Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan Türkiye’de nasıl emekli olur sorusunun cevabı pek çok gurbetçi Türk vatandaşı tarafından merak edilir. Çeşitli nedenlerle yurtdışına giderek çalışmalar yapan kişiler emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilir. Yurt dışından emeklilik sisteminde gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi dahilinde ilgili maaş ödemesi alınır.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Her birey çalışma hayatı boyunca gerekli prosedürleri yerine getirmesi dahilinde emekli olarak güvenli bir yaşlılık dönemi geçirebilir.
Bu noktada yurt dışında çalışan kişilerin Türkiye’den emekli olma prosedürleri şöyledir:
- Türkiye’den emekli olma hakkı kazanmak için yurt dışı hizmet borçlanması yapılmalıdır.
- Kişiler, yurt dışında çalıştıkları süre kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyerek Türkiye’de emekli olma hakkı elde edebilir.
- Yurt dışında çalışılan ülkenin Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olması süreci kolaylaştırır.
- Almanya, KKTC, Kanada, Avusturya, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya ve Tunus gibi pek çok ülke ile Türkiye Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalar.
- 5510 sayılı kanun kapsamında yurt dışı borçlanması geçmiş hizmet süresi olarak tanımlanabilir.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Kaç Yaşında Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan bir kişi hizmet borçlanması ile Türkiye’den emekli olabilir. Bunun sağlanması için gerekli prosedürlerin resmi olarak halledilmesi şartı aranır.
Yurt dışında çalışan Türkiye’de kaç yaşında emekli olacağı ile ilgili değerlendirme ise şöyledir:
- Kişiler yurt dışı çalışmalarına bağlı olarak Türkiye’de prim ödemeleri dahilinde emeklilik hakkı kazanır.
- Ödenecek prim sayısı 5400 güne tamamlanmalıdır.
- 2021 yılı kapsamında 58 yaşını dolduran ve eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilir.
- Emekli aylığı alınmaya başlanması için yurt dışı çalışmalarının sonlandırılmış olması gerekir.
- Yurt dışı ikametinde sosyal yardım ya da sigorta yardımı alınması dahilinde emekli ödemeleri başlatılabilir.
Türkiye’de Sigorta Girişi Olmayan Kişiler Emekli Olabilir Mi?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının yaşlılık dönemlerinde Türkiye’den emekli olma hakkı olup olmadığı merak edilir. Bu durum mümkün olsa da gerekli prosedürlerin yerine getirilmiş olması şartı aranır.
Türkiye’de sigorta girişi olmayan kişilerin emekliliği ile ilgili bilinmesi gereken detaylar şöyledir:
- 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle düzenlenen yasa gereği yurt dışı çalışanları BAĞ-KUR kapsamında emeklilik hakkı kazanabilir.
- Emekli olmak için başvuru yapılan tarihten geriye doğru borçlanma gerçekleştirilmesi dahilinde süreç başlatılabilir.
- Bu noktada BAĞ-KUR kapsamında emekli olmak isteyen kişiler 5400 iş günü borçlanmasını ödemiş ve 62 yaşını doldurmuş olmalıdırlar.
Yurt Dışında Çalışan Türk Vatandaşlarının Türkiye’den Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Kişiler kimi zaman çalışmak amacıyla yurt dışına giderek orada kazanç sağlar. Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’den emekli olma şartları şu şekildedir:
- Çalışanlar Türkiye’den emekli olmak için başvuru oluşturmak durumundadır. Oluşturulan başvuruların onaylanması halinde süreç başlatılır.
- Başvuru yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranır.
- Türkiye’de geçerli olan emekli olma şartlarını sağlıyor olmak gerekir.
- Yurt dışında yaşamanın geçici bir süreliğine olduğunun belirtilmesi gerekir.
- Türkiye’ye kesin dönüş yapıldığı zaman yurt dışı borçlanması uygulanır.
- Borçlanma yapıldığı zaman bunu takip eden ilk 3 ay içinde yurt dışı borçlanması için prim ödemelerinin başlatılması gerekir.
- Banka hesabına giren paranın en fazla %45’i oranında prim ödemesi yapılmalıdır.
Tüm bu şartların sağlanması dahilinde kadın ve erkek Türk vatandaşları yurt dışından emeklilik hakkı elde edebilir. Böylece yaşlılık dönemlerinde daha iyi bir yaşam koşullarına sahip olabilir.
Yurt Dışında Çalışıp Türkiye’den Emekli Olma Hakkı Bulunan Kişiler Kimlerdir?
Yurt dışı çalışmaları sonrasında kişiler Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilir. Emeklilik için ilgili prosedür ve başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir.
Yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma hakkı bulunan kişiler şu şekildedir:
- En önemli kriter kişinin emekli olmak için başvuru oluşturmasıdır. Başvuru yapılmadığı sürece otomatik olarak bir emeklilik tanımlanması mümkün değildir.
- 18 yaşının doldurulması halinde kişinin yurt dışında çalıştığını ve Türkiye’ye döneceğini kanıtladığı noktada borçlanma yapması gerekir.
- Kadınlar yurt dışında ev hanımı olarak yaşasalar dahi emeklilik için başvuru yapabilir.
- Yarı zamanlı ya da tam gün çalışılması gibi ayrıntı kriter oluşturulmaz. Borçlanma banka hesap bakiyesine göre oluşturulur.
Yurt Dışında Çalışanlar Türkiye’den Emekli Olmak İçin E-Devlet’ten Nasıl Başvuru Yapar?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşları emekli olma talebinde bulunarak yaşlılık dönemlerinde emekli maaşı alabilir. Bunun mümkün olması için başlangıç olarak e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekir.
