Yeşil Kart Prim Tutarları
Yeşil kart, herhangi bir sosyal sağlık sigortası olmayan kişilere verilmektedir. Bir kişiye yeşil kart verilebilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Örneğin aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler yeşil kart alabilirler ve yeşil kart alan kişiler ücretsiz olarak sağlık hizmeti almaya hak kazanırlar. Yeşil kart bir aile içinde birden fazla kişiye verilebilmektedir. Biz de bu yazımızda Yeşil Kart prim tutarlarını işleyeceğiz.
Yeşil kart çıkartmak için kaymakamlıktan Yeşil Kart Müracaat Belgesi alınması gerekmektedir.Bu belgeyi alan kişi muhtarlıktan ikametgah ilmühaberi, fakirlik belgesi alır ve muhtarlığın doldurması gereken bölümleri Yeşil Kart Müracaat formundaki yerleri muhtar doldurmaktadır. Bu işlemden sonra SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı ile güvencesi olmadığını göstermelidir. Bu işlem bürolara giderek Yeşil Kart Müracaat formuna not düşülerek gerçekleştirilir. Aynı zamanda tapuya ve belediyeye de gidilmesi gerekmektedir. Yeşil kart başvurusu yapan kişinin üzerine herhangi bir mülk olmadığını ispatlaması gerekmektedir. Tüm bu işlemleri tamamlayan kişilerin ilçe kaymakamlıklarının sosyal yardımlaşma vakıflarına doldurdukları belgeleri vermesi gerekmektedir. Yeşil kart almak için bahsettiğimiz tüm işlemleri yapan kişi 1 hafta sonra yeşil karta sahip olabilir. Yeşil kartı olan kişiler sağlık ile ilgili hiçbir işlem için para ödememektedir. Yeşil kartın kullanım süresi 1 yıldır. Kartı aldığınız günden itibaren 1 yıl sonra yeşil kart kullanım süreniz bitmiş olacaktır. Yeşil kartınızın kullanım süresini uzatarak tekrar kullanabilirsiniz. Yeşil kart kullanım sürenizi uzatmak için SGK Yeşil Kart bürolarına gitmeniz gerekecektir. Eğer durumunuz uygunsa yeşil kartınızın kullanım süresi uzatılacaktır.
Yeşil kart prim tutarları ile ilgili son zamanlarda değişiklik yapılmıştır. GSG yani Genel Sağlık Sigortası sistemine geçilmesi ile birlikte Yeşil Kart sistemine son verilmiştir. Yeşil kart sahiplerini mağdur etmemek adına yeşil kartlı kişilerin de Genel Sağlık Sigortası kapsamında olmasına karar verilmiştir. Yeni düzenlemeler ile birlikte hiçbir sosyal güvencesi olmayanlar da bu hizmetten yararlanabilme hakkına sahiptir. Eğer ailede kişi başına düşen gelir 279 TL’den fazla ise kademeli olarak Yeşil kart prim tutarları ödemesi yapılması gerekmektedir. Hiçbir sağlık güvencesi olmayan kişiler de kaymakamlıklara müracaat ederek ücretsiz sağlık imkanlarından yararlanabilir. Genel Sağlık Sigortası ile birlikte sosyal güvenlik kapsamına girmeyen kişiler için prim sistemi getiriliyor. Geliri asgari ücreti aşanlar 100 TL, 2 katından fazla aşan kişiler ise 200 TL prim ödemelidir. Yeşil kart prim tutarları böyledir.
Yeşil kart sahibinin aylık geliri asgari ücretin üçte birinden az olması halinde Yeşil kart prim tutarları nıdevlet ödeyecek. Bunun üzerindeki primleri ise kişinin ödemesi gerekecektir. Genel Sağlık Sigortası yani GSG sistemine geçildiği için yeşil kartlılar da genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Yeşil kartlılar ile ilgili durum Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı gelir testi ile belirlenecek. Yeşil kartlıların Yeşil kart prim tutarlarını ödemek zorunda kalacağı tahmin ediliyor. Yeşil kart sahipleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemeleri gereken ücret asgari ücret rakamlarına göre belirlenmektedir. Yapılan gelir testi ile gelir durumları tespit edilecek. Yeşil kartlıların bir kısmının devlete prim ödemek zorunda kalacağı bildirilmiştir. Gelir testini geçemeyen kişiler ise Yeşil kart prim tutarlarını ödemek zorunda kalacaktır. Eğer ortaya çıkan gelir aylık asgari ücretin üçte birinden az ise bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenecektir. Yeşil kart prim tutarlarından bahsedecek olursak, asgari ücretin üçte birinden az olan primlerin devlet tarafından ödeneceğini söylemiştik. Aylık geliri brüt asgari ücretin üçte biri ile brüt asgari ücret arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin %12’sini Genel Sağlık Sigortası primi olarak ödemek zorunda kalacaktır. Brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin iki katı arasında geliri olanlar brüt asgari ücretin %12’sine karşılık gelen miktarda Yeşil kart prim tutarlarını ödeyecektir. Brüt asgari ücretin iki katından daha fazla geliri olan kişiler ise brüt asgari ücretin iki katının %12’sine denk gelen miktarda Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda olacaktır.
merhabalar bu aylık 60 lira olan ödemeyi hangi bankaya ve nasıl yapıyoruz ?
Yeşil karttan yeni faydalanmaya başladik. Kardesim ve ben okuyoruz. Para yardimi alicak miyiz ?
Merhaba
Dayımın yeşil kartı iptal oldu ve daha sonra tekrar başvurduk ve yeşil kart çıktı. Fakat dayimin her ay 55 tl ödemesi gerektiği çıktı. Bunun sebebi kisa bir zaman çalışarak prim yatmışti bu olabilir mi?
Merhaba,
Gelir testinde belirttiğiniz bilgiler ile bu sonuca varılmış. İsterseniz tekrar gss hesaplaması yaptırabilirsiniz.
kanser hastasi oldugum icin kaymakamlik tarafindan. yesil kart verildi. 2 senedir evliyim esim yabanci . yabancilar icin mecburi özel sigorta yaptiriyorum. fakat bu ozel saglik sigortasi cogu hastenede gecmiyor. ozellikle dogum icin ve gebelik donemi icin.
ben yesil karttan genel saglik sigortasi na gecis yapabiliyormuyum? genel saglik sigortasi na gecis sagladigim zaman esim bu sigorta dan yararlanabilir mi?
Merhaba
Öncelikle geçmiş olsun. Yeşil kartlılar 01/01/2012 tarihinden itibaren otomatik olarak Genel Sağlık Sigortasına geçtiler. Şuanda zaten Genel Sağlık Sigortalı kapsamındasınız. Eşiniz GSS kapsamından sizin üzerinizden sağlık hizmetinden faydalanamaz. Eşiniz de GSS kapsamında Brüt asgari ücretin % 24 ü oranında prim öderse sağlıktan yararlanır. 2017 için prim rakamı 426.60 TL dir.