UKD Sorgulama ve Puan Hesaplama
UKD sorgulama ve hesaplama yapmak için TSF yani Türkiye Satranç Federasyonu internet sitesine girilmesi gerekir. Ardından T.C. kimlik numarası ya da soyadı bilgisi girilerek ilgili kişinin puanına ulaşılır. Sorgulama sırasında aşağıda gösterilen alana, soyadı yerine T.C. kimlik numarası yazmak daha sağlıklı bir yöntemdir.
Soyadı benzerliklerinden dolayı yaşanan karışıklıkların önüne geçmek için siz de T.C. kimlik numaranızı girerek puanınızı öğrenebilirsiniz. Bu bilgi ezberinizde yoksa nüfus cüzdanınıza bakmanız gerekir. UKD sorgulama için akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazları kullanabilirsiniz.
UKD NEDİR, NEDEN SORGULANIR?
UKD sorgulamanın tanımı, “UlusalKuvvet Derecesi” olarak yapılabilir. Bu derece satranç sporcularının seviyelerini belirler. Yıl boyunca çeşitli turnuvalara katılan Türkiye satranç sporcularının her müsabaka için ayrı ayrı puanı hesaplanır ve sporcular, bu hesaplamalara göre seviyelerini öğrenir. Bazen turnuva yapılsa ve sonuçlansa dahi puanı henüz sisteme girilmemiş olabilir. Bu durumda ukd.tsf.org.tr sitesinden sisteme hangi puanların dâhil edildiği görülebilir.
Yukarıdaki görüntüde sorgu tarihinde sisteme dâhil edilen turnuvalar yer alır. Tablo aynı zamanda turnuvaların bitiş tarihini ve düzenlendiği ili de gösterir. Puanınıza baktıktan sonra hangi müsabakalara göre hesaplama yapıldığını da öğrenebilirsiniz.
UKD Kimler Tarafından Sorgulanır?
UKD sorgulama yapan kişiler, TSF sporcu lisansına sahip satranç oyuncularıdır. Oyuncuların puan hesaplamasının yapılması için en az yedi maç oynama ve 1000 üzeri performans gösterme şansı vardır. Bu puanın altında olan ya da daha az müsabakaya katılanların UKD’si hesaplanmaz.
Gereken turnuva sayısına ve puanına sahip olsanız bile henüz UKD’niz oluşmayabilir. Bu durum yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi henüz hesaplanmayı bekleyen turnuvaların bulunmasından kaynaklanabilir. Bekleyen turnuvalar da hesaplamaya dâhil edildikten sonra güncel UKD puanınızı öğrenebilirsiniz.
UKD Sorgulama İçin Nelere İhtiyaç Vardır?
UKD sorgulama için ihtiyaç duyulanlar, T.C. kimlik numarası ve soyadı olsa da sporcunun aynı zamanda lisans sahibi olması da gerekir. Lisansı bulunmayan satranç sporcuları, İş Bankası şubelerinden lisans kartını alabilir. Vizesi dolan lisans sahipleri ise TSF il temsilciliklerinden uzatma işlemi yapabilir. UKD sorgulama, sadece lisans sahibi sporcuların yapabileceği bir işlemdir.
TSF lisanslı satranç sporcu kartı, yukarıdaki resimde görüldüğü şekildedir. Kartın özenle saklanması hem istenildiği zaman gösterilmesi hem de sağladığı haklardan yararlanabilmek açısından önemlidir.
UKD Sorgulamada Belirtilen Puanlar Nasıl Hesaplanır?
UKD sorgulama sonucu ortaya çıkan puanlar, her il temsilciliğinden gelen turnuva bilgileri esas alınarak hesaplanır. Hesaplamaya dâhil edilmesine karar verilen yarışmalar belirlendikten sonra puanlar açıklanır ve TSF internet sitesinin “Turnuva Askı Listeleri” kısmında ilan edilir. Lisans numarası bulunmayan sporcular olması ve UKD hesaplama prosedürüne uyulmaması durumunda, söz konusu turnuva hesaplama kapsamına alınmaz.
Yukarıdaki görselde verilen “Turnuva Askı Listeleri” beş gün süreyle ilan edilir. Bu listeye itiraz edenlerin de bu süre içerisinde başvurularını yapması gerekir. Herhangi bir itiraz olmaması durumunda liste “Hesaplanmayı Bekleyenler” kısmına aktarılır.
SORGULANAN UKD PUANLARI NEYİ İFADE EDER?
UKD puanlarının anlamı, sporcunun başarısıdır. Puan aynı zamanda rakibin gücüyle de bağlantılıdır. Güçlü bir rakip yenen sporcu daha fazla puan alır. Bunun yanı sıra UKD’si düşük bir sporcuya yenilme durumunda puan azalışı da fazla olur.
Turnuvalar Dışında UKD Sorgulama Puanı Nasıl Artar?
