E-Devlet Tüvtürk Muayene Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır ?
E-devlet üzerinden tüvtürk muayene sorgulama işlemleri kolayca yapılmaktadır. Araçların trafiğe çıkamdan önce düzenli olarak muayeneye girmesi ve muayeneden sonra trafiğe çıkmasına onay verilmesi gerekmektedir. Araç muayenesi belli aralıklarla yapılmaktadır. Aracın muayenesiz şekilde trafiğe çıktığı tespit edilirse, araç trafikten men edilebilir ya da oldukça ciddi bir ceza kesilebilir. Bunun yanı sıra araç muayene işlemleri Tüvtürk araç muayene istasyonları alanlarında yapılmaktadır. Tüvtürk dışında farklı yerlerde araç muayenelerinin yapılması söz konusu değildir. E-devlet tüvtürk muayene sorgulama işlemleri kolayca yapılabilmektedir. Bunun dışında tüvtürk resmi internet adresi üzerinden de sorgulama işlemleri, şifresiz şekilde yapılabilmektedir. E-devlet sisteminden sorgulama yapabilmek için E-devlet şifresi gerekmektedir. Şifresiz olarak sorgulama yapmak mümkün değildir.
Tüvtürk Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?
Tüvtürk muayenesi sorgulama işlemleri yapabilmek için tüvtürkün resmi internet adresine giriş yapılması gerekmektedir. Ardından tüvtürk tarafından talep edilen bilgileri eksiksiz şekilde girmek gerekmektedir. Bunun dışında sorgulama yapabilmek için:
- Siteye giriş yaptıktan sonra sayfada talep edilen araç plakası ve muayene randevusunda verilen muayene numarasını girmek gerekmektedir.
- Bu bilgileri girdikten sonra ‘’Sorgula’’ kısmına tıklayarak aracın durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
- Bu bilgiler için şifre gerekmemektedir. Yalnızca muayene sırasında verilen numaranın kaybedilmemesi ve siteye girilmesi önemlidir.
- Sorgulama işlemi sonucunda muayene yapılacak olan istasyonu, hizmet tipini ve muayene tarihini sorgulayabilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden Tüvtürk Muayene Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E-devlet’ten tüvtürk muayene sorgulaması işlemleri yapabilmek için E-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Tüvtürk muayene sorgulama işlemleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile anlaşmalı olan E-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Sorgulama için:
- İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Bu adres, E-devlet sisteminin resmi adresidir. Giriş yaptıktan sonra ‘’Kimliğimi Şimdi Doğrula’’ kısmını tıklamanız gerekmektedir.
- Ardından TC kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. E-devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilirsiniz.
- Ardından arama kısmına ‘’Tüvtürk Muayene’’ yazmanız gerekmektedir.
- Daha sonra sorgulama işlemlerini tamamlayabilir ve muayene ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Plakadan Araç Muayenesi Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plaka ile araç muayenesi sorgulama işlemleri yalnızca E-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giriş yapan kişiler, plaka numarası ile sorgulama işlemlerini tamamlayabilmektedir. Ancak bunun için E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi kullanmak gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan kişiler herhangi bir PTT şubesine giderek, kimlik kartını göstererek 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilir. Sisteme giriş yaptıktan sonra araç plakası, trafik tescil belgesi, seri numarası ve muayene rapor numarası bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Daha sonra sorgulama kısmına tıklamanız halinde muayene durumu hakkında tüm verilere ulaşabilir.
Araç Muayene Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Araç muayene değerlendirmesi sorgusu kapsamında aracın periyodik muayenesi yapılmaktadır. Muayene raporu ile beraber araç muayene numarası uzmanlar tarafından kişiye teslim edilmektedir. Muayene raporu, aracın tescil bilgilerine göre yapılan muayene neticesinde varılan sonucun belirtildiği belgedir. Buna göre araç muayene raporları kapsamında:
- Kusursuz
- Hafif kusurlu
- Ağır kusurlu
- Emniyetsiz statülerine tabi tutulur.
