Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan Türkiye’de nasıl emekli olur sorusunun cevabı pek çok gurbetçi Türk vatandaşı tarafından merak edilir. Çeşitli nedenlerle yurtdışına giderek çalışmalar yapan kişiler emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilir. Yurt dışından emeklilik sisteminde gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi dahilinde ilgili maaş ödemesi alınır.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Nasıl Emekli Olur?
Her birey çalışma hayatı boyunca gerekli prosedürleri yerine getirmesi dahilinde emekli olarak güvenli bir yaşlılık dönemi geçirebilir.
Bu noktada yurt dışında çalışan kişilerin Türkiye’den emekli olma prosedürleri şöyledir:
- Türkiye’den emekli olma hakkı kazanmak için yurt dışı hizmet borçlanması yapılmalıdır.
- Kişiler, yurt dışında çalıştıkları süre kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödeyerek Türkiye’de emekli olma hakkı elde edebilir.
- Yurt dışında çalışılan ülkenin Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olması süreci kolaylaştırır.
- Almanya, KKTC, Kanada, Avusturya, Arnavutluk, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Slovakya, Kore, İtalya ve Tunus gibi pek çok ülke ile Türkiye Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalar.
- 5510 sayılı kanun kapsamında yurt dışı borçlanması geçmiş hizmet süresi olarak tanımlanabilir.
Yurt Dışında Çalışan Türkiye’de Kaç Yaşında Emekli Olur?
Yurt dışında çalışan bir kişi hizmet borçlanması ile Türkiye’den emekli olabilir. Bunun sağlanması için gerekli prosedürlerin resmi olarak halledilmesi şartı aranır.
Yurt dışında çalışan Türkiye’de kaç yaşında emekli olacağı ile ilgili değerlendirme ise şöyledir:
- Kişiler yurt dışı çalışmalarına bağlı olarak Türkiye’de prim ödemeleri dahilinde emeklilik hakkı kazanır.
- Ödenecek prim sayısı 5400 güne tamamlanmalıdır.
- 2021 yılı kapsamında 58 yaşını dolduran ve eksik prim günü olmayan kişiler emekliliğe ayrılabilir.
- Emekli aylığı alınmaya başlanması için yurt dışı çalışmalarının sonlandırılmış olması gerekir.
- Yurt dışı ikametinde sosyal yardım ya da sigorta yardımı alınması dahilinde emekli ödemeleri başlatılabilir.
Türkiye’de Sigorta Girişi Olmayan Kişiler Emekli Olabilir Mi?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının yaşlılık dönemlerinde Türkiye’den emekli olma hakkı olup olmadığı merak edilir. Bu durum mümkün olsa da gerekli prosedürlerin yerine getirilmiş olması şartı aranır.
Türkiye’de sigorta girişi olmayan kişilerin emekliliği ile ilgili bilinmesi gereken detaylar şöyledir:
- 1 Ağustos 2019 tarihi itibariyle düzenlenen yasa gereği yurt dışı çalışanları BAĞ-KUR kapsamında emeklilik hakkı kazanabilir.
- Emekli olmak için başvuru yapılan tarihten geriye doğru borçlanma gerçekleştirilmesi dahilinde süreç başlatılabilir.
- Bu noktada BAĞ-KUR kapsamında emekli olmak isteyen kişiler 5400 iş günü borçlanmasını ödemiş ve 62 yaşını doldurmuş olmalıdırlar.
Yurt Dışında Çalışan Türk Vatandaşlarının Türkiye’den Emekli Olma Şartları Nelerdir?
Kişiler kimi zaman çalışmak amacıyla yurt dışına giderek orada kazanç sağlar. Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’den emekli olma şartları şu şekildedir:
- Çalışanlar Türkiye’den emekli olmak için başvuru oluşturmak durumundadır. Oluşturulan başvuruların onaylanması halinde süreç başlatılır.
- Başvuru yapan kişinin 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranır.
- Türkiye’de geçerli olan emekli olma şartlarını sağlıyor olmak gerekir.
- Yurt dışında yaşamanın geçici bir süreliğine olduğunun belirtilmesi gerekir.
- Türkiye’ye kesin dönüş yapıldığı zaman yurt dışı borçlanması uygulanır.
- Borçlanma yapıldığı zaman bunu takip eden ilk 3 ay içinde yurt dışı borçlanması için prim ödemelerinin başlatılması gerekir.
- Banka hesabına giren paranın en fazla %45’i oranında prim ödemesi yapılmalıdır.
Tüm bu şartların sağlanması dahilinde kadın ve erkek Türk vatandaşları yurt dışından emeklilik hakkı elde edebilir. Böylece yaşlılık dönemlerinde daha iyi bir yaşam koşullarına sahip olabilir.
Yurt Dışında Çalışıp Türkiye’den Emekli Olma Hakkı Bulunan Kişiler Kimlerdir?
Yurt dışı çalışmaları sonrasında kişiler Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilir. Emeklilik için ilgili prosedür ve başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir.
Yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma hakkı bulunan kişiler şu şekildedir:
- En önemli kriter kişinin emekli olmak için başvuru oluşturmasıdır. Başvuru yapılmadığı sürece otomatik olarak bir emeklilik tanımlanması mümkün değildir.
- 18 yaşının doldurulması halinde kişinin yurt dışında çalıştığını ve Türkiye’ye döneceğini kanıtladığı noktada borçlanma yapması gerekir.
- Kadınlar yurt dışında ev hanımı olarak yaşasalar dahi emeklilik için başvuru yapabilir.
- Yarı zamanlı ya da tam gün çalışılması gibi ayrıntı kriter oluşturulmaz. Borçlanma banka hesap bakiyesine göre oluşturulur.
Yurt Dışında Çalışanlar Türkiye’den Emekli Olmak İçin E-Devlet’ten Nasıl Başvuru Yapar?
Yurt dışında çalışan Türk vatandaşları emekli olma talebinde bulunarak yaşlılık dönemlerinde emekli maaşı alabilir. Bunun mümkün olması için başlangıç olarak e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekir.
Yurt dışında çalışanların Türkiye’den emekli olmaları için e-devlet başvuruları şu şekildedir:
- Resmi web sitesi üzerinden TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir.
- Sisteme giriş yapılması ardından arama motoru üzerinden ilgili bölüme ulaşılabilir.
- Karşınıza çıkan formun doğru şekilde doldurulması halinde başvuru oluşturulmuş olur.
- Bu adım sonrasında başvuru sahibinin Türkiye’ye gelerek SGK’ya fiilen başvurması gerekir.
- Türkiye’ye gelme durumu olamayan kişiler vekalet usulü ile başvurularını gerçekleştirebilir.
Yurt Dışında Çalışanların Emekli Olması İçin Ne Kadar Prim Ödemesi Gerekir?
Yurt dışında çalışan kadın ve erkek Türk vatandaşları emekli olma hakkı kazanabilmek için belirli oranda prim ödemesi yapmalıdır.
Bu noktada başvuru sürecini tamamlayan kişilere tanımlanan prim ödeme tutarları şu şekildedir:
- Emeklilik için kadınların giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 160.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Emeklilik için erkeklerin giriş yılına bakılarak 58 yaşında aylık alabilmeleri için en az 190.000 TL ödeme yapması gerekir. Bu ödeme tutarı sonrasında aylık olarak 1.800 TL maaş alma hakkı elde edilir.
