E-Devlet Üzerinden TOKİ Borç Sorgulama Nasıl Yapılır ?
E-Devlet üzerinden TOKİ’den borç sorgulamak oldukça kolay şekilde yapılabilmektedir. Borç sorgulama dışında taksit ödemelerini de e-devlet üzerinden sorgulamanız mümkün. E-devlet üzerinden TOKİ borç sorgulamak için:
- E-devlete giriş yaptıktan sonra ‘’Hizmet’’ kısmına tıklamanız gerekmektedir.
- Hizmet kısmını açtıktan sonra karşınıza çıkan liste üzerinden TOKİ yazan kategoriyi bulmanız gerekmektedir.
- TOKİ kategorisine tıkladıktan sonra taksit ödeme planı sorgulama ekranı üzerinden listeyi ve borç bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
- TOKİ borç sorgulama ekranı üzerinden projenin ismini, sözleşme tarihini, toplam taksit ve toplam borç tutarlarını da görebilirsiniz.
TOKİ Online Taksit Sorgulama Nasıl Yapılır?
TOKİ’den online borç sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Ancak e-devlet sistemine giriş yapabilmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi olması gerekmektedir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesi üzerinden 2 TL karşılığında satın alınabilmektedir. Bu şifre ve TC kimlik numarası ile e-devlet sistemi üzerinden sorgu işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
[highlight color=”red”]E-devlet dışında, TOKİ’nin resmi internet sitesinden de sorgulama işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Bunun için:[/highlight]
- TOKİ’nin resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir.
- Siteye giriş yaptıktan sonra TOKİ’nin ana sayfasının sağ üst kısmında bulunan TOKİ online taksit kısmına tıklamanız gerekmektedir.
- Sorgulama ekranı üzerinden yazdığınız bilgilerin başka kişiler ile paylaşılması kesinlikle yasaktır.
- TOKİ internet sitesi üzerinden güvenle sorgulama işlemlerin tamamlayabilirsiniz.
Ödemesi Bitmemiş TOKİ Konutu Satışa Çıkar mı?
Ödemesi bitmemiş TOKİ’yi satma mümkün değildir. TOKİ konutu satın almaya hak kazanmış olan ve halen taksitlerini ödeyen kişiler evlerini satamaz. 240 aya varan taksit süresi ile yapılmış olan bağlayıcı sözleşmeler kapsamında, taksitler tamamlanmadan evin satılması söz konusu değildir. Ancak çeşitli durumlarda ve özel hallerde TOKİ tarafından evin satılmasına izin verilebilmektedir. Eğer kişi orta gelir düzeyinde ise ve bir yıllık süreç sonunda ödemeler düzenli olarak yapılıyorsa, evin satışına izin verilmektedir. Fakat bu noktada satış durumları TOKİ tarafından incelendikten sonra onay almaktadır. Bu sebeple kişilerin bizzat yetkili kişiler ile görülmesi gerekmektedir.
Ödemesi Bitmemiş TOKİ Konutunun Devredilmesi Mümkün mü?
Ödenmesi bitmemiş TOKİ’nin devredilmesi söz konusu değildir. TOKİ konutları; dar ve orta gelir sahibi olan kişilerin ev sahibi olabilmesi için geliştirilmiş bir hizmet olan TOKİ evleri; 240 aylık taahhüt ile satın alınmaktadır. Bu sürecin tamamlanmaması durumunda everin devredilmesi mümkün değildir. Alt gelir grubuna mensup olan kişilerin borç süresinin tamamlanmasından önce evi satışa çıkarması ya da devretmesi mümkün değildir. Fakat orta gelir grubuna sahip olan kişilerin evi devretmesi, düzenli ödemelerde mümkün olabilmektedir.
TOKİ Borç Sorgulama Ziraat Bankası
Ziraat Bankası’ndan TOKİ borç sorgusu için Ziraat Bankası çağrı merkezini arayabilir ya da bankanın online internet adresi üzerinden sorgu işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
[highlight color=”red”]TOKİ borçlarınızı sorgulayabilmek için:[/highlight]
- Onlien olarak sorgulama yapmak için TOKİ borç sorgulama sayfası üzerinden borçlarınızı ve toplam taksit tutarlarınızı görebilirsiniz.
- TOKİ borç sorgulama ekranı üzerinden TC kimlik numarası, vergi numarası ve pasaport numarası gibi bilgilerin girilmesi gerekmektedir.
- Bunun yanı sıra TOKİ borç sorgulama kısmından sözleşme numarası ve müşteri numarasını da girmeniz gerekmektedir.
- Ekranda çıkan güvenlik kodunu girdiğiniz TOKİ üzerinden tüm borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.
TOKİ Taksit Ödenmezse Ne Olur?
