Ücretsiz ya da indirimli seyahat hakkı, resmi iş ve işlemlerde öncelik, bedava sosyal etkinlik ve uygulama hakları gibi birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. Belediyelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektördeki şirketlerin personel alımlarında engelli kontenjanı bulunmaktadır. İş başvurularında bu kontenjanlardan yararlanabilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartının Faydaları Nelerdir?
Engelli kimlik kartının faydaları yazımızın giriş kısmında saydığımız şekildedir. Engelli bireyler bu öncelik ve avantajlardan engelli kimliği kullanarak faydalanabilirler.
Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu Nereden Alınır?
Engelli kimlik kartı başvuru formu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerinde matbu evrak olarak bulunmaktadır. Başvuru yapmak için il müdürlüğüne gittiğiniz zaman form size elden verilecek ve doldurmanız istenecektir. Dışarıdan bir çıktı alarak gitmenize gerek yoktur.
Engelli Kimlik Kartı Nereden Çıkarılır?
Engelli kimlik kartı, ikamet ettiğiniz şehrin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerinden çıkartılmaktadır. Bu konuda tek yetkili merci burasıdır.
Engelli Kimlik Kartı Yenileme Nasıl Yapılır?
Engelli kimlik kartı yenileme işlemi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerinden yapılmaktadır. Engelli kimlik kartı yenileme işlemi için şu evraklar istenmektedir:
- T.C. kimlik belgesi
- T.C. kimlik belgesi fotokopisi
- Engelli sağlık kurulu raporu
- 2 adet vesikalık fotoğraf
Engelli Kimlik Kartı Randevu Nasıl Alınır?
Engelli kimlik kartı randevusu almak için E-Devlet üzerinden ön başvuru talebi oluşturmanız gerekir. T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle sisteme giriş yaparak ön başvurunuzu oluşturabilirsiniz.
Engelli Kimlik Kartı Ne Kadar Sürede (Kaç Günde) Gelir?
Engelli kimlik kartı başvurusundan itibaren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, belgelerin incelemesini gerçekleştirir. Başvurunuzun olumlu bulunması durumunda 7 iş günü içerisinde engelli kimlik kartı sizlere ulaştırılmaktadır.
Engelli Kimlik Kartı İptal Edilir Mi?
Evet, engelli kimlik kartı iptal edilebilir. Engelli kimlik kartının iptal edilmesi için gerekli sebepler şöyledir:
- Engelli bireyin vefatı,
- Engel oranında iyileşme olması (%40’ın altına düşmesi),
- Yanlış/hatalı beyan,
- Engelli kimlik kartı hakkı kazanmak için gerekli şartlardan herhangi birinin eksik olması durumunda kart iptal edilmektedir.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
Engelli sağlık kurulu raporu almak için şu adımları takip ediniz:
- https://www.mhrs.gov.tr adresi üzerinden randevu oluşturunuz. Sistem üzerinden randevu oluşturamıyorsanız telefon üzerinden ALO 186 hattı ile randevu alabilirsiniz.
- Randevu günü tam teşekküllü bir hastanede muayene işlemleri yapılır. 8 farklı branştaki doktor tarafından muayene gerçekleştirilir.
- Muayene uygulamaları sağlık kuruluşunun başhekimi tarafından onaylanır.
- Muayene işlemi bittikten sonra Sağlık Kurulu Heyeti toplanır. Muayene olan bireyin engel oranı kurul tarafından tespit edilir.
- Belirlenen yüzdelik oran sonrasında oluşturulan ‘’Engelli Sağlık Kurulu Raporu’’ hastanenin başhekimi tarafından onaylanır.
- Sağlık kurumu tarafından belirlenen rapor teslim tarihinde evrak alınabilir.
Engelli Kimlik Kartının İptal Edilmesine Neden Olabilecek Durumlar Nelerdir?
Engelli kimlik kartı sahiplerinin kartlarının iptal olmasına sebep olabilecek bazı durumlar şu şekildedir:
- Engelli bireyin vefat etmesi durumunda kartı iptal edilmektedir. Bir başkası engelli bireyin kartını kullanamamaktadır.
- Kişinin engel oranının %40’ın altına düştüğü tespit edilir ise; bu durumda kartı iptal edilmektedir.
- Engelli kimlik kartının iptal edilme durumları içerisinde yanlış beyan da bulunmaktadır. Bir kişinin yanlış beyan ile kart almış olması şikayet üzerinde tespit edilir ise; kart iptal edilmektedir.
- Kartın başvuru şartlarının sağlandığı durumların ortadan kalkması sonucu kartın iptali gerçekleşmektedir.
Engelli Kimlik Kartı Sahiplerinin Yararlanabileceği Avantajlar Nelerdir?
Engelli kimlik kartının sunduğu haklar şunlardır:
- Tiyatro, sinema gibi birçok sanatsal faaliyete katılmak istemeleri durumunda; kendilerine bilet alımında indirimli fiyatlar sunulmaktadır.
