E-Devletten Hayat Sigortası Parası Nasıl Alınır?
E-Devlet üzerinden hayat sigortası parası sorgulaması yapabilir ve geri alabilirsiniz. Ancak bu sorgu sonrası çıkan paraların ödenmesi ile e-Devlet sistemi ilgilenmemektedir. E-Devlet sistemi sadece kişinin üzerine kayıtlı olan sigorta bilgilerini, borçları, poliçe içeriklerini ve tazminat gibi bilgileri gösterir. Bunun dışındaki herhangi bir kısma karışmaz.
Bir dönem internet üzerinde yayılan yanlış bir bilgi nedeniyle kişiler kredi çekerken yapılan hayat sigortası parasını e-Devlet sistemi üzerinden iptal edebileceklerini ya da parayı çekebileceklerini düşündü. Ancak öyle bir uygulama gerçekte yok.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası Türkiye’de uygulanan en eski sigorta türlerinden biridir. Beklenmedik durumlar ile karşılaşıldığında sigorta edilen kişiye ya da mirasçılarına maddi destek sağlamak üzere düzenlenen bir poliçe türüdür. Günümüzde daha çok bankalarda kullanılan krediler sebebiyle bilinirliği artan hayat sigortası poliçeleri, geniş teminat kapsamına sahip olmalarına rağmen bireysel emeklilik veya sağlık sigortası kapsamında değildir.
Bir tür birikim sigortası olarak da tanımlanan hayat poliçeleri; vefat, geçici iş kaybı, sakatlık, kaza ve hastalıklar nedeniyle oluşabilen maddi kayıpları telafi etmek üzere kurgulanmıştır. Ayrıca eğer poliçe düzenlenirken belirtildiyse sözleşme süresinin dolmasıyla toplu ödeme de alınabilen bir yatırım aracıdır.
Hayat sigortaları, sigorta şirketleri tarafından belirli bir prim karşılığında düzenlenir. Bu düzenleme ile poliçenin sözleşme süresi dolana kadar gerçekleşmesi muhtemel bir dizi risk teminat kapsamına alınır.
Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?
Hayat sigortası kullanım amacı olası bir olumsuzluk durumunda kişinin maddi olarak kendini güvence altına almasıdır. Ölüm, kaza, işsiz kalma, hastalık gibi durumlarda yaşanacak maddi kayıplar bu sigorta ile güvence altına alınır. Böylece hayatın istenmese de içinde olan negatif durumlardan kişiler korunmuş olur.
Hayat sigortalarının kapsadığı teminatlar:
- Kaza, hastalık, sakatlık gibi durumlarda oluşan iş kaybı nedeniyle oluşacak maddi zararların telafi edilmesi
- Kaza, hastalık veya doğal yollar ile kişi vefat ettiğinde mirasçılarına yapılacak toplu ödeme
- İstem dışı işsizlik durumunda kredi, kredi kartı, fatura gibi borçların karşılanması
- Kaza ve hastalıklar nedeniyle oluşabilecek tıbbi giderlerin karşılanması
- Hayati tehlikesi yüksek olan hastalıkların teşhis ve tedavi süreçlerindeki masrafların karşılanması
- Kaza, hastalık, iş kaybı gibi durumlarda gündelik tazminat ödenmesi
- Poliçede belirtilen süre sonunda olası risklerin gerçekleşmemesi durumunda oluşturulan birikimlerin toplu ödeme olarak alınması.
E-Devletten Hayat Sigortası Parası Nasıl Sorgulanır?
E-Devlet’ten hayat sigortası sorgulaması yapabilmek için öncelikli olarak kişilerin e-Devlet şifresine ve üyeliğine sahip olması gerekmektedir. Bunlara sahip kişiler kendi bilgileri ile girerek e-Devlet üzerinden hayat sigortalarını sorgulayabilmektedir. Bunun için e-Devlet sistemindeki arama motorundan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin “Hayat Sigotası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama” bölümüne girilmelidir. Bu sayfaya girildiğinde sistem otomatik olarak kişinin üzerine olan tüm sigorta işlemlerinin bilgilerini raporlamaktadır.
E-Devletten Hayat Sigortası İptal Edilebilir Mi?
E-Devlet’ten hayat sigortası iptali yapılamamaktadır. Ancak e-Devlet üzerinden yapılan bir sigorta şikâyet edilerek sigortanın durdurulması talep edilebiliyor. Bunun için e-Devlet “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikâyet Başvuru ve Takibi” sayfasından şikâyet ve sigortanın iptali talep edilebilir. Bu talep gönderildiğinde şikâyet SEDDK ve sigorta şirketine iletiliyor. Ancak şikâyet ulaşır ulaşmaz, sigorta iptal edilip primlerin geri ödemesi yapılmıyor. Öncelikle bir inceleme süresi ve sigorta şirketinin itiraz süreci yaşanıyor. Eğer uygun görülürse süreç sonunda sigorta iptali ve prim geri ödemesi yapılıyor.
