2023 SGK Prim Hesaplama Nasıl Yapılır ?
2023 Yılında SGK ve SSK prim hesaplaması yapmak isteyenler, hesaplama işlemini online olarak e-devlet platformunu kullanarak hızlı bir şekilde yapabilirler.
- SSK ve SGK prim hesaplama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır.
- E-devlet sistemine girmek için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
- Sisteme TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile girilmektedir.
- Giriş yaptıktan sonra arama kısmına Prim yazmak gerekmektedir.
- Ardından bu alan üzerinden işe ilk giriş tarihi, sigortanın yattığı tarih bilgilerini girmeniz gerekmektedir.
- Toplam ödenen prim gün sayısının yanı sıra maaştan yapılan kesintiler ve brüt kazançlar hakkında da bilgi sahibi olunmaktadır.
Sisteme giriş yapmak için e-devlet şifresi olmayan vatandaşlar, PTT şubelerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilmektedir.
SSK, SGK Prim Hesaplama Nereden Yapılır?
SSK ve SGK prim hesaplamaları bilgisayar ya da mobil cihazlar üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet sistemine giriş yaparak, prim gün sayısı ve prim hesaplamaları yapılmaktadır. E-devlet uygulaması cep telefonlarına indirilebilir ve bu alandan da sorgu yapılabilir.
Prim hesaplama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapmak için:
- Öncelikli olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir.
- Sisteme T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılabilmektedir. Mobil imza ve banka imzalar ile de kmlik doğrulama işlemleri yapılabilmektedir.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu alanına tıklamak gerekmektedir.
- Bu alan üzerinden SSK için 4A, Bağkur için 4B ve Emekli Sandığı için 4C alanı tıklanmalıdır.
- Bu alan üzerinden tüm hizmet dökümü sorgulanabilmektedir.
SSK, SGK Prim Gün Sayısı Sorgulama Nasıl Yapılır?
SSK için prim gün sayısı sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giren vatandaşlar, tüm sigorta kolları için sorgulama yapabilmektedir.
Bunun çin izlenmesi gereken adımlar:
- SSK kapsamında çalışan vatandaşlar 4A sorgusu yapmalıdır. Bunun için e-devlet sistemi üzerinden arama bölümüne 4A yazılmalıdır.
- Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlar 4B sorgusu yapmalıdır. Bunun için arama bölümüne 4B yazılmalıdır.
- Emekli Sandığı kapsamında çalışan kişiler e-devlet sayfası üzerinden arama bölümüne 4C yazmalıdır.
E-devlet sistemi üzerinden sigorta kolu seçildikten sonra hizmet dökümü sorgusu saniyeler içerisinde yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden prim gün sayısı ve dökümanları yazıcı aracılığı ile çıkarılabilmektedir. Bu belgeler, resmi belge niteliğinde kabul edilmektedir. Ancak bunun için belgelerin barkodlu olarak çıkarılmasına özen göstermeniz gerekmektedir.
SSK Toplam Prim Gün Sayım Kaç?
SSK toplam prim gün sayısı 4A, 4B ve 4C kapsamında çalışan vatandaşlar için SGK ve e-devlet sayfalarından görülmektedir. Vatandaşlar bu sistemler üzerinden toplam prim sayılarını öğrenebilmektedir. E-devlet sistemine giriş yapmak için e-devlet şifresi gerekmektedir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında satın alınmaktadır. PTT şubelerinden satın alınan şifreler zarfla verilmektedir. İlk kez sisteme giren vatandaşlar için bu şifrenin değişmesi gerekmektedir.
SGK prim hesaplama ve toplam prim gün sayısını öğrenme için:
- E-devlet sisteme giriş yapmak gerekmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne sigorta kolunun yazılması gerekmektedir.
- Bağ-Kur sigorta kolu kapsamında çalışan kişiler de yine e-devlet sistemi üzerinden emeklilik sorgusu ve toplam prim gün sayısını sorgulayabilmektedir. E-devlet üzerinden Bağkur hizmet dökümüne giriş yapan vatandaşlar, 4B seçeneği tıklayarak kalan gün sayısını ve yatan toplam prim günlerini öğrenebilir.
T.C. ile SSK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?
TC kimlik numarası ile toplam prim günü sorgulama E-devlet aracılığı ile yapılmaktadır. Ancak yalnızca TC kimlik numarası ile sorgu yapmak mümkün değildir. Güvenlik sebebiyle TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi de gerekmektedir. E-devlet şifresi, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına verilmektedir. İlk kez şifre alacaklar ya da e-devlet şifresini unutan vatandaşlar PTT şubeleri üzerinden e-devlet şifresi satın alabilmektedir.
