Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan Türkiye’de nasıl emekli olur sorusunun cevabı pek çok gurbetçi Türk vatandaşı tarafından merak edilir. Çeşitli nedenlerle yurtdışına giderek çalışmalar yapan kişiler emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilir. Yurt dışından emeklilik sisteminde gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi dahilinde ilgili maaş ödemesi alınır.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Her birey çalışma hayatı boyunca gerekli prosedürleri yerine getirmesi dahilinde emekli olarak güvenli bir yaşlılık dönemi geçirebilir.
Bu noktada yurt dışında çalışan kişilerin Türkiye’den emekli olma prosedürleri şöyledir:
- Türkiye’den emekli olma hakkı kazanmak için yurt dışı hizmet borçlanması yapılmalıdır.
- Kişiler, yurt dışında çalıştıkları süre kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyerek Türkiye’de emekli olma hakkı elde edebilir.
- Yurt dışında çalışılan ülkenin Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olması süreci kolaylaştırır.
- Almanya, KKTC, Kanada, Avusturya, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya ve Tunus gibi pek çok ülke ile Türkiye Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalar.
- 5510 sayılı kanun kapsamında yurt dışı borçlanması geçmiş hizmet süresi olarak tanımlanabilir.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Kaç Yaşında Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan bir kişi hizmet borçlanması ile Türkiye’den emekli olabilir. Bunun sağlanması için gerekli prosedürlerin resmi olarak halledilmesi şartı aranır.
Yurt dışında çalışan Türkiye’de kaç yaşında emekli olacağı ile ilgili değerlendirme ise şöyledir:
- Kişiler yurt dışı çalışmalarına bağlı olarak Türkiye’de prim ödemeleri dahilinde emeklilik hakkı kazanır.
- Ödenecek prim sayısı 5400 güne tamamlanmalıdır.
- 2021 yılı kapsamında 58 yaşını dolduran ve eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilir.
- Emekli aylığı alınmaya başlanması için yurt dışı çalışmalarının sonlandırılmış olması gerekir.
- Yurt dışı ikametinde sosyal yardım ya da sigorta yardımı alınması dahilinde emekli ödemeleri başlatılabilir.
Türkiye’de Sigorta Girişi Olmayan Kişiler Emekli Olabilir Mi?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının yaşlılık dönemlerinde Türkiye’den emekli olma hakkı olup olmadığı merak edilir. Bu durum mümkün olsa da gerekli prosedürlerin yerine getirilmiş olması şartı aranır.
Türkiye’de sigorta girişi olmayan kişilerin emekliliği ile ilgili bilinmesi gereken detaylar şöyledir:
- 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle düzenlenen yasa gereği yurt dışı çalışanları BAĞ-KUR kapsamında emeklilik hakkı kazanabilir.
- Emekli olmak için başvuru yapılan tarihten geriye doğru borçlanma gerçekleştirilmesi dahilinde süreç başlatılabilir.
- Bu noktada BAĞ-KUR kapsamında emekli olmak isteyen kişiler 5400 iş günü borçlanmasını ödemiş ve 62 yaşını doldurmuş olmalıdırlar.
Yurt Dışında Çalışan Türk Vatandaşlarının Türkiye’den Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Kişiler kimi zaman çalışmak amacıyla yurt dışına giderek orada kazanç sağlar. Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’den emekli olma şartları şu şekildedir:
- Çalışanlar Türkiye’den emekli olmak için başvuru oluşturmak durumundadır. Oluşturulan başvuruların onaylanması halinde süreç başlatılır.
- Başvuru yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranır.
- Türkiye’de geçerli olan emekli olma şartlarını sağlıyor olmak gerekir.
- Yurt dışında yaşamanın geçici bir süreliğine olduğunun belirtilmesi gerekir.
- Türkiye’ye kesin dönüş yapıldığı zaman yurt dışı borçlanması uygulanır.
- Borçlanma yapıldığı zaman bunu takip eden ilk 3 ay içinde yurt dışı borçlanması için prim ödemelerinin başlatılması gerekir.
- Banka hesabına giren paranın en fazla %45’i oranında prim ödemesi yapılmalıdır.
Tüm bu şartların sağlanması dahilinde kadın ve erkek Türk vatandaşları yurt dışından emeklilik hakkı elde edebilir. Böylece yaşlılık dönemlerinde daha iyi bir yaşam koşullarına sahip olabilir.
Yurt Dışında Çalışıp Türkiye’den Emekli Olma Hakkı Bulunan Kişiler Kimlerdir?
Yurt dışı çalışmaları sonrasında kişiler Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilir. Emeklilik için ilgili prosedür ve başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir.
Yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma hakkı bulunan kişiler şu şekildedir:
- En önemli kriter kişinin emekli olmak için başvuru oluşturmasıdır. Başvuru yapılmadığı sürece otomatik olarak bir emeklilik tanımlanması mümkün değildir.
- 18 yaşının doldurulması halinde kişinin yurt dışında çalıştığını ve Türkiye’ye döneceğini kanıtladığı noktada borçlanma yapması gerekir.
- Kadınlar yurt dışında ev hanımı olarak yaşasalar dahi emeklilik için başvuru yapabilir.
- Yarı zamanlı ya da tam gün çalışılması gibi ayrıntı kriter oluşturulmaz. Borçlanma banka hesap bakiyesine göre oluşturulur.
Yurt Dışında Çalışanlar Türkiye’den Emekli Olmak İçin E-Devlet’ten Nasıl Başvuru Yapar?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşları emekli olma talebinde bulunarak yaşlılık dönemlerinde emekli maaşı alabilir. Bunun mümkün olması için başlangıç olarak e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekir.
Yurt dışında çalışanların Türkiye’den emekli olmaları için e-devlet başvuruları şu şekildedir:
- Resmi web sitesi üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir.
- Sisteme giriş yapılması ardından arama motoru üzerinden ilgili bölüme ulaşılabilir.
- Karşınıza çıkan formun doğru şekilde doldurulması halinde başvuru oluşturulmuş olur.
