emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafikte 8 Kusurlu Hareket

Trafikte 8 Kusurlu Hareket
15.05.2017

Günümüzde neredeyse artık her aile başına bir araç düşmektedir. Bu araçlar kişisel ulaşım olarak tercih edilirken aynı zamanda sayıları da oldukça fazla şekilde artmaya başlamıştır. Aile üyelerinin her birinde bir araç olan aileler de bulunmaktadır. Ayrıca herhangi bir şirkete, kuruluşa, dükkanlar zincirine ait birçok araç iş için kullanılmaktadır. Ulaşımda otobüs, metrobüs ve minibüslerin yanında bir de ek olarak ticari taksiler bulunmaktadır. Trafikte karşılaşılan bir durum olan kazalar oldukça fazla mal ve can kaybına da neden olmaktadır. Bu konuda yapılmış olan birçok koruma unsuru vardır. Araç içi hava yastıkları, hassas fren sistemleri, emniyet kemeri uyarıları gibi birçok yardımcı oluşturulmuştur. Bu yazımızda sizler için trafikte uyulması gereken şeylerden bahsedeceğiz ve özellikle trafikte 8 kusurlu hareketi sizler için detaylı olarak anlatacağız.

Trafikte Bulunan 8 Kusurlu Hareket Nedir?

Trafikte 8 kusurlu hareket nedir diye soracak olursanız bunun anlamı trafik kazalarında değerlendirme yapılırken bu 8 kusurlu hareketi hangi tarafın yaptığına bakılmakta ve bu şekilde değerlendirilmektedir. Ancak bu sınırlandırma 8 tane değildir. 8 ile 12 kusur arasında karar verilir. Bu 12 kusurlu hareket aşağıdaki gibidir.

  1. Trafik ışığı kırmızı olduğu zaman ya da yetkili polis memurunun dur işaretinde geçmek.
  2. “Araç Girmez” adlı uyarıları konulan kara yolunda ya da bölünmüş olan kara yolunda karşı taraftan gelen trafiğin kullanıldığı rampa, bağlantı ve şerit yollarına girmek.
  3. 2’den daha çok şeride sahip taşıt kara yollarında karşı taraftan (ters yönden) akan trafiğin kullandığı yola veya yol kısmına girmek.
  4. Başka bir araca arkadan çarpmak.
  5. Geçiş yasağının olduğu yol bölmelerinden geçmek.
  6. Araç yol doğrultusunu yanlış yöne çevirme, manevra yaparken yanlış yapmak.
  7. Kullanılan şeritleri sabote etmek.
  8. Kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymuş olmamak.
  9. Yollarda dar olan kısımlarda geçiş üstünlüğüne uymuş olmamak.
  10. Manevra yaparken önceden düzenlenmiş manevra şekline ve genel kurallarına uymamak.
  11. Kentleşmiş bölgeler dışındaki yolun trafik yolu üzerinde, elzem haller olmadan aracı park etme, duraklama ve olası diğer hallerde gereken yükümlülükleri yapmamak.
  12. Araç park etmek için düzenlenmiş olan yerlerde ya da araç yolu dışında yükümlülüklere uygun bir şekilde park edilmiş taşıtlara çarpmak.

Yukarıda kusurlardan kazada hangi tarafın suçlu olduğu belirlenmektedir. Bu kusur değerlendirmesi her iki araç içinde yapılmaktadır. Bu kusurlardan 8 ve daha fazlasına sahip olan araç sahibi cezalandırılmaktadır.

Adli Cezalar:

  1. Hafif para cezası uygulaması
  2. Hafif hapis (Hafif para cezası ile birlikte)
  3. Belgelerin geri alınması (Hafif para cezası ile birlikte)
  4. İş yeri kapatma (Hafif para cezası ile birlikte)

İdari Cezalar: 

  1. Para cezası
  2. Belgelerin geri alınması
  3. Puan cezası gibi kategorilere ayrılmaktadır.

Bu cezaların uygulanmasıyla ilgili olarak “Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz Etme” işlemini yapabilir ve cezanız ile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için ilk olarak yazımızın sonunda sizler için vermiş olduğumuz bağlantı adresine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonrasında açılacak sayfa üzerinde sorgulamayı yapabileceğiniz 3 farklı seçenek olacaktır. Bunlardan size uygun olan seçeneğin üzerine tıklayarak bilgilerinizi yazıp sisteme girebilirsiniz. Bu 3 seçenek:
Plaka ve Sigortalı TC Kimlik Numarası ile Sorgulama,
Plaka ve Sürücü TC Kimlik Numarası ile Sorgulama ve
Plaka ve Sigortalı Vergi Kimlik Numarası ile Sorgulama seçenekleridir.
Bu seçeneklerde kendi seçtiğiniz sorgulama işleminizin altına bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazdıktan sonra bu bölümün hemen alt tarafında bulunan “Resimdeki Rakamlar” bölümüne geçiniz ve kutucuk içerisine resimde verilmiş olan rakamları yazıp, hemen aşağıda bulunan “Ara” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle işleminizi tamamlamış olacaksınız.

Kaza Tespit Tutanağı İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.