Vazife Malulü Nedir? Vazife Malullüğü Şartları Nedir?
Vazife malullüğü koşulları memurlarının görevlerini yerine getiremeyecek duruma geldikleri takdirde uygulanabiliyor. Vazife malullüğü görev sırasında iş kazası yaşayan ve bu kaza sonucunda iş göremeyecek duruma gelen devlet memurları için geçerlidir. Vazife malulü sayılmasına olanak tanıyan iş kazaları olduğu gibi malullüğe izin verilmeyen durumlar da bulunuyor. Vazife malullüğü her devlet memuru için de geçerli değildir ve belli meslek gruplarında yer alan çalışanlar için vazife malullüğü geçerli sayılabiliyor. Vazife malulü olan vatandaşlara ise birçok ayrıcalık ve hak devlet tarafından tanınmaktadır.
Vazife Malulü Nedir?
Vazife malulü durumu özel bir şirkette ya da özel bir kurumda çalışmayan vatandaşlar için geçerli olan bir uygulamadır. Özel bir kurumda çalışan vatandaşlara nasıl iş kazası ya da meslek hastalığı maaşı veriliyor ise vazife malulü olan devlet memurlarına da veriliyor. Özel sektörden ayrı olarak şartları ve maaş miktarı değişen malullük durumu sadece devlet memuru olarak çalışan Türk vatandaşları için geçerlidir. Devlet memurlarının görevde başlarına gelen herhangi bir kaza sonucunda görevlerini yerine getiremeyecek duruma gelirler ise bu durumda vazife malulü olarak kabul edilirler. Vazife malulü olan kişilerin kesinlikle devlet memuru olmaları ve görevlerine devam edemeyecek bir duruma gelmeleri gerekiyor. Aksi takdirde geçici iş göremezlik raporu ile süreçte mağduriyet yaşamalarının önüne geçilecektir.
Vazife Malullüğü Durumu Nasıl Gerçekleşir?
Vazife malullüğünün gerçekleşmesi devlet memuru görevde iken olmaktadır. Bu neden ile de vazife malullüğü olarak isimlendirme yapılmıştır. Vazife malullüğü durumunda olan bir devlet memurunun vazifesi sırasında yaşadığı kaza sonucunda iş göremez duruma gelmesi anlatılıyor. Devlet memuru iş göremez duruma geldiği takdirde mağduriyetinin önüne geçilmesi için devlet tarafından maaş bağlanmakta ve mağduriyeti süresince vazife malullüğü maaşı ödenmekte. Ödeme devlet tarafından özel olarak yapılıyor.
Vazife Malullüğü Durumunda Ne Yapılmalı?
Vazife malullüğü durumunda Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan devlet memurları için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekiyor. Hastane masraflarının yanı sıra vazife malullüğü maaşı da bağlanıyor.
Vazife Malullüğü Bildirimi Nasıl Yapılır?
Vazife malullüğünün bildirimi olay anında bildiriminin yapılması ile başlanmakta olup daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmesi gerekiyor. Vazife malullüğü durumunda olanların yetkili kurumlara hızlı bir şekilde haber vermesi gerekiyor. Kişinin çalıştığı kuruma ve bağlı olduğu yetkili kuruma haber verilmesi önceliklidir. Kazanın ardından 15 iş günü içerisinde ise Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılması gerekiyor. İşveren tarafından yapılabileceği gibi bağlı bulunulan devlet mercii tarafından da Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılabiliyor. Yetkili kurumlar durumdan acil bir şekilde haberdar edilmeleri gerekiyor. Aksi takdirde kurumun sorumlulukları askıya alınmakta ve kişi vazife malullüğü durumundan yararlanamıyor.
Vazife Malullüğünün Bildirim Süresi Nedir?
Vazife malullüğünün bildirimi için gereken süre en fazla 15 iş günüdür. Vazife malullüğü yaşandığı takdirde direkt olarak bağlı bulunulan kuruma haber verilmesi gerekiyor. Bu işlemin ise aynı gün içinde hatta olay anını takiben yapılması önem taşıyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimin de yapılması zorunlu olup bu bildirimin en geç 15 iş günü içinde yapılması talep ediliyor. Mümkün ise malullük durumunu takiben 15 gün beklenmeden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimin yapılması gerekiyor.
Vazife Malullüğü Aylığı Nasıl Alınır?
Vazife malullüğü aylığı Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiri yapıldıktan sonra alınabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimin geç kalmadan yapılması gerekiyor ve bildirimin ardından vazife malullüğü durumu hastaneden alınacak rapor ile birlikte başlatılıyor. Rapordaki vazife malullüğü oranına göre ise ödenecek maaş miktarı belirleniyor.
Vazife Malullüğü Aylığı Ne Kadar?
