Trafik Cezası Nereye, Nasıl Ödenir? İnternetten Ceza Ödemek
Araç sahipleri için internetten trafik cezası nasıl ödenir sorusunun yanıtlanması önem taşıyor. E-devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü sistemleri tarafından cezalar öğrenileceği gibi aynı zamanda ödeme işlemleri de online yapılabilmektedir.
Borcunuzu sorguladıktan sonra ödemelerinizi;
- PTT şubelerinden,
- Banka şubelerinden,
- Vergi dairesinden yapabilirsiniz.
Borcunuzu ödemek için vergi dairesinin resmi online sistemi olan GİB üzerinden ödemelerinizi yapabilirsiniz. GİB üzerinden trafik cezası borçlarınızı taksitle ya da banka kartları ile ödeyebilirsiniz.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Olur?
E-devletten trafik cezası sorgulamak için e-devlet sistemine TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sol kısımda bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü bağlantısı tıklanmalıdır. Bu alanda bulunan trafik cezası sorgulama bağlantısı ile trafik cezalarınızı sorgulayabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden Trafik Cezası Sorgulamak İçin;
- İlk olarak aşağıda yer alan “E-Devlet Trafik Cezası Öde” bağlantısına tıklamanız gerekiyor.
- Ardından plaka numaranıza göre adınıza yazılmış olan tüm trafik cezalarını son bir sene için sorgulayabilirsiniz.
- Sorgulama işlemlerini tamamladıktan sonra GİB üzerinden anlaşmalı banka kartları ya da kredi kartları ile ödemeyi yapabilirsiniz.
Trafik Cezaları Nereye Ödenir?
Trafik cezası ödeme hem online olarak hem de banka ya da PTT şubelerinden yapılabilmektedir.
Buna göre trafik cezaları;
- Plakanıza yazılmış olan trafik cezası borçlarını vergi dairelerinden ödeyebilirsiniz.
- Trafik cezaları gelir idaresinin GİB adı verilen online vergi dairesi üzerinden anlaşmalı banka ve kredi kartları ile ödenebilmektedir.
- Bankaların online şubeleri ya da cep şubeleri aracılığı ile ödemelerinizi yapabilirsiniz.
- Trafik cezalarının erken dönemde ödenmesi halinde yüzde 25 indirimli olarak cezalar ödenmektedir.
Trafik Cezaları İnternet Üzerinden Ödenir mi?
Trafik cezasını online olarak ödeme için GİB sistemini kullanabilirsiniz. Online olarak ödeme yapabilmek için GİB sisteminin anlaşmalı olduğu kredi kartı ve banka kartları kullanılması gerekmektedir. Trafik cezasını GİB sistemi dışında, anlaşmalı bankaların mobil uygulamaları ve PTT şubeleri üzerinden yapılabilmektedir.
Anlaşmalı bankalar ise:
- Akbank,
- Halkbank,
- Garanti Bankası,
- Ziraat Bankası,
- Yapı Kredi,
- HSBC,
- Denizbank,
- Finansbank,
- Aktif Bank,
- Vakıfbank,
- Türkiye Finans Katılım Bankası olarak belirlenmiştir.
Trafik cezası ödemeleri anlaşmalı bankaların mobil uygulamaları üzerinden de online olarak kolayca yapılabilmektedir.
İnternetten Trafik Cezası Nasıl Ödenir?
İnternetten trafik cezası ödeme kredi kartı ya da banka kartları ile kolayca yapılabilmektedir. İnternet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sayfasına giriş yapılmalıdır.
İnternetten Trafik Cezası Ödemek İçin ;
- İlk olarak aşağıda yer alan “İnternet Üzerinden Trafik Cezası Öde” bağlantısına tıklamanız gerekiyor.
- Ardından çıkan sayfa üzerinden Motorlu Taşıtlar ve Motorlu Taşıt Sorgulama kısmına girilmelidir.
- Bu kısım üzerinden kredi kartı ya da banka kartı seçeneği tıklayabilirsiniz.
- Çıkan ekran üzerinden TC kimlik numarası ya da vergi numarası, plaka ve tescil tarihlerinin doğru ve eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.
- Daha sonra ekran üzerinden trafik cezasını da görebilirsiniz.
- Kart bilgilerinizi girerek ödemenizi kolayca yapabilirsiniz.
Trafik Cezası Taksitli Ödenir mi?
Trafik cezasını taksitli ödemek mümkün olmaktadır. Trafik cezalarının bir sene içerisinde dört taksitle ödeme olanağı bulunmaktadır. Taksitle ödeme durumlarında ise cezaya faiz de eklenmektedir. Trafik cezasını taksitlendirmek için ceza tebliğ tarihinden bir ay içerisinde vergi dairesine başvurulması gerekmektedir.