Sisteme giriş yaparken, e-devlet kapısı şifrenin değişmesini talep edecektir. Vatandaşın yeni şifresini belirledikten sonra sisteme girmesi mümkün olmaktadır. Sisteme girdikten sonra sayfanın ortasında bulunan arama bölümüne ‘’Prim Sorgulama’’ yazmak ve enter kısmına basmak gerekmektedir. Bu alan üzerinden toplam prim gün sayısı ve iş yerinin yatırdığı toplam prim gün sayıları sorgulanmaktadır.
Toplam Sigortalılık Süresi Nasıl Öğrenilir?
Toplam sigortalı olma süresi emeklilik hesaplaması yapmak için önem teşkil etmektedir. Vatandaşın çalıştığı her gün için sigortanın yatması gerekmektedir. İşverenlerin yasal bir zorunluluğu olan sigorta ödemeleri, vatandaşın emeklilik döneminde maaş almasını sağlayacaktır.
İşverenin sigorta yapmaması ya da prim günlerini eksik yatırması durumunda yasal olarak suçlu kabul edilmektedir. Sigortasız olarak çalışmak ya da düşükten sigortalı olarak gösterilmek emekli maaşının eksik yatmasına yol açacaktır. Bundan dolayı da toplam sigortalılık süresinin analizin yapılması ve sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir.
SSK, SGK İşe Giriş Nereden Sorgulanır?
SSK ile işe giriş sorgulama işçilerin sorumluluğundadır. İşverenler her çalışanı için işe giriş bildirgesini SGK’ya iletmek durumundadır. Bu yasal bir zorunluluktur. Ancak durumu kontrol etmek ve sorgulamak işçinin sorumluluğundadır.
Vatandaş, işe başladıktan sonra ne zaman girişinin yapıldığı online olarak sorgulayabilmektedir. Bunun yanı sıra sigorta primlerinin zamanında ödenip ödenmediği ve eksik yatıp yatmadığı gibi tüm detayları online olarak sorgulamak mümkün olmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile işe giriş sorgulamak için:
- E-devlet sistemi olan turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir.
- E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapılmaktadır.
- Şifresi olmayan vatandaşlar PTT şubeleri aracılığı ile şifre temin edebilir.
- Şifreyi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz.
- Bu alan üzerinden hizmet dökümü kısmına tıklanmalıdır.
- Tüm zamanların hizmet dökümü ve son 3 aya ait hizmet dökümü seçenekleri arasından uygun olan seçilmelidir.
- Bu alan üzerinden işe giriş ve prim gün sorgulama yapılabilmektedir.
SGK Borç Sorgulama Nereden Yapılır?
SGK’dan borç sorgulama işlemleri web üzerinden yapılmaktadır. Borç sorgulama işlemleri için resmi sistem ise SGK ödeme alanı olmaktadır. Bunun dışında sadece ödeme yapmak için geçmiş ve ödenmiş tüm borçlar da bu alan üzerinden sorgulanabilmektedir.
SGK prim hesaplama ise:
- SGK borç sorgulama işlemleri için sgk.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir.
- Bu alan üzerinden borç sorgulama kısmına tıklanmalıdır.
- Ardından kredi kartı bilgilerini girerek borçlar ödenebilmektedir. Banka kartları ya da BKM Express üzerinden de borçların ödenmesi mümkündür.
SGK Prim İadesi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
SGK ‘dan prim iadesi hesaplama şartları, sadece emeklilikten vazgeçme halinde yapılmaktadır.
- SSK kapsamında ssk prim bozdurma hesaplaması yapılırken 01 Ekim 2008 tarihinden önce adınıza ödenen sigorta primleri için işçi ve işveren hissesinin tamamı ( yani brüt kazancın %20’si), 01 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen ssk hizmetleri için ise sadece sigortalı hissesi ( brüt kazancın 9’u),
- Bağkurda sgk prim iade hesaplaması yapılırken ölüm, yaşlılık ve malulluk sigorta primlerinin tamamı yani brüt prime esas kazancın %20’si esas alınır.
- Memurların sgk’dan prim iadesi hesaplaması yapılırken ölüm, yaşlılık ve malulluk için ödenen keseneklerin tamamı dahil edilmekte.
23.08.1999 Almanya Sigortali ise basladim.4a kapsaminda TR den su anda 430 günüm var bu sekilde nasil emekli olabilirim Türkiyeden .Prim ödemem nasil olur.Tesekkürler.
Merhaba
76 doğumluyum.5158 günüm var.94 yılı ssk başlangıcım.Eksik günler için Prim ödeyip emekli olmak mantıklımı.Yüksek prim maaşı ne kadar etkiler.
Merhaba,
Emekliliğinizi erkene çekerse avantajınıza olur. Maaşta çok büyük bir fark yaratmaz. birde Doğum sonrası boşluk varsa onu borçlanabilirsiniz. O da 99 yılına kadarsa faydası olur.