TOK taksitlerinin ödenmemesi durumlarında TOKİ konut sözleşmesi fesh edilmektedir. TOKİ; özellikle dar ve alt gelirli olan ailelerin ev sahibi olması için sunulan bir hizmettir. TOKİ üzerinden ev alan kişiler, çeşitli durumlarda ödemelerini yapamamaktadır. Bu gibi durumlarda TOKİ sözleşmesi iptal edilmektedir. TOKİ taksitlerinin gecikmesi durumunda ise sözleşmede yazılı olan oran kapsamında gecikme faizi de ödenmektedir. Alıcının ödemekle görevli olduğu bu taksitlerin en az 2 tanesinin ödenmemiş olması durumunda, kişilere 2 ihtarname çekilmektedir.
[button color=”red” size=”medium” link=”https://www.turkiye.gov.tr/toki-taksit-odeme-plani-sorgulama” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]E-Devlet Üzerinden TOKİ Borç Sorgulama İçin TIKLAYINIZ[/button]
Ardından idare tarafından sözleşmenin feshedilmesi de mümkün olabilmektedir. Sözleşmelerin feshedilmesi durumunda; başvuru bedeli, peşinat ve taksitler de masrafların tahsil edilmesinden sonra faizsiz olarak iade edilmektedir. Bu noktada vergiler ve banka komisyonların geri ödenmesi söz konusu değildir. Konutun teslim edilmesinin ardından geçen süre zarfında, işletilecek olan kira bedeli de peşinat ve taksit toplamlarından da düşürülmektedir.
TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?
TOKİ başvuru şartları TOKİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmiştir. Buna göre başvuru şartları ise:
- TOKİ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmış olan projelerden konut sahibi olmak için başvuruda bulunmak gerekmektedir.
- TOKİ başvuru koşulları arasında TC vatandaşı olmak gerekmektedir.
- TOKİ projesinin yer aldığı il ve ilçe sınırları içerisinde 1 seneden az olmamak koşulu ile ikamet etmek gerekmektedir.
- Projenin yer aldığı il ya da ilçe nüfusuna kayıtlı olmak gerekmektedir.
- Şehit aileleri, maluller ve dullar kapsamında başvuru yapacak olan kişilerin 3 senedir projenin bulunduğu konumda ikamet ediyor olması gerekmektedir.
- Toplu Konut İdaresinden konutların satın alınmamış olması gerekmektedir.
- Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olmak gerekmektedir.
- Kendine eşine ya da velayetinde olan çocuklara ait tapuda kayıtlı olan bağımsız herhangi bir gayrimenkulun bulunmuyor olması gerekmektedir.
- Başvuru sahiplerinin 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- Aylık hane geliri en fazla 4 Bin 500 olmalıdır. İstanbul için gelir şartı ise 4 Bin 800 TL olarak belirlenmiştir.
- Hane halkı kapsamında yalnızca tek bir kişi başvuru yapabilir.
TOKİ Konuş Satışlarında Yoksul Grubu için Başvuru Koşulları Nelerdir?
[highlight color=”red”]Yoksul grubu için TOKİ başvuru şartları aşağıdaki gibi olmaktadır:[/highlight]
- Başvuru yapanların 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- TC vatandaşı olmak gerekmektedir.
- Hanede yaşayan aile üyelerinin üzerine herhangi bir ev olmaması gerekmektedir.
- Yüzde 40 engelli olan vatandaşlar başvuru yapabilir.
- İstiklal Savaş Gazisi, Kore Gazisi, Kıbrıs ve Vatani Hizmet Gazileri her durumda başvuru yapabilir.
- Hane halkı adına ev içerisinde yaşayan yalnızca tek bir kişi başvuru yapabilir.
- Kendisine, eşine ya da velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız konutlarının olmaması gerekmektedir.
Yoksul grubunda başvuru yapan kişiler 240 aylık süreç bitmeden evi satamaz ya da devredemez. Borcun bitmesinin ardından ev satışa çıkarılabilir ya da devredilebilir. Ancak kura çekilişinde gerçeğe aykırı beyanda bulunulması durumunda, kurada hak sahibi olan kişilerin konut alma hakları da iptal edilecektir. Kura için başvuru yapan kişilerin bu kuralları kabul etmiş sayılmaktadır.
TOKİ Kurasız Satış
TOKİ’de kurasız satış birçok şehirdeki TOKİ için ön şartsız olarak yapılmaktadır. TOKİ kurasız satışlar için şehirlere göre gelişmeleri ve haberleri takip etmek gerekmektedir. Kurasız satışlar, düzenli olarak yapılmamaktadır. Kurasız olan satışa sunulmuş evler için acele etmek gerekmektedir.
[highlight color=”red”]TOKİ kurasını kazanmış olan kişiler ise TOKİ taksit ödemeleri şu şekilde yapılmaktadır:[/highlight]
- TOKİ taksit ödemeleri otomatik talimat ile yapılabilmektedir.
- Öte yandan TC kimlik numarası ve hesap numarası ile de kolayca yapılabilmektedir.
- TOKİ taksit ödemeleri internet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.
- Ziraat Bankası üzerinden havale yolu ile TOKİ ödemeleri yapılabilmektedir.