emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Yeni Kısa Çalışma Ödeneğinde Dikkat Edilecek Noktalar

Yeni Kısa Çalışma Ödeneğinde Dikkat Edilecek Noktalar
04.12.2020

Kısa çalışma ve normalleşme desteği alanında iki önemli düzenleme gerçekleşti. Buna göre kısa çalışma için tanınmış olan bir aylık yeni başvuru hakkı getirildi. Bu durum ise işverenler ve işçiler için yeni kısa çalışma ödeneği konusunda belirli noktalara dikkat etmeleri konusunu doğurdu.

Destek İçin Yeni Kararlar Alındı

Koronavirüs salgını yüzünden Kasım ayı itibariyle tekrar kısıtlamalar gündeme gelirken, pek çok işyeri de bu kısıtlamalardan olumsuz şekilde etkilendi. Kısa çalışma ve normalleşme desteğinde ise cumhurbaşkanı kararı ile önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre Mart ayında başlamış olan kısa çalışma ödeneği yararlanma süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılmış halde fakat bu uzatma süresinden sadece 30 Haziran 2020 tarihine kadar olan kısa çalışma başvurusu yapmış işverenler ve listeye girmiş olan işçiler yararlanabiliyordu. Temmuz ayına kadar olan sürede ise ihtiyaç duyulmadığı için kısa çalışmaya başvuru yapmayan işverenler bu durumda Kasım ayında gündeme getirilmiş yeni kısıtlamalardan etkilenirlerse bu durumda çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden yararlanamıyordu.

kisa calisma odenegi alacaklar dikkat

Kısa çalışma ödeneği almak için ise çalışanın son 60 gündür hizmet sözleşmesi kapsamında çalışması ve son 3 yıl içinde de en az 450 prim günü ödemiş olması gerekiyor. Temmuz ayına kadar yapılan başvuru döneminde ise bu koşulları yerine getirmemiş olan fakat Temmuz ayından itibaren normal çalışmaya geçmesi halinde ilgili koşulları sağlayan işçiler de çeşitli sorunlar yaşayabiliyordu. İşyerinde çalışan diğer işçiler kısa çalışma ödeneği alırken kendileri ödenekten yararlanamıyordu. Alınan yeni karar kapsamında ise daha önceden başvuru yapmamış olan işverenler için Aralık ayının sonuna değin kısa çalışma başvuru yapabilecekler. Koşulları sağlayan işçiler için de ödenek verilecek.

Ödeme Konusunda Dikkat Edilecekler

Temmuz ayı öncesinde kısa çalışma başvurusu yapmış olan işverenler dahi bu ödenekten faydalanma hakkını sonradan kazanmış olan ya da 1 Temmuz tarihinden sonra işe başlayan çalışanları için yeni başvuru yapabilecekler. Temmuz ayı öncesinde başvuru yapmış işyerleri için kısa çalışmadan yararlanma hakkı elde etmiş işçiler için yeni başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Söz konusu bu işçiler uzatma süresi boyunca ödenekten yararlanma hakkını saklı tutacaklar.

Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken bir nokta çalışanların ödenekten yararlanması için kısa çalışma başvurusu için işverenin beyan vermesi. Fakat daha sonra denetim görevlileri bu işyerlerinde gerçekten kısa çalışma olup olmadığını, fiilen çalışmasına rağmen kısa çalışma kapsamında işçinin gösterilip gösterilmediğini tespit etmek için denetim yapıyorlar. Eğer yapılacak denetimler sonucunda işverenin yersiz şekilde ödeme aldığı tespit edilirse bu durumda ödeme tutarları işverenden yasal faizleri kapsamında geri talep ediliyor. 1 Kasım’dan itibaren yapılmış olan yersiz ödemeler için işverenler sorumlu tutulacak ve fiilen çalışan işçileri kısa çalışmada gösterenlere ceza kesilecek.

Normalleşme Desteği Uzatıldı

Normalleşme desteği süresi konusunda da alınan yeni karar ile uzatma yapıldı. Buna göre kısa çalışma ya da ücretsiz izinde olan çalışanını normal çalışmaya geçirmiş olan işverenler için sunulmakta olan prim desteği süresi de 3 aydan 6 aya çıkarılmış oldu. Normalleşme desteği kapsamında 1 Temmuz 2020 tarihi öncesinde kısa çalışma ya da ücretsiz izne çıkarılmış olan işçiler için olan nakdi ücret desteği başvurularından da başvuru yapmış işverenler yararlanabilecekler. Bu işverenlerden normal çalışma kapsamına dönüş yapmış olan işçiler için bin 103 TL prim desteği sağlanacak. Bu karar ile birlikte söz konusu prim desteği önceden 3 ay sağlanırken yeni karar kapsamında işe dönüş yapan işverenler için prim desteği 6 ay sunulacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.