Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır
Türkiye Cumhuriyeti Devleti vergi borcu olan vatandaşları bu yükten kurtarabilmek ve vergilerini eksiksiz toplayabilmek için çeşitli yollar denemektedir. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bu uygulamanın yanı sıra online site üzerinden vergi borcunu öğrenme, vergi borcunu kredi kartı ile ödeme ve vergi borcu yapılandırmasına kadar çok çeşitli kolaylık sunan uygulamalar yürürlüğe konulmuştur. Bu yolların en tercih edileni ve olumlu sonuç vereni ise borcun yapılandırılmasıdır. Yapılandırma borcu vatandaşla anlaşarak ödeyebileceği miktarda aylara bölmek sureti ile gerçekleştirilmektedir.
Yapılandırma sayesinde birikmiş olan borcunu bir anda ve toptan ödeyemeyen borçlu vatandaş aylık taksitlerle ödeme fırsatı yakalamış oluyor. Devlet de bu sayede borçlarını toplama fırsatı elde ediyor. Yapılandırma borcu sorgulama nasıl yapılır konusu ise yapılandırma işlemlerinin en önemli adımıdır. Yapılandırılmış borcun sorgulanması T.C kimlik numarası ile online sistem üzerinden e-devlet kapısından veya Vergi Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden öğrenilebilir. Her iki yol da T.C kimlik numarası bilindikten sonra oldukça kolay birkaç basit adım ile yapılabilmek mümkündür.
e-Devlet Kapısından Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Devletin sunduğu kolaylıklardan yararlanıp borcu yapılandırabilmek için öncelikle borcun ne kadar olduğu öğrenilmelidir. Bunun için ilk yol olan e-devlet kapısı için;
- İlk olarak en yakın PTT şubesine gidilmelidir
- C kimlik numarası ile 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alınır
- Kısa yol, mobil uygulamasından veya internet sayfasından e-devlet kapısına giriş yapılır
- Giriş sırasında T.C kimlik numarası ve PTT’den alınan şifre girilmelidir
- Girişten sonra e- hizmetler kısmında yapılandırma borcu için Gelir İdaresi Başkanlığı linki tıklanmalıdır
- Gelir İdaresi Başkanlığı kısmına giriş yapıldıktan sonra alt hizmetler sıralamasında vergi borcu sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemi yapılır.
Gelir İdaresi Başkanlığı Sitesinden Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığı kısa adı ile GİB vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek için İnternet Vergi Dairesi sistemini kurmuştur. Bu sitem üzerinden bütün vergi ve SGK borcu öğrenilebilmektedir. Hatta bu sistem üzerinden yapılandırılan borcu öğrenme ve ödeme işlemleri de yapılmaktadır. Vergi Dairesi internet sayfası üzerinden yapılandırma borcu sorgulama nasıl yapılır hususunda şu adımlar takip edilir:
- İnternet Vergi Dairesi bölümüne girilmelidir
- Bu sayfada bulunan kısımlardan borç bilgilendirme servisi seçilir
- Borç bilgilendirme kısmında bulunan uyarılar dikkatlice okunduktan sonra T.C kimlik numarası ve bilgileri ile giriş sayfasına geçilir.
- Kimlik bilgilerinde nüfus cüzdan serisi, kimlik numarası, nüfus cüzdan numarası gibi çeşitli bilgiler isteneceğinden nüfus cüzdanı yanınızda olmalı
- Anne kızlık soyadına dair harfler şifre olarak yazıldıktan sonra sorgulama sayfasına geçilerek hem borçlar hem de yapılandırıldıktan sonraki borç durumu öğrenilebilir.
Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır Linklerinde Başka Ne Tür İşlemler Yapılır?
Yukarıdaki adımlar takip edilerek yapılandırma borcu işlemlerinin yapıldığı e-devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı online sitelerinde başka hangi borçlar öğrenilir diye merak edenler için şöyle sıralayabiliriz. Vergi borcu sorgulamasının yapıldığı kısımda, yapılandırılmış borçlar, taşıt vergileri, taşıt cezaları, idari para cezaları ve harçlar öğrenilebilmektedir. Bütün bu konuklar hakkında bilgi edinmek isteyenler sayfanın altında yer alan tümü kısmını tıklamalıdır. Tümü tıklandıktan sonra açılan ekranda vergi dairesi ve vergi türü seçilerek her türlü vergi borcu, yapılandırılmış borçlar öğrenilir.
