emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? Kimleri Kapsamaktadır?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? Kimleri Kapsamaktadır?
10.06.2020

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? Kimleri Kapsamaktadır? Çalışanları oldukça yakından ilgilendiren konu olarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından 2022 yılında devreye gireceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2022 yılında yürürlüğe gireceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından İstihdam Kalkanı Paketinin detaylarını tek tek açıklamış bulunmaktadır. Buna göre çalışanları oldukça yakından ilgilendiren emeklilik için yeni model uygulaması geliyor. Tamamlayıcı Emeklilik sisteminin 2022 yılında devreye gireceğini belirten Erdoğan, ilave istihdama da teşvik verileceğini açıklamış bulunmaktadır. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi için sosyal tarafların mutabakatı ile kurulacak bir sistem olduğunu belirtmiş bulunmaktadır. Çalışmaya yeni başlayan ve emekliliği için oldukça uzun zaman bekleyecek olanlar ve emekliliğine az kalan çalışanlar ise TES sistemine dahil edilmeyeceklerdir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl Olacak?  Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi sosyal tarafların mutabakatı ile sağlanacaktır. Yeni işe girenler için oldukça uzun çalışma hayatı olacağından onlar sisteme dahil edilmeyeceklerdir. Yaş sınırının üstünde olanlar ve emekliliğine az kalanlar da sisteme dahil edilmeyeceklerdir. Her çalışanın merakla beklediği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi kimleri kapsayacak ve nasıl işlem yapılacak yazımızın detayından ulaşım sağlayabilirsiniz.

  • 2017 yılında başlayan otomatik bireysel emeklilik sistemi, TES haline dönüştürülecek,
  • Çalışanların tamamı zorunlu olarak TES’e dahil edilecektir.
  • Hem çalışanların maaşından kesinti olacak hem de işveren ve devlette katkı sağlayacaktır.
  • İşverenin mevcut olan yükü arttırmayacak bir katkı formülü kurgulanacak, İşsizlik fonundan katkı yapılması da seçeneklerden bir tanesi olmaktadır.
  • TES için az maaş alandan az kesinti, yüksek maaş alandan yüksek kesinti yapılacaktır.
  • Her çalışan için bir TES hesabı olacak ve kesintilerin tamamı bu hesapta birikecek,
  • Kıdem tazminatında olduğu gibi çalışanlar istediği zaman TES’ten çıkamayacaklar, kademeli olarak çıkış hakkı tanınabilmektedir. Çalışanlar emekliliği geldiğinde sistemden çıkış yapabilecekler.

TES Sistemi Ne Zaman Başlayacak?

TES Sistemi Ne Zaman Başlayacak? Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi belirtilen duruma göre 2022 yılında devreye alınacaktır. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış haklarının korunacağı belirtilmiştir. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile birlikte aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini sağlayacakları yapılan açıklamalar arasındadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile çalışanların emekli olduktan sonra rahat etmeleri sağlanacak. Bu kapsam çerçevesinde oluşacak fon ile Türkiye’nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedeflendiği belirtildi.

4500 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir, Maaşı Ne Kadar?

Emeklilik Yaş Tablosu Erkek / Kadın

Emeklilik Aylığı (Maaşı) Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.