emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Tarım Bağ-Kuru Memur Eş Yardımı

Tarım Bağ-Kuru Memur Eş Yardımı
04.11.2016

Ülkemizde birçok vatandaş devlet tarafında sunulan sigortalılık kapsamlarıyla primlerini ödemekte ve bu sayede hem sağlık hizmetleri gibi uygulamalardan indirimli yararlanabilmekte hem de prim ödeyerek emekliliklerini sağlamlaştırmaktadır. Bu sigortalılık kapsamlarından birisi de tarım Bağ-Kurlu olmaktır. Tarım Bağ-Kurlu olabilmek için kanunlarda belirlenen belli başlı şartlar bulunmaktadır.

Bilindiği üzere memur olan kişilere devlet tarafından belirli şartlar sağlanırsa eş yardımı adı altında yardımlar yapılmaktadır. Bu yazımızda tarım Bağ-Kuru memurun eş yardımı alıp alamayacağını açıklayacağız.

Tarım Bağ-Kuru Nedir?

İlk olarak tarım Bağ-Kuru ve eş yardımı kavramlarının açıklanmasında fayda var. Tarımsal faaliyette bulunan kişiler tarım Bağ-Kurundan faydalanabilir ama elbette bunun için de şartlar bulunmaktadır. Bu kişiler arasından tarımsal faaliyette bulundukları yerdeki ziraat odalarına kaydı olanlar ve eğer yaşadıkları yerde ziraat odası bulunmuyorsa Tarım İl ya da İlçe Müdürlüklerine kayıtlı olanlar tarım Bağ-Kurlu olabilirler. Tarım Bağ-Kuru sayesinde kişiler ve hak sahipleri birçok yarımdan faydalanır. Malullük, yaşlılık ya ölüm gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu aylık bağlamaktadır. Ayrıca tarım Bağ-Kuru sahibi kişiler prim ödeyerek emekliliklerini de kazanabilirler. Tarım Bağ-Kurlu olabilmek için yaş aralığı 18-65 olarak belirlenmiştir.

Tarım Bağ-Kuru kısmında söz konusu olan tarımsal faaliyet kavramı yasada belirtilmiştir. Tarımsal faaliyetin yapıldığı yer; kişinin sahip olduğu mülk, ortaklık veya kiralamak suretiyle başka birisinin mülkü veya kamuya mahsus mahallerdir. Bu alanlarda ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme veya ıslah yoluyla ya da doğrudan olarak tabiattan istifade ederek bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini veya bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından muhafazasını, taşınmasını, geliştirilmesini veya pazarlanmasını kapsama altına alan kavrama da tarımsal faaliyet denmiştir.

Eş Yardımı Nedir?

Eş yardımı ise devletten tarafından belirli kesime verilen sosyal bir haktır. Eş için aile yardımı, memurun hiçbir şekilde çalışmayan ve maaş almayan ya da bir sosyal güvenlik kurumuna kayıt olmayan eşi için ödenen bir yardımdır. Geçici bir süreliğine de olsa eşi sosyal güvenlik kurumundan aylık almaya başlayan ya da ticari bir faaliyet yürütürse; memura ödenen aile yardımı kesilir. Eş için ödenen aile yardımına hak kazanma resmi nikah tarihini takip eden ay başından itibaren başlar ve böyle söz konusu olan memur eş yardımı almaya başlar. Aile yardımının ya da eş yardımının başlaması gibi kesilmesi halleri de önemlidir. Eşin maaş almaya başlaması, ölmesi, boşanma gibi durumlar gerçekleşirse eş için ödenen aile yardımı durdurulur.

Memurlara verilen eş yardımında çocuk sayısına bakılmamaktadır. Ayriyeten öz ya da üvey evlat edinilmeye de bakılmaz. Fakat bazı şartlar sebebiyle aile yardımı ödenmesi yapılır. Söz konusu olan devlet memuru çocuğun doğum tarihini, eğer evlat edindiyse evlat edindiği çocuğun doğum tarihini ya da üvey çocuğu olmasını sağlayacak bir evlilik yapmışsa; bu evlilik tarihini izleyen aybaşından itibaren aile yardımı almaya hak kazanır. Eğer anne ve baba da memursa, bu aile yardımı babaya ödenmektedir.

Tarım işlerinde çalışan kişiler Tarım Bağ-Kur kapsamında prim öderler ve sigortalılıkları bu yönde devam eder. Yani bu kapsamda o kişiler ayda 20 gün prim ödedikleri halde 30 gün prim ödemiş gibi kabul edilirler. Tarım Bağ-Kur sigortasına sahip olan kişinin memur olarak çalışan eşi söz konusu olan aile yardımından faydalanamaz. Çünkü tarım Bağ-Kurlu olma durumu bir sigortalı olma sebebi sayılır ve kişi çalışıyor olarak görülmektedir. İsteğe bağlı sigortalı olanların memur eşleri ise aile yardımı alabilir. Fakat belirttiğimiz gibi kişinin Tarım SSK, Tarım Bağ-Kur primi ödemesi sebebiyle eşi memur olduğundan dolayı eş yardımı alamamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.