Türkiye Dünya Kredi Ligi Sıralamasında 9 Sıra Birden Geriledi!
Türkiye Dünya Kredi Ligi Sıralamasında 9 Sıra Birden Geriledi! Yapılan araştırmaya göre Türkiye 2019 yılın içerisinde Dünya Kredi Ligi sıralamasında 9 sıra birden gerileyerek 91. Sıraya düşmüş bulunmaktadır. Yapılan sıralamada Fiji, Bolivya ve Ermenistan gibi ülkeler Türkiye’yi geride bırakmış durumda. Her geçen gün Türkiye’nin kredi notu “yatırım yapılabilir”lik seviyesinden giderek uzaklaşmaya devam ediyor. Daha önce de yapılan araştırma çerçevesinde Türkiye 1994 yılında kaybetmiş olduğu “yatırım yapılabilir” ülke statüsünü tekrar tam olarak 19 yılın sonunda 2013 yılında tekrar kazanmayı başarmış oldu. Fakat Türkiye’nin kazanmış olduğu “yatırım yapılabilir”lik statüsünü çok fazla elinde tutmayı başaramadan tekrar 2016 yılında kaybetmiş bulunmaktadır.
Dünya çapında üç büyükler olarak bilinmekte bulunan uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının Moody’s, S&P ve Fitch’ten 2019 yılında yaptığı çalışmalarında aldığı notların içerisinde Türkiye’nin 2019 yılı Dünya Kredi Ligi içerisinde 9 basamak daha gerilediği görülmektedir. Türkiye 2018 yılında Dünya Kredi Ligi içerisinde 148 ülke arasında 82. sırada yer alırken, 2019 yılında 9 sıra daha gerileme sağlayarak 91. sıraya gerilemiş bulunmaktadır. Türkiye’nin gerileme işleminde etkili rol oynayan durumlar ise Merkez Bankası başına görevden alıp, göreve başlama işleminin, ekonomide dengeleme için beklenen büyümenin gecikmesi de etkili rol oynamaktadır. Gerilemedeki diğer etkenler ise Türkiye’ni Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sitemlerinin teslimatının ADB yaptırımlarına maruz kalması, İstanbul’daki belediye seçimlerinin yenilenmesi ve yapılan yerel seçim öncesi TL’ye destek adına yapılan müdahaleler.
Dünya Kredi Ligi’ne 40 Ülke Yükselmiş Bulunmakta
Dünya Kredi Ligi’ne 40 Ülke Yükselmiş Bulunmakta, yapışan incelemeler sonucunda ülkeler arasında ekonomik büyüklük yerine kredibilite daha öne geçmiş bulunmaktadır. Buna göre ülkenin kredi notları, bir ülkenin risk derecelerini görebilmek için aynı zamanda da ülkeler arası karşılaştırma yapmak adına etkili bir yöntem olmaktadır. Uluslar arası yatırımcıların portföy tercihlerini ve yatırım yapacakları piyasalarda eleme yaparken kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke hakkındaki notlarını göz önüne aldıkları görülmektedir. Bir ülke adına notunun düşmesi kredi verenlerin yükleneceği risk miktarının arttığını göstermektedir.
Dünya kredi derecelendirme piyasasının yaklaşık olarak piyasanın % 95’ni elinde tutmakta olan Moody’s, S&P ve Fitch 2019 yılı sonu itibarı ile birlikte dünya genelinde 148 adet ülkeye not vererek derecelendirmelerini sağlamıştır. Gelen bilgilere göre 39 ülkenin notu yükselmiş bulunmaktadır. Gelen not değerlemeleri arasında 20 ülkenin notunun gerilediği ve 89 ülkenin notunun aynı kaldığı gözlemlenmektedir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Dünya Kredi Ligi sıralamasında 40 ülke sıra atlarken, 54 ülke yerinde saydı ve 54 ülke gerilemiş oldu.
21 Şubat 2020 Tarihinde Fitch Bekleniyor!
21 Şubat 2020 Tarihinde Fitch Bekleniyor! Fitch Ratings, Temmuz 2019’da Merkez Bankası’nın Başkanı’nın görevden alınmasının ardından Türkiye’nin notunu düşürmüş bulunmaktadır. Bu kredi notu düşüşünün ardından da Türkiye’ni kredi notu BB seviyesinden, BB-‘ye gerilemiş bulunmaktadır. Daha sonra 2 Kasım 2019 tarihinde de Türkiye’nin BB- seviyesindeki kredi notunu teyit ettikten sonra “negatif” olan görünümünü “durağan”a revize etmiş bulunmaktadır.
Standart and Poor’s (S&P) de 2019 yılı içerisinde iki değerlendirmede B+ kredi notu verirken, “durağan” görünümdeki değişikliğe gitmemiş bulunmaktadır.
Moody’s, 15 Haziran 2019 tarihinde ise Türkiye’nin kredi notunun uzun dönemde Ba3’ten B1 oranına düşürdüğünü, görünümü ise “negatif” tuttuğunu belirtti. Türkiye için bu yıl, 3 şirketin değerlendirme tarihleri beli olmuş bulunmaktadır. İlk notu S&P tarafından yapılarak B+ “durağan” olan not sabit olarak değerlendirildi. Şimdi ise sırada 21 Şubat 2020 tarihinde Fitch bulunmaktadır.