sinavlar

SGK Görevde Yükselme Sınav Şartları ve Konuları 2026

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışan personelin kariyer planlamasında kilit rol oynayan SGK görevde yükselme sınavı başvuru şartları, ders konuları ve atama süreçleri…

Editör·
Yazıyı Oku →
canakkale-sgm-iletisim-bilgileri

Biga SGM İletişim Bilgileri, Adres ve Çalışma Saatleri

Biga SGM iletişim bilgileri, adres, telefon ve kurumda yapabileceğiniz işlemler hakkındaki güncel rehberimizle SGK başvurularınızı hemen tamamlayın.

Editör·
Yazıyı Oku →
sanliurfa-sgm-iletisim-bilgileri

Siverek SGM İletişim Bilgileri ve Ulaşım Notları

Şanlıurfa Siverek Sosyal Güvenlik Merkezi adres, telefon ve kurum içi hizmet detayları. Siverek SGM iletişim bilgileri ile hızlı randevu alma rehberi.

Editör·
Yazıyı Oku →
mhrs-balikesir

MHRS Onaylı Randevu Bandırma Hastanesi Rehberi

Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi için MHRS onaylı randevu alma, randevu onaylama süresi, saat sınırları ve iptal adımları hakkında eksiksiz kılavuz.

Editör·
Yazıyı Oku →
calisma-ve-sosyal-guvenlik-bakanligi

Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır? İşyeri Değişikliği

Yabancı personeller için çalışma izni transferi süreci, işyeri değişikliği şartları, Çalışma Bakanlığı başvuru adımları ve SGK bildirim rehberi.

Editör·
Yazıyı Oku →
Bağkur

Bağkur Prim Borçları Nasıl Yapılandırılır, Şartları Neler ?

Bağkur Prim Borçları Nasıl Yapılandırılır, Şartları Neler ?

Meclisten geçen son yapılandırma ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu olan Bağkurlular için iki farklı yapılandırma seçeneği gündeme gelecek. Bu kapsamda, Bağkurlular prim borçlarını peşin ödeyecek ya da yapılandırılacaklar ya da sigortalılık süreleri durdurulacak.

Bağkur Prim Borçları Nasıl Yapılandırılır?

Meclise sunulan yasa teklifi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na Bağkur prim borcu olanlar için iki farklı seçenek mümkün olacak. Buna göre Bağkurlular prim borçlarını ödeyecekler ya da sigortalılık süreleri durdurulmuş olacak. Durdurulan süreler de emeklilik kapsamında değerlendirilmeyecek. TBMM genel kurulu gündeminde bulunmakta olan istihdam paketi kapsamında Plan Bütçe Komisyonu’na eklenmiş olan borçların yapılandırılması ile ilgili olarak verilmiş önergelerde Bağkur prim borçları için ayrı bir düzenleme söz konusu. İlgili düzenleme biriken Bağkur borçlarını tamamen bitirmeyi hedefliyor.

Geçmişte yapılmış olan düzenlemelerin birisinde en az beş yıldan beri ödenmemekte olan borçlar için, bir başka yapılandırma düzenlemesinde de en az 12 aydır ödenmeyen borçlar için benzer bir uygulama yapılmıştı. Yeni düzenleme ise 31 Ekim 2020 tarihi temel alınarak prim borçlarının hepsini kapsayacak. Bu bakımdan esnaf ve tarım Bağkurluları için 31 Ekim 2020 tarihinden önce olan sürelere ilişkin borçlarının ödenmesi için iki aylık süre verilecek. Bu süre ise kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren başlamış olacak. Borcunu peşin ödeyemeyenler için ise kanun dahilinde yapılandırma başvurusu yapacaklar.