Şayet araç kusursuz şekilde tanımlanmışsa, bu durumda araç muayeneden geçmiştir ve hologram bir muayene raporu araca yapıştırılır. Detaylı bir muayene raporu da kişiye verilir. Hafif kusurlu araçlar için ise yeniden muayene yapılmasına gerek olmasa da onarılması gereken unsurlar olduğu araç sahibine bildirilir. Ağır kusurlu araçların trafiğe çıkmasına müsaade edilmemektedir. Bu durumda aracın muayene raporuna geçici kusurlu etiketi yapıştırılır. Muayene raporunun onaylanması bu durumda söz konusu değildir. Muayenenin tekrarlanması gerekmektedir. Şayet araç bir ay içinde muayeneye gelmezse, yeniden muayene ücreti alınmaktadır. Eksiklerin giderilmemesi durumunda muayenenin tamamlanması söz konusu değildir. Emniyetsiz olarak kabul edilen araçlar ise trafikte can ve mal güvenliğini riske atacak derecede kusurlu bulunması durumunda verilmektedir. Aracın emniyetsiz olduğuna dair rapor hazırlanır ve bu rapor zabıta memurlarına iletilir. E-devlet tüvtürk muayene sorgulama sırasında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Son Muayene Geçerlilik Tarihi Nerede Yazar?
Son muayenenin geçerlilik tarihi aracın muayene süresinin ne zaman dolacağını gösteren bir ibare olmaktadır. Aracın bir sonraki muayene tarihi, muayene gelinen tarih üzerinden hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalar neticesinde de tarih ruhsata eklenmektedir. Buna göre araçların muayene zamanları ise:
- Hususi, resmi otomobiller ve tüm römorklar için ilk 3 yıl ve sonraki iki yılda bir muayeneler tamamlanmalıdır.
- Lastikli tekerlekli traktörler ilk 3 yaş ve sonrası her 3 senede bir muayene edilmelidir.
- Diğer motorlu araçlar ve her türlü römorklar ise ilk bir yaş ve sonrasında senede bir defa muayene edilmelidir. Bu gruba dahil olan araçlar ise taksi, kamyon ve otobüslerdir.
- İki ya da üç tekerlekli araçlar ise ilk üç yaş ve sonrası her iki senede bir muayene edilmesi gerekmektedir.
Muayene geçerlilik süreleri, araç ruhsatında detaylı olarak yazmaktadır. Bu sürenin geçirilmesi ceza yemenize yol açacaktır.
Tüvtürk Araç Muayenesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tüvtürk araç muayenesinde gerekli belgeler mutlaka yanınızda bulundurulmalıdır. Ruhsat oldukça önemlidir. Trafik tescil belgesi bulunan ruhsatınızın içerisinde boş ‘’Muayene Onayı’’ alanı bulunmuyorsa, bu durumda muayene aşamasında araç muayene istasyonlarındaki elektronik ortamdan ücretsiz olarak elektronik tespit formu temin edebilirsiniz. Ardından bu form ile trafik tescil bürolarına gidebilir ve yeni bir trafik belgesi alabilirsiniz. Bunun dışında şayet aracın vergi borcu ya da trafik cezası bulunuyorsa, araç muayenesi yapılması söz konusu değildir. Bundan dolayı da aracın muayeneye gitmesinden önce veri ve ceza borçları sorgulanmalıdır.
Araç Muayenesi için Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Araç muayenesinde gerekli ekipmanları aracın muayeneden geçmesi için önemlidir. Buna göre talep edilen malzemeler ve ekipmanlar:
- İlk yardım çantası
- Üçgen sargı
- Büyük sargı bezi
- Antiseptik solüsyon
- Flaster
- Çengelli iğne
- Küçük makas
- Turnike
- Yara bandı
- Alüminyum yanık örtüsü
- Tıbbi eldiven
- Üçgen reflektör
- Yangın söndürme cihazı
- Stepne
- Trafik levhası
- İç aydınlatma lambası
- Tekerlek takozu (otobüsler için)
- Takograf (kamyon ve çekiciler için)
- Her koltuk için bir adet boyun korsesi gerekmektedir.
Tüvtürk Randevu Alma Ücretsiz
Tüvtürk’ten randevu almak için online olarak randevu oluşturabilirsiniz. Araç muayenesi Karayolları Trafik Kanunu kapsamında zorunlu olarak yapılmaktadır. Araç muayenesi sayesinde trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik olarak yeterlilikleri muayene edilir ve trafik için aracın uygun olup olmadığı analiz edilmektedir. Araçların muayenesinin düzenli olarak yapılması sayesinde trafikte risk teşkil etmeden, güvenli şekilde aracınızı kullanabilirsiniz. Aracın düzenli olarak muayene edilmesi sayesinde, araç kusurlu sebebiyle yapılan trafik kazası oranları düşer ve trafikte can güvenliği de artar. Bunun yanı sıra aracın ikinci el değeri yükselir ve aracın ömrü de uzar. E-devlet tüvtürk muayene sorgulama işlemleri sayesinde aracınızın muayenesinin tamamlanmasından sonra durumunu öğrenebilirsiniz.