Yurt dışında çalışanların Türkiye’den emekli olmaları için e-devlet başvuruları şu şekildedir:
- Resmi web sitesi üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir.
- Sisteme giriş yapılması ardından arama motoru üzerinden ilgili bölüme ulaşılabilir.
- Karşınıza çıkan formun doğru şekilde doldurulması halinde başvuru oluşturulmuş olur.
- Bu adım sonrasında başvuru sahibinin Türkiye’ye gelerek SGK’ya fiilen başvurması gerekir.
- Türkiye’ye gelme durumu olamayan kişiler vekalet usulü ile başvurularını gerçekleştirebilir.
Yurt Dışında Çalışanların Emekli Olması İçin Ne Kadar Prim Ödemesi Gerekir?
Yurt dışında çalışan kadın ve erkek Türk vatandaşları emekli olma hakkı kazanabilmek için belirli oranda prim ödemesi yapmalıdır.
Bu noktada başvuru sürecini tamamlayan kişilere tanımlanan prim ödeme tutarları şu şekildedir:
- Emeklilik için kadınların giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 160.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Emeklilik için erkeklerin giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 190.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Bu prosedür yurt dışında hiç çalışmayan fakat doğum nedeniyle sigorta başlangıcı gerçekleştiren kadınlar için de gereçlidir.
Yurt Dışı Hizmet Borçlanması Nereden Yapılır?
Yurt dışında çalışan vatandaşların emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilmeleri için hizmet borçlanması oluşturarak bunun prim ödemesini yapmaları gerekir. Yeni kanun kapsamında ilgili kriterlerin sağlanması dahilinde emeklilik hakkı elde edilebilir.
Yurt dışı borçlanmasının nereye yapılması gerektiği ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntı şu şekildedir:
- Sigortalı ve hak sahibi olan kişiler borçlanma talebinde bulunmak için kimlik paylaşım sisteminde gözüken adresin bulunduğu ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılması gerekir.
- Kişinin herhangi bir adres kaydı yok ise nüfusa kayıtlı olunan ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılmalıdır.
- Kimlik paylaşım sisteminde kayıtlı adres ve nüfusta kayıtlı bir il yok ise istenilen bir SGK kurumuna gidilerek başvuru oluşturulabilir.
- İlgili başvurular “yurt dışı hizmet borçlanma talep dilekçesi” doğrultusunda gerçekleştirilir.
Tüm bu adımların tamamlanması ardından Türkiye’de çalışmanız bulunup bulunmadığına bakılmaksızın borçlanılan hizmetler ile aylık bağlanacak olanların emeklilik işlemleri en son borçlanma işlemini yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince /Sosyal Güvenlik Merkezlerince değerlendirilerek sonuca kavuşturulur.
Kadın ve erkek Türk vatandaşlarının bu noktada ihmalkar davranmadan hizmet borçlanmalarını gerçekleştirmesi dahilinde yurt dışından emeklilik hakkı elde etmeleri mümkün olur.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’den Emekli Olabileceği Ülkeler
Türkiye’den emeklilik hakkı tanınan ülkeler şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kanada
- Kebek
- Avusturya
Bu 5 ülkede çalışan Türk vatandaşları, Türkiye’ye döndüklerinde emekli olma hakkına sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar gereğince bu ülkelerde çalışan kişilerin borçlanma durumu olması durumunda, sigorta talebi görülmeyecektir. Yurt dışında çalışılan sürelerin borçlanmaya girmemesi halinde, sanki Türkiye’de çalışılmış gibi, kişiler zamanında emekli olabilecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’de Emekli Olması Basamakları
Yurt dışında çalışmış olanların Türkiye’den emekliliği kapsamında yapılması gerekenler, 3201 sayılı kanuna göre borçlanma yöntemi ile emekli olmak olmalıdır. Bu kanuna göre kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve 18 yaşını doldurmuş olma şartlarını yerine getirdikten sonra geçerli belgeler ile kanıtlanan sigortalılık süreleri ve bu süre içerisinde 1 yıla kadar işsizlik, evde kalma, yurt dışına gitme gibi durumlarda kaybettiği zamanı borçlanabilmektedir. Yapılacak yurt dışı borçlanma sistemine dair detaylar, 3201 sayılı kanun ile düzenlenmiştir.
Kişilerin yapmaları gereken, yurt dışı çalışma ve ev kadınlığına dair borçlanma süresinin kanıtlandığı Yut Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi doldurmaktır. Talep dilekçesinin usulüne uygun doldurulması halinde kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacakları başvuruda bu dilekçeyi kullanacaklardır.
Yurt Dışında Ev Kadını Olarak Bulunulması Durumunda İşlemler
Ev kadınlarının yurt dışında bulundukları sürede yapacakları işlemler, Türkiye’de kuruma tabi sigortalılık işlemlerinden yararlanacaktır. Borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre ilgili birimler tarafından borçlandırılma imkanlarından yararlanacaktır. Borçlandırılan sigortalar 4/B Bağ-Kur kapsamında ödenecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Aylık Tahsisi Yapılmasının Şartları
Yurt dışında çalışmış kişilerin aylık sigorta tahsisi için şartlar bulunmaktadır. Aldıkları maaşlardan ya da direkt olarak elden yatırılması için, belirli şartların karşılanmış olması gerekmektedir.
Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişilerin yurt dışı borçlanmalarının kabul edilmesi gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma şartlarının tamamını taşıyor olması gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışına geçici bir düre ile çıkış yaptıklarını beyan etmeleri gerekmektedir.
- Kişilerin, ülkeye kesin dönüş yapmaları gerekmektedir.
- Borcun sistem üzerinden otomatik kesilmesi için talepte bulunulmuş olması gerekmektedir.