Prim Ödeme Süreleri Geçerli Kabul Edilecek

Prim borcunun ödenmemesi ya da yapılandırmaya dahil edilmemesi halinde, Bağkurluların primlerini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. Önceden prim ödemesi yaptıkları süre varsa ise bu süreler geçerlilik kabul edilecek. Özellikle bu noktaya Bağkurlu olanların dikkat etmeleri gerekiyor çünkü bu durum emeklilik sürelerini doğrudan etkileyecek. Örnek olarak 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren 4B kapsamında olan bir kişinin 1 Ocak 2019’dan beri sigorta primleri yatmıyorsa, 1 Ocak 2019 sonrası geçen sigortalılık süresi emekliliğine dahil edilmeyecek, emeklilik hesaplanmasında bu süreler çalışmamış gibi kabul edilecekler.

Bağkur 4B kapsamına girdiği halde hiç prim ödememiş olan kimselerin ise tüm sigortalılık süreleri dondurulmuş olacak. Sigortalılık süreleri durdurulmuş olan kimseler esnaf olarak çalışmaya devam ediyorlarsa, 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren ise sigortalılık süreleri tekrardan başlatılacak.

Süre Canlandırılabilecek

Diğer yandan SGK prim borcu yapılandırması yapmak isteyenlere önemli bir kolaylık sunuluyor. Sigortalının kendisinin ya da vefatı halinde hak sahiplerinin talep etmesi durumunda ise sigortalılık süresinin tamamı, bağkur prim ödeme koşulu ile ihya edilebilecek. Fakat bu sürelerin ihya edilmesi yani canlandırılması için tüm sürelerin primlerinin ödenmesi gerekiyor. Primler, ödemenin yapılmış olduğu tarihteki asgari ücret tutarı temel alınarak, bu tutarın en fazla 7,5 katı olacak şekilde kişilerin belirleyecekleri tutar üzerinden ödenebilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na canlandırma başvurusu yapıldıktan sonra ödenecek olan prim tutarları da hesaplanarak kişiye tebliğ edilecek. Tebliğ edildikten sonra üç ay içinde borçların ödenmesi halinde ise durdurulmuş olan süreler tekrar sigortalılık süresi kapsamında değerlendirilebilecek. Aynı şekilde emeklilik hesabına da çalışma süreleri eklenmiş olacak. Tebliğ tarihinden itibaren borç tutarının üç ay içinde tamamen ödenmemesi halinde ise bu süreler sigortalılık süresi kapsamına alınmayacak, ödenmiş olan tutarlar ise faizsiz bir şekilde iade edilecek. İhya edilerek kazanılmış olan hizmet süreleri ise borcun ödenmiş olduğu tarihten itibaren geçerlilik sayılabilecek. Sigortalılığı durdurulmuş olanlar ise bu kimselerin bakmakla sorumlu olduğu kimseler hakkında ise 2012 tarihinden itibaren geçerli olan genel sağlık sigortası hükümleri de uygulanmayacak.

💬 Yorumlar (5)

H
Harun Şallı
14 Aralık 2017

iyi günler dilerim. Şu an için acaba bağkur yapılandırması var mıdır ?

D
Danışma Birimi
16 Aralık 2017
↩️ Yanıt

Harun Bey merhaba, faiz indirimi ile ilgili yararlanabileceğiniz bir af yok ancak borcunuza göre belirlenen bir peşinat ile yine taksitlendirme hakkınız var.

F
Fikret Şahin
28 Ekim 2020

25 mayıs 1998 de bağkur başlangıcim var fakat prim hiç ödeyemedim 1 eylül 2005 'ten beri ssk lı olarak halen çalışmaktayım 25 mayıs 1998 ile 1 eylül 2005 tarihleri arasını yapılandırma kapsamında borçlanıp işe giriş tarihimi 25 mayıs 1998 e çekebilirmiyim

D
Danışma Birimi
29 Ekim 2020
↩️ Yanıt

Merhaba, 2008 yılında çıkan kanunla 2008 öncesi dönemi borçlanamazsınız.

A
Abdi
2 Kasım 2020

S.a 1964 4 02 doğumluyum 85 yılında 18 ay askerlik yaptım bagkur başlangıç tarihim 02.12.1989 2600 gün aralıksız bagkurum var yeni yasa ile tevkifat kesintileri var ihya yaparak emekli olabilirmiyim tsk ederim

Yorum Yap

ℹ️ Yorumunuz incelendikten sonra yayımlanır.