- Bu adım sonrasında başvuru sahibinin Türkiye’ye gelerek SGK’ya fiilen başvurması gerekir.
- Türkiye’ye gelme durumu olamayan kişiler vekalet usulü ile başvurularını gerçekleştirebilir.
Yurt Dışında Çalışanların Emekli Olması İçin Ne Kadar Prim Ödemesi Gerekir?
Yurt dışında çalışan kadın ve erkek Türk vatandaşları emekli olma hakkı kazanabilmek için belirli oranda prim ödemesi yapmalıdır.
Bu noktada başvuru sürecini tamamlayan kişilere tanımlanan prim ödeme tutarları şu şekildedir:
- Emeklilik için kadınların giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 160.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Emeklilik için erkeklerin giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 190.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Bu prosedür yurt dışında hiç çalışmayan fakat doğum nedeniyle sigorta başlangıcı gerçekleştiren kadınlar için de gereçlidir.
Yurt Dışı Hizmet Borçlanması Nereden Yapılır?
Yurt dışında çalışan vatandaşların emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilmeleri için hizmet borçlanması oluşturarak bunun prim ödemesini yapmaları gerekir. Yeni kanun kapsamında ilgili kriterlerin sağlanması dahilinde emeklilik hakkı elde edilebilir.
Yurt dışı borçlanmasının nereye yapılması gerektiği ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntı şu şekildedir:
- Sigortalı ve hak sahibi olan kişiler borçlanma talebinde bulunmak için kimlik paylaşım sisteminde gözüken adresin bulunduğu ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılması gerekir.
- Kişinin herhangi bir adres kaydı yok ise nüfusa kayıtlı olunan ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılmalıdır.
- Kimlik paylaşım sisteminde kayıtlı adres ve nüfusta kayıtlı bir il yok ise istenilen bir SGK kurumuna gidilerek başvuru oluşturulabilir.
- İlgili başvurular “yurt dışı hizmet borçlanma talep dilekçesi” doğrultusunda gerçekleştirilir.
Tüm bu adımların tamamlanması ardından Türkiye’de çalışmanız bulunup bulunmadığına bakılmaksızın borçlanılan hizmetler ile aylık bağlanacak olanların emeklilik işlemleri en son borçlanma işlemini yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince /Sosyal Güvenlik Merkezlerince değerlendirilerek sonuca kavuşturulur.
Kadın ve erkek Türk vatandaşlarının bu noktada ihmalkar davranmadan hizmet borçlanmalarını gerçekleştirmesi dahilinde yurt dışından emeklilik hakkı elde etmeleri mümkün olur.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’den Emekli Olabileceği Ülkeler
Türkiye’den emeklilik hakkı tanınan ülkeler şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kanada
- Kebek
- Avusturya
Bu 5 ülkede çalışan Türk vatandaşları, Türkiye’ye döndüklerinde emekli olma hakkına sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar gereğince bu ülkelerde çalışan kişilerin borçlanma durumu olması durumunda, sigorta talebi görülmeyecektir. Yurt dışında çalışılan sürelerin borçlanmaya girmemesi halinde, sanki Türkiye’de çalışılmış gibi, kişiler zamanında emekli olabilecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’de Emekli Olması Basamakları
Yurt dışında çalışmış olanların Türkiye’den emekliliği kapsamında yapılması gerekenler, 3201 sayılı kanuna göre borçlanma yöntemi ile emekli olmak olmalıdır. Bu kanuna göre kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve 18 yaşını doldurmuş olma şartlarını yerine getirdikten sonra geçerli belgeler ile kanıtlanan sigortalılık süreleri ve bu süre içerisinde 1 yıla kadar işsizlik, evde kalma, yurt dışına gitme gibi durumlarda kaybettiği zamanı borçlanabilmektedir. Yapılacak yurt dışı borçlanma sistemine dair detaylar, 3201 sayılı kanun ile düzenlenmiştir.
Kişilerin yapmaları gereken, yurt dışı çalışma ve ev kadınlığına dair borçlanma süresinin kanıtlandığı Yut Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi doldurmaktır. Talep dilekçesinin usulüne uygun doldurulması halinde kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacakları başvuruda bu dilekçeyi kullanacaklardır.
Yurt Dışında Ev Kadını Olarak Bulunulması Durumunda İşlemler
Ev kadınlarının yurt dışında bulundukları sürede yapacakları işlemler, Türkiye’de kuruma tabi sigortalılık işlemlerinden yararlanacaktır. Borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre ilgili birimler tarafından borçlandırılma imkanlarından yararlanacaktır. Borçlandırılan sigortalar 4/B Bağ-Kur kapsamında ödenecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Aylık Tahsisi Yapılmasının Şartları
Yurt dışında çalışmış kişilerin aylık sigorta tahsisi için şartlar bulunmaktadır. Aldıkları maaşlardan ya da direkt olarak elden yatırılması için, belirli şartların karşılanmış olması gerekmektedir.
Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişilerin yurt dışı borçlanmalarının kabul edilmesi gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma şartlarının tamamını taşıyor olması gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışına geçici bir düre ile çıkış yaptıklarını beyan etmeleri gerekmektedir.
- Kişilerin, ülkeye kesin dönüş yapmaları gerekmektedir.
- Borcun sistem üzerinden otomatik kesilmesi için talepte bulunulmuş olması gerekmektedir.
- Prim günlerinde ve ödenmesi gereken miktarda sorun olmaması, ödeme yapılması durumunda yurt dışında çalışanların zor durumda kalmaması gerekir.
- Kişinin ödeyeceği prim tutarı, gelir olarak gösterilen banka hesabına giren paranın en fazla %32’si tutarında olmalıdır.
Merhaba yurtdışında toplam 14 ay çalıştım 8 ayı turist olarak görünüyor 6 ayı ise sağlık sigortası acaba bunları borçalanabilir miyiz
Merhaba,
Çalışmış olduğunuz süreleri ispatlarsanız borçlanma yapabilirsiniz. Bunun içinde yurt dışı çalışma izninizin de olması gerekiyor.