- Prim günlerinde ve ödenmesi gereken miktarda sorun olmaması, ödeme yapılması durumunda yurt dışında çalışanların zor durumda kalmaması gerekir.
- Kişinin ödeyeceği prim tutarı, gelir olarak gösterilen banka hesabına giren paranın en fazla %32’si tutarında olmalıdır.
Merhaba ben 45 yaşındayım 16 yaşında Kıbrıs’a gittim 2011 de çalışmaya başladım 10 yıl çalıştım daha sonra 2022 de Almanya’ya gittim şuan hiçbiryerde çalışmıyorum Türkiye’den yurt dışı borçlanması yapabilirmiyim emekli olabilmek için hangi yolu izlemeliyim bilgi verirseniz sevinirim.
Yeğenim 1975 doğumlu 2002 ve 2003 yılında 2 yıl Türkiye de çalıştı 2008 yılından beri halen Rusya da sigortalı olarak çalışıyor .Emekli olma seçenekleri nelerdir. Rusya dan emekli olmadan Türkiye ye gelir burada işe girerse ne şekilde emekli olabiliyor. Teşekkür ederim
merhaba ben 2 sene once yurt disina yerlestim yeni cikan eyt yasasi ile emeklilige hak kazandim .nasil bir prosedur islemem gerekiyor .emeklilik ayligi alabiliyormuyum .Eyt kapsqmindqki butin sartlara uyum sagliyorum ve su qnda yurt disinda calisiyorum
Merhaba,
Yurt dışında çalışıyorsanız Türkiye den emekli olabilirsiniz. Ancak yurt dışında emekli olursanız veya bir gelir iniz olmazsa Türkiye den emekli maaşı alabilirsiniz.
Mrb benim şöyle bir sorum olcak.
1995.te sigorta girişim var 1995-2006.ya kadar türkiyede çeşitli sektörlerde calisıp 900.prim günüm var ama şuan 2007.den beri almanyadayım ilk sorum eyt bana vuruyormu?ikinci sorum bana vuruyorsa eyt eksik primi ödeyip türkiyeden sgk dan emekli olup almanyada calişmaya devam edebiliyormuyum saygılar
Merhaba,
1995 tarihli sigorta girişi ile eyt kapsamındasınız. 900 prim günü ile emekli olamazsınız. Kalan günleri yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz. Ancak emekli maaşı alabilmeniz için yurt dışından da emekli olmanız veya hiö bir gelir sahibi olmamanız gerekir.
Merhabalar,
ben 51 yasinda ve almanyada yasiyorum.. Burada birkac yil ( 5 yil ) calismaligim oldu.. SImdi iki seneden beri issizim.. Önce babama baktim, kanserden dolayi ve su anda anneme bakiyorum.. Oda Alzheimer hastaligina yakalandi ve 24 saat bakima muhtac.. Bakim parasi`da aliyor…
Kendimde buradan %55 raporum var… cünkü bende seker, artroz ve nüropati var…
simdi ben bu kosullarda türkiye`de nasil emekli olabilirim ? cünkü annem almanya`da kalmak istemiyor ve türkiye`ye dönmek istiyor..
Orada borcalanmadan sonra`mi malulen emeklilige basvurulabilir ??
Saygilar
Slm kolay gelsin,benim babam yurt disinda yasiyor ingiltere burada calisirken turkiyede emekli yasi gelince borcu yatirip emekli olsu turkiyede ama burada calistigi icin maas almadi hic durduruldu simdi buradan emekli oldu calismiyor turkiyedeki ayligi yeniden baslatmak icin neler yapmasi gerekiyor bir bilgi kirliligi var yardimci olursaniz sevinirim tsk ederim…
Almanya(Rente)Malulen Emekliydi Vefat eden Babam İsmail Top SGK’dan.”HakSahibi” Kızı Süheyla Top’a Dul,Yetim ve Ölüm Maaşının Tarafıma Bağlanmasını Saygılarımla Arz ederim. SELAMLAR
Merhabalar amcam İsviçre’de yasiyo
Türkiyede emeklilik borclandirmasini herşeyi ödedi 2019 yılında Türkiye’den emeklilik hakkı kazandı fakat 2022 ye kadar acdirmadi maaş almadi şimdi gidip acdircaz aradaki alması gereken aylıkları alabilme şansı oluyomu
Bu arada isvicredede emekli oldu
türkiyede 2001 yılında başlangıcım var askerliğimde var ama sonrasında isveçte 10 yıl çalışmıştım onun ödemesini yaparak eytden yararlanabilirmiyim acaba nereye başvurmam lazım
Selam ben Hollandada malulen emekliyim turkiyedende emekli olabilirmiyim?
Turkiyedede yaklasik 4 yil calismisligim var baslangic tarihi 1985.
hocam merhabalar ben 75 dogumluyum adim Ersan ben Turkiyede 1994 de ise başladım sigortalarim yatti fakat 3bin gün primim ödendi daha sonra yurt dışına taşındım fransadayim burada bir sigortali isim yok olmadi, ben Turkiyeden emekli olabilirmiyim verecegiiz cevap benim icin cok onemli simdiden tesekkur ederim
Merhaba,
Türkiye de Fransa’ da çalıştığınız süreyi borçlanabilirsiniz. Bu nedenle borçlanma hakkınız bulunmuyor.
98 yılında türkiye’de 1 sene yakın sigortam daha sonra Japonya’ya gittim bu eyt ile borçlanarak emekli olursam yaşa takılma ihtimalim var mı ?
Merhaba,
Eyt kanunu kapsamında borçlanma hakkı saklı tutulmazsa yaş şartı aranmaz.
