Tapuda Ev Satış Bedelini Düşük Gösterenlere Büyük Ceza
Gayrimenkullerin tapu satış işlemlerinde satış bedelinin düşük gösterilmesi yalnızca satıcı için değil alıcı için de ciddi problemlere yol açabiliyor. Daha az tutarda ödeme yapmak için başvurulan bu yol sonrasında daha fazla ödeme yapılmasına neden olabiliyor.
Gayrimenkul satışları esnasında satış değerinin düşük olarak gösterilmesi hem alıcı hem de satıcı için başlangıçta çeşitli miktarlarda kazanç elde edilmesine imkan tanıyabiliyor. Ancak bu durumun tespit edilmesi durumunda tapuda satış bedelinin düşük gösterilmesi sorunlara sebep olabiliyor. Durumun tespit edilmesi sonucunda vergi ve sözleşme açısından pek çok sıkıntı ortaya çıkabiliyor. Devlet, bir gayrimenkulün tapu devir işleminde değerde herhangi bir saptırma yapıldığını ve düşük gösterildiğini tespit ederse bazı cezalar uyguluyor.
Tapuda Satış Bedelini Düşük Gösterenlere Uygulanan Cezalar
Tapuda düşük değer göstermek tapu harcında alıcı ve satıcı için daha düşük maliyete neden olduğundan avantajlı olarak görülebiliyor. Ancak bu durumun fark edilmesi zarara yol açabiliyor. Tapu devir harcı işlemlerinde yapılan tapu harcı ödemesi yüzde 2 satıcı ve yüzde 2 alıcı olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak yapılıyor. Satıcı satış işleminin ardından gelir vergisi ödüyor. Alıcı ve satıcı anlaşarak satış değerini düşük gösteriyor ve bu sayede kar elde ediyorlar. Ancak bu düşük beyanın tespit edilmesi halinde devlet ceza kesiyor.
Tapuda Eksik Beyan Edilen Değerler Nasıl Düzeltilebilir?
Tapuda eksik beyan edilen değerlerin düzeltilmesi mümkündür. Ancak bu düzeltmenin yapılabilmesi için vergi memurlarının o satış işlemi için inceleme başlatmamış olmaları gerekiyor. Düzeltme talep edildikten sonra eksik gösterilen vergi ve harç tutarı 15 gün içerisinde ödenmelidir. Alıcı ve satıcılar bu ödemeyi pişmanlık zammı ile ödeyebilirler. Bu sayede gayrimenkul gerçek değerinde gösterilir ve hem cezai bir işlem uygulanmaz hem de hukuki bir sorun kalmaz.
Tapuda Eksik Beyan Cezası Ne Kadardır?
Gerçek değerin bildirilmemesi halinde satıcı ve alıcı iki türlü ceza ile karşı karşıya kalıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın satış işleminde bildirilen fiyatın düşük olduğunu tespit etmesi durumunda alıcı ve satıcıdan gecikme bedeli alınması söz konusu oluyor. Bu bedelin yanı sıra eksik beyan nedeniyle ödenmesi gereken tapu harcı yüzde 25 daha fazla olacak şekilde talep ediliyor.
Örneğin 1 Milyon TL’lik bir gayrimenkul için alıcı 20 Bin TL ve satıcı ise 20 Bin TL tapu harcı ödemesi yapmalıdır. Eksik beyanın yapılması ve tespit edilmesi durumunda 20 Bin TL ödenmesi gereken tutar 25 Bin TL olarak isteniyor ve üstüne bir de gecikme faizi ekleniyor.
Eksik beyan yapılması halinde gelir vergisi için de ayrı bir cezai işlem uygulanıyor. Burada da değer artışı vergi cezası ödemesi isteniyor. Bu durumda satıcı gelir vergisinin yüzde 35’i kadar cezalı bir ödeme yapıyor.