Mrb,
Ben hollandadan calisan bir vatandasim buradaki gunlerimi Turkiye’ye tasiyabiliyormuyum sayet tasiyabiliyorsam buradaki emekliligimi etkiliycekmidir?
Merhaba,
Çalışmış olduğunuz günleri borçlanarak Türkeiye den de emekli olma hakkınız var. ancak orada ödediğiniz primleri Türkiye de prim olarak taşıyamazsınız.
DANISMA BIRIMI SIZ BU KONUYU IYI BILMIYORSUNUZ YURT DISINDA CALISIRKEN EMEKLI OLUNMUYOR; NEYE GÖRE SÖYLÜYORSUNUZ BUNU; INSANLARI YANLIS YÖNLENDIRMEYIN::
Merhaba,
Yurt dışında ‘ÇALIŞANLAR” dan kastımız. Halen Değil daha önce ÇALIŞANLAR dır.
Iyi gunler,
Biz kari koca olarak Ingilterede yasiyoruz ve turk vatandasiyiz. Biz emekli olmak icin gereken evraklar nedir, ve gereken adimlar nedir.
Simdi den cok sagol,
Merhaba,
Şu an eğer aktif olarak çalışıyorsanız. Türkiye den emekli olmazsınız.
Bununla birlikte gerekli belgeler aşağıda belirtilmiştir.
Yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için öncelikle Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi doldurulmalıdır.
Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması için bunların borçlanma başvuru sırasında belgelendirilmesi zorunludur. Yurtdışı hizmet borçlanması başvurularında Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi ekinde yurtdışı çalışmalarını gösterir durumlarına uygun hizmet belgelerinden biri alınır.
Borçlanmanın yapılabilmesi için Kuruma ibraz edilmesi gereken belgeler, sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilen ve akdedilmeyen ülkelerde geçen hizmet süreleri ile ev kadınlığında geçen süreler itibariyle aşağıda sayılmıştır:
1-Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık süreleri;
– Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,
– Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın; çalışılan ülkede iş yerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,
– Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi,
– Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilmelidir.
IYI GUNLER BEN ADEM HOLLANDADA KALIYORUM turkiyeden hic sigortam yom 27 senedir hollandadayim su an 51 yasindayim hollandada resmi olarak 13 sene felan calismisligim var ama arada kalan 10sene felanda rsmi olarak issizlik parasi aldim ben su an ne kadar odeyip emekli olurum emekli olursan ne kadar maas alirim
bilgi icin tesekkurler
3 yildir libyadayim.geriye donuk borclandigim taktirde son 3,5 yila sayılır mi
Merhaba ben 1977 doğumluyum 5 yaşından beri Avusturyada yaşıyorum 1999 yılında geçirdim bir rahatsızlıktan dolayi 2000 yılından bu yana mamulen emekli yim ama 2013 ten bu yanada tam emekliye ayırdılar Avusturya vatandaşıyım Türkiyede hiç SSK yada Bağkur girişim yok buna dayanarak Türkiyede emekli olabilirmiyim
Mr Ben 4.4. 1974 DOG 2000 TARIHTE SSK GIRISIM VAR 1994 TE DE ASKERLIK YAPTIM VE 2003 TEN BERI AVUSTURYADA CALISIYORUM NEZAMAN EMEKLI OLURUM CEVABINIZ ICIN SIMDIDEN TESEKÜR EDERIM
Kardeşim ingilterede yaşiyor..borçlanma yapip emekli olmak istiyor..1968 doğumlu..türkiyeden emekli olmak istiyor
Slm ben avustralyada yaşıyorum. Türkiye de memur olarak çalısıp istifa ettim. Avustralya da çalısıyorum şuan. Türkiyeden emekli olmak istiyorum. Ama yurtdısında çalısmamam gerekiyormus. Bu doğrumu? Onca yıl çalışmam bosa mı gitti. Yardımcı olurmusunuz
Merhaba Turkiye’de 10 yil sgkli olarak calistim, son 8 yilda en yuksek sekilde odendi, evlilik nedeniyle ingiltereye yerlestim, simdi 5 aydir ingilterede de calismaya basladim, Turkiyedeki sgk primlerimi saydirip gerekirse uzerine odeme yapip emekli olabilir miyim? simdiden cevap verebilen, bilgi paylasan herkese cok tesekkurler
Primlerin hepsi TR den olacak şekilde 8 bin günüm var. Sonrasında 6 yıldır avrupadayim. Eyt den emekli olup maaş alabilir miyim ?
Merhaba,
Emekli olabilirsiniz ancak yurt dışında emeklilik haricinde gelir elde ettiğiniz sürece Türkiyeden maaş alamazsınız
Selamün Aleyküm
Benim yüzde 80 Sakatlık Raporum var beni 01.02.2018 Tarihinde Volle Erwerbsminderungsrente yaptılar ben Alman Vatandaşıyım 2003 de Türk Vatandaşlıktan çıktım Pembe Kartım var (Mavi Kart şimdiki adıyla)
01.08.1992 den beri Sigortalı Almanyada deyişik fabrikalarda çalışım
09.04.1976 Almanya doğumluyum.
Sorum şu :
Türkiyedende mâlulen emekli olabilirmiyim ve napmam gerekiyor ?
Iyi gunler ben 15-09-2906 dan beri fransa da calisiyorum evliyim ,3 cocugum var Evliyim esim cifte vatandas turkiyede 1999 da sigirtali ise basladim ama 2006 yakadar tam Dolu degil nasil emekliokabilirim dogum tarihi 01–04-1982 telefon 0660878952 nana il gu verirseniz cok tesekur ederim ( mucahit.parlak@hotmail.fr)
Ben bir bayanim 1966 dogumlu ve 5. Yil calistim emekli olmak istiyorum ve 3 tane cocugum var almanya yasiyorum
Iyi gunler 25 yildir fransada yasiyorum .fransada sigortam devam ediyor calisiyoum
. Fakat turkiyede hic sigorta baslangicim yok.ve ben turkiyede . Emeklilige basvursam .cifte emeklilik yasasindan yararlanabilirmiyim .turkiyede kac yasinda emekli olabilirim yasim 45
Merhaba .Ben 2017 yilinda emeklilik paramin tutarini Turkiyede yatirdim ama kendim Hollandada gunluk 3 saat calisdigim icin emeklilik parami dondurdum cunku calisdigim icin dondurmak zorunda kaldim .Su an bir kanun degisikligi oldumu hemi calisip hemide Turkiyedeki emeklilik ayligimi alabilirmiyim .Halen gunluk 3 saat Hollandada calusmaktayim .Saygilarimla
Merhabalar,
Kanada’da 16 yil boyunca yasadim. Su an SGK calismaktayim. emekliligimi hesaplattigimda 52 yasinda olabilecegim gorunuyor. Su an 48 yasindayim.