Iyi Günler. 1975 yili dogumluyum. 09.1999 – 11.2001 yillari arasinda Türkiye’de devlet okulunda ögretmenlik yaptim. 7 yil Almanya’da ev hanimi olarak yasadim. Ardindan yeniden Türkiye’de 3 yil daha özel okulda ögretmen olarak calistim. Suan Avusturya’da yasiyor ve calisiyorum ve seneye Türkiye’ye kesin dönüs yapmayi düsünüyorum. 10 yili askindir Alman vatandasiyim. Emeklilik basvuru kosullarim hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Tesekkürler.
yurt disinda calisiyorum yasim sigortalik surem ve prim gunum doldu nasil emekli olurum
Merhaba,
Yurt dışında emekli olmadan Türkiye’ den maaş alamazsınız. borçlanma yapma hakkınız var.
1995 ssk girişim var, toplam 1495 gün pirimim ödenmiş. Sonrasında Almanya da soluksuz 16 sene çalıştım ve kesin dönüş yaptım. Yurtdisi borclanmam askari kaç günü tamamlamam lazım ki bana emekli maaşı bağlansın. Ayrıca yaşım 48. Teşekkürler
Merhabalar,
1971 doğumluyum. 1992 ssk girisim ve 9 yıllık ödenmiş prim var Türkiyede.
Şuan Avustralya da çalışıyorum.
Eksik primlerimi hesaplatıp türkiyede borçlandırıp ödeyebilirmiyim şimdiden buradan?
iyi günler.
sayet mümkünse benim size şöyle bir sorum olacak.ben şu an 51 yaşındayım türkiyede sigorta girişim yok.değişik ülkeler olmak üzere ,tam net olmamakla beraber 25,30 yıl arası yurt dışında çalışmışlığım var.yurt dışı ilk çıkış tarihim 1990 ,nasıl emekli olabilirim ve süreç nasıl olmalı NOT:ÇALIŞTIĞIM ÜLKELER,(SUUDİ ARABİSTAN,KUWAİT,KATAR,VE CEZAYİR)
merhaba babam 1980 ve 1986 yılları arasında Arabistanda çalışmışlığı var.2014 yılından bu yana türkiyede bağkur ödemekte 3000 günü var.1957 doğumlu emekli olması için ne yapmamız gerekir lütfen bilgi verirseniz sevinirim
Merhaba 1984 ten 1990 yılına kadar çalışmışlığım var 1730 gün çalışmışlığım var türkiyede,1990/1991 yıllarında askere gittim 1992 yılında hollandaya geldim ve 1993 ten 2020 ye kadar hollandada çalıştım şu an malulen emekliyim şu an yurt dışı borçlanması yaparak türkiyeden ssk dan emekli olabilirmiyim. Özelimden yazarsanız memnun olurum. Selâm ve saygılarımı sunarım.
iyi günler benim türkiyede hic sigorta girişim yok ben almanyada kaliyorum 1992 yilinda işe başladim ve halan calişmaktayim 30 senedir calişiyorum yaşim 48..1974 doğumluyum acaba türkiyeden nasil ve kac yaşinda emekli olabilirim
Merhaba. Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Almanya’da yaşıyorum, 1976 doğumlu çifte vatandaşlık var bayan’ım ve Türkiye’de hiç çalışmışlığım yok.
1. Kaç yaşında emekli olabilirim?
2. Ne kadar ödemem gerekiyor?
3. Ne kadar alabilirim?
Şimdiden teşekkürler
Merhaba, ben almanya da dogum 50 yasindayim, ve 11 sene calisdim, ve isziz kaldim, 12 sene, iszizlik parasi aldim, 3 sene dir hastalik parasi aliyorum su an, turkiyeden emekli olabilirmiyim, ve ne yapmam lazim
Tesekküler, saygilarimla.
Merhaba
1976 doğumluyum-SSK girişim 14/07/1997. 407 prim yatmış.
Yurtdışı borçlanması ve askerlik borçlanması yaptım ve ödedim. 5069 prim. Toplam 5476 gün gözüküyor e devlette. Yurdışı dışı borçlanması ödemesini 2 Şubat 2022 de yaptım. Yani 4B den emekli olacağım. Prim günü olarak 5400 günle emekli olabilirmiyim yoksa 9000 günü tamamlamak şartmı ? Teşekkür ediyorum
İyi günler
Bana yardimci olursanız sevinirim. 16 yıldır Almanya’da yaşiyorum. 1996 yılında vekil öğretmenlik yaptım mili eğitimde bir dönem sonrasında bir holdingde 6 aylik sigortali çaliştim 2000 yıllıda gelmeden öncesinde de 7 aylik bagkur ödemem var. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. Nasil emekli olabilirim yurdişi mi yoksa yeni eyt yasasıyla mi şu anda yarı dönem çalişiyorum Almanyada
Merhaba,
Almanya da çalıştığınız sürece Türkiye den emekli olamazsınız. Borçlanma yaparak ödeyebilirsiniz. Ancak Almanya dan da emekli olmayı beklemelisiniz.
Yurt disinda yasiyorum ve maasli calisiyorum. Trde hizmete baslama 1 eylul 99. 23 yillik prim surem ve 4500 gun sayim var. Yurt disinda 2048’de yasli ayligi baglanacak. Yurt disindan donmeden ve yurt disindan yasli ayligi baglanmadan once hemen eyt’den yararlanma yontemi nedir?
Merhabalar ben 1998 -1999 yılında SSK baslangicim var ve 800 isgunu sigortam var.2001 yurtdisina isvicreye geldim ve yaklaşık 19 – 19 senedir çalışıyorum.turkiyede emekli olmam için yeterlimi yada ne yapmam lazım. TEŞEKKÜRLER
,
Belcika’da şimdi serbest çalışıyorum.Türkiye’de 1978 sigorta girişim var.1961 doğumluyum.Yurtdışı borçlanması yaptım.1080 gün ödedim.Hepsini bugün ödesem bile burada serbest çalışırken Türkiye’den emekli olabilirmiyim?Maaşımı hemen almaya başlayabilirmiyim?
