Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı
Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.
DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI
Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:
- 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
- Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
- Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
- Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
- Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.
Doğum Parası Kaç Günde Yatar?
Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.
Doğum Parası Nasıl Alınır?
Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.
Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları
Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
- Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
- Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
- Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.
Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.
Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.
DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.
Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
- Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
- Doğum belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Banka hesap bilgileri
- Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu
Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?
Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.
Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu
Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.
Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
- Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
- Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
- Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
- Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
- Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.
Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:
- Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
- Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
- Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
- Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.
Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları
Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.
Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:
- Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
- Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
- Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
- Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.
Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:
- İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
- İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı
Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.
Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.
NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.
DOĞUM PARASI SORGULAMA
Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.
e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:
- e-Devlet sitesine giriş yapın.
- Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
- Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.
PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama
PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- E-devlet kapısına giriş yapın.
- PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
- Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
- Sorgula butonuna tıklayın.
Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.
PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?
Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:
- Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
- Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
- Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
- Doğum parasını nakit olarak alın.
İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?
Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.
Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:
- Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
- Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
- Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması.
Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.
UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.
Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?
Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:
- Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
- Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.
Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:
- Başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Doğum belgesi
- Banka hesap bilgileri
Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.
Merhaba benim doğum izinim bitmesine bir kaç gün kaldı doğum param yatmadı izinim bittiğinde çıkış versem bu parayı alabiliyormuyum çalışamayacagim çünkü
Benim aylık sigorta günüm 10 günden yatiyo prim günüm yeterli fakat sigorta günü tam yatması önemli onu öğrenmek istiyorum
1 buçuk aydan fazla oldu başvuru yapali daha alamadim
merhaba
2017 yılında doğum yaptım ama o zaman eşimin sigortası olmadığı için süt parası alamadım şimdi sigortalı çalışıyor ve ben süt parası almak için ne yapmalıyım sisteme bakıyorum ama başvuru yapılmıyor otomatik diyor ama anladığım kadarıyla üstünden uzun zaman geçtiği için sistem bizi görmüyor bunun için öneriniz nedir
merhaba esim calisan 7 inci ayda dogum iznine ayrildi cocuk ölü dogdu su an 2 ay dogum izininde rapor parasi haric sut parasi yada dogum parasi 55 gun sonra yatiyomus 170 i arayip sorduk ölü dogumda olsa yinede para yatiyor dendi hic bir yere basvuru yapmadik bize bilgi verilmisiniz acaba
Merhaba ben 28+5 haftalık gebeyim şuan 120 gün yarmış sigorta primim var 32 haftalığı doldurupta mı doğum izni raporu almam gerekiyor yoksa 32.haftanın başında mı rapor almam gerek?
Mrb 2022 şubat ayinda dogum yapacagim. 32. Haftada Alacagim raporla izne cikicam. Toplam ödeme 2021 asgari ucretine mi yoksa 2022 yili asgari ucretine gore mi hesaplanacaktir?
Merhaba kasım 2019 da işe başladım şuan 15 haftalık hamileyim. İşten çıkmak istiyorum ama duyduğum kadarıyla 32.haftadan sonra işten çıkarsam devlet bi ödenek veriyormuş ortalama ne kadar oluyor ve çıktığım zaman bundan faydalanabilihor muyum eğer böyle birşey varsa kaçıncı haftadan sonra işten çıkmam gerekiyor cevap verirseniz seviniriz
Merhaba,
İşten çıkarsanız ödenek alamazsınız. Doğrusu şu, 32. haftaya kadar çalışır rapor alırsanız doğum öncesi ve sonrası için işe gitmeden 8 haftadan 16 hafta rapor ödeneği alabilirsiniz. Bu dönemde iş akdiniz feshedilmemiş olmalı. Raporunuz bittikten sonra. İşten çıkışınızı yaptırabilirsiniz. Asgari ücret alıyorsanız 8.700 civarı bir ödenek alırsınız.
Merhaba ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım 90 iş günümü doldurdum çıkışımız verildi okullar açıldiğında 34 haftalık olacağım 34. Haftada aldığım çalışabilir raporu ile 37. Hfataya kadar çalışsam analık ödeneğinden yararlanabilirmiyim
Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapiyorum haziranın 8 inde 32 haftama girdim ve rapor aldım fakat 2 temmuzda okullar kapandığı için bugün çıkışım yapıldı. Şuan 36. Haftamdayim ve doğuma daha var Bu durumda hiç doğum parası ya da rapor parası alabilecek miyim yoksa 37. Haftama girmeden tekrar bir işe girip rapor mu almam gerekiyor