Vazife malullüğü aylığı yıllara göre değişmekte olup malullük durumuna göre veriliyor. Vazife malullüğü için verilen en yüksek miktar 4 bin 342 Türk Lirası iken en düşük miktar ise 2 bin 388 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Vazife malullüğü oranına bağlı olarak en yüksek aylığı 1 dereceli malullük durumunda bulunanlar alır iken en düşük miktarı ise 6 ile derecelendirilen devlet memurları alıyor. Diğer vazife malullüğü aylıkları ise şu şekildedir;
- Maluliyet derecesi 1 olanlara 4 bin 342 Türk Lirası
- Maluliyet derecesi 2 olanlara 3 bin 907 Türk Lirası
- Maluliyet derecesi 3 olanlara 3 bin 365 Türk Lirası
- Maluliyet derecesi 4 olanlara 3 bin 39 Türk Lirası
- Maluliyet derecesi 5 olanlara 2 bin 713 Türk Lirası
- Maluliyet derecesi 6 olanlara 2 bin 388 Türk Lirası
Vazife Malullüğü Aylığı Ne Zaman Bağlanır?
Vazife malullüğü aylığı bildirim yapıldıktan ve maluliyet derecesi belirlendikten sonra en fazla 30 iş günü içerisinde ödeme yapılabiliyor. Vazife malullüğü aylığı bağlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e devlet sistemine giriş yapılarak gerçekleştirilebiliyor. Vazife malullüğü durumunda bulunanlar için kişileri mağdur etmeyecek şekilde aylık bağlanıyor. 15 ila 30 iş günü arasında vazife malullüğü aylığı bağlanmakta olup kişinin hesabına yatırılıyor.
Vazife Malullüğü Aylığı Nasıl Hesaplanır?
Vazife malullüğü aylığı hesaplama işlemi kişinin çalıştığı yıl göz önünde bulundurularak yapılıyor. Bu durumda kişilerin 30 yıla kadar çalışmış olmaları talep ediliyor. 30 yıllık bir çalışması bulunmayan kişilere yapılacak olan vazife malullüğü bazı durumlarda oldukça düşük miktarlarda oluyor. Ayrıca kişinin erken emekliliği ve malullük ikramiyesi alması da yine çalışma dönemi ve malullük oranı göz önünde bulundurularak hesaplanıyor.
Adi Malullük Nedir?
Adi malullük olarak isimlendirilen malullük durumu kanun kapsamında ve vazife dışında gerçekleşen nedenlerden dolayı malullük durumu oluşan devlet memurları için geçerli olan bir malullük durumudur.
Malullük Derecesine Göre Zam Oranları Nedir?
Malullük derecesi ve zam oranı dereceye göre farklılık gösteriyor. Malullük derecesine göre zam oranları şu şekildedir;
- Malullük derecesi 1 olanlar için yüzde 60
- Malullük derecesi 2 olanlar için yüzde 50
- Malullük derecesi 3 olanlar için yüzde 40
- Malullük derecesi 4 olanlar için yüzde 30
- Malullük derecesi 5 olanlar için yüzde 20
- Malullük derecesi 6 olanlar için yüzde 15
Toplam da 6 farklı malullük derecesi bulunuyor ve malullük derecesinin sıralamasına göre yapılacak zam miktarları değişiyor.
Vazife Malulü Uygulamasından Faydalanamayanlar Kimlerdir?
Vazife malulü durumu için uygun olmayanlar kanun kapsamında değerlendirilerek karar verilmiş olup vazife malulü olarak sayılamayacak gruplar şu şekildedir;
- Devlet memuru olmasına rağmen kaza sırasında keyif verici madde etkisinde olanlar
- Kaza sırasında alkollü olanlar
- Uygunsuz davranışlarda bulunanlar
- Kanun kapsamında yasaklanmış olan davranışlarda bulunanlar
- Kanun ile yasaklanan olayların içerisinde bulunmak ya da sebep olmak
- İntihara teşebbüs etmek
- Menfaat sağlama amacı taşımak
- Kendisine ya da etrafındaki insanlara zarar vermeyi hedeflemek, zarar vermek
Gibi sebeplerden dolayı kaza yapan ya da kazaya neden olan devlet memurları vazife malulü sayılmıyor.
Vazife Malullüğü Hangi Kanun Kapsamındadır?
Vazife malullüğü kanunu 5510 Sayılı Kanun kapsamına girmekte ve Genel Sağlık Sigortalı ile birlikte değerlendirilmekte.
Er olarak askerligimi yaparken sakatlandim 6. Dereceden suresiz vazife malullüğü emekliligim onaylandi ne kadar maaş alirim nakdi tazminat odenir mi
Babam vazife malulu devlet dairesi ne işe girdi önceden aldığı aylık kesildi emekli aylikgi almak için ne gerekir
işten ayrılması gerekir. memur olduğu için aylık alamaz işçi veya bağkur primi ile devam ederse maaşıda alır.