Merhaba ben finlandiyaya 2001 yilinda tasindim 01.01.2002 itibaren hep calistim isci ve is veren olarak simdiye kadar. turkiyede hic ssk bagkur girisim yok 83 dogumluyum nasil emekli olabilirim turkiyede
1969doğmlu im, 1985Bulgaristan sigorta başlangıcım. Evlenmeden önce 3yıl10ay. İki çocuk anne siyim. Türkiye de sigorta başlangıcım 2000yılı. Fakat çok az prim günüm var. Emeklilik için Bulgaristan da ki günlerimi nasıl taşıyabilirim
Merhaba 1961 liyim, ssk girişim 1978 ve 600 gün çalışmışlığım var. 1986 dan bu yana norveçdeyim ve malülen emekliyim. Türkiyede emekli olabilirmiyim? Ne kadar ödeme yapmam gerekiyor?
Teşekkürler
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Eğer Almanyada çalişmazsam prim borçumu ödeyip hemen emekli olabilir bilir miyim? Yaşim 47 borçum kaç gün üzerinden olur bagkur emeklisi mi olurum? Yoksa Türkiye de çalişmişligim göz önünde olur mu?
Merhaba eşimin turkiyede calismisligi yok hollandada 1998 de çalışmaya başladı ve halende çalışıyor turkiyeden emekli olmak için gerekli şartlar nedir yada nasıl bir başvuru yapmalıyız nereye başvuracağız teşekkürler
Merhaba,
Türkiye’ de ikametgahınız var ise onun bağlı olduğu sgm ye müracaat edip borçlanma yapabilirsiniz.
Merhaba,
Ben Avusturalya’da yaşıyorum.
01/06/1990 tarihinde ssk girişim var.
Toplam ödenen prim gün sayım 406 gün.
Temelli dönüş yapıyorum. Toplu prim ödeyerek emekli olabiliryim?
Merhaba, Sgk başlangıç:01.01.1996 -Türkiye’deki günüm 4.700- Doğum Yılım 1976- uzun süredir. Belarus ta ikametgah etmekteyim ve çalışmaktayım. Askerlik ve yurtdışı borçlanması yapabilir miyim. Yurtdışında çalışmaya devam ettiğim zaman Türkiyedeki emeklilik maaşı alabilir miyim.
Merhaba ben 12 yıldır Ukraynada yaşıyorum ve kendi işimi yapıyorum Türkiye de de 9 yıldır ssk yatırıyorum.merak ettiğim konu yurtdışında kaldığım süreyi borçlanıp saydırabilirmiyim?ne yapmam gerekir
Merhaba,
Sigortalılık sürelerinin bir ülkede emekli olmak için yeterli olmaması durumunda iki ülkede geçen sigortalılık süreleri birleştirilerek emekli olabilecekler, Bunun yanında Ukrayna da yaşadığınız süreleri borçlanarak Türkiye den de emekli olabilirsiniz.
MERHABA
2013 YILINDA 5400 GÜN İÇİN ÖDEME YAPTIM 2019 YILINDA GELİP EMEKLİ OLABİLECEĞİM SÖYLENDİ .ARAYA PANDEMİ GİRDİ VE ŞİMDİ ORADA HİÇBİR GÜVEMCENİZ OLMAMASI GEREKİYOR DENİYOR 2018 DE KANUN ÇIKMIŞ.BU DURUMDA NE YAPMALIYIM
Merhaba,
Yurt dışında emekli maaşı haricinde geliriniz var ise maaş ödenmez. Buna yapabileceğiniz bir şey yok. emekli olunca alabilirsiniz.
Benim Türkiye’de 1988 yilinda 154 gün sigorta girişim var. 1989 da Avusturya’ya geldim halâ Avusturya’da çalışmaktayım.Türkiye’de kalan prim günümü ödeyerek emekli olabilirmiyim.
Olabilirsem kaç lira ödemem gerekir.1965 doğumluyum.
Teşekkürler
Merhaba Ben almanyada emekli oldum 66 yas ile türkiyedende emekliyim borclanmali olarak Sorum 1 almanyada serbest calisabilirmiyim 2 Krankenkasse hem alman renteden hem de türk ayligimdan 35,€para kesmek istiyor dogrumu ??
Merhaba,
emekli maaşı haricinde bir gelir elde ederseniz Türkiyeden emekli maaşınız kesilir. Krankenkasse hem alman renteden hem de türk ayligimdan 35,€para kesmek istiyor dogrumu ?? Bu konu hakkında bilgimiz yok.
Merhaba ben 2012 yılından 2022 yılına kadar kamuda mühendis olarak çalıştım kamu sürem 3816 gün istifa ettim. Şimdi kanada’da çalışmaya başladım eşim de hem türk hem kanada vatandaşı. On yıldır kanada’da yaşıyor ve çalışıyor bense yeni başladım. bizim türkiye’den emekli olabilmemiz için ne yapmamız gerekiyor. teşekkürler
Merhaba benim esim turk vatandası aynı zamanda kanada turkiyede hic calısmadı sigorta numarası dahi yok kanadada 96 yılından itibaren calısmaktadır 79 dogumlu emekli olabilmesi icin ne yapması gerekiyor ve boyle bi hakkı varmı simdiden tskler
Merhaba,
Borçlanma yaparak emekli olabilir. Ancak yaş şartını sağlamalıdır. emekli maaşını alabilmek için Kanada da hiçbir geliri olmaması gerekir.
Turkiye de 8 sene calistim. Amerika da ise 15 sene. Prim odeye bilir miyim? Amerika bu yasaya dahil mi? Tesekkurler.