- Bu prosedür yurt dışında hiç çalışmayan fakat doğum nedeniyle sigorta başlangıcı gerçekleştiren kadınlar için de gereçlidir.
Yurt Dışı Hizmet Borçlanması Nereden Yapılır?
Yurt dışında çalışan vatandaşların emeklilik döneminde Türkiye’den de maaş alabilmeleri için hizmet borçlanması oluşturarak bunun prim ödemesini yapmaları gerekir. Yeni kanun kapsamında ilgili kriterlerin sağlanması dahilinde emeklilik hakkı elde edilebilir.
Yurt dışı borçlanmasının nereye yapılması gerektiği ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntı şu şekildedir:
- Sigortalı ve hak sahibi olan kişiler borçlanma talebinde bulunmak için kimlik paylaşım sisteminde gözüken adresin bulunduğu ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılması gerekir.
- Kişinin herhangi bir adres kaydı yok ise nüfusa kayıtlı olunan ilde yer alan SGK kurumuna başvuru yapılmalıdır.
- Kimlik paylaşım sisteminde kayıtlı adres ve nüfusta kayıtlı bir il yok ise istenilen bir SGK kurumuna gidilerek başvuru oluşturulabilir.
- İlgili başvurular “yurt dışı hizmet borçlanma talep dilekçesi” doğrultusunda gerçekleştirilir.
Tüm bu adımların tamamlanması ardından Türkiye’de çalışmanız bulunup bulunmadığına bakılmaksızın borçlanılan hizmetler ile aylık bağlanacak olanların emeklilik işlemleri en son borçlanma işlemini yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince /Sosyal Güvenlik Merkezlerince değerlendirilerek sonuca kavuşturulur.
Kadın ve erkek Türk vatandaşlarının bu noktada ihmalkar davranmadan hizmet borçlanmalarını gerçekleştirmesi dahilinde yurt dışından emeklilik hakkı elde etmeleri mümkün olur.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’den Emekli Olabileceği Ülkeler
Türkiye’den emeklilik hakkı tanınan ülkeler şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Kanada
- Kebek
- Avusturya
Bu 5 ülkede çalışan Türk vatandaşları, Türkiye’ye döndüklerinde emekli olma hakkına sahip olacaklardır. Bunun yanı sıra ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar gereğince bu ülkelerde çalışan kişilerin borçlanma durumu olması durumunda, sigorta talebi görülmeyecektir. Yurt dışında çalışılan sürelerin borçlanmaya girmemesi halinde, sanki Türkiye’de çalışılmış gibi, kişiler zamanında emekli olabilecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Türkiye’de Emekli Olması Basamakları
Yurt dışında çalışmış olanların Türkiye’den emekliliği kapsamında yapılması gerekenler, 3201 sayılı kanuna göre borçlanma yöntemi ile emekli olmak olmalıdır. Bu kanuna göre kişiler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma ve 18 yaşını doldurmuş olma şartlarını yerine getirdikten sonra geçerli belgeler ile kanıtlanan sigortalılık süreleri ve bu süre içerisinde 1 yıla kadar işsizlik, evde kalma, yurt dışına gitme gibi durumlarda kaybettiği zamanı borçlanabilmektedir. Yapılacak yurt dışı borçlanma sistemine dair detaylar, 3201 sayılı kanun ile düzenlenmiştir.
Kişilerin yapmaları gereken, yurt dışı çalışma ve ev kadınlığına dair borçlanma süresinin kanıtlandığı Yut Dışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi doldurmaktır. Talep dilekçesinin usulüne uygun doldurulması halinde kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacakları başvuruda bu dilekçeyi kullanacaklardır.
Yurt Dışında Ev Kadını Olarak Bulunulması Durumunda İşlemler
Ev kadınlarının yurt dışında bulundukları sürede yapacakları işlemler, Türkiye’de kuruma tabi sigortalılık işlemlerinden yararlanacaktır. Borçlanma talep tarihindeki en son sigortalılık haline göre ilgili birimler tarafından borçlandırılma imkanlarından yararlanacaktır. Borçlandırılan sigortalar 4/B Bağ-Kur kapsamında ödenecektir.
Yurt Dışında Çalışanların Aylık Tahsisi Yapılmasının Şartları
Yurt dışında çalışmış kişilerin aylık sigorta tahsisi için şartlar bulunmaktadır. Aldıkları maaşlardan ya da direkt olarak elden yatırılması için, belirli şartların karşılanmış olması gerekmektedir.
Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kişilerin yurt dışı borçlanmalarının kabul edilmesi gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışında çalışıp Türkiye’den emekli olma şartlarının tamamını taşıyor olması gerekmektedir.
- Kişilerin, yurt dışına geçici bir düre ile çıkış yaptıklarını beyan etmeleri gerekmektedir.
- Kişilerin, ülkeye kesin dönüş yapmaları gerekmektedir.
- Borcun sistem üzerinden otomatik kesilmesi için talepte bulunulmuş olması gerekmektedir.
- Prim günlerinde ve ödenmesi gereken miktarda sorun olmaması, ödeme yapılması durumunda yurt dışında çalışanların zor durumda kalmaması gerekir.
- Kişinin ödeyeceği prim tutarı, gelir olarak gösterilen banka hesabına giren paranın en fazla %32’si tutarında olmalıdır.
Merhaba,
ben 2001 yilindan bu yana Almanyadayim.Askerligimi türkiyede 18 ay olarak yaptim.2015 yilinda kesin dönüs niyetiyle türkiyeye döndüm.isler umdugum gibi gitmeyince tekrar alamanyaya döndüm.türkiyede kaldigim süre zarfinda iskurun düzenledigi isbasi egitim kursuna katildim.iskur SGK da kayitimi yapmis.fakat kursu yarida birakip almanyaya döndügüm icin hicbir prim yatirilmamis.sgk sorgulamasinda 2015 yili itibariyle kayitimin oldugunu ve 2500 tl civarinda ödemem gereken borcumun oldugunu gördüm.
Simdi yurdisinda calisiyorum.türkiyeden sgk dan emekli olmam icin ne yapmam gerekiyor.Asagidaki sorulari cevaplarsaniz sevinirim.
Almanyada calistigim seneler(16 yil) sayiliyor mu?
Ne kadar para yatirmam gerekiyor toplamda?
Kac yil sonra emekli olabilirim?
Merhaba,
ben 2001 yilindan bu yana Almanyadayim.Askerligimi türkiyede 18 ay olarak yaptim.2015 yilinda kesin dönüs niyetiyle türkiyeye döndüm.isler umdugum gibi gitmeyince tekrar alamanyaya döndüm.türkiyede kaldigim süre zarfinda iskurun düzenledigi isbasi egitim kursuna katildim.iskur SGK da kayitimi yapmis.fakat kursu yarida birakip almanyaya döndügüm icin hicbir prim yatirilmamis.sgk sorgulamasinda 2015 yili itibariyle kayitimin oldugunu ve 2500 tl civarinda ödemem gereken borcumun oldugunu gördüm.
Simdi yurdisinda calisiyorum.türkiyeden sgk dan emekli olmam icin ne yapmam gerekiyor.Asagidaki sorulari cevaplarsaniz sevinirim.
Almanyada calistigim seneler(16 yil) sayiliyor mu?
Ne kadar para yatirmam gerekiyor toplamda?
Kac yil sonra emekli olabilirim?
01,10,1985 sigorta girişi olan birisi
380 gün ödenmiş primi görünen
4 yıl romanyada pirimi ödenen
1966 doğumlu birisi nasıl emekli olabilir.