Merhaba,
1975 dogumluyum Sgk uzun vade ilk işe giriş tarihim 1995 yılı. 8730 pirimim var 1997 ile 1999 arası askerlik yaptım 300 gün askerlik borçlanması ödersem 9030 olacak emekli maaşımı arttırır mı? yoksa düşürür mü
Merhaba,
Tavandan öderseniz az da olsa yükselir. Tutar vermek zor. Tabandan yani asgariden öderseniz de artar. Çünkü 1997 1999 arası katsayı ile hesaplanır.
2006 da sigortam yapıldı 4500 günüm var emekli olma gibi bir şansım yok geriye dönük prim ucretimi alabilirmiyim 41 yasindayim
Merhaba,
1999 – 2008 arası sigorta başlangıcı olanların 4500 gün ve 25 yıl hizmet süresi ile emekli kısmi emekli olma hakları mevcut. Bu nedenle prim iadesi alamazsınız.
Merhaba,
1978 dogumluyum Sgk ilk işe giriş tarihim 1997 yılı. Full zamanlı calisiyorum
6850 gün primin var. Prim gün sayım doldu. Yaşı bekliyorum. Sgk olarak asgari ücret ile çalışmaya devam etmekteyim.
2 sorum olacaktı.
1. Sorum: Sgk ödenen fazla prim, emekli olduğumda emekli maaşımi düşürür mü?
2.sorum : İşveren, çalışma gün sayısını 30 gun üzerinden değilde 4 gun eksik çalıştırarak sgk yi 26 gun üzerinden göstererek prim ödemek istiyor. “Bana senin kaybın yok” diyor. Bu durumu kabul edersem şayet benim herhangi bir kaybım olurmu? ileride emekli maasimi etkiler mi ?
Merhaba,
26 günlük prim de asgari ücret yatması da maaşınızı düşürmez. Maaş hesaplaması yaparken prim gününe düşen prim tutarına göre hesaplama yapılır.
merhabalar ben asker gazi kardeşiyim gss pirim daire başkanlıgına resmi yoldan yazışma yaptık ancak kimseden net bilgi alamıyorum artı devlet memuruyum resmi gazetede yayınlanan 25 Nisan 2018 tarihinde 83695636 sayılı sosyal güvenlik kurumu başkanlığı siğorta primleri genel müdürlüğü primler daire başkanlığının yazısı var ancak ben bu pirim iadesinden faydalanabilir miyim ilginiz için teşekkürler
slm 1978 doğumluyum 05.07.2002 sigorta girişim var toplam sigorta hizmet günüm 3600 nezaman emekli olabilirim saygılar
Merhabalar, Ben 1995 dogumluyum 2012 de sigorta girişim yapılmış fakat stajerdim. 2016 nin mayıs, haziran,temmuz ve ağustos aylarında karayolları şube şefliğinde garson olarak çalıştım. 98 günlük sigortam var buradan. Bunun ödemesini geri alabilir miyim?
meraba 1970 bofumluyum 01/10/1990 iğe giriğ tarihim 2353 günüm var pirim iadesi alabilirmiyim tesekkürler
Merhaba.
Doğum tarihim 29.07.1978, sigorta girişim 29.08.2000 ve 3800 gün pirimim var (2008 öncesi 1500 gün). 2000 ila 2001 arası 411 gün gemici olarak çalıştım. Sigorta giriş tarihini 18 ay askerlik borçlanması ile 23.11.1998 öncesine çekme imkanım var mı?
Askerlik borçlanmasını 3 kat veya 7,5 kat yatırmam arasında fazla fark olur mu? Bu borçlanma bana olumsuz yansır mı?
Teşekkürler, iyi çalışmalar…
20 05 1974 doğumluyum işe giriş tari 10 .11 .1989 18 yaşından önce sigortalı çalışmaya baaşladığım için sigorta gün sayısı .18 yaşına girdiği tarihene göremi hesaplanacak? 1989 için 5450 gün .18 yaşına girdiğim 1992 yılana göre hesaplarsam 5600 gün hangisine göre hesaplamalıyım?
1987 ssk girişim şuan 3100 günüm var 3600 günü doldurunca pirim ödemeyi birakcem kaç yaşında emekli olurum
Merhaba,
2014 sonrası 3600 günü dolduran erkekler 60 yaşında emekli olabiliyor.
Vergi mükellefi deyilim 5 sene once vergi dairesini kapatdim ama ticaret o da kaydim halen devam ediyor bundan dolayi benden bagkur talep edilmekde acaba dogrumu
Merhabalar, benim 1000 gün ödenmiş sigortam var. 66 yaşındayım, bundan sonra da çalışma imkanım olmadığından emekli olma şansım da kalmadı. Bu şartlarda ne kadar toplu iade alırım. Kuruma müracaat ettim ancak henüz cevap verilmedi. Ayrıca çalışma yıllarım 2006-2010 yılları arasını kapsamaktadır. Teşekkürler.