Merhaba,
1970 dogumluyum. 1989 yilinda Turkiye’de SGK’li olarak calismaya basladim ve 2019 yilina kadar Turkiye’de SGK’li olarak calistim. Turkiye’de 9775 gun aktif calisma gunum var. 2019 yilinda Kanada’ya tasindim ve burada calismaya devam ediyorum. Nisan 2022 itibariyle 52 yasimi doldurdum, 33 yil SGK’li olarak calistim ve 9775 gun sigortali calisma gun sayisina ulasip Turkiye’de emekli olma hakki kazandim. Emekli olup emekli maasi alabilir miyim?
Merhaba,
borçlanma yolu ile olmayıp prim ödeyerek emekliliği hakettiğniz için emekli maaşı alma hakkınız var. Müracaat edebilirsiniz.
Merhaba,
Bir onceki sayfada bi takipcinin sitemine karsilik ” biz calisanlar derken yurtdisinda daha once calisanlari kastediyoruz” demissiniz. Gokhan Bey halen calismakta oldugunu yazmis ve kendisine emeklilikte sorun olmadigini basvurabilecegini yazmissziniz. Netlestirebilir misiniz rica etsem? Borclanma olmadan emeklilige hak kazananlar yurtdisinda calisip calismamasi fark etmiyor ise bunu ilgili mevzuat belirterek aciklayabilir misiniz? Tesekkurler, Ayhan
Merhaba,
Yurt dışında çalışanlar veya emeklilikten başka bir geliri olanlar türkiyeden emeklilik hakkını elde etse de maaş alamaz. Ancak sadece emekli maaşı alanlar alabilir.
Yani tüm primlerini türkiyede ödemiş ve emeklilik hakkı kazanmış ama yurtdışında çalıştığı için emekli olamıyormu?
Merhabalar,
2017 den itibaren yurt disinda calismaya basladim. E-devlette bulamadim, Turkiyede prim yatirmak icin ne yapmam gerekiyor? Bir de odenen prime gore alinacak maasin oldugu bir tablo var midir?
Simdiden tesekkurler.
Merhabalar ben 1973 doğumluyum 1983 yılında Fransa’ya ailemle birlikte gittim 1990 yılında sigortalı olarak çalışmaya başladım arada işsizlik maaşı aldım bir doğum yaptım 2000 yılından itibaren Türkiye’ye kesin dönüş yaptım şimdi Türkiye’den emekli olmak için ne yapmalıyım ve kaç yaşında emekli olabilirim cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba,
18 yaşında itibaren bulunduğunuz günleri borçlanabilirsiniz 5450 gün prim yatırmanız gerekecek.
merhaba
benim 15/09/1989 da sigorta baslangici var tam hatilamiyorum ne kadar yattı ama ben 1973 dogumluyum 1996 yılında yurt disina ciktim turkiyeden emekli olabilirmiyiyim olursam ne kadar para ödememek lazım olabilirsem ne kadar Maas alabilirim tabiki askerlik felan da yaptım 50 yaşında emekli olma şansım var galiba yardimci olabilirseniz simididen çok teserkur ederim
Merhaba,
Yurt dışından emekli olmadan Türkiyede yaşınız tutuuğunda emekli olsanız da maaşınız yatmaz. Yurt dışında da emekli olmuş olmanız gerekir. 5525 gün prim ödemelisiniz.
Merhaba 1998 yılı 550 gün Türkiyrde sigortam var ssk ya sordum primi yatırıp bağkudan emekli olabilirsiniz 52 yaşında dedi Ben sigortalıyım neden bağkurdan oluyorum hiç anlamadım Ayrıca yeni Eyt haklarından bizde faydalanabilirmiyiz
2004 yilindan beri Amerika birlesik devletlerinde calisiyorum
Turkiyede sigorta baslangicim ise 2003
Burada 60 yasimda emekli olabiliyorum.
Sorum su :
Eger geri borclanma yapsam Turkiyedende emekli olabilirmiyim? En erken kac yasinda emekli olabilir?
Ne kadar prim odemem lazim? Geri borclanmayi tek seferdemi odemem lazim ( toptan) yoksa aylik primlerle odeyebilirmiyim?
Yakınım,Türkiye de uzun yıllar sigortalı bağkurlu ve tekrar sigortalı olarak çalıştı.3600 gün üstünde Türkiye de çalıştı. Şuan Danimarka da çalışıyor anlaşmalı ülke sınıfında değil . Yaşı 57 Türkiye den nasıl emekli olabilir. Saygılarımla
İki ülkeden de emekli olunabiliyormu.yurt dışından emekli olucam birde tr ye para ödeyip orada da emekli olabilirmiyim
Merhaba, ben 1978 doğumluyum ve 1999 dan beri İsveç de sigorta girişim var fakat Türk vatandaşlığından çıktım 2015de.. ben nasıl ve ne kadar borçlanarak Turkiyede emekli olabilirim? Ayrica esim Meral 1975 Almanya doğumlu ve 1997den beri Almanyada çalışmaya başladı ve 2007den beri de burda İsveç de çalışmaktadır, esim hem Türk hemde İsveç vatandaşlığı vardır, bu durumda eşim ne kadar borclanabilir?
Slm 15.071984 de almanyada işe başladım.28.02.2021 de işden çıktım.tahmin 30 sene çalışmam var.geriye kalan zaman işsizlik.kesin dönüş düşünüyorum.
Türkiyede borçlanma ile emekli olabilirmiyim?şartlar,kurallar,hangi ödeme seçenekleri ve ne kadar alırım?