Merhaba Karim 25.10.1987 den Beri almanyada emeklisini Ödemek istiyorum ne Kader ödemeliyiz ve kac yasinda emekli olur . Karimin Dogum tarihi 24.01.1972 cevaplarsaniz cok sevinirim iyi günler dilerim Birde Karim almanyada calisiyor 400€ kazaniyor bir sorun olurmu
Zakir Bey merhaba,
1987 yılı başlangıç tarihi olacak ise;
İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1986 ile 23.05.1987 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 43 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5150’dir.
Eğer eşiniz Almanya dan emeklilik harici gelir elde ediyor ise emekli maaşı kesilir.
Merhaba , Teyzem 1990 yılından bu yana Avusturya da sigortalı olarak çalışıyor . Mavi Kart sahibi , 1961 doğumlu , Türkiye ye dönmeden borçlanma ile emekli başvurusu yapıp çıkan tutarı orada 2 yıl daha kalarak ödemeyi yapmak istiyor , kesin dönüş yapmadan başvuru yapabilir mi ?
Yasemin Hanım merhaba,
Kesin dönüş yapmadan borçlanma imkanı mevcut.
Merhaba
Şeref
1997 tarihinde pancar ekiminden çiftçi bagkur başlangıcım var,1998de 18 ay askerlik yaptım
2002 yılında beri almanyada haftalık 20 saat çalışıyorum kaç yaşında emekli olurum,ne kadar prim yatirmam gerekir,ayriyeten haftalik 20 saat (tallzeit)çalışmadan dolayı emekli olma sürecinde bir sorun olur mu
Merhaba,
Ben 1999’dan itibaren İsviçre’de çalışmaktayım ve emekli olmama az kaldı. Türkiye’de 1972’de girişim var 380 gün pirim. Türkiye’den de emekli olabilmek için hangi şartları uygulamam gerekiyor ?
Merhaba,
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 09.09.1976 ile 23.05.1979 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 44 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5000’dir.
Merhaba,
1966 dogumluyum.Turkiyede sigorta girisim var.Daha sonra Rusyaya calismaya geldim.Rusyada Turk firmalarinda calisirken, bazilari pirimleri yatirdi, bazilari yatirmadi.Ayrica Rus firmalarindada calistim.Rus firmalari rus kanununa gore pirimleri yatirdi ama bunlari nasil ispat edebiliyoruz.Yada hangi belgeler gerekiyor?Rus firmalarinda calistigim gunlerde sayiliyormu? Bir duyum aldim.gunleriniz ortaya cikinca yas uzerindende emekli olabiliyormussunuz.Sizi emekli yaptiktan sonra ne borclanmissaniz emeklilik maasindan aydan aya kesiyorlarmis, ama emekliliginiz devam ediyormus(yani sizi emekli ediyorlar, borcunuzuda emeklilik maasindan kesiyorlar) diye birsey duydum. bu dogrumudur
Merhaba,
Yurtdışı borçlanması yapmanız mümkün. Borçlanarak emekli hakkı edecek durumdaysanız Bankaların verdiği kredilerle borçlanma yapabilir bunu da aydan aya kredi şeklinde ödeyebilirsiniz. Yurt dışı borçlanması için;
– Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,
– Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın; çalışılan ülkede iş yerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,
– Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi,
– Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilmelidir.
Merhaba 21 eylul 1986 ssk girisim var 2842 gun pirim odenmisligim var 2008 de belcika da ise basladim ne kadar borclanma yapmaliyim ve emekli maasi alabilirmiyimhalen belcikada calisiyorum
Resul Bey merhaba,
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1985 ile 23.11.1986 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 49 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5300’dir
merhaba. ben singapurda yasiyorum. burda 5yildir calisiyorum.yasim 26 suan.turkiyede 400gun prim vardi 2010yilinda girisim vardi… bu 5yili borclu gosterebilirmiyim ve kac yil prim odemem gerekiyor.
Merhaba,
Singapurdaki çalıştığınız süreleri borçlanabilirsiniz. 2010 yılındaki giriş ile yaş olarak ancak 62 yaşında emekli olabilirsiniz.
Mehr annem 32 yıl almanya-da çalıştı su an 86 yaşında turkiyeden emekli olabilirmi
Merhaba,
Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olabilir. İkametgahınıza en yakın sosyal güvenlik merkezi yurt dışı işlemlerine başvurabilirsiniz.
Asuman, 1962 doğumlu. Yurtdışı çıkış tarihi 1982 (Belçika). İlk çalışma tarihi1992 o gunden bu güne kadarçeşitli iş dallarında çalışmışlığım var. Şimdi hepsini durdurdum türkiyede emekli olmak için gerkli belgelerimi aldım geliyorum. Sorum bize kaç gün borçlanacağım.
Ahmet Kasim 13 2017
Merhaba
Ben Nisan 1987 de Almanyada sigortali olarak calismaya basladim,1962 dogumluyum.2013 de 25 yil üzerinden borclanarak emekli primimi yatirdim.2014 de Almanyada malülen emekli olduk dan sonra Türkiyedende emekli maasimi baslattim.Benim 1.sorum 30000 euro üzeri para yatirmama ragmen benden daha az yatiranlar kadar aylik alamiyorum,suan aldigim aylik 1400 TL.2.Sorum neden 4b emeklisi gözüküyorum.
Tesekkür eder iyi günler dilerim.
Merhaba,
İsteğe bağlı sigorta ve yurt dışı borçlanmaları eğer Türkiye de ssk lı olarak çalışmışlığınız yok ise 01/10/2008 tarihinden itibaren 4b lı olarak yapılmaktadır. Asgari tutar üzerinden borçlanma yaptıysanız emekli maaşınız düşük bağlanır. Ayrıca sizden daha az yatıranlar eski tarihlerde ise maaş bağlanma oranı yüksek deönemlere denk gelmiş olabilir.
Bi teyzemizin eşi almanyada 6sene çalışmış ve vefat etmiş oradaki sigorta günlerini hanımı kullanabilirmi emekli olmasına yardımcı olurmu bilgi verirseniz çok teşwkküeler
Çok enteresan herkese anında geri dönüş yapıyorsunuz ben kaş gündür bekliyorum ki bana cevap vereceksiniz?!
Merhabalar, ben 15.08.1991 den bu yana Almanya´da yasiyorum, 2004 den beri kendi isyerim var, Türkiye´de 18 ay askerlik yaptim 1988-1990 arasi, sigortali caöismisligim yok.
Nasil emekli olabilirim detayli aciklamanizi rica ederim.
Merhaba,
16.10.2003 ilk sigorta girişim ve 2686 gün çalışmışlığım var.Geri kalan günleri primini ödeyerek yaşı beklemem istiyorum.Kaç yaşında emekli olabilirim ve kaç gün üzerinden ödemem gerekiyor?4500 ya da 7000 ?
Ve günlüğü şu an 18.90 tl olan prim ödemeyi 50 tl olarak örneğin ödeme yapıldığında güncel koşullarda aşağı yukarı ne kadar emekli maaşı olur?
Bir kaç soru eksik oldu.3,5 senedir Almanya’da yaşıyorum ve Alman vatandaşlığına geçmek istiyorum.Alman vatandaşı olduktan sonra mavi kart ile kalan günlerimi ödeyip yaşımı bekleyebilir miyim? Yoksa Alman vatandaşlığına geçmeden kalan günlerimi ödeyip yaşı mı beklemeliyim?