- Toplu taşıma hizmetlerini kullanırken herhangi bir ücret ödemeleri gerekmemektedir. Belediye otobüsleri, tramvay, metro, TCDD ve deniz yolları seferleri gibi toplu taşımalar bu ücretsiz taşımacılığa dahildir.
- Engelli kimlik kartı sahiplerinin uçak biletleri için de indirim fırsatları bulunmaktadır. Türk Hava Yolları başta olmak üzere bazı şirketler üzerinden alınacak olan uçak biletlerinde indirimli tarifeden yararlanabilmektedirler.
- Açık öğretim kaydı yaptırmaları durumunda herhangi bir ücret ödememektedirler.
- Her park yerinde engelliler için ayırtılmış ve fark edilir şekilde belirtilmiş özel park yerleri bulunmaktadır.
- Engellilerin araç satın alması durumunda; ÖTV ve KDV indiriminden yararlanmaları mümkündür.
- KYK başvurusu yapmaları durumunda yurt hakkında kendilerine öncelik tanınmaktadır ve ayrıca herhangi bir ücret alınmamaktadır.
- KYK’nın geri ödemeli kredilerine başvuru yapmaları halinde; geri ödenecek olan tutar üzerinde %50 indirim yapılmaktadır.
Telefondan engelli kimlik kartı sorgulama nasıl yapılır?
Engelli kimlik kartı sorgulamasını ALO 144 hattı üzerinden yapabilirsiniz. Ayrınca ALO 183 hattı üzerinden engelli kimlik kartı ile ilgili destek alabilirsiniz.
Engelli kimlik kartı ön başvurusu nereden yapılır?
Engelli kimlik kartı ön başvurusunu E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Engelli kimlik kartı kaç günde gelir?
Engelli kimlik kartı ortalama 1 hafta içerisinde teslim edilmektedir.
Engelli kimlik kartı başvuru formu nereden alınır?
Engelli kimlik kartı başvuru formunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüklerinden alabilirsiniz.
Engelli kimlik kartı almak için ücret ödenir mi?
Hayır, engelli kimlik kartı almak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
2 aydır bekliyorum siz oraya 7 günde gelir diyorsunuz kaç kere gittim 5aydır bekleyen var beyfendi orda çslışanlar 7 günü silseniz 2 ila 3 ay olarak yazın bence
Benim yüzde 70 engelli raporum var nelerden faydalanirim teşekkür
ssk haseki hastanesinden 2012 yılında aldığım astım raporuyla engelli kontenjanından toksözspor firmasında çalışmaya başladım 1 kasım 2019 yenilemek istedim benden tekrar rapor istediler .önce 5 yıl sonra 1,5 yıl son olarak 1 yıl kullandım her seferinde yenilenmişti bu sefer yenilenmedi fakat benim tedavim sürüyor . beyaz kartımı tekrar aktif hale getirmek istiyorum tşk.ler.
Merhaba ben 2014 Kasım ayında devlet hastanesinden heyet kuruldan
%62 sürekli engelli raporu aldım .
Ve SGK Dan emekli oldum.
SGK 5 yıl sonra maaşımı iptal etti nedeni 4 gün iş verenim SGK Bildirimin yanlış yapmış dediler .
Şimdi ise bağkurdan 5600 günle
Engelli raporumu kullanarak emekli ola bilirmiyim.
Engelli kart sorgulama
%40 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden engelli raporum var. Hastalıklarım ”SÜREKLİ” ama rapor 2 yıllık (rahatsızlığın ilerleme ihtimaline karşı) Engelli Kimlik kartı için müracaat ediyorum ”RET” geliyor. Niye?
Yüzde 40 üzerine veriyor kardesim
slm kolay gelsin benimde %51 raporum var hangi hizmetlerden yararlana bilirim biliverirseniz sevinirim
Merhabalar. %42 ortapedik ve kronik(süreğen) vergi indirimi müracatı yaptım iş yeri dilekçesiyle kaç günde gelir ankara merkz düşüş olurmu emekli olabilirmiyim giriş:1991 5900 günüm var +benim B norm ehliyetim var engelli ehliyeti alabilrmiyim arac icin teşekkürler.
Merhaba raporunuz geldimi düşüş oldumu emekli oldunuzmu
MERHABALAR,
21 12 1998 de ISKUR TARAFINDAN OZURLU KADROSUNDA IŞE BAŞLADIM. %45 ORANINDA AYAKTA CALISAMAZ RAPORUM VAR. VERGI INDIRIN BELGEM YOK AMA BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜ KIMLIK KARTIM VAR.
3.DERECE SAKATLIK DURUMUNA GÖRE EMEKLILIK HAKKIM DOĞDU FAKAT NE YAPMAM GEREKIR
Heybeliada Değirmen Burnu piknik alanına girerken engelli kimlik kart geçerli mi
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.
YÜZDE 51 ENGELLİ KARTIM VAR ÖREN YERLERİNE VE MÜZELERE NASIL GİRERİM
Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Zeki bey.