Saygılarımla
Merhaba iyi günler,
ben 1966 Dogumluyum ve 1992 den buyana Fransa da calisiyorum ve halen calismak dayim. Türkiyede hic calismadim. Ben sorum Size. Calistigim halde Türkiyeden suan emekli olabilir miyim ve ne kadar Borclanmam lazim?
Yardiminiz icin tesekkür ederim.
Saygilarla
Merhaba,
Yurt dışından çalışmaya devam ederken Türkiyeden emekli olamazsınız. emeklilik işlemlerini tamamlasanız dahi maaş alamazsınız.
Merhaba
1999 7. ayda Almanya’da çalışmaya başladım 2011 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım ve geldiğim günden beri çalışıyorum. Yurt dışında çalıştığım günleri Türkiye’ye aktarıp, Türkiye’ çalıştığım 4000 günü de sayarsak toplamda 8500 gün çalışmışlığım oluyor. Emeklilik için nasıl bir yol izlemem lazım. Ne zaman emekli oluyorum. 1978 doğumluyum.
Merhaba;
Benim bir sorum olacaktı benim dedem 2 sene almanya da çalışmış işçi olarak 2 senenin sonunda türkiye ye dönüş yapmış çıkışını da almamış.Simdi turkiyeden borçlanarak hiç evlenmemiş olan kızi onun yerine emekli olabilir mi?Tesekkurler
Dedeniz yaşıyorsa alamaz vefat etmişşe ve emekli şartlarını tanamlamşşsa alabilir dul ve bekar kız çocukları alabiliyor
2014 – 2015 almanyada birsene çalıştım
Bir yıllık sigortam var şimdi borçlanma yoluyla emekli olabilirmiyim
Merhaba,
Ben bayan, 1975 dogumluyum. Almanyada 8 sene sigortali çalıştım. 21 senedir Almanya’da serbest çalışıyorum, yani burada hiçbir sosyal sigorta kurumuna ödeme yapmıyorum. Soru: Türkiye’de Emekli olmam için ne kadar prim ödemeliyim? Ayrıca Emekli maaş almam için kaç yaşına kadar beklemeliyim? Ve başvuru için hangi belgeler gerekiyor? Teşekkürler
Merhaba,
Almanya da ikamet etmeye başladığınız tarih itibariyle borçlanma yapabilirsiniz 7000 gün borçlanarak 58 yaşında emekli olabilirsiniz.
Tekrar Merhaba,
peki ben Bakurdan 58 yasinda emeklilige ayrilirsam, cift yerden emeklilik maas alabilirmiyim, annem vefat ederse Ben bekarim Annemde SGKden emekli. Tesekkürler
dul emeklisini almanyaya bsnka hesabima gonderilebilinir 82 yasindayim
Dul emeklisini almanyaya bankaya gonderebiliyormusunuz
ben 82 yasindayim ve hastayim
Merhaba iyi günler,
ben 1966 Dogumluyum ve 1987 den buyana Almanyada calisiyorum ve halen calismak dayim. Türkiyede hic calismadim. Ben sorum Size. Calistigim halde Türkiyeden suan emekli olabilir miyim ve ne kadar Borclanmam lazim?
Yardiminiz icin tesekkür ederim.
Saygilarla
1976 yılında almanyaya gittim orda 6 yıl çalıştım daha sonra 1984 yılında evlenme nedeniyle Türkiye ye dönüş yapan bir bayanım Almanyada çalışma dönemine ait sigorta primlerini alman sigorta şirketinden aldım.
Şu anda 54 yaşındayım borçlanarak Türkiyede emekli olabilirmiyim.
Cevabınızı bekliyor saygılarımı sunarım
Methaba
2002 beri hollandada caliisyorum 1979 dogumluyum turkiyede hic calismadim
Turkiyeden nasim emekli olurum ve tahminen ne kadar para yatirmam gerekir
Tesekkurler
Merhaba,
2002 yıldan itibaren pirm yatırılacağı için 2002 yılına göre emekliliğiniz hesaplanacak. Dolayısıyla 7000 prim günü ve 58 yaşında emekli olabileceksiniz
Merhabalar ben mart 2008 sigorta girişliyim ve devamında 2018 yılına kadar aktiv çalışma hayatım var türkiyede daha sonrasında almanyaya taşındım. Türkiyede emekli olma ve maaş alma şansım var mıdır?
Merhaba,
emekli olma hakkınız var ancak mevcutta şartlarınız yeterli değil. Almanya da emekli olduktan sonra Türkiye için de müracaat edebilirsiniz.
Belcika’da şimdi serbest çalışıyorum.Türkiye’de 1978 sigorta girişim var.1961 doğumluyum.Yurtdışı borçlanması yaptım.1080 gün ödedim.Hepsini bugün ödesem bile burada serbest çalışırken Türkiye’den emekli olabilirmiyim?Maaşımı hemen almaya başlayabilirmiyim?
mehmet
iyi gunler ben yurdisi borclanmasi yaptim emekliligi hak ettim ve yasimida doldurdum fakat emekli olmak istedigimde bana yurt disinda calismamalisiniz dediler yani ben simdi emekli olmak icin yurdisinda calismamalimiyim bilgilendirirseniz cok sevininirim..
1990 yılından itibaren yurt dışında çalışıyorum. Hollanda ve Türk vatandaşıyım Türkiye’de hiç sigorta başlangıcım yok halen aktif olarak çalışmaktayım Bu çalıştığım süreleri Türkiye’de borçlanıp emekli olabilir miyim
merhaba fransada okudum çalıştım 9 sene burda nasıl emekli olabilirim
Sayin Daninsma Birimi,
ben 1967 dogumluyum.
1985-1998 arasi Türkiye’de SSK primlerim yatirildi.
1999 yilindan bu yana da Almanya’da yasiyorum.
2004 yilindan itibaren de, mavi kart sahibi olarak, Alman vatandasyim.