Su an calistigim isyerinde 5000 brut maas aliyorum, turkiye de 4 senedir yasiyorum.
Emekli maasim ne kadar olur ve ne kadar borclanirim
Bu bilgileri ogrenmek istiyorum, tesekkurler
ilk ise giris tarihim: 23.06.1995
Dogum Tarihim : 19.09.1970
SGK toplan uzun vade gun sayisi: 2046
Merhabalar,
Turkiyede emekli olabilmem icin nasil hesaplama yapmam gerekiyor aydinlatirsaniz sevinirim.
Emeklilik yasi ve i borclanmami
13-03-1973 tr dogumluyum ve 1975 hollandaya gelis tarihim.
18 yas uzeri 3/5 sene calismisligim var.
1996 tarihinde kendi isyerimi actim ve yil 2019 hala kendi isyerimi calistirmaktayim.
Tessekurler.
Merhabalar
Bulgaristanda 14 yillik sigortalı calismisligim var
Yasim 60 emekli olabilir miyim?
Hayirli gunler. Babamin 1960 ssk girisj var 254gun prim yatırılmış. Ondan sonra hic prim yatirilmamis 1983 yılında urdunde bir sene bir sirkette calismis.ve gelmis turkiyeye. Fakat calistigina dair hicbir belge yok. Sirlet susn var mi yok mu bilinmiyir bilinse de kayitlara gecmismidir o bile belli degil. Emekli olabilir mi
Merhaba ben 51 yaşındayım,1989 da sigortaya girişim yapıldı,toplam 700 günüm var.daha sonra kanadaya geldim yıllardır burdayım,ben burda sigortalı çalışmadım.türkiyede pirimlerimi yatırıp emekli olanilirmiyim.teşekkürler
Merhaba,
Yurt dışında bulunan erkek Türk vatandaşları ancak çalıştıkları dönemleri borçlanabilmektedir. Bu durumda borçlanma yapamazsınız.
Merhaba
Türkiye’de SGK ya ödemiş olduğum 550 gün primi var. 1995 yılında Almanya’ya geldim ve Temmuz 2000 izinle Mavi Kart alarak Alman vatandasligina askerligimi yapmadan geçtim. Şu anda 47 yasindayim. Almanya’da 1930 gün Türkvatandasi olarak çalıştım ve bu günlerimi oduyor um
60 yaşında Türkiye’den emekli olmak için toplam 3600 gün prim ödemem gerektiğini biliyorum.1930+550=2480 gün.
3600-2480=1120 gün daha günümü ya Türkiye’de Mavi Kartla yada Almanya’da Turkvatandasligina geçerek odeyebilecegimi öğrendim.
Benim sorum Eger Türkvatandasiğina geçersem
Ne kadar Askerlik için borclanabilirim.
Yasa nedir ve yasadan Almanyada yasadigim icin yararlababilirmiyim.
Ne kadar ödemem gerekli.
Lütfen bilgilerinizi bekliyorum.
1970-1975 Yılları arasında almanyada çalıştım 74 yaşındayım bağ kur emeklisiyim yurt dışından yaştan dolayı 65 nasıl emekli olabilirim
Merhaba,
Almanya Sosyal Güvenlik Kurumları hakkında bilgimiz bulunmuyor.
Merhaba , ben 10/1973 Almanya dogumluyum , Mavi Kart sahibiyim sadece Alman Vatandasligim var
TR Vatandasi olarak 08/1997 den 2001 yilina kadar Sigortali calistim .
2001 yilindan itibaren Alman Vatandasligina gectim ve 2010 yilina kadar kesintisiz Sigortali olarak calistim.
Almanyada Ekim 2010 dan beri süresiz malülen emeklilik maasi aliyorum .Bir daha calismayacagim kesinlesti.
Türkiyede calismisligim yok , Türkiyeden emekli olabilirmiyim olursam kac yasinda
olurum ve ödemem gereken miktar ne olur .
Tesekkürler
Merhaba. Ben Gülsüm.
1969 doğumluyum.
1987 den beri Almanya da çalışmaktayım ve halen çalışıyorum.
Türkiye de nasıl emekli olabilirim?
İlk önce nereye başvurmalıyım?
Türkiye de hiç bir yerde sigortalı deyilim.
Türk vatandaşıyım.
Benim hiç bir bilgim yok.
Yardımı olursanız buna çok sevinirim.
Ve. Hangi belgeler gerkiyor.
Size çok teşşekkür ediyorum.
Merhaba,
Yurtdışı hizmet borçlanması yapabilmek için öncelikle Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi doldurulmalıdır.
1-Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmiş ülkelerde geçen sigortalılık süreleri;
– Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,
– Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın; çalışılan ülkede iş yerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,
– Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi,
– Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilmelidir.
Iyi günler efendim.
Ben Almanyada yaşıyor ve çalışıyorum.
Türk vatandaşıyım. Türkiye’de emekli paramı almak için almanyada gelirim olmaması gerekiyor muş diye duydum.
Almanyada yaşayabilirim ama kazancım olmaması şartıyla türkiyeden emekli olabilirim.
BU doğrumu?
Iki yerden emekli olamam yani.
Teşşekkür ederim
Iyi günler efendim.
Ben Almanyada yaşıyor ve çalışıyorum.
Türk vatandaşıyım. Türkiye’de emekli paramı almak için almanyada gelirim olmaması gerekiyor muş diye duydum.