Başvurular ise bizzat ceza alan kişi tarafından yapılmalıdır. Başvurunun yapılmasından ardından ilk taksit peşin olarak ödenir. Ardından ceza, dört eşit taksit ile ödenmektedir. Taksitlendirilmiş olan trafik cezası ise aylık 5 faiz olacak şekilde arttırılmaktadır.
Trafik Cezasında Araç Tescil Tarihi
Trafik cezası için araç tescili online olarak trafik cezalarını ödemek için önemlidir. Özellikle araca kayıtlı herhangi bir borcun olup olmadığını öğrenmek için bu bilginin girilmesi zorunludur. Araç tescil tarihi; ikinci el olarak satın alınmış olan araçlar için noter sözleşmesinde bulunan satış tarihi ya da araç ruhsatı üzerinde bulunan tarihtir. Yeni satın alınan sıfır araçlar için ise ruhsat tarihi, aracın trafiğe çıkış tarihi olarak belirlenmiştir. Trafik cezası ödemek için araç tescil tarihinin bilinmesi gerekmektedir.
Vergi Dairesinden Trafik Cezası Ödeme
Vergi dairesi trafik cezası borç ödeme işlemlerini tamamlamak için trafik cezası ile beraber vergi dairesine başvurulması gerekmektedir. Kimlik ile borcun ödenmesi mümkün değildir. Bu belgelerin teslim edilmesi durumunda borç nakit olarak da ödenebilmektedir.
Vergi dairesi dışında trafik cezaları
- Anlaşmalı bankalar aracılığı ile trafik cezası borçları şubelerden ya da mobil bankacılık ile ödenebilmektedir.
- PTT şubelerine başvurarak trafik cezası borcunuzu oldukça kolay şekilde ödeyebilirsiniz. PTT şubelerinden trafik cezaları, yalnızca nakit olarak ödenmektedir.
- Online olarak trafik cezası ödemek için GİB sistemi üzerinden ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Plakadan Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
Plakadan ceza sorgulama işlemi aracınız için yazılmış olan cezaları öğrenmenize yardımcı olmaktadır. Son bir yıl içinde adınıza tescil edilmiş aracın plakasına yazılmış olan cezaları göstermektedir. Plakadan ceza sorgulama işlemi yapmak için öncelikle e-devlet sistemine girmeniz gerekmektedir.
E-devlet sistemine girmek için şifreniz bulunmuyorsa en yakın PTT şubesinden şifre alabilirsiniz. Şifre alıp sisteme girdikten sonra arama kutusuna araç plakasına yazılan ceza sorgulama yazın ve aratın. Ekrana gelecek sayfa üzerinden araç plakasına yazılmış olan cezaları görebilirsiniz. Bu sayfadaki cezalar, ödemeleri yapılmış olsa dahi bilgilendirme amacıyla durabilmektedir. Bu yüzden ödeme yapmanız halinde cezalar hâlâ duruyorsa cezaları dikkate almayınız.
Gecikmiş Trafik Cezası Nereye Ödenir?
Gecikmiş olan trafik cezaları GİB üzerinden online olarak ödenebilir. Ancak gecikmiş olan trafik cezaları için taksitlendirme imkanı bulunmamaktadır. Gecikmiş olan trafik cezalarını e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Gecikme faizi ile beraber online gelir idaresi sistemi olan GİB üzerinden ödemelerinizi yapabilirsiniz.
Gecikmiş Trafik Cezasını Ödemek İçin
- Gecikmiş olan trafik cezalarını PTT şubelerine trafik cezası ile giderek ödemeniz mümkündür. Gecikmiş olan borçlar PTT şubesinden yalnızca borcun kesildiği kiş tarafından ödenmektedir.
- Bankalardan da gecikmiş trafik cezaları ödenmektedir. Gelir İdaresi başkanlığı ile anlaşması olan bankalar aracılığı ile ödemelerinizi oldukça kolay şekilde yapabilirsiniz.
- Vergi daireleri üzerinden gecikmiş trafik cezası ödemelerini kolayca yapabilirsiniz. Özellikle vergi daireleri üzerinden farklı kişiler de plakaya kesilen cezaları ödeyebilir, yalnızca cezanın kesildiği kişilerin ödemesi gerekmemektedir.
tr.cezası internetten/banka hesabından/k.kartıyla vb İNDİRİMLİ(erken ödeme nedeniyle) ödenirmi.