Borç Yapılandırması ve Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır
SGK prim borçlarından, trafik para cezalarına, gümrük vergilerine kadar bütün vergi borçlarını kapsayan yapılandırma işlemleri Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdare Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Yapılandırma borcu sorgulama nasıl yapılır işlemlerine geçebilmek için öncelikle borçların yapılandırılması gerekir. Borçlar 6, 9, 12 veya 18 aya bölünerek taksitlendirme yapılarak yapılandırılır. Borcun anaparasının taksitlendirilmesinin yanında geçmiş dönemlere ait cezaların kaldırılması gibi detaylar da yapılandırmanın kapsamına girer.
Borç Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır Yapılandırması Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Vatandaşların ilk yapması gereken ne kadar SGK prim borcu veya vergi borcu olduğunu öğrenmektir. Borcun ne kadar olduğu öğrenen kişi sonrasında vergi dairesine gitmelidir. Genellikle Maliye Bakanlığı yapılandırmanın yapılabileceği belli bir zaman sınırı koymaktadır. Belirlenen bu süre içinde Vergi Dairesine gidilerek başvuru yapılır. Başvuru direkt dilekçe ile yapılabileceği gibi posta yolu ile de yapılabilir. Borcun yapılandırılması dilekçe, posta yolu ile yapamayacak durumda olanlar internet üzerinden online sistemi kullanabilirler. Online başvuru, T.C kimlik numarası ve kimlik bilgileri kullanılarak birkaç adımda gerçekleştirilir. Başvuru işlemlerinden kısa bir süre sonra yapılandırma borcu sorgulama yapılarak öğrenilebilir.
İnternet Üzerinden Yapılandırma Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır ve Başvuru işlemleri
Yapılandırma borcu sorgulama nasıl yapılır hususu internet üzerinden yapılabildiği gibi başvurular da internetten yapılabilmektedir. İnternet üzerinden vergi borcu yapılandırılmasında ilk olarak Gelir İdare Başkanlığı’na ait gib.gov.tr adresi açılır. İnternet Vergi Dairesi’nin ilk açılan sayfasında kimlik bilgilerin ile giriş yapıldıktan sonra borca ilişkin kısmın tıklanması neticesinde başvuru formu çıkmaktadır. Bu başvuru formunda istenen borca ve kişiye ait bilgiler doldurularak yapılandırma talebi verilmiş olur. Bu formla vatandaş hangi borçları, borçlu olduğu vergi dairesini, vergi dairesinin bağlı olduğu ili ve kaç taksitte ödemek istediğini belirtir. Evet butonuna basılması sonucunda açıklamaları okuyup kabul ettiğine dair onay verildikten sonra işlemler sona erdirilir. Tamamlanan bu işlemler ile borç yapılandırılmış olur. Yapılandırma borcu durumlarını daha pratik bir hızla yapmak isteyenler Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulaması olan GİB Mobil uygulamasını akıllı cihazlarına yükleyebilir.
Merhaba. 6183 sayılı kanunla 2000 tl olan su borcumuzu 18 taksitte yapılandırdık. 12 taksit ödedik, 2019’daki 3 taksidi ödeyemedik. Eve kağıt geldi, 1 hafta içinde ödemezseniz icralık olacaksınız diye. Kardeşimle ikimiz de işsiziz. Bir de kalan borcumuz 700 tl ama kağıtta 2000 tl ana borç yazıyor. Ödediğimiz tutarlar iptal olup borç başa mı sardı?Aklımı yitirmek üzereyim. Bir çıkış yolu var mı?
ŞİRKETLERİN SGK BORCU NASIL SORGULANIR VE YAPILANDIRMASI İNTERNET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR..
Merhaba,
Şirketlere verilen ssk şifreleri ile giriş yaparak borç yapılandırmasını yapabilirsiniz. 7143 Sayılı Kanuna Göre Yapılandırma Başvurusu ve Ödeme planı uygulamasına girerek yapılandırabileceğiniz borçlar otomatikman gelecek ve başvuruyu tamamlayabileceksiniz.
Geriye donuk sigorta yaptirmak istiyorum aylik taksitle
Yapılandırmamı yapıp peşin ödedim fakat hizmet dökümüne hala geçmedi ödediğim süreler .bu belli bi süreç alıyor mu
Şirket sgk yapılandırma başvurusu internetten nasıl yapılıyor.
Bağkur borç yapılandırması internetten nasıl yaparım.