Almanyada yaşayabilirim ama kazancım olmaması şartıyla türkiyeden emekli olabilirim.
BU doğrumu?
Iki yerden emekli olamam yani.
Teşşekkür ederim
Merhabalar,
1983 dogumluyum, 2008/ 04 yilinda 1 ay türkiyede calismisligim var, 2008 /10 dan beri almanyada türk vatandasi olarak yasiyorum ve calisiyorum, ne zaman ve ne sekilde türkiyede emekli olabilirim ? Tesekkür ederim, kolay gelsin
Merhabalar,
Ben 1971 dogumluyum. 1987 tarihli ssk sigorta girisimim var ve 1992 yilindan beri Almanyada yasamaktayim. SSK ya sigorta borclanmaya basvurarak borclarimi ödedim yasimida bekledikten sonra gecen sene 2017 Mayis ayinda emekli basvurusunda bulundum. Malsef bu gün nerdeyse birsene bekledikten sonra red mektubu geldi,Almanyada calisdigimdan dolayi red ediliyor emeklilik müracatim. Ne yapmaliyim bana bir yol gösterirmisiniz?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkürler.
saygilarimla
Merhaba babam 1949 doğumlu. 1985 yılında libyada sigortalı çalışıp Türkiye ye dönerek 2005 yılında Bağ-Kur’lu olarak ödemelerini yaptı. Libya’da ki sigorta günlerini nereden öğrenebilirim ayrıca oradaki Sigorta günleriyle Türkiye deki Sigortayı birleştirmem mümkün mü
Kardes, Babanizin Hangi Firmada Libyada Calisdigini Bildirmemissiniz, Bagli oldugu Firma Babanizin adina SSK sini ödemisse, Istanbul Beyoglu SSK Sübesinden ögrenebilirsiniz.Ister Telefonla Ister Bizzat Sorarak Sigortasinin Yatirilip Yatirilmadigini Size Söyleyeceklerdir, Bilginiz Olsun.
Mrb,
ben Ekim 1977 Almanya doğumluyum (bayan) Ağustosu 1997 türk vatandaşlıktan çıkıp sadece alman vatandaşlığına geçtim.
Mavi kartım var. Türkiyede emeklilik haklarım varmı?
Merhaba, ben almayada çalşıyorum 62 yaşındayım Türkiye’de Borçlanarak emekli olmak istiyorum. Almanya’da Çalıştığım halde emekli olabilir miyim..
Merhaba, 1969 Haziran sivas doğumluyum. 1976 yılında Almanya bulunan ailemin gittim. 1988 yılında Almanya da ilk işime başladım. 2003 mayıs ayında Alman vatandaşlığına geçiş yaptım bu 2003 den 2015 Aralık ayına kadar Alman vatandaşı olarak çalıştım.Mavi kart sahibiyim Turkiyeden emekli olabilmem için ne yapmam gerekli ilginiz şimdiden teşekkür ederim,iyi calismalar
Merhaba ben Yakup
Babam 1980 yılında Almanya’ya çalışmaya gitti ve 1997 yılnda geri Türkiye’ye gelmiş. Babam Almanya’dan emekli olabilir mi? Emekli oluyorsa ne yapması gerekiyor?
Merhaba,
Almanya sosyal güvenlik Kanunları hakkında bilgimiz bulunmamaktadır.
merhaba,
1 yıldır rusayada çalışıyorum.
firma ile sözleşmem var. çalışma kartım var. VKS vizem var bu belgeler yeterlimidir yoksa baska ne tür belgelere ihtiyacımız var.
ayrıca, dışardan prim ödeyecegiz yoksa ?
tesekkurler
Ben abdullah.babam 1946 doğumlu 2 yol askerlik yapmış.1980 1983 yılları arasında ırakta çalışmışlığı var bu durumda emekli olabilirmiş?şimdiden teşekkürler
Merhaba,
1980 ve 1983 yıllarında çalıştığını ispatlayan belgelere ihtiyacınız olacak. Askerlikle birlikte en az 1800 günü sağlayıp Heyetten %60 malullük raporu alabilirseniz emekli olabilir.
Teşekkür ederim.babamla görüştüm 2 yıl askerlik ve 1 rer yıl arayla 2 yıl ırakta çalışmışlığı var birde 2 bin yılında devlet buğday ofisine buğday satışı varmış bu fatura çıkışlarıyla emeklilik olabilirmi?tekrardan teşekkür ederim
Merhaba ,
Ben 1977 yilinda belcika da dogdum ve burda yasiyorum.cifte vatandasim.1997 yilinda calismaya basladim ve hala calismaktayim .1997 den bu yana 3-5ay issiz kalmisimdir belki .Turkiyede emekli olma hakkim var mi ? Ne zaman olabilirim ? Neler yapmam gerekir ?Hem burda hem orda mi emekli oluyorum ?Bilgileriniz icin tessekur ederim .
merhaba. 1984 almanya sıgorta balangıcım var.1994de temelli döndüm.1997 turkıye sgk kaydım 2006 dan 2015 kadar pırım ödedım. 2015 malulen emeklı oldum 18 sonra bıtirdirdiler. şimdı yesılkart var.1967 dogumluyum yurtdısı borclanım emeklı nasıl nezaman olurum.(almanya pırım parasını aldım.)zararı varmı???
Slm ben
15.11.1974 dog
1993
Yilindan beri avusturyada calisiyorum
Türkiyede hic sigortam yok
Nasil türkiyeden emekli olabilirim
SAYIN YETKİLİ MERHABA;
1980 DOĞUMLU ASKERLİĞİMİ TÜRKİYE DE YAPTIM SİGORTA GİRİŞ TARİHİM 1997 SİCİL NUMARAM DA 2701199706228 DİR. 14 YILDAN BERİDE FRANSA DA YAŞAMAKTAYIM TÜRKİYE DE DE EMEKLİLİĞİ HAK EDEBİLMEN İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NE OLMALIDIR. EMEKLİLİK YAŞIM VE ŞARTLARI NEDİR. BİLGİ VERİR MİSİNİZ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
ben almanyada yasiyorum ve halen calismaktayim 01.12.1969 dogumluyum 01.01.1988 de bagkur baslangicim var ve terk edisim 25.06.1993 nasil ve ne sekilde TR. den emekli olabilirim yardimci olursaniz sevinirim.