2014 yilinda, TC-Konsoloslugunun degerli yardimiyla, gereken evraklarin destegi esligine, 3601 günü doldurmak üzere olan bir cetvelle hesap yaptik ve 600 gün kadar bir eksigimi tespit ettik.
Bunun karsiligi olan meblagi/borcumu havale ile SGK kurumuna ödedim. Makbuzumu aldim.
Cesitli yorum ve bilgi kaynaklarindan beni tatmin edecek bir cevap bulamadigim icin, size sorum su olacak.
Ben hangi sartlarda, emekli olacagim? Almanya’da da emekli olunca mi? Yoksa, yasim geldiginde, ki hangi yas bu olacak?
Beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Ilginiz ve alakaniz icin tesekkür ederim.
Saygilarimla
S.G.
Sayin Daninsma Birimi,
ben 1967 dogumluyum.
1985-1998 arasi Türkiye’de SSK primlerim yatirildi.
1999 yilindan bu yana da Almanya’da yasiyorum.
2004 yilindan itibaren de, mavi kart sahibi olarak, Alman vatandasyim.
2014 yilinda, TC-Konsoloslugunun degerli yardimiyla, gereken evraklarin destegi esligine, 3601 günü doldurmak üzere olan bir cetvelle hesap yaptik ve 600 gün kadar bir eksigimi tespit ettik.
Bunun karsiligi olan meblagi/borcumu havale ile SGK kurumuna ödedim. Makbuzumu aldim.
Cesitli yorum ve bilgi kaynaklarindan beni tatmin edecek bir cevap bulamadigim icin, size sorum su olacak.
Ben hangi sartlarda, emekli olacagim? Almanya’da da emekli olunca mi? Yoksa, yasim geldiginde, ki hangi yas bu olacak?
Beni aydinlatirsaniz cok sevinirim.
Ilginiz ve alakaniz icin tesekkür ederim.
Saygilarimla
S.G.
Şahin
Merhabalar,29.09.1990 dan itibaren Almanya’da ikamet etmekteyim.20.09.1993 tarihinden itibaren aralıksız çalışmaktayım.Türkiye Sigorta girişim yok.Ne zaman Emekli olurum ve ne kadar Para ödemem gerekiyor.Cevaplarsanız memnum olurum.Saygılarımla Şahin
19.4.1970 yılında Almanyada doğdum 1984 yılında 14 yaşındayken Türkiyeye döndüm SSK dan emekli olabilirmiyim
merhaba babam 1980/1986 yıllarında arabistanda çalıştı.sonra türkiye ye gelip burada isteğe bağlı emekli oldu ssk dan. yurtdışından emekli olma durumu nedir?yaşı 64..
yurtdışında belirli süre çalıştıktan sonra gerekli belgelerle borçlanmayı yapıp ssk pirimini 5400 iş günü olarak yatırdıktan sonra hala yurtdışında çalışıyorsa turkiyeden emekli olabilirmi?
Yurtdışında borçlanmayı yapmış ssk pirimini ödemiş halada yurdışında çalışmakta ise turkiyeden emeki olabilirmi?
1984 de türkiyeye yerli döndüm. Şimdi SSK dan emekli olmak istiyorum ama almanyada kaldığıma dair bir belge istiyorlar nereye başvurabilirim. Almanyada akrabalarım var onlarda yardımcı olacaklar.
Merhaba,
Almanya da ki Türk konsolosluğu yardımcı olabilir.
ekim 2018 de yurt dışına çalışmaya gideceğim. mart 2019 da emekli olmaya hak kazanıyorum. Yaş harici diğer şartları an itibari ile yerine getirmiş durumdayım. Emeklilik işlemlerini yurt dışından başlatabilirmiyim. İnternet yada konsolusluk v.b gibi yada gitmeden önce emeklilik dilelçemi türkiyede verebilirmiyim
Merhaba 1973 de Avusturya da 1 yıl çalıştım borçlanarak emekli olabilirmiyim böyle bi şansım var mı acaba
Merhaba,
Yurt dışında kaldığınız ev hanımı süreleri varsa bunları da borçlanarak emekli olabilirsiniz.
01.03.1970 türkiye dogumluyum. Türk vatandasiyim. Halen almanyada kendi isyerim var.
türkiyede kac yasinda emekli olurum. Emekli maasi almanyada serbest calisanlar icin türkiyede maas ödenmesi devam edermi. Ne kadar para yatirmam gerekli. Türkiyede birkac günlügüne sigortali calismisi olmam gerekiyormu?
Saygilar
Fuat Kemer
Merhaba
1997-2001 yılları arasında ABD de J1 vizesi ile çalıştım. Türkiyede emekli olmak istiyorum. Ne yapmam gerekir.
Teşekkür
1969 dogumluyum,1998 den beri Almanyada yasiyorum ve calisiyorum.1988 türkiyeden ssk girisliyim ve 2150 gün calismisligim var. Burada Alman vatandasligina gecmek istiyorum.Alman Vatandasligina gectikten sonra Türkiyedeki calismisligim sakli kalmak sartiyla emekli olabilirmiyim yoksa Alman vatandasligina gecmeden önce mi borclanmaliyim?
Tesekkür ederim…
Merhaba, Türkiye’de 30 Nisan 1991 bağkur girişim var.Kktc de ise 01 haziran 2005 sigorta li olarak halen çalışmaktayim.birlestitme yaparsam ne zaman emekli olabilirim?
Ben 1969 dogumluyum hollanda,da yasiyorum ev hanimiyim hic calismadim turkiye,de emekli olmak istiyorum kac yasinda emekli olabilirim ve ne kadar para odemem gerekiyor lutfen bilgilendirirseniz cok memnun olurum simdiden tesekkurler…