Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı
Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.
DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI
Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:
- 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
- Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
- Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
- Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
- Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.
Doğum Parası Kaç Günde Yatar?
Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.
Doğum Parası Nasıl Alınır?
Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.
Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları
Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
- Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
- Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
- Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.
Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.
Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.
DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.
Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:
- Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
- Doğum belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Banka hesap bilgileri
- Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu
Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?
Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.
Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu
Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.
Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
- Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
- Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
- Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
- Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
- Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.
Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:
- Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
- Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
- Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
- Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.
Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları
Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.
Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:
- Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
- Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
- Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
- Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.
Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:
- İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
- İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
- Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı
Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.
Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.
NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.
DOĞUM PARASI SORGULAMA
Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.
e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:
- e-Devlet sitesine giriş yapın.
- Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
- Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
- Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.
PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama
PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.
Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
- E-devlet kapısına giriş yapın.
- PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
- Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
- Sorgula butonuna tıklayın.
Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.
PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?
Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:
- Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
- Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
- Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
- Doğum parasını nakit olarak alın.
İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?
Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.
Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:
- Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
- Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
- Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
- Doğum olayının gerçekleşmiş olması.
Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.
UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.
Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?
Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:
- Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
- Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.
Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:
- Başvuru formu
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Doğum belgesi
- Banka hesap bilgileri
Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.
MERHABA ACİL CEVAP LÜTFEN BEN 25 haftalık hamilerin ve bu hafta işten ayrılacağım yani SGK ödemem sonlandırılacak bu durumda dogum ödeneği alabilirmiyim bir diğer sorum ise eğer alabiliyosam 32 hafta sonrasında aldıgım raporu muasebeci olmadıgı için nereye vermem gerekiyo ve ya boyle durumlarda farklı bir rapor mu almak gerekiyo şimdiden teşekkür
Rabia Hanım, gerekli belgeleri SGK ya vermeniz halinde doğum parası alabilirsiniz. Doktor raporu ve sigortalılığınız hakkındaki bilgileri SGK ya vermeniz gerekmektedir.
bu durumda ne kadarlik bi odeme aliniyo asgari ucretli biri ise 7 ay calistim hamilelikte cikisimi istedim yine 4 aylik raporu verebilecek bi is yerim yok suan 33.hf dayim
Merhaba;
Şirketim doğumum süresince maaş ve primimi ödeyecek. Ben doğum parası alabiliyor muyum?
Aslı Hanım, doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 90 gün priminiz yatmışsa gerekli belgeleri SGK ya vererek doğum parası alabilirsiniz.
Merhaba eşim 24 haftalık hamileyken ücretli öğretmen olduğu için mecburen işten ayrıldı. 1 ay işsiz kaldı şimdi tekrar işe girip 32 haftada rapor alsa doğum parasından faydalanabilir mi? doğumdan önceki 1 yılda 90 iş günü sigortası oluyor. bilgilendirirseniz sevinirim. teşekkürler…
Aybek Bey, doğumdan önceki 1 yılda 90 iş günü sigorta yatmışsa doğum parası hakkınız bulunmaktadır.
Merhaba eşim belediyenin bir kurumunda 3 yıldır part time çalışıyor ekim ayında taşeron şirketin kapatılmasından dolayı istifa ettirdiler. Bir ay sonra tekrar belediye de aynı işine devam ediyor ocak ta doğumu var doğum ücreti alabilirmi. Teşekkürler. ..
merhaba eşim bir işyerinde calışıyordu doğum öncesi rapor aldık ve eşim doğum yaptı doğum öncesi roporum bitti ve doğum sonrası rapor aldım. dogum öncesi raporum bitti 15 gün gectiği halde sgk bize ödeme yapmadı kac gün sonra ödeme yapıyor bir süresimi var yoksa bilgilen dirirseniz sevinirim..