Merhaba,
01/01/1989 tarihinde bağkur başlangıcınız olduğu için bağkur emeklilik şartlarında emekli olursunuz. Buna göre de,
Yaşınız
48 yıl 4 ay 2 gün
Sigortalılık süreniz
30 yıl 3 ay 3 gün
Hizmet süreniz
1974 gün
Emeklilik Şartlarınız
Yaş
56 yıl
Sigortalılık süresi
25 yıl
Hizmet süresi
9000 gün
Sonuç
Kalan yaşınız
7 yıl 7 ay 28 gün
Kalan sigortalılık süreniz
0 yıl 0 ay 0 gün
Kalan hizmet süreniz
7026 gün
emekliyim geçmişte almanyada çalışan emeklilere +ek üçret ödeneceğini duydum bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorum
Bu ucuncu yazisim, onceki iki gonderim hala ‘denetim icin bekliyor’ diyor. Bir sorun mu var?..
‘1970 dogumluyum. Sigorta girisim 1987/88, 1994’e kadar prim ve askerli surecim var. 1995’ten itibaren Ingiltere’de yasiyorum. 2006-2009 arasi TR’de isi girisimim oldu ve bagkur’a tabi oldum. Bir ara kisa sureli kayit ile tekrar SSK’ya gecip, eksik prim borcumu emeklilik kredisiyle odeyip SSKdan emekli olumak istiyorum. Halen yasadigim Ingiltere’deki haklarimi ayri tutup buradan da ayrica emekli olmak istiyorum. Bu sekilde emekli olmam mumkun mu? Yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim…’
2 sorum olacak
1-2005 yılında sgk dan emekli oldum.2010-2017 arasında yurt dışında Tunus’ta çaĺıstim ve Tunus’ta sigortam devlete ödendi.Bu primlerin Turkiye’de emekliliğine herhangi bir artışı olur mu ?
2- SGK ya bağlı bir hastanede tedavi oldum.Ucreti ne şekilde alınıyor? Eğer emekli maaşımdan kesilir ise ne kadar kesinti yapılacağını nasıl öğrenirim ?
Teşekkür ederim.
Merhaba, Benim Almanyada işyerim var. Ama işçi çalıştırmıyorum. Türkiye’den emekli olmak için yurt dışı borçlanması yaptım. Türkiye bana 77.000..Tl kadar bir deme çıkardı…Sorum. Ben Almanyada da iş yerimi kapatmadan Türkiyede emekli olabilirmiyim?? Teşekkürler.
1970 doğumluyum . 1994 aralık ayından beri KKTC de yaşıyorum. Türkiyede sigorra başlangıç tarihim 1992 aralık ayı. Ne zaman emekli olurum ve ne kadar prim yatırmam gerekir ?
Merhaba,
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1991 ile 23.11.1992 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5600’dir.
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1992 ile 23.05.1994 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 54 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5675’dür.
1973 doğumlu bir kadınım. 1994 yılında KKTC ye geldim.
2010 yışdan beri burada sigortam var. Yurtdoşı emeklilik hususunda Türkiyede kaç yaşında emekli olabirrim ? Olabilirsem ne kadar prim ödemem gerekir.
Merhaba, daha once yazdim ama cevap alamadim;
1970 dogumluyum. Sigorta girisim 1987/88, 1994’e kadar prim ve askerli surecim var. 1995’ten itibaren Ingiltere’de yasiyorum. 2006-2009 arasi TR’de isi girisimim oldu ve bagkur’a tabi oldum. Bir ara kisa sureli kayit ile tekrar SSK’ya gecip, eksik prim borcumu emeklilik kredisiyle odeyip SSKdan emekli olumak istiyorum. Halen yasadigim Ingiltere’deki haklarimi ayri tutup buradan da ayrica emekli olmak istiyorum. Bu sekilde emekli olmam mumkun mu? Yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim…
Merhaba1
Ben 1990 dan beri Isvecte yasiyorum. 2006 senesinde Turkiyeden
emekli oldum ve 1 sene maasimi aldim. Daha sonra Turkiyedeki vekilim rahatsizlandi ve maasimi alamadi.Simdi benden calisip calismadigima dair belge isteniyor. Verilmis hak alinabilirmi Turk kanunlarina göre?
Merhaba,
Evet eğer yurt dışında tekrar çalışmaya başladıysanız emekli maaşınız kesilmektedir.
Merhaba Efendim
Ben 01.01.1971 dogunliuyum. Almanyadaki Sigorta baslangic tarihim 01.05.1990.
2010 tarihinde malulen emekli oldum Emeklili olmadan önceki sürelerimi SGK da ödemesini yaptim. Sorum su olacakdi: emekliligimden dolayi geriye kalan primlerimi ödeyebilmek icin Almanyada senenin herhangi bir ayini 450 euro part-rime olarak calissam diyer calismadigim o yil icerisindeki aylarida borclanabiliyormuyum ve kac yasinda emekli olabiliyorum.
Sabriniz ve ilginiz icin tesekkür ederim.
Merhaba
Annem 1950 dogumlu 1973,1975 tarihleri arasında almanyada calışmış. sonrasında türkiyeye kesin dönüş yapmıs. Bu arada 2 cocugu var Almanyada calışmış oldugu günler elimizde mevcut. Türkiyeden sigortası yok. bu durumda annem in emekli olma gibi bir ihtimali varmı. Almanya veya Türkiyeden. yok ise calışmışlıgının primini alabilirmiyiz. Teşekkürler
Merhaba,
1973 – 1975 yılları arasını borçlanabilirsiniz ancak bu prim yetmez. Almanya dan yatan primlerin iadesini isteyebilirsiniz. Bunun için Türkiye de ikametgahınızın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine prim iade dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Merhaba cevabınız icin teşekkürler. Türkiyeden sigortalı olsa bu durumda aradaki borclanmayı yapmamız mumkunmu ve türkiye kac sene sigortalı olması gerekiyor Teşekkürler
Merhaba, 1970 dogumluyum. Sigorta girisim 1987/88, 1994’e kadar prim ve askerli surecim var. 1995’ten itibaren Ingiltere’de yasiyorum. 2006-2009 arasi TR’de isi girisimim oldu ve bagkur’a tabi oldum. Kisa sureli kayit ile tekrar SGK’ya gecip oradan emekli olmup, eksik prim borcumu emeklilik kredisiyle odemek istiyorum. Ingiltere’deki haklarimi ayri tutup buradan da ayrica emekli olmak istiyorum. Bu sekilde emekli omam mumkun mu? Yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim…
Ben 01.01.1971 dogunliuyum. Almanyadaki Sigorta baslangic tarihim 01. 05 1990. 2010 tarihinde malulen emekli oldum Emeklili olmadan önceki sürelerimi SGK da ödemesini yaptim. Sorum su olacakdi: emekliligimden dolayi geriye kalan primlerimi ödeyebilmek icin Almanyada senenin herhangi bir ayini 450 euro part-rime olarak calissam diyer calismadigim o yil icerisindeki aylarida borclanabiliyormuyum ve kac yasinda emekli olabiliyorum.
Sabriniz ve ilginiz icin tesekkür ederim.
merhaba 1996 dan beri amerikada calisiyorum.1971 dogumluyum,Turkiye de kac yasinda, emekli olurum?
Merhaba,
1996 yılından itibaren borçlandığınızı düşünürsek emeklilik şartlarınız;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1995 ile 23.05.1997 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 56 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.
Merhaba kolay gelsin babam 1992 yılından 2004 yılına kadar Suudi Arabistan’da calıştı. Türkiye’ye izne geldiğinde felç geçirdi geri Arabistana gidemedi Türkiye’de Bağkur’a her ay sigortasını yatırıyordu, malulen emekli oldu 2009 yılında da babam vefat etti. Suudi Arabistan’da çalışanların emeklilik haklarının olmadığını biliyorum ama geri borçlanma yolu ile emekli olunabilirmiş. Elimizde bütün pasaportları var annemi bu yolla emekli yapabilme imkanımız var mı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim ?
Merhaba,
Arabistan da ki işlemler ile ilgili maalesef bir bilgimiz bulunmamaktadır.
Merhaba!!!
Annem 1972 ile 1984 seneleri arasında aralıksız çalışmış olup, 1984 de türkiyeye temeli dönüş yapmış 1952 doğumlu bir bayan,
lakin türkiyede hiç sigorta girişi bulunmamaktadır…
annemi türkiyede emekli olma imkanı nedir…
Merhaba,
Ben 20.12.1963 dogumlu olup 1975 ten beri Hollandada yasiyorum. 1981 den ihtibaren calisiyorum.
Turkiyeye tasinmayi dusunuyorum.
Emek li olabilirmiyim Turkiyede Vera Bor sekilde sigortali olabilirmiyim, gereken bilgileri rica ediyorum. Saygilar.
Nevzta Aydin
Merhabalar Efendim
Ben 1987 yilindan 2016 yilina kadar eksiksiz calismisliga sahibim ve en kisa yoldan burdaki yani Almanyadaki emekli sandigina odenmis miktari turkiye ssk ya aktarip turkiyeden emekli olmak istiyorum … Böyle imkan varmi ? Varsada neler lazim neler yapmam gerekli.
Ayrica turkiyede hemen emekli olabilirmiyim dogum tarihim 28.12.1969.
Ayrica en kisa zamanda turkiyeye temelli dönüş yapmak istiyorum.
Simdiden tesekkurler
Merhaba,
1987 yılından itibaren primleri yatırırsanız. Bu tarihe göre;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.
Emekli maaşı alabilmek için Yurt dışından herhangi bir gelirinizin olmaması gerekmektedir.
Ben 1974 almanya dogumluyum. 1.08.1993 itibariyle toplam 20 seneden fazla sigortali calismisligim var. 2 cocuk annesiyim. Türkiyeden emekli olmak istiyorum..ssk dan olmam icin türkiyede calismis olmam gerek sanirim..ssk dan emeklilik icin ödemem gereken ne kadar ve kac yasinda emekli olabilirim ve ne kadar maas baglanir. Bagkur dan emeklilik icinde ayni sorularim olacak.simdiden cok tesekkür ederim.
Saygilar
Merhaba,
Ben Hollanda’da yasiyorum ve 35 yasimdayim. ileride Turkiye’ye kesin donus yapmak istiyorum. Turkiye’de emekli olabilmem icin neler yapmam gerekiyor ve hangi sigortaya bas vurmam lagzim Turkiye’den emekli olabilmem icin.
saygilarimla, Yalcin
Merhabalar..Eşim yurt dışı borçlanması için gerekli bütün evrakları yaptırıp Almanya ya gönderdi.2017 ocak ayında.Üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti halen bir cevap gelmedi.Sizce bu normal mi daha ne kadar bekleyeceğiz.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler
Merhabalar
1971 doğumluyum isviçrede doğdum 1989 da isviçrede sigorta girişim var,1992 türkiyeye temeli geldim,1996 işe başladım,isviçredeki 1989 girişli sigorta mi,türkiyeye aktarabilirmiyim,prim gününü doldurdum yaşı bekliyorum 56 olması gerekiyor isviçredeki işlemi türkiyeye aldırdığımda nezaman emekli olurum.
Saygılar
Merhaba ben erhan 1987 dogumluyum 2005 de sigorta girisim var 2007 de askerlik yaptim 2010 da almanyaya gittim ve suana kadar 2018 ze kadar sigortali çalıştım 5 sene sonra turkiyeye temelli donmeyi dusunuyorum emekliliğim hakkinda bilgi verirseniz cok sevinirim yas siniri borclanma vb. Tesekkur ederim
Hayirli gunler. Babamin 1960 ssk girisj var 254gun prim yatırılmış. Ondan sonra hic prim yatirilmamis 1983 yılında urdunde bir sene bir sirkette calismis.ve gelmis turkiyeye. Fakat calistigina dair hicbir belge yok. Emekli olabilir mi
Merhaba,
Kisinin, 1966 – 1983 yillari arasinda Almanya’da toplamda 3600 gunden biraz fazla calisma suresi vardir. 1983 yilinda Turkiye’ye kesin donus yapmistir. Turkiye’de hic calismisligi yoktur. Su anda 70 yasinda olup emekli olmak istemektedir. Emekli olmasi mumkun mudur? Ne yapmasi gerekir? Tesekkurler
Merhaba
1981 doğumluyum 1998 yılından beri Almanyadayım ve 15 senedir çalışıyorum
Ileride Türkiye ye temelli dönüş yapmak istiyorum, Türkiye de emekli olmak için Amanyada ne kadar daha çalışmam lazım
Şimdiden teşekkürler
Merhaba,
1998 yılı sigorta başlangıcı sayılarak;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1998 ile 23.05.1999 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dir.
Rica ediyorum Almanya NRW Eyaletinde bu konu hakkinda yakinen bilgi alabilecegim bir yetkili bilirkisi varmi var ise nasil ulasabilirim?
Saygilar
Bekir
1.1.1965 doğumluyum ve 1972 den belli Almanyada yaşıyorum. 1980 yılından belli çalışıyorum. Türkiyede kaç yaşında emekli olabilirim.Kaç Gün üzerinden Emekli olabilirim , ne kadar ödeme yapmam gerekir ve ne kadar Emekli Aylığı alabilirim. Saygılar ve Selamlar dilerim.
Merhaba,
Ben Bilgehan Bayburs
1012 de Almanyaya geldim esim emekli oldu,biz haziranda temelli dönüs yapiyoruz,
ben 1972 dogum 1992 ssk girisim var almanyada 4 yil calistim
dönüste emeklilige muracat etmek istiyorum,ne gibi isleme baslamam lazim yardimci olursaniz sevinirim.
Tesekkür ederim
Saygilar
Merhabalar, ben yurt disinda yasiyorum. Deniz debit kartimi Amerikaya getirip, emekli maasimi Amerika da cekmeye baslamak istiyorum. Ne kadar ucret oderim? Tesekkurler.
Iyı günler, ben 30.11.1980 dogumluyum bayanım.Türkiye Cumhuriyeti vatandasıyım.16 nisan 2002 de isviçreye geldim. Ve 2003 yılından bu yana calısmaktayım. İki çocugum var. Türkiye’de kac yılında emekli olabilirim?Ne kadar iş günü ödemem gerekir? Hem isviçre hemde türkiyeden emekli olabilir miyim?teşekkürler
Merhaba
1966 dogumluyum, 1986 yilindan beri isvicrede yasiyorum ve türk vatandasiyim.
1985 yilinda türkiyede sigorta girisim var.
Türkiyede emekli olabilmem icin ne yapmam gerekli.
Tesekkür ederim
Merhaba,
1985 yılı sigorta başlangıcına göre emeklilik ile ilgili şartlarınız;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1985 ile 23.11.1986 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 49 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5300’dir.
selam ben erkan Cın de calısıyorum 2 senedır turkıyede 24 yıl sıgorta odedım 8100 gunum var yas beklıyorum yurt dısında calıstıgım sure turkıyede yas bekleme zamanımı kısaltırmı
tesekkurler
Merhaba,
Yurt dışında kaldığınız süreler yaş şartını etkilemez.
Ben avusturya vatandasyim su an turkiyede yasiyorum 1987 dogumluyum . 18 yasindan sonraki 12 yillik zaman dilimini borclanabilirmiyim.
Merhaba,
12 yıllık süreyi Avusturya da ikamet ederek geçirdiyseniz bu süreleri borçlanabilirsiniz.
Danisma Birimi,
Ben 28.10.1980 dogumluyum. Turkiye’de ise baslama tarihi 21.05.2004, gun sayisi 674. Mayis 2007 yilinda Ingiltere ye tasindim ve 2007 yilindan simdiye kadar Ingiltere de calismaktayim, Turkiye vatandasiyim. Bu durumda Turkiye de emekli olabilir miyim ve kac yasinda, yapmam gerekenler nelerdir?
Tesekkurler!
merhabalar,
08 nisan 1971 doğumluyum. mayıs 1988 den 2014 yılına kadar Avusturya da çalıştım. 1999 yılında avusturya vatandaşı oldum.
Türkiye’den emekli olmak isityorum. nasıl bir yol izlemeliyim?
teşekkürler
Merhaba ben 1989 dogumluyum 2002 yilinda Avusturyaya geldim 16 yildir avusturyadayim 2005te sigortam basladi halen türk vatandasiyim
hem Türkiyeden hem avusturyadan emekli olma samsim varmi
yurt disi borclanmasi yapmadan Türkiyeden emekli olabilirmiyim
Iyi Günler 2011 Mart ayindan itibaren Almanya da calisiyorum Türkiyede sadece 20 gün calismisligim var (2017 yili icerisinde) yurtdisi borclanmasi yapabilirmiyim? Nekadar ödeyip ne zaman emekli olurum 1978 dogumluyum.
Simdiden ilginize tessekkür ederim.
Ahmet
Merhaba turkiyeye temelli donus yapmak istiyorum 1978 dogumluyum hollanda yasiyorum 1999 dan beri calisiyorum turkiyede hic calismisligim Yok emekli olabilirmiyim evetse eger nekadar borclaniyorum bilgilendirirmisiniz.
Saygilarimla
Şimdiden teşekkür ederim .01.02 .1966 doğumluyum. 1986 da Almanya’ya geldim 1993 de kısa süre çalıştım 2010 dan beri sigortalı çalışıyorum. Türkiye’den emekli olmak istiyorum Türkiye sigorta girişimi bir haftalık yaptırdım üstünü borçlanıp yatırmak istiyorum bu girişimi 2018 den önce yapmazsam yararlanamazmışım kanunun kalkacağını söylediler ne yapmam lazım emekli olmam için 2018 den önce başvuru yapmam gerekiyormu