Trafik Levhaları
Türkiye’de her geçen gün araba kullanan insan sayısı, özellikle de büyük şehirlerde artmaktadır. Trafiğe her gün eklenen araç sayısı nedeniyle büyük şehirlerde hızlı bir araç sayısı artışı yaşanmaktadır, bu da beraberinde trafikte yapılan hataları ve ölümcül kazaları beraberinde getirmektedir. Sosyal devlet trafikte sürücülerin yapmış olduğu hatalar ve bu hatalar sonucunda oluşan kazalar nedeniyle yeni yasaları yürürlüğe sokmaktadır. Bu yasalar ile sürücülerin trafikte gerçekleştirmiş oldukları hataların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Trafik ile ilgili çıkarılan yasalar genelde para cezası şeklinde uygulanmaktadır, trafik polislerinin bulunmadığı şehir alanlarında mobese kameraları ile tespit edilen sürücülerin araba plakalara uygulanan cezalar adrese teslim edilmektedir. Yeni uygulamaya koyulan bir kural ise sürücüler yüz puana sahip olarak trafiğe çıkıyorlar ve trafikte yapmış oldukları her bir hata ve trafik levhalarını ihmal etmeleri onların puanının azalmasına neden oluyor. Trafik levhaları trafikte hayati önem taşımaktadır. Puanı eksilen ya da hiç puanı kalmayan sürücülerin sürücü belgelerine el konulmakta ve bu sürücülerin tekrar sürücü kursuna gidip, yeniden sürücü belgeleri almaları gerekmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye’deki artan kaza oranlarını daha aza indirmek ya da olacak kazaları engellemek amacıyla sürücü belgesi alımını daha zor ve aşamalı hale getirmiştir. Çünkü daha önceden sürücü kursları, daha fazla sürücü adayının onlara kayıt olması amacıyla daha kolay bir şekilde sürücü belgesi vermekteydiler. Sürücü kurslarında trafik levhaları konusu özellikle ayrıntılı bir şekilde öğretilmektedir. Çünkü en önemli konulardan biri trafik levhalarıdır. Şu an ise yeni kanunla birlikte sürücü belgesi alma işlemi daha da zor hale gelmiştir. Sürücü kurslarına kayıt olarak, test şeklinde olan ehliyet sınavını geçerek, bir ay süreli direksiyon derslerini başarıyla tamamladıktan sonra sürücü belgesi almaya hak kazanırlar. Sürücü kursunu başarıyla tamamlayan sürücü adayları, sürücü belgesini almak için birtakım belgelerin sürücü kursuna teslim edilmesi gerekmektedir. Trafik levhaları sürücülere trafikte kolaylık sağlamaktadır. Bu belgeler, nüfus cüzdanı, pasaport ya da sadece avukatlara verilen ve onların her türlü yasal işlemlerde kullanabilecekleri avukat kimliği, şoförler odasından temin edilmesi gereken sürücü belgesi dosyası, devlete ait olan sağlık kurumlarından ücretsiz olarak alabileceğiniz ya da özel sağlık kuruluşlarından belirli bir ücret ödeyerek temin edebileceğiniz sürücü sağlık raporu, 5×6 ebatlarında arka fonu beyaz olan ve biyometrik özelliğine göre çekilmiş olan iki adet fotoğraf, devlet hastanelerinden ücretsiz olarak temin edebileceğiniz ya da isterseniz özel sağlık kuruluşlarından belirli bir miktar karşılığında alabileceğiniz kan grubunuzu gösteren bir belge, bu belgeler haricinde bir de yapmanız gereken birtakım ücret ödemeleri vardır. Bu ödemeniz gereken ücretler; sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi alabilmeniz için ödemeniz gereken değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi ücretidir. Bu ücretleri anlaşmalı olan bankalara ya da yaşadığınız şehirde size en yakın olan vergi dairelerine yatırabilirsiniz. Ödediğiniz ücreti gösteren dekontları da sürücü belgesi alabilmeniz için sürücü kurslarına teslim etmeniz gerekmektedir. Sürücü kursuna teslim edilen belgeler bir iki ay içerisinde tamamlanmaktadır ve sürücü belgesini de bu süre tamamlandıktan sonra alabilirsiniz.
Yeni sürücü adayları için ve daha deneyimli sürücüler için yollarda yardımcı olmak için trafik levhaları yer almaktadır. Yeni sürücü adayların yollarda deneyim kazanmaları için ve trafik kurallarının hatırlatılması açısından trafik levhaları şehir içi ya da şehir dışı olarak her yolda yer almaktadır. Daha deneyimli sürücüler için ise trafik kurallarını hatırlatmak amacıyla trafik levhalarına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yer verilmektedir.
Trafikte dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar vardır, bunu trafik levhaları kolaylaştırmaktadır. Buna göre, örneğin sürücüler trafiğe çıktıklarında sağa dönüşlerinde yaya olan bireylere yol vermeleri gerekmektedir. Bu kural trafik levhalarıyla gösterilmiştir. Sürücülerin trafikte araba sürerken en çok ihmal ettikleri kuraldır sağa dönüşlerde yaya geçidine yaklaşıldığında yavaşlanması ya da durulması gerektiği. Eğer sürücü sağa dönerse ve karşıdan karşıya geçen bir yaya varsa önceliğin yayada olması gerekmektedir. Bu kural yol kenarlarında yer alan trafik levhalarıyla gösterilmiştir. Trafik lambasının olmadığı yerlerde sağa dönmek için yollarda bulunan sağa dönüş ışığı aynı anda yeşil ışık yanması durumda bile yol önceliği karşıdan karşıya geçmekte olan yayalarındır. Sürücüler trafikte seyir halindeyken yaya geçidi gördükleri yerlerde yavaşlamaları gerekmektedir. Aynı zamanda yaya geçitleri trafik lambalarının olmadığı yerlerde kontrolü sağlayan, sürücünün yavaşlamasını sağlayan bir göstergedir. Sürücüler öndeki araba ile kendi arabaları arasında olması gereken mesafenin korunması gerekmektedir, herhangi bir kazanın önlenmesi açısından. Tek yönlü olan yollar trafik levhalarla belirtilmiştir. Bazı yollar sadece tek yönden oluşmaktadır, bu tür tek yönlü yollarda sürücüler seyir halindeyken yol kenarlarında yer alan trafik levhalarına bakarak, onları göz önünde bulundurarak yollarına devam etmeleri gerekmektedir. Herhangi bir arabanın karşınıza çıkma ihtimali düşük olan sokağa ya da mahalleye girerken dikkatli olmanız gerekmektedir, çünkü beklemediğiniz bir anda karşınıza bir araba çıkabilir. Bazen sürücüler gereksiz yere korna çalabilmektedirler, bu hem korna çaldıkları arabayı hem de toplumu gereksiz yere rahatsız ve huzursuz etmektedir. Doğru olanı olması gerektiği yer ve pozisyonlarda korna çalınmasıdır. Trafikte dikkat edilmesi gereken kurallardan biri ise aşırı hızdan kaçınmanız gerekmektedir, çok fazla hız yapılmaması gereken şehir içi trafiğinde hız yaptığınız zaman ölümcül sonuçlara sebep olmaktadır. Trafik levhaları aşağıdaki görselde açıklayıcı bir biçimde yer almaktadır.