Devlet Memurları 1 Yıl İçinde Kaç Gün Rapor Alabilir?
Devlet memurları, öğretmenler ya da özel sektör çalışanları yıl içinde bazı durumlar ya da hastalıklar nedeniyle hastalık izinleri veya rapor alabilmektedirler. Yalnız, bu gibi durumlarda devlet memurlarına bazı haklar tanınsa da birtakım kurallar ve yasalar ile birlikte rapor verilebilmektedir. Bunlardan biri de belli yasalar dahilinde tek hekimin yıl içinde devlet memuruna verdiği raporda sınır olması durumudur.
Tek Bir Hekim Söz Konusu ise
Eğer memur, rapor hakkını tek bir hekimden yana kullanıyorsa yıl içerisinde en fazla 40 gün rapor alma şansları bulunmaktadır. Bu raporlarda toplam 40 gün verilmemektedir. Bir seferde alacağı maksimum gün sayısı 10 gündür. Eğer 10 gün sonrasında tekrar kontrol muayenesi gereken bir rahatsızlık durumu söz konusuysa artı bir 10 gün daha rapor bu kontrolden sonra aynı hekim tarafından verilebilir. Bu 10 günden sonra tekrar rapor alma durumu tek bir hekim tarafından yapılamamaktır. Bu durumda; ancak sağlık kurulunca istirahat dönemi uzatılabilir.
Tek bir hekimden alınan bu raporlar yurtiçinde ya da yurtdışında çalışan hekime göre değişmemektedir. Ülkemizdeki mevzuata uygun olarak düzenleme yapılmaktadır.
Hastalıklar Arasındaki Farklılıklar
Memurlar, iş halindeyken bir kazaya uğramış ise bu durum istisnai durumlar arasına girmektedir. Memura gerekli rapor verilir ve iyileşene kadar bu rapor sınırsız tutulur. Meslek hastalığı denilen hastalıklarda da aynı koşullar kabul edilmektedir ve hasta iyileşene kadar görevden uzak tutulmaktadır.
Kanser ya da akıl hastalığı gibi uzun süre tedavi olunması gereken ve sağlık kurumuna yatış gerektiren hastalıklarda da rapor süresi değişmektedir. Bu gibi durumlarda tek hekim yerine sağlık kurumunca 18 aya kadar rapor verilebilmektedir.
Doğum izni gibi durumlarda da mevzuat dışında süreler uygulanmaktadır.
Sağlık Kurumunda Hekim Yok ise
Hastalık süresince gidilen sağlık kurumlarında hekim yoksa sağlık memurları ya da hemşireler de rapor alabilmektedirler. Bu rapor hastalık izni olarak sayılır ve 7 güne kadar alınmaktadır.
Tüm şartlar sonrasında tek hekimden alacağınız rapor süresi 40 günü aşarsa hakkınızda soruşturma başlatılacağını unutmamanız gerekmektedir. Bu koşullar ve kurallar sağlık kurumlarının, Sosyal Güvenlik Kurumları’nın görüşleri dahilinde Personel Başkanlığınca hazırlanır ve yönetmelik olarak sunulur. 657’ye bağlı tüm memurlar bu bilgilere ve gerekli mevzuatlara 105 numaralı maddeden bakabilirler.