emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

TÜBİTAK Koronavirüsü Aşısı ve İlacı İçin Tarih Verdi!

TÜBİTAK Koronavirüsü Aşısı ve İlacı İçin Tarih Verdi!
25.04.2020

TÜBİTAK Koronavirüsü Aşısı ve İlacı İçin Tarih Verdi! TÜBİTAK Başkanı korona virüsü için oldukça önemli açıklamalarda bulunmuştur. Yaptığı açıklamaların en dikkat çekeni ise korona virüsü aşısı ve ilacı için tarih vermesi olmaktadır. Tüm dünya genelini oldukça sarsmakta olan korona virüsü salgınına karşı TÜBİTAK çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktadır. Korona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarını hızla sürdürmeye devam ediyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda TÜBİTAK desteği tarafından oluşturulmakta olan Covid-19 Türkiye Platformu, çatısı altında toplanan 25 farklı üniversite, 8 kamu araştırma kurumu, 8 firma genelinden toplam 225 adet araştırmacı ile çalışmalar yürütülmeye devam ediyor. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında korona virüsü kapsamında yürütülen aşı ve ilaç çalışmaları ile ilgili son durum değerlendirmesi yapmış bulunmaktadır.

TÜBİTAK Başkanı, değerlendirmede bulunurken şunları ifade etti. Bizim çalışmalarımız yeni başlamadı, şu an bizim için kendimizi gösterme zamanı dedi. Araştırmacılarımız, firmalarımız ve ülke olarak biz bunu yapabilecek kapasiteye sahip olmaktayız.  Ülkemizin en seçkin araştırma grupları ve bilim insanları bu durum için gecesini gündüzüne katmış bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal korona virüsü ile ilgili çalışmalarının 2019 Aralık ayından itibaren başladıklarını belirtti. Biz bununla ilgili olarak hocalarımızdan 9 ay ya da 12 aylık zaman dilimi içinde projelerini gerçekleştirilecek olanlardan öneriler aldıklarını belirtti. 10 günlük bir zaman sürecinde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleşmiş bulunmaktadır. ilk olarak 14 proje ile yola çıktıklarını daha sonra da 15 ve ardından 16 proje ile devam ettiklerini belirtti. 16 proje kapsamında ilaç grubu ayrı, aşı grubu ayrı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Oluşan gruplar birbirine bağlı ve koordine bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

Koronavirüsü Aşı ve İlacı İçin Tarih Verdi!

Koronavirüsü Aşı ve İlacı İçin Tarih Verdi! TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, açıklamalarında ‘in siliko çalışmalar sonrasında korona virüsüne karşı çözüm noktası oluşturabilecek bir noktada 26 adet molekül belirlenmiş durumda olduğunu belirtti. Buna karşılıkta sentez çalışmaları da başlamış bulunmakta. Diğer taraftan molekül çalışması da gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu süreçlerin ardından çalışma üzerinde sentez ve takibinde üretim süreci ile ilgili bir yapım aşaması başlamış bulundu. Bu durum için Başkan memnuniyet verici şeklinde değerlendirmede bulundu.

Başkan yeni bir virüs ile mücadele verebilmemiz için onu tanımak son derece önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar bu tanıma aşamasına bağlı olmaktadır. Bu işlem için ilk olarak tüm dışsal koşullardan izole edilmesi ve takibi esnasında bu virüs için genetik haritasını çıkarmamız gerekmektedir. Önümüzdeki hafta içerisinde genetik karakterizasyonu çıkarma noktası içerisinde olacağız. Bu virüsü artık tanıdıklarını ve bunun için hem ilaç ve hem de aşı olarak nasıl mücadele edeceğimizin en önemli göstergesi olmaktadır.

Klinlik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında ya da daha erken olarak sentezleme ve üretme noktasında olabiliriz. Aşı çalışmaları kapsamında ise 9 ay bir zaman içerisinde klinlik çalışma işlemi tamamlanmış olacaktır. Başkan, takip açısından sürecin yönetim başarısında örnek ülke olacağımızı düşündüğünü belirtti. Başkan, bir soru sürekli gündemimize geliyor, Ülkemizde aşı geliştirilebilir ama üretilebilir mi? Türkiye genelinde beşeri ilaç fabrikamız bulunmamaktadır. Fakat daha önce hazırlanmış, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili yönetmelikleri kapsamında bizim hayvan aşısı üretimi için yetkin firmalarımız var dedi. Yetkin firmalar için gerekli olan şartlar sağlanıldıktan sonra beşeri ilaç ve aşı üretebilmek için de yetkilendirilebiliyorlar açıklamasında bulundu. Başkan, ülkemiz genelinde aşı çalışmalarının tamamlanmasının ardından aşı da üretebileceklerini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.