Teşekkür ederim ?
26.04.1980 doğumluyum ?
Merhaba
Annem 10.09.1968 dogumlu. Türkiye vatandasi; Türkiyede hic calismamis; 1996 Avusturya ya göc etti. 2003.09. da Avusturyada calismaya basladi. (Calisma Saati hatada 18 Saat)
1 Soru: Kac yasinda Emekli olabilir ve nekadar prim ödemesi.
2 Soru: Avusturya deyki Sigortasini Türkiye ye aktardigi takdirde nekadar prim ve kac yasinda emekli olabilir.
Hami bey merhaba,
Kadınlar hem ev hanımı olduğu dönemleri hem de çalıştığı dönemleri borçlanabilir. Bu nedenle 1996 yılından itibaren borçlanma hakkı mevcut. Yurt dışında çalışılan sürelerin Türkiye ye aktarılması mümkün değil. ancak yurt dışında kaldığı tüm süreleri borçlanabilir.
1996 yılı ilk giriş tarihi olarak hesaplandığında ;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1995 ile 23.05.1996 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1996 ile 23.05.1997 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dür.
Annenniz Türkiyeden emekli olduktan sonra yurt dışında çalışırsa emekli maaşı kesilir.
Merhaba Danisma Brimi
Öncelikle bu kadar cabuk ve detayli cevap icin tesekkür ederim.
Kadinlar ev hanimi oldugu dönemleride borclanabilir; yani Annem Evleme tarihinden itibaren borclana bilirmi. Resmi evlilik tarihi: 18.01.1991. Annemin ilk cocugunun dogum tarihi: 20.09.1986.
Bu duruma göre hesaplaya bilir misiniz lütfen annemin emeklilik yasini ve prim ödeme gün sayizini.
Tesekkürler
Hami
Merhaba,
Ben ögrenciyim ve Almanyada Ögretmenlik okuyorum.
Yasim 21. Ve 18 Yasimdan beri okulun yaninda Almanyada hep calisdiklarim var. Kendim Türk Vatandasiyim. Ayni zamanda Babamin Vefatindan sonra bana ekliebilen Tarlalar düsdü.
Benim Sorum Su:
Türkiyeden Emekli olmak icin benim yeterli gereklerim varmi? Benim durumumda bi imkagnim varmi emekli olmaya?
Merhaba
Ekim 1998 yilindan itibaren Türkiyede emekliyim(yurtdisi borclanma)
Bulundugum ülke Almanyada calisabilirmiyim,ayligimdan emekli primi kesilecek..
Bu durumda Türkiyedeki emekli ayligim kesilirmi???
Saygilar…
Türkan Hanım merhaba,
yurt dışında çalışmaya başlarsanız Türkiye’den aldığınız emekli maaşınız kesilir.
Merhaba,Almanyada yaşıyorum Türk vatandaşıyım sigorta girişim 1989 halen çalışmaktayım doğum tarihim 1974 ben Türkiyeden emekli olmak istiyorum en erken ne zaman emekli olabilirim yatırmam gereken prim ne kadardır?
Ebru Hanım merhaba,
1989 yılından itibaren borçlanma yaptığınız takdirde giriş tarihine göre;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1988 ile 23.05.1989 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 45 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5300’dür.
veya
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1989 ile 23.05.1990 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 46 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dir.
Türkiyeden emekli olduğunuzda Yurt dışında çalışırsanız Türkiye deki maaşınız kesilir.
merhaba 03.03.1963 dogumluyum 01.01.2002 ile 31.12.2006 tarihleri arasında toplam 935 gğn hollandada siğortam cıkıyor nasıl emekli olabilirim hangı ıslemlerı yapmam lazım hollandadan belgelerımı aldım
Selam aleykum ben 01.03.1980 dogumluyum 13 yasindan bugune kadarda Belcikada yasiyorum cesitli islerde calistim suandada kendi isyerimi calistiriyorum ve cifte vatandasim benim Turkiyeden emekli olmam icin kac yasinda olmam gerekiyor ve ne yapmam lazim hicbir bilgim yok bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba,
Çalışmaya başladığınız süreye göre emeklilik yaşınız hesaplanabilir. Ancak doğum tarihinize göre en erken 58 yaşında emekli olabilirsiniz.
Ben daha öncede yazmıştım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım Kıbrıs a 2005 geldim 2007den 2010a oturma iznim vardı 2010 dan şu ana kadar sigortalı çalışıyorum şu an geri dönecek olsam buradaki sigorta dan yararlanabilirmiyim Türkiye de sigorta girişim yok
merhaba ben 2005 yilinda dolar üzerinden borclanarak 6000 is gününden parasini ödedim simdi ise calismiyorum yani almanyada issizlik parasi aliyorum türkiyede hemen müracat etsem emeklilik parasi alabilirmiyim.saygilarimla nurullah ergisi
Iyi günler,
babam Türkiye’den Nisan 2017 tarihinden itibaren emekli ve Almanya’da yaşıyor.
Kendisi Wachkoma denilen durumda, yani yoğun bakıma muhtaç ve irtibat kurma imkanı mevcut değil.
Mahkeme kararı ile babamın vasisiyim.
Babamın emekli maaşını çekebilmem için Alman mahkemesinden belge ve yetki çıkarttirip, T. C. Baskonsoloslugu tarafından tercüme ettirip tastiklettirdim.
– Bu şartlara göre PTT’den maaşı çekmem mümkün mü?
– Ilk ödemeden itibaren 6 ay süre icerisinde maaşın çekilme mecburiyeti var mı?
– Çekilirse maaşı hangi şekilde geri alabiliriz?
Yardımlarınız için cok teşekkür ederiz.
Merhaba,
ben 20.07.1982 almanya dogumluyum. 01.08.1999´dan itibaren almanya sigorta girisim var ve suan calismaktayim. 2005 yilinda ise alman vatandasi oludum ve mavi kart sahibiyim.
bu sartlar altinda türkiyede herhangi bir borclanma yapip emekli olma ihtimalim varmi? Var ise ne kadar ödeme yapmam lazim ve kac yasinda emekli olabilirim. Alabilecegim maas ne kadar olur.
Simdiden cok tesekkür ederim vereceginiz cevap icin.
Merhaba,
01/08/1999 tarihli Almanya girişi ile;
İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1999 ile 08.09.1999 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 56 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dir.
56 yaş şartını sağladığınızda borçlanma yapıp emekli olabilirsiniz. Tabii şu anki kanunlara göre Türkiyeden emekli olduktan sonra yurt dışında çalışırsanız emekli maaşınız kesilir.
Cevabiniz icin tesekkür ederim. Iki soruma daha yanit verirseniz cok memnun olurum.
Ilk sigorta girisim 01/08/1999 olarak 18 yasimi doldurmadigin halde kabul ediliyormu? Yas ile ilgili bir problem olurmu.
Borclanmayi istedigim zaman yapabilirmiyim? veya en uygun zamani sizce ne zaman olur?
Cok tesekkür ederim yardiminiz icin.
Merhaba benim Türkiyede 1998 sigorta girişim var ve toplamda 1700 gün prim ödemem mevcut. 2017 yılı itibarı ile Almanyaya ikamet ettim. Şuan Almanyada çalışmıyorum merakım ne zaman ve ne şekilde emekli olabilirim yol gösterme açısından soruyorum teşekkür ederim. Doğum tarihim 05.02.1980
Merhaba,
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1997 ile 23.11.1998 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 57 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dir.