UKD sorgulama puanını artırmak için “Satranç Akademi” adlı internet sitesinde yer alan testler çözülebilir. Testlerin aşamaları ve puanları şu şekildedir:
- Beyaz piyon 1000 UKD
- Gümüş at 1100 UKD
- Gümüş fil 1200 UKD
Yukarıda verilen görüntüde giriş yapabileceğiniz testler yer alır. İstediğiniz testin üzerine gelerek çözmeye başlayabilirsiniz. Ardından UKD sorgulama sonucuna etki edecek puanınızı alabilirsiniz. Puan almaya hak kazanmanız halinde size aşağıdaki gibi bir sertifika verilir.
Sertifika üzerinde hangi unvanı aldığınız ve kaç puan kazandığınız yazar. Beyaz Piyon alanında başarı elde edenler, “Beyaz Piyon” unvanı kazanır. Dilerseniz “Gümüş At” ya da “Gümüş Fil” unvanlarından birini de kazanabilirsiniz.
“Gümüş At” unvanı “Beyaz Piyon” ile kıyaslandığında daha fazla puan kazandırır. “Gümüş Fil” ise en yüksek puan getirisine sahiptir. Bu puana ulaşanların alacağı belge ise aşağıdaki şekildedir.
UKD Sorgulama Puanları Şehirlere Göre Değişir mi?
Şehirlere göre UKD sorgulama puanları arasında farklılık oluşmaz. Önemli olan rakiplerinizin puan sıralaması ve sizin onlar karşısında olan başarınızdır. Bulunduğunuz şehirde çok güçlü rakipleri yendiğiniz takdirde daha yüksek bir puana ulaşma şansınız vardır.
UKD Sorgulama Puanlarına İtiraz Edilebilir mi?
UKD sorgulama puanına itiraz etme hakkınız vardır. TSF internet sitesinden “İtiraz Bildirim” kısmına tıklayarak başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu kısımda karşınıza şöyle bir ekran çıkar.
Yukarıda yer alan itiraz başvuru ekranına; itiraz nedenlerini açık bir şekilde yazmalısınız. Bunun yanı sıra kullandığınız dile dikkat etmelisiniz. Bu itiraz başvurusunu tamamladıktan sonra “Gönder” butonuna bastığınızda karşınıza bir takip numarası çıkar. Bu numarayı saklayarak itirazınızın durumunu izleyebilirsiniz. Bunun için ”İtiraz Takip” sekmesini kullanmalısınız.
İtiraz takip için yukarıdaki görselde verilen bilgileri doldurduktan sonra “Göster” butonuna basmalısınız. İtirazınız sonuçlandıysa gerekli tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Sonuçlanmayan itirazları, belirli aralıklarla siteye girip takip etmenizde fayda vardır.
UKD Sorgulama Puanları İle Hangi Unvana Başvurulur?
UKD sorgulama puanları ile unvan başvurusu yapabilirsiniz. Bu unvanlar ulusal geçerliliğe sahiptir ve sizin satranç konusunda ne denli başarılı olduğunuzu tesciller. “Ulusal Usta Unvanı” olarak adlandırılan bu statünün başvuru işlemleri, TSF internet sitesinden yapılır.
Başvuru şartları ise şu şekildedir:
- T.C. vatandaşı olmak
- FIDE Rating listesinde TUR pozisyonunda yer almak
- Vizesi dolmamış lisans sahibi olmak
- Erkeklerde 2100 üzeri UKD; kadınlarda 1900 üzeri UKD sahibi olmak
Bu şartları sağladığınız takdirde “Ulusal Unvan Başvuru Formu” adlı belgeyi doldurmanız gerekir. Unvan başvurusu için son üç yıl içinde disiplin cezası almamış olma, hapis cezası almama gibi şartlar da mevcuttur.
Ulusal unvanlar, onaylandıktan sonra TSF internet sitesinde soyadına göre alfabetik olarak sıralanmış şekilde yer alır. Listeye bakarak başvurunuzun neticesini görebilirsiniz. Kadın sporcular listede “Kadın Ulusal Usta” olarak yer alır.
UKD Sorgulama Puanları İle Hangi Sıralamalar Yapılır?
UKD sorgulama puanı sıralamaları üç biçimde yapılır:
- En iyi 100
- İllere göre en iyi 100
- UKD İl listeleri
“En iyi 100” listesinde, Türkiye genelinde en yüksek puanlı sporcular yer alır. “İllere göre en iyi 100”, o şehirde yer alan sporcular arasında yapılan bir sıralamadır. “UKD il listeleri” ise o şehirdeki bütün TSF lisanslı satranç sporcularının sıralamasını verir. Bu listeleri inceleyerek kaçıncı sırada olduğunuzu görme şansınız vardır.
UKD Sorgulama Yapmanın Avantajları Nelerdir
UKD sorgulama avantajları hem unvan alma şansı hem de ulusal arenada tanınan bir sporcu olma fırsatı olarak sıralanabilir. UKD’yi bilmek yeni hedefler koyma ve ona uygun bir şekilde planlı çalışma noktasında da avantaj sağlar. Satranç sporcuları eksikliklerin üzerine giderek UKD puanını artırabilir. Düzenli olarak puan değerlendirmesi için antrenörlerle fikir alışverişinde bulunmakta ve ona uygun hareket etmekte fayda vardır. Böylece UKD sorgulama neticesinde istenilen puanla karşılaşmak daha kolay hale gelir.