Bunun dışında hayat sigortasının iptali için sigortanın yapıldığı sigorta şirketine gidilebilmektedir. Sigorta iptali için dilekçe verilmesi yeterlidir. Eğer kredi çekmek için yapılmış bir hayat sigortası varsa yine cayma hakkı kullanılabilmektedir. Ancak bu sigorta iptalinde bilinmesi gereken en önemli kısım olası bir vefat durumudur. Eğer hayat sigortası varken kişi vefat ederse mirasçılar bu borcu ödemek zorunda değildir. Sigorta bu borcu ödemeyi de taahhüt eder. Ancak iptal edilip primleri geri alındığında mirasçılar bu borcu ödemekle yükümlüdür. Ayrıca cayma hakkı kullanmak isteyen kişilere hiçbir sigorta şirketi ilk anlaşmada konan yükümlülüklerden daha ağır koşullar sunamaz.
E-Devletten Hayat Sigortası Parası Alınabilir Mi?
E-Devlet’ten hayat sigortası parası alınması gibi bir durum yoktur. Özellikle bankalardan kredi çekebilmek için yapılan hayat sigortalarının parasını çekmek isteyen vatandaşların yanlış anladığı bir haber nedeniyle böyle bir düşünce oluştu. Ancak e-Devlet üzerinde sistemi olan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin böyle bir yetkisi yoktur. Kurumun e-Devlet üzerinden açtığı bu sistemin amacı kişilerin sigorta şirketleri ile yaşayabileceği herhangi bir sorunda başvurularını kolay ve hızlı bir şekilde kuruma iletebilmesini sağlamaktır. Bu sistem üzerinden yaşanan her türlü sigorta aksaklığı bildirilebilir ve sigortanın kalan prim günü, sözleşme bitiş tarihi, varsa tazminat miktarı gibi bilgiler öğrenilebilmektedir.
E-Devletten Hayat Sigortası Tazminatı Alınabilir Mi?
E-Devlet’ten hayat sigortası tazminatı alınamamaktadır. Sistem üzerinden yalnızca sigorta poliçelerinin bitiş tarihi, tazminat hakkının miktarı vb. durumlar öğrenilebilmektedir. Eğer bunlarla ilgili bir problem varsa şikâyetler de buradan toplanmaktadır. Hayat sigortası parasını almak isteyen vatandaşların izlemesi gereken yol şu şekildedir:
- Hayat sigortasının yapıldığı bankaya başvurulması gerekiyor.
- Bu başvuru sırasında bankadan hayat sigortasının tazminatının istendiğine dair dilekçe verilmesi gerekiyor.
- Bankanın bu dilekçeyi reddetmesi durumunda kişinin Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapması gerekli
- Tüketici Hakem Heyeti yaşanılan şehrin kaymakamlık binasında bulunuyor.
- Tüketici Hakem Heyetleri sigorta primlerinin geri alınması için bakılacak davaları yılın belirli bir süresinde kabul etmekte ve davaları incelemektedir.
- Bu başvuru süreçlerini kaçırmamak için Resmi Gazete’de açıklanan tarihler takip edilmeli ve o zaman aralığında kaymakamlıktan başvurunun yapılması gerekiyor.
Hayat Sigortası Parası Nasıl Hesaplanır?
Hayat sigortası parası hesabı yaptırılan sigortanın kapsamına göre değişkenlik göstermektedir. Hayat sigortasının prim ödemeleri ve biriken parasına bağlı olarak alınan para değişmektedir. Bu para sigortalanan kişiye ya da sigortalının mirasçısına yani lehtarına ödenebilmektedir.
Sigorta için ödenen primlerin enflasyondan etkilenmemesini sigorta şirketleri garanti altına alırlar. Bunun için hazırlanan poliçeye göre bir faiz işlemi uygulanır. Eğer hayat sigortası süre boyunca iş kaybı, hastalık, kaza gibi nedenlerle kesintiye uğramamışsa ücretin tamamı ve anlaşılan faiz oranında bir ödeme, sözleşme bitiminde geri ödenir. Eğer kesintiler olmuşsa ya da prim ödemesinin dondurulduğu bir dönem olmuşsa bu kısımlar kesilerek ödeme yapılır.
Sigorta Şirketi Hayat Sigortası Paramı İade Etmiyor, Ne Yapmalıyım?
Hayat sigortası para iadesiyapılmadığı durumlar olabiliyor. Sigorta şirketinin ödeme yapmayı reddettiği durumlarda haklı gerekçeleri var mı yok mu iyi araştırılmalıdır. Bunun için sigorta yapılırken imzalanan poliçe sözleşmesine bakılır. Sözleşmede yazan tüm şartlar sağlandığı hâlde eğer sigorta şirketi geri ödemeyi reddediyorsa yaşanılan şehirdeki kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapılmalıdır. Tüketici Hakem Heyetleri bu tip davalarda sigorta şirketinin ve sigortalının davasını inceleyerek çoğunlukla sigortalının lehine olacak şekilde davaları yürütmektedir.
Bunun dışında hayat sigortasının parasını alamayan vatandaşlar, e-Devlet sistemi üzerinden şikâyetlerini iletebilmektedir. E-Devlet üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sayfasına girildiğinde yaşanan sıkıntılarla ilgili iletişime geçilebilmektedir. E-Devlet kullanmayan ya da kullanmak istemeyen vatandaşlar, https://www.sbm.org.tr linki üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile iletişime geçebilirler.