Trafik Cezalarına Yapılandırma Geldi, Taksit ile Ödenecek
Geçen günlerde TBMM’de kabul edilen vergi ve diğer borçlara yönelik yapılandırma kanunu Resmi Gazete’de yürürlüğe girdi. Buna göre pek çok borç yapılandırma kapsamında tutulacak ve bu borç kalemlerinden birisini de trafik cezaları oluşturuyor.
Trafik Cezası Yapılandırma Neyi Kapsıyor?
Trafik cezası yapılandırma trafikte yazılmış olan tüm cezaları içeriyor. Buna göre araç sahipleri aşırı hız, kırmızı ışıkta geçme, hatalı şerit değiştirme, telefon kullanma, araç eksikliği ile seyir etme gibi konular başta olmak üzere kendileri için yazılan cezaları yapılandırma kapsamında ödeyebilecekler. Trafik cezalarında yapılandırmaya söz konusu olacak borcun asgari tutarı bulunmuyor. Bu yüzden tüm cezalar yapılandırma kapsamına alındı. Bu sayede özellikle birikmiş trafik borcu olanlar yapılandırmadan yararlanarak ödemelerini yapabilecekler.
Yapılandırma kapsamına alınan borçların yapılandırma talepleri ise gelir idaresi başkanlığından talep edilebilecek. Yapılandırma kapsamında bilinmesi gereken nokta ise borca itiraz edilmediği durumlarda, yani borcun ödemesinin kabul edildiği durumlarda geçerli olacağıdır. Ayrıca yapılandırma kapsamına alınacak trafik borçlarının Ocak 2021 tarihinde ilk taksit ödemelerinin de yapılması gerekecek. Yapılandırma kapsamında borcunu tek taksitte ödeyenlere ise indirim uygulanacak ve böylece gecikme faizleri toplam borçtan silinecek. Yapılandırma taksitlerinin ödenmemesi halinde ise faiz işlemleri tekrar geçerlilik kazanacak.
Ehliyete Yazılan Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik cezası sorgulama e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Bunun için şu adımlar takip edilebilmektedir;
- E – devlet adresine kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmaktadır. Şifresi olmayanlar en yakın PTT’den e-devlet şifresi alabilmektedirler.
- Giriş yapıldıktan sonra e – hizmetler menüsü açılır, ardından kurumlar içinden Emniyet Genel Müdürlüğü sayfası bulunur.
- İlgili sayfaya giriş yaptıktan sonra Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama seçeneği seçilir.
- Açılmış olan sayfada kimlik doğrulaması talep edilebilecektir, eğer giriş yapılmadıysa tekrar ilgili yöntemler ile sisteme giriş yapılması gerekmektedir.
- Açılmış olan sayfada sürücü belgesine yazılmış olan bilgiler bulunabilecektir. Burada sürücünün ismi, ehliyetin verildiği yer, yeni tip belge olup olmadığı, belge numarası ve aktif ceza puanı ile ilgili olan bilgilere ulaşılmaktadır. Aynı zamanda sayfada sürücü belgesine ait olan sınıflar, geçerlilik başlangıç tarihleri ve bitiş tarihleri de görülmektedir. Ayrıca sayfa üzerinden ruhsata yazılmış olan cezaların da görülmesi mümkündür.
Yapılandırma Kapsamında Sunulan Avantajlar
Trafik cezası yapılandırma işlemleri ile birlikte araç ve ehliyet sahiplerine pek çok avantaj sunuluyor. Yapılandırma kapsamında tutulan borçlar şu şekilde; motorlu taşıtlar vergisi MTV’ye ait olan her türlü gecikme zammı ve gecikme faizi, trafik para cezalarına uygulanan aylık yüzde 5 gecikme zammı, borç yüzünden biriken faizler, karayolu taşımacılığı konulu idari para cezaları ile bunların birikmiş faizleri yapılandırma kapsamında tutuluyor.
İlk taksit ödemesinde yapılacak olan borç tutarlarına katsayı uygulaması işlenmemektedir. Buna göre idari para cezalarının toplam borçlarından da yapılandırma kapsamında yüzde 12,5 oranında indirim uygulanıyor. Yurt içi üretici fiyat endeksi üzerinden hesaplanacak tutarın yarısı da yine indirim kapsamında tutulacak. Buna göre YİÜFE oranlarında da yüzde 90 oranında indirim yapılacak. Ayrıca dava açma süresi geçmeyen ve ihtilafa konu olmuş trafik cezaları, karayolunda yapılan taşımalara yönelik para cezaları, geniş ihlalleri gibi cezaların tutarlarında ise yüzde 50 ve yüzde 80 arasında indirim yapılacak olup anlaşma yolu sayesinde ihtilaf da sona erecek. Yapılandırma başvuruları yıl sonuna kadar e – devlet üzerinden yapılmaktadır. Bunun yanında vergi dairelerine şahsen başvuru yaparak da toplam borç tutarlarının hesaplanması üzerinden trafik cezaları için yapılandırma talep edilecek ve başvurular esnasında ödeme yöntemleri de seçilecek.