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1998 ile 08.09.1999 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 58 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dür.
yukarıdaki şartlardan uygun olanı sağladıktan sonra Türkiye den borçlanarak emekli olabilirsiniz.
Merhaba,
25/02/1959 doğumluyum. 1985 yılından beri Fransa’da çalısıyorum.. Türkiye’de daha önce hiç çalısmıslıgım yoktu, 2016 yılında 10 gün sigortalı çalıstım. Fransa’da çalıstığım isverenlerden bazıları sigorta primlerimi yatırmamıs. O yüzden hizmet cetvelinde sadece 10 yıl sigortalı çalısmıs gibi, 5,5 yıl da issizlik sigortasi parası aldığım görünüyor. Yani, aralarda 15 sene bos görünüyor. Türkiye’ den nasıl emekli olabilirim ? Tesekkürler.
Merhaba ben 1989 /1993 yillatri arasinda almanyada calismis bayanim turkiyede emekli olmak istiyorum butun belgelerimi getirmis oldugum halle emekli olamiyorum pasaportimda muhur eksikliginden
Merhaba,
Pasaportunuzda giriş ve çıkış tarihleri mühürlü bir şekilde bulunmalı. Eğer bu tarihler arası borçlanma sizin için yeterli değil ise alman Konsolosuğundan yardım alabilirsiniz.
merhaba iki sorum var. yurtdışında ikamet eden teyzemin türkiyede hiç çalışmışlığı yok.1994 yılından itibaren orada ikamet etmekte kaç gün borçlanması lazım.Ayrıca eniştemin 10 yıl çalışmışlığı var almanyada onun için borçlanma yapılabilir mi
Merhaba ,
12.12.74 Dogumlu bir Evhanimiyim ve Almanya gelistarihi 11.02.94 geldim. Almanya da 450 Euro islerinde calsiyorum. Üc Cocugum var 30.10.94/ 11.11.99/ 14.12.2007 . Türkiyede Calismisligim da var 15.08.16 den 24.08.16 kadar. Türkiyeden Emekli olmak icin ne Evrak lazim ve ne kadar Borclanir ödeyecem miktar ne dir.
Tesekürler
amasyalisehzade@hotmail.de
Selamün Aleyküm Arkadaslar ^^
01.01.1973 Dogumluyum ve 74 den beri Almanya da ikamet ediyorum. Türkiyede 30.05.17 den 10.06.17 kadar calismisligim var. Askerlik de yaptim 22 Gün sayilirsa. Simdi gelelim Sorumuza Almanyadan Emekli olmadan Türkiyeden Emekli olmak bizim icin sikinti Almanya daki haklarimizi bile kaybedebiliyoruz. Türkiyede SSK borclanma yapsam ne kadar ödemem lazim ve Almanya dan Emekli olaskadar Türkiyedeki Borclanmami donzura bilirmiyim.
Evrak olacak ne getirmem lazim.
Saygilarla
amasyalisehzade@hotmail.de
Merhaba benim sorum Turkiyeden emekli oldugumda almanyada tam gun calismaya devam edebilirmiyim
Hakan Bey,
Türkiye den emekli olan vatandaşlarımız yurt dışında çalışmaya başladıklarında emekli maaşları kesilmektedir.
Iyi gunler, ben 1973 senesinden itibaren almanyadayım suan malulen emekliyim süresiz yani. Turkiyeden emekli olmak istiyorum hic sigorta girişim yok yalnız sigorta girişi yaptirma imkanim var 1 aylıkda olsa sigorta girişimin olması toplu ödememde bir fark yaratıcakmıdır , yoksa bir fark olmuyormu bilgi verebilirmisiniz.Teşekkürler.
Merhaba,
Türkiye de ssk girişiniz olsaydı prim olarak daha az ödeme yapacaktınız. Almanya da çalıştığınız süreleri borçlanarak emekli olabilirsiniz. en az 5000 gün primle emekli olma hakkınız mevcut. Kurumun yurt dışı servislerinden yardım alabilirsiniz.
Teşekkürler cevabınız icin, önümüzdeki aylarda Türkiye’ye gidicem ve 1 ayda olsa bir isyerinde yalışıp sigortamı yaptırırsam bir faydası olurmu yinede ödenecek primde.
Selamlar ben İngilterede yaşiyorum eşim İngiliz ve 2012 yılında Türk Vatandaşı oldu ve kendisi 56 yasında 30 sene Den fazla herzaman İngiltere’de calismiş ama hiç Turkiye de Calışmadı . Türkiye ye Temelli dönmeyi düşünüyoruz kendisi Türkiye de emekli olablirmi?
Teşekkür Ler ve iyi Günler.
eşim 20.05.1952 doğumlu 06.07.1971 den 19.12.1975 tarihleri arasında almanyada işçi olarak çalıştı.kesin dönüş yaptı .kendisinden kesilen primleri geri aldı.20.07.1975 türkiye doğumlu07.02.1977 doğumlu iki çocuğumuz var.türkiyede hiç çalışması yok.eşim nasıl emekli olabilir. bize yardımcı olabirmisiniz acil cevabınızı bekliyoruz.saygılarımızla
Herkesin yorumuna cevap veriyorsunuz benim yorumuma neden cevap vermiyorsunuz gerçekten anlamadım. Defalarca yazdım size benden sonrakilere cevap verdiniz bana cevap vermiyorsunuz.
Hülya Hanım merhaba,
Sorunuz yanıtlanmıştır. Ancak daha önce yanıtlanmıştı teknik bir hata sebebi ile sizlere ulaşmamış gözüküyor. Gecikme için üzgünüz 🙁
oncelikle iyi gunler dilerim,
1980 turkiye dogumluyum, 10 yasimda (1990) yilindan beri hollandada bulunmaktayim, is kazasi sonucu burda hastaligi ayrildim 80%/100% raporum var, rahatsizligimdan dolayi fazla hollandada fazla is gunum yok.
ayriyetten turkiyedende %45 calisamamazlik raporum var,
askerliktende muaf oldum,Turkiyede calismisligim yok.
Turkiyeye kesin donus yaparsam, Nasil emekli olurum?, sartlari nelerdir?
Aydinlatirsaniz sevinirim
28041963 Doğumluyum. Türkiye de ilk işe giriş tarihim 14.4.1992 ve 2007 yılının Mayıs ayına kadar Türkiye de 4361 gün prim ödemem var. Ağustos 2007 tarihinden itibaren Almanya da çalışıyorum. Eksik günlerim için borçlanarak 5.600 gün ile Türkiye den hemen emekli olabilirmiyim. Almanya daki çalışmama devam etmem mümkünmü? Eş zamanlı olarak Türkiye den emekli maaşı almam mümkün mü?
Can Bey Merhaba,
14/04/1992 yılında işe başlangıç tarihine göre;
İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1991 ile 23.11.1992 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5600’dir.