Gökhan Bey gün hakkında net bir sonuç veremiyoruz. Ancak SGK ile iletişime geçebilirsiniz.
mrb ben 1 senedir çalışıyorum ve suan hamileyim benim 90 günlük sgk primim var ama benim merak ettiğim su benim sigortam yarım ödeniyorum yani ayda 15 gün ödeniyor bu şartlarda da alabilirmiyim doğum parası
Burcu Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önceki bir yıllık dönem içerisinde 120 gün prim yatırmış olmanız gerekmektedir.
ben 2012 yılının 11.ayından itibaren sgk lı olarak çalışıyorum şuan 28 haftalık hamileyim yanlız sözleşmem bu ayda bittiği için bugun çalışmam sonlandı ben bu haktan yararlanabiliyormuyum
Ne yazık ki Dilek Hanım, 32. hafta rapor almanız gerekiyor ve bu raporu işyerinizin onaylaması gerekiyor. Çıkışınız verildiyse bu haktan yararlanamazsınız.
Mrblar ben şu an 23 haftalik hamileym 10 günlük rapor almak zorunda kaldım .Ancak bu yıllık 90 günden fazla sgk giriş var. Bizim kurum bu 10 günlük raporlu sure de ssk Yapmiyo arada böyle kesinti olsa ben yine doğum odemesi alabilir miyim… tskk
Alabilirsiniz Zübeyde Hanım.
Analık borçlanması ile ilgili torba kanuna gore borçlanabileceğim yıl sayısı 3 mu oldu? Bununla ılgili işlemlerimi nereden yaptıracagım. İstanbul Bahcesehirde oturuyorum. Bilgilendirmenızı rica ederim.
Merhaba,
32. hafta yerine 34. haftada iş yerinden doğum iznine çıksam doğum sonrası için arada ki 2 haftayı kullanabiliyor muyum?
Teşekkürler,
Hayır kullanamazsınız Mine Hanım. 32. hafta çalışabilir raporu almanız gerekiyor.
Merhaba
Eşim doğumdan 1 ay önce 34 haftalık hamîleyken işten ayrıldı ve toplamda 180 günü geçen yatmış primi var.
elimizde Sadece doğum raporumuz var , doğum parasını alabilirmiyiz.
Şuanda eşim çalışmıyor.
Veya hastaneden iş göremez raporu almamız gerekiyormu.
Doğum parası alabilirsiniz Derviş Bey.
Merhaba 14 haftalik hamileyim dun isten cikarildim.hamile oldugum sure icinde iki aylik sigortam var.diger yillara aitde sigortam var.dogum para alabilirmiyim ne yapmam gerekiyor.yardimci olursaniz sevinirim.
Nazlı Hanım doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödenmiş olması gerekiyor.
Eşim 24 haftalık hamile gecen seneden 150 günü var 2ay önce sigorta girişi yapıldı 32. Haftada doğum iznine ayrılıyor doğum olasiya kadar olan sureçde doğum parası verilir mi veya izne ayrildikdan ve doğum olduk dan sonra iş yeri haber vermeden is den çıkışı ni yaparsa başka bir ise başlayıp da doğum ücreti alınır mi
merhaba 12 haftalık hamileyim 6 aydır özel bir şirkette çalışıyorum,iki ay sonra ayrılmayı düşünüyorum acaba doğum parası alabilirmiyim illa 32.hafta mı çıkmam gerek işten
merhaba,
şuanki iş yerimde çalışmaya başlayalı 4 hafta oldu.
Yeni öğrendim 5 haftalık hamileyim.Daha oncesınde farklı iş yerlerinde 3,5 yıl + 7 ay gibi sürelerde çalışmışlığım var.
Şuan doğum parasına hak kazanır mıyım?
Hamilelik haklarımı kullananabilir miyim?
Esra Hanım doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız ve 32. haftada rapor almanız yeterli.
Merhaba,
Şu an 34 haftalık ikiz gebeyim. 30. Haftada doğum izni için rapor alıp işyerine verdim. 30. Haftadan sonra prim ödemesi yapıp yapmayacakları konusunda detaylı bilgiler yok. Doğum parası almam için doğuma kadar prim ödemesi yapılmalı mı yapılmamalı mı? Bir de eğer doğumdan hemen sonra çıkışımı yaparlarsa doğum sonrası 10 haftalık iznin parasını da alabiliyor muyum?
Teşekkürler.
Nuray Hanım doğum iznine ayrıldıktan sonra prim ödemesi yