emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Yeşil Kart Çıkmadı, Nasıl İtiraz Edilir?

Yeşil Kart Çıkmadı, Nasıl İtiraz Edilir?
19.01.2017

Ülkemizde, çalışan fakat herhangi bir sosyal güvencesi olmayan çok sayıda vatandaşımız bulunmaktadır. Ne yazık ki bu durumdaki çok sayıda vatandaşımızın gelirleri de çok düşüktür. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 3816 Sayılı Kanunu gereğince hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve aylık geliri asgari ücretin yaklaşık olarak üçte birinden daha az olan vatandaşlarına ücretsiz sağlık hizmeti sağlamak amacıyla başlatılmış bir uygulamadır. Fakat ne yazık ki ülkemizde uygulamaya sunulan GSS (Genel Sağlık Sigortası) olarak adlandırılan sistem ile yeşil kart uygulamasının kaldırılması planlanmaktadır. Yeşil kart sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmaması için primlerinin devlet tarafından ödeneceğini ve yeşil kart uygulaması ile verilmiş olan tüm haklarının ücretsiz devamının sağlanacağını söyleyerek içinizi rahatlatalım. Biz de bu yazımızda yeşil kart çıkmadı, nasıl itiraz edilir konusunu işleyeceğiz.

Yoksul vatandaşlara devlet tarafından sağlanan bu yeşil kart imkanı ile ülkemizde birçok gelir seviyesi düşük vatandaşlarımızın sağlık hizmetleri hiçbir ücret ödemeksizin karşılanarak toplumsal yardımlaşma ve dayanışma kurumlarının faaliyetlerini arttırmıştır. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmayı sağlayan yeşil kart birçok vatandaşımızın yardımına koşmuş bir uygulamadır. Aynı zamanda yeşil kart maddi durumu iyi olmayan kişilerin bakmakla yükümlü olduklarına da ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini sağlamaktadır. Hatta ailedeki eş ve çocukları da kapsamaktadır. Tüm aile bireyleri yeşil karttan faydalanabilir, devlet hastanelerinde ve diğer sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak muayene olabilir, tedavilerini sürdürebilir ayrıca eczanelerden de ücretsiz olarak yararlanabilir.

Yeşil kart sahibi olmak aynı zamanda genel sağlık sigortasına da sahip olmak demektir. SGK, Bağ-Kur gibi tüm sağlık kurumlarının sağlamış olduğu hizmetleri sağlamaktadır. Yeşil kart çıkmadı, nasıl itiraz edilir konusu da bu kapsamdadır.

Yeşil kart güvencesi dediğimiz uygulama ile yardıma muhtaç ve sağlık güvencesi olmayan ve bu nedenle devlet hastanelerinde, maddi imkanları el vermediği için özel hastanelerde tedavi olamayan vatandaşlarımıza tedavi imkanı sağlamakla birlikte sosyal devlet anlayışımızı da desteklemektedir. Dolayısıyla yeşil kart sahibi olabilmenin ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve Türkiye’de ikamet ediyor olmaktır.

Maddi imkanı olmayanların yanı sıra bazı özel durumlarda sosyal güvencesi bulunan üniversite öğrencileri, askerler, herhangi bir sebepten dolayı sosyal güvencesinden yararlanamayan vatandaşlar da yeşil kart uygulamasından yararlanabilmektedir. Tabi durum için ayrı bir araştırma gereklidir çünkü istenen belgeler farklılık göstermektedir. Yeşil kart çıkmadı, nasıl itiraz edilir konusuna geçmede önce bunları bilmekte fayda var.

Yeşil Kart Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • Yeşil kart talep formu,
  • Tapu Sicil Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Emniyet Müdürlüğü, SSK ve Bağ-Kur, Belediye Başkanlığı tahkikat yazıları.

Başvurumuz Reddedilirse Nasıl İtiraz Edebiliriz?

Başvuru sonucunuz açıklandığı günden itibaren on beş gün itiraz süreniz bulunmaktadır. İtirazınızı gelir tespitinizi yapan vakfa veya kuruma yazılı olarak yapabilirsiniz. İtirazınız vakfın veya kurumun kayıtlarına geçiş tarihinden itibaren diğer bir on beş gün içerisinde, bir heyet tarafından karara bağlanarak tarafınıza veya SGK’ya bildirilir. İtirazınızı değerlendiren heyet ihtiyaç duyduğu durumlarda karara varmadan önce vakfın veya kurumun personeline inceleme emri verebilir.

Böyle bir durumla karşı karşıya iseniz bir itiraz dilekçesi ile başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma kurumuna giderek itirazınızı işleme sokabilirsiniz. Böylece gelir testi sonucunuza itiraz işleminiz başlamış olacaktır. Vermiş olduğunuz dilekçe değerlendirilecek ve büyük bir olasılıkla sizin için ikinci bir gelince testi uygulaması yapılmaya karar verilecektir. Bu aşamada siz de tüm evraklarınızı ve durumunuzun netliği konusunda sorun teşkil edebilecek tüm etkenleri iyice araştırmalısınız ki yapmış olduğunuz gelir testi itirazınız düzgün bir şekilde ilerleyebilsin. Yine bu aşamada aşağıdaki linke tıklayarak şartlarınızın yeşil kart başvuru şartlarına uygun olup olmadığını ikinci kez kontrol etmeniz yararlı olabilir.

Yorumlar

  1. Şahin aygün dedi ki:

    Yesil kart basvurusu yaptim 1 ay sonra postaneden onay kagidi geldi ama aylık 80 lira yatirman gerekiyo yaziyodu durumum yok die itiraz etmiştim kabul olmamis durumum sözde iyi gözukuyomuş sim change. 1.5 yildir yesilkartliyim aylik 80 lira odemedim hic simdi hastaneye gidiyorum kabul etmiyolar beni biri yardimci olabilirmi bana

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Şikayetinizi CİMER e yazabilirsiniz.

  2. Hacı dedi ki:

    Maddi sıkıntılar yaşıyorum ücretsiz yeşilkart kullanmak istiyorum şuan her ay 77 tl borçlanıyorum itiraz dilekçesini nasıl yazmalıyım ? Neler yazmalıyım ?

  3. Arzu dedi ki:

    Yeşil kart rededildi.İtiraz etmek için dilekçe örneği nasıl yazılır?

  4. özlem dedi ki:

    merhaba,
    Yeşil kart başvurusunda bulundum sonucu nasıl öğrenebilirim.
    Özlem CAN