Eksik kalan günleri yurt dışı borçlanması yaparak tamamladığınızda emekli olabilirsiniz. Ancak Almanya da çalıştığınız sürece emekli maaşı alma hakkınız bulunmuyor.
merhabalar.ben03.08.1975 dogumluyum. 1997 tarihinde evlenip almanyaya geldim ve ayni yil sigorta girisim var turkiyeden ama calismadim sadece sigorta numaram var.2,5 yildirda almanyada sigortali olarak calisiyorum.Basvurmak icin hangi belgeler gereklidir ve taksitle sigortamizi odeyebiliyormuyuz
Merhaba,
Almanya da ikamet ederken Türkiye de isteğe bağlı veya borçlanma ödemesi yapmanız mümkün değil. Yurt dışı borçlanma işlemini ancak Türkiye den emeklilik hakkını sağladığınız dönemde yapabilirsiniz. Yani 1997 girişinize göre ;
24 Mayıs 1997 – 23 Mayıs 1998 yılları arasında sigortası yatmaya başlayan kadın vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 54, sigortalılık süresi 20 yıl, prim ödeme süresi ise 5975 gündür.
Sağladığınızda yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz.
Merhaba, 1957 doğumuyum, 1972 yıkında Almanya ülkesine gittim, 1978 yılında döndüm. Almanya’da 2 çocuğum oldu. Kaldığım süre içerisinde hem çalıştım hem de işsiz kaldım. Türkiye’de de 3 ay sigortam var. Bu kanundan yararlanabilir miyim? Nerelere hangi evraklarla başvurmalıyım? Yardımcı olursanız çok teşekkür ederim.
Merhaba,
Yurtdışında kaldığınız günleri borçlanarak 1800 günle emekli oma hakkınız var. Ancak Tam teşekküşşü hastaneden de %60 iş göremezlik raporu da almanız gerekecek.
Merhaba,
Gecen mesajimda yil bilgisini yanlis yazdim kusura bakmayin.2003 degil 2013 olacakti.
Ocak 1985 dogumluyum. Sigorta girisim 2003 ve 2012 ye kadar Turkiye de sigortali olarak calistim. (Yaklasik 3500 gun)
2013 yilindan itibaren yurtdisinda ikamet etmekteyim.
Bu durumda emeklilik icin basvurabilir miyim? Kac yasimda emekli oabilirim? Yaklasik olarak ne kadar prim borcum olabilir?
Cok tesekkurler
Sinem
Sinem Hanım merhaba,
1999 dan sonra sigorta başlangıcı olan kadınlar Türkiyede 7000 gün ve 58 yaşında emekli olabiliyor. Ayrıca Yurt dışında çalışırken Türkiye den emekli maaşı alamazsınız.
Merhaba,
26.09.1964 doğumluyum, 01.01.1984 sgk işe giriş 48 gün hizmet sürem var, 01.05.1989 yurtdışına çıktım. 01.09.1989 da yurtdışında işe başladım. 2.000 yılı öncesi 3600 günden 18,26 tl günlük asgariden borçlanıp emekli olabilirmiyim. teşekkürler.
Yalçın Bey merhaba,
Yurt dışı borçlanması yaparak 3600 günle 60 yaşında emekli olabilirsiniz.
iyi günler,
ben 1969 doğumluyum Türkiye’den 1987 yılına ait 45 günlük SSKdan başlangıcım bulunmakta 1991 yılından beri Hollanda’da işçi olarak çalışmaktayım Türkiye’den emekli olabilirmiyim hollandada çalıştığım halde.vede ne zaman emekli olabilirim?
bide hanımım 1972 doğumlu 1993 de Hollanda’da iş başlangıcı vardır Bağkur emeklisi olması için ne gerekli vede ne zaman emekli olma imkanı bulunmakta.
şimdiden vereceğiniz cevap icin teşekkürler ederim.
Merhaba,
Ben 1978 Turkiye dogumluyum. 10 yil Avusturalya’da calistim ve son 7 yildirda Ingiltere’de calisiyorum.
Turkiye’de sigorta kaydim yok ve Turkiye den emekli olmak icin Turkiye ye kisa bir sure calismaya gidip SSK dosyasi actirmamin bir faydasi/avantaji varmi ?
Yoksa Ingiltere’den yurtdisi borclandirmasi yaptirarak emeklilik islemlerini baslatmak ayni seymi?
Tesekkurler
Merhaba annem 1958 doğumlu 1981den 1988 e kadar Almanyada çalışdı tabi arada doğum yaptığı için boşluklar var 1993 te kesin dönüş yaptı Türkiye de hiç sigorta girişi yok emekli olabilirmi bunun için nereye başvurmamız lazım teşekkürler
Merhaba,
1958 doğumluyum. 1969’dan, 11yaşımdan beri İngiltere’deyim. Çifte vatandasim. Türkiye’de hiç calışmışlığım yok. İngiltere’de 32 yil çaliıştım. Türkiye’de nasıl emekli olabilirim? Bilahere İngiltere’de çalişırsam Türkiye’den alacağım emekli aylığı kesilir mi? Türkiye’ye kesin dönüş şartı var mı? Çok teşekkür ederim.
Rıza Bey merhaba,
Yurt dışında çalışmış olduğunuz dönemlerle ilgili yurt dışı borçlanması yapıp Türkiye den emekli olabilirsiniz. Ancak kanun yurt dışında çalışanlar için ”Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir.” Bu nedenle tekrar yurt dışında çalışır ya da sosyal yardım alırsanız emekli maaşınız kesilir. Türkiye de çalışmanız durumunda ise emekli maaşınız kesilmez. Kesin dönüş yapmanız gerekmemektedir.
Merhaba ii qünler anneannem 1981 yılında almanyaya gitmiş hiç calısmamıs türkiyedende hiç sigortası yok emekli nasıl olabiliriz türkiyedrn ii qünler
Gökhan Bey merhaba,
Yurt dışında ev hanımları içinde yurt dışı borçlanması yapılabilir. Yurt dışında bulunduğu süreleri konsolosluktan alacağınız belgelerle kanıtlayıp, Sosyal güvenlik merkezlerinde bulunan yurt dışı servislerinden borçlanma yapabilirsiniz.
Öncelikle merhaba.simdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkürler. Babam 1940 doğumlu Türkiye de herhangi bir emekliliği yok. Fakat 1970-1977 yılları arasında Almanya da işçi olarak çalıştı. 1977 yılında kesin dönüş yaptı.Babami ülkemizde nasıl emekli yapabilirim.Bana bu konuda detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhaba,
Babanızın döndükten sonra herhangi bir çalışmışlığı veya primi yok ise bu süreler emeklilik için yeterli olmaz.
Merhaba 1977 doğumluyum. 27.06.1997 Türkiye de sigorta girişim var. 72 gün ve 2011 yılında da 115 günüm var. 2004 yılından 2013 yılına kadar Kazakistan’da resmi ve resmi olmayan şekilde çalıştım. 2013 yılından itibaren de oturma ve çalışma iznim var ve çalışıyorum. Burada sigortam ödeniyor. Benim sorum Türkiye de nasıl sigortamı devam ettirebilirim. Türkiye’de ikamet etme zorunluluğum var mı ? Borçlanma için kesin dönüş yapmalı mıyım? 2017 yılına kadar geçen zamanı borçlanabilir miyim ? cevabınız evet ise bundan sonraki süreç için isteğe bağlı devam edebilir miyim (Türkiye de ikametim yok ve uzun bir süre daha (15-20 yıl) Kazakistan’da yaşamayı düşünüyorum. Sorularım biraz uzun oldu şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim
Yaklaşık 17-18 senedir çok yakınım babam dediğim bir insan Avusturya’da çalışıyorda kesin dönüş yapıp Türkiye’den emekli olmak istiyor sizin yazınızdada torba kanunda ikili anlaşmalar hakkında adım atıldı yazıyor 2015 tarihli yazınızda ilk sorum bu torba yasa kesinleşti mi diğer sorum ise bu yasa olduysa bu yıllar için para ödemesi gerekmiyor galiba ne kadar daha ödeme yapması gerekir emekliliği kazanması için ? Teşekkürler ..
20.05.1979 Almanya doğumluyum, ne zaman Türkiye’den emekli olabilirim? Ne kadar para yatırma gerek aşağı yukarı?
Türk vatandaşıyım, üniversite öğrencilik yıllarım geçti, yarım gün çalıştım 2 yıl, 7 yıl esnaflık yaptım, şimdi de 3 yıldır işçi olarak çalışıyorum.
20.05.1979 Almanya doğumluyum, ne zaman Türkiye’den emekli olabilirim? Ne kadar para yatırma gerek aşağı yukarı?
Türk vatandaşıyım, üniversite öğrencilik yıllarım geçti, yarım gün çalıştım 2 yıl, 7 yıl esnaflık yaptım, şimdi de 3 yıldır işçi olarak çalışıyorum.
Hasan Bey,
Almanyada kaldığınız 18 yaşından itibaren ki süreleri borçlanma yapabilirsiniz ancak; Emekli olabilmek için Türkiye de ki şartları da sağlamanız gerekiyor. Ayrıca Almanya da çalıştığınız sürece Türkiye den emekli maaşı alamazsınız.
İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1997 ile 23.11.1998 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 57 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dir.
Ya yarım gün sigortalı ilk çalışma tarihi 03.12.1999 ise?
Yabanci bandralli gemi calismaktayim. 1989 da turkiyede sigorta baslangicim var. 1998 den beri gemilerde calismaktayim. Turkiye de emekli olmam icin nasil bir yol izlememliyim. Bizim bagli oldugumuz bir konsolosluk yada ulke yok.
türkiyede bir çalişmişlığım olması bir avantaş getirirmi?
Merhaba,
Yurt dışına gitmeden önce Türkiye de çalıştı iseniz ilk sigorta tarihiniz Türkiye de çalıştığınız tarih olarak alınır. Çalışmanız yok ise Yurt dışına ilk gittiğiniz tarih sigorta başlangıcı sayılır.
merhabalar,
ben 52 yaşındayım.30 yıl yurtdışında(Hollanda) çalıştım.Oradan emekli oldum. Burdan nasıl emekli olabilirim?
Ahmet Bey merhaba,
52 yaşında emeklilik için aşağıdaki şartlara tabisiniz;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1989 ile 23.05.1991 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5525’dir.
Dolayısıyla 24/11/1989 girişi olması için bu tarihe kadar borçlanma yapmalısınız.
Merhabalar benim Annem Almanya’da 17 yıl çalıştı ve Türkiye’ye dönerken kendi yatırdığı sigorta ücretini de aldı. Ve Geldikten sonra Türkiye de de çalışıp emekli gününü doldurup buradan emekli oldu. Almanya’daki çalıştığı 17 yıl var , oradan da emekli olabiliyor mu? Ne yapmamız ya da nereye müracaat etmemiz gerekiyor?Teşekkürler..
Merhaba,
Ben 57 yasindayim ve Isvicre de yasiyorum. Emeklilik primimi Türkiyede ödedim. Emeklilik parami almak icin benden Isvicrede calismiyorum diye bir belge isteniyor. Ben issizim ve Isvicredeki makamlar böyle bir belge tanimiyorlar. Ne yapabilirm?
Ahmet Bey merhaba,
Belirttiğiniz belge ile ilgili bilgiyi İsviçre de ki Türkiye ateşeliğinden alabilirsiniz. Ateşelik bu konu ile ilgili size yardımcı olacaktır.
Merhaba annem 1958 doğumlu 1976 dan 1988 e kadar Almanyada çalışdı tabi arada doğum yaptığı için boşluklar var Türkiye de hiç sigorta girişi yok emekli olabilirmi bunun için nereye başvurmamız lazım teşekkürler
Bu arada Türkiye ye dönüş yaparken toplu para alıpta gelmiş
Merhaba ben daha öncede yazmıştım cevap alamadım ben kıprısta 2007den 2010a oturma iznim vardı 2010 dan şu ana kadar sigortalı çalışıyorum Türkiye den nasıl emeklilik hakkım olur bide kaç yaşında olur. Eşimde 1991 den 1993e kadar Arabistan da çalıştı daha sonra Türkiye’de sigortalı şu anda Kıbrıs ta çalışıyor onun emeklilik yaşı ve durum nasıl olur
Hülya Hanım merhaba,
S. Arabistan’da geçen hizmetlerinizi sosyal güvenliğiniz açısından değerlendirmek (sigortalılığınıza saydırmak) istiyorsanız, öncelikle S. Arabistan’da çalıştığınız sırada kullanmış olduğunuz pasaportunuzun işlem görmüş tüm sayfalarının okunaklı fotokopilerini, hizmet belgesi istediğinizi belirten bir dilekçe ekinde Riyad Müşavirliğinin/Cidde Ataşeliği adresine iadeli taahhütlü posta ile göndermeniz gerekmektedir.
KKTC ile ikili sosyal güvenlik sözleşmesi olduğu için ‘’ Türkiye’de sigortaya tabi tutulmadan önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Malullük, Yaşlılık, Ölüm Sigortalarına tabi tutulmuş bir kimse için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde sigortaya ilk girdiği tarih, Türkiye’de sigortaya ilk giriş tarihi sayılır.’’
Sonuç olarak eşiniz 1991-1993 yılları arasını borçlanarak, işe başlangıç tarihini 1991 yılına çeker ve ;
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1989 ile 23.05.1991 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5525’dir.
– İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1991 ile 23.11.1992 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5600’dir.
Ancak Türkiye den emekli olduktan sonra yurt dışında çalışmaya devam ederse Türkiye den emekli maaşı kesilir.
Siz de 2007 yılı başlangıcı ile 58 yaş ve 7000 gün prime tabisiniz. Yaş şartlarını yerine getirdiğinizde borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz.
Merhabalar. Annem 1961 doğumlu olup Almanya’da 1977-1997 yılları arasında çalıştı. Türk vatandaşı olup şuan dahala Almanya’da yaşamakta. 2 yıl önce Almanya’da erken emekli statüsünü kazandı. Şuan Türkiye’de emekli olmak istiyor. Ne yapmamız gerekiyor?
Hüseyin Akın Merhaba,
9 Eylül 1976 – 23 Mayıs 1979 yılları arasında sigortası yatmaya başlayan vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 44, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5000 gündür.
Dolayısıyla 5000 gün yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye den de emekli olabilir.
Merhaba ben Almanya da görevli öğretmenim at-6 belgeleri yenilemem gerekiyor bununla ilgili acil biriyle konuşmam gerekli arıyorum ama telefon açılmıyor Unkapanı zamanım da daraldı lütfen yardımcı olur musunuz
Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Şunu eklemeyi unutmuşum, belki durum değişir diye düşündüm. 3 tane doğum da yaptı annem. 1979, 1982 ve 1984 yıllarında. Geri kalan günleri ücret karşılığında tamamlayarak emekli olabilir ise, takribi günlük bedel belli mıdır?
Merhaba,
Esim Almanyada calisiyor. Calisma günün dolmasi icin Minijob da calistigi günleri de borclanabiliyormu? Bilgi icin tesekkürler.
Selamlar
Murat.
Iy günler 1971 ve 1983 yılları arasında almanyada çalıştım.geldigimdr turkiyeden toplu paramı aldım.70 yaşındayım.burda nasıl emekli olup maaş alabilirim?
1983 hollanda doğumluyum.çifte vatandaşlığım var.1999 yılından beri aralıksız çalışıyorum hollandada.türkiyeye kesin dönüş yaparsam türkiyede emekli olabilir miyim.türkiyede sigorta girişim yok.saygılar.
Gülperi Hanım Merhaba,
Yurt dışında kaldığınız sürelerin tamamını borçlanma şansınız mevcut. Eğer tamamını borçlanırsanız ilk girişiniz 1999 yılı olarak sayılır. Fakat emeklilikte 18 yaşın altındaki süreler prim gününe eklenirken emeklilik yaş hesaplamasında 18 yaş baz alınıyor. sonuç olarak Türkiyeden emekli olma hakkınız mevcut.
Ben fransa da kendi is yerim var. Yasim 58 türkiye den eskiden sigortam da var. Turkiyeden emekli olmak istiyorum. Ayni zamanda fransa da da calismaya devam edebilir miyim. Saygila
selamlar
Turkiyede 1993 yilinda ise basladim ve toplam 2600 gun odedim.2006 da yurtdisina yerlestim.
Turkiyeden emekli olabilmem icin ne kadar odemem gerekiyor.
Tesekkurler
Murat Bey,
İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1991 ile 23.11.1992 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5600’dir.
11963 dogumlu saban gezer
Suudi Arabistan da 1985 yilindan beri calisiyorum
10 bin den fazla calisma gunum var yalniz turkiyede
sigorta girisim 01 08 2012 tarihindedir
nasil emeklili olurum ve ne kadar odemem gerekir.
ayrica herhangi bir bankadan kredi cekip yatirabilirmiyim
simdiden tesekurler.
Iyi günler nurten Hanim ,ben suan 48 yasindayim ve almanyada calismaktayim heesaba göre günlerim kat kat tamam ve 50 yasinda
borclanarak türkiyemizde emekli olmayi Playliyorum ve , olduktan sonra .Türkiyeden yasal Emaklimi alip ve ayni anda Almanyada
Gecimi saglamak icin full devam calismam lazim ,
bu emeklime engel degil diyorsunuz, bu bilgi benim icin cok önemli,
saygilarimla
Turhan
1982 senesinde 2 yıl almanyada çalıştım. Sora türkiyeye döndüm. Yaşım55, Şimdi burada sgk a başvurup eksik çalışma günlerinin parasını ödeyerek emekli olabilirmiyim ? Cok tesekkurler, kolay gelsin.
Merhaba,
44 yasindayim Turkiye’de 6 yil yil universitede arastirma gorevlisi olarak calistim. Sonrasinda Danimarka’ya geldim ve 15 yildir burada calisyorum (once universitede sonra da farkli bir is yerinde).
1.Turkiye’den emekli olabilmek icin burada daha kac yil calismam gerekiyor? 2.Turkiye’de emekli olabilmek icin ne kadar odeme yapmam gerekiyor? Yapacagim odemeye gore degisik emeklilik secenekleri var mi?
3.Turkiye’de emekli olmak cocuklarim icin bir avantaj saglar mi (sigorta vs).
Tesekkur ederim.
Mrb.Ben 1980 dogumlugum ve Cifte vatandasim ve türkiyeye donus yapmak istiyorum.Danimarka yaşıyorum ve 2000′ den beri sigorta girisim var ve halen çalışmaktayım. Simdiden Türkiyede emeklilik icin basvurabilirmiyim? Turkiyede calismisligim yok. Turkiyeden emekli olmam için nasil olabilir ve yapmam gerekir? Tesekkurler
Merhaba ben türkiyeden emekliyim. Halen emekli maaşımı alıyorum. 1982 1985 yılları arasında 3 yıl libyada çalıştım. Bu 3 yıllık sigortalılık sürenin kalanını borçlanarak libyadan emekli olma durumum olabilir mi? Yani ikinci bir emeklilik hakkı elde edebilir miyim? Yada başka bir yolu var mıdır? Teşekkür ederim.
İbrahim Bey,
Konu Libya iş kanunları ile ilgili olduğundan bilgi sahibi değiliz. Konsolosluklardan bilgi alabilirsiniz.
Merhaba,
Almanyada yasiyor ve calisiyorum emeklilik pirimimi Türkiyede ödedim yasimida doldurdum emekli olmam icin almanyada calismamam gerektigi söyleniyor dogrumu.
Saygilarimla
Nazım Bey Merhaba,
Almanya da çalışmanız Türkiye den emekli maaşı almanıza engel değil. Yurt dışında gelir sahibi olanlar sadece anneden veya babadan yetim maaşı alamamaktadırlar. Bu konuyla karıştırılmış olunabilir.
merhaba, Almanya’da calisanlarin ayni anda Türkiyede emekli olabilir diyorsunuz ancak Bir kac tanidigim var Almanyada calisirken Türkiyeden emekli oldular, daha sonra da, Türkiye onlardan ödedigi emeklilik maaslarini faiziyle geri almaya basladi, Nasil oluyor acaba ?
Nurten Hanım,
Söylediğiniz konu yetim maaşı alıp da Yurt dışında geliri olanlar için geçerli. Mevcut yasalara göre yurt dışında çalışanlar eğer Türkiye de emeklilik şartlarını sağlıyor ise emekli olabiliyorler.
Merhaba ,
ben de ayni durumdayim Türkiyeden sgkdan emekliyim simdi almanyada tekrar is basi yapmak istiyorum türkiyeden emeklim kesilir mi ?
Tsk
merhaba
1987 den bu yana Almanya’da yasiyorum.Türkiye’de toplam 6 yil ögretmen olarak calistim emekli sandigi sigortalisiydim. Su an calismiyorum Almanya’da “HARZ 4 ” yardimi ile geciniyorum.
Bu durumda yani yardim almaya devam ederken Türkiye’den emekli olabilir miyim? Hem yardim hem de Türkiye’den emeklilik olur mu?
Simdiden tesekkürler.
Merhaba 35 yasinda (82 dogumluyum) hem turk hem fr vatandasiyim. Fransada yasiyrum ve 18 yasimdan beri kesintisiz calisiyorum son 1 yildir devlet memuruyum. Bu sartlarda trde emekli olmam mukunmu. Ne kadar para yatirmam lazim.
Saygilarimla
Ben 1964 dogumluyum. 1983 yilinda sigortali oldum ve sigortam 160 gun devam etti. 1987 ile 1990 arasinda devlet memuru olarak calistim. Toplam gun sayim 1270. 1990’dan beri ABD’de yasiyor ve calisiyorum. Sorularim sunlar: 1) Hem Turkiye’den hem ABD’den emekli olabilirmiyim? Turkiye’den emekli oldugum takdirde, ABD’de calismaya devam edebilirmiyim? 2) Bu tip konular ABD’deki konsolosluklar araciligiyla mi yoksa direkt olarak Ankara ile yazismayla mi mumkun? Tesekkur ediyorum.
Türkiye de emekli olmaya hak kazandım. Fransa da halen çalışmaktayım. Türkiye’de primlerimi ödedim. Yurt dışındaki çalışma günlerimi saydırmadım. Bu durumda Türkiye’deki emekli maaşımı alabilirmiyim Fransa’da çalışıyor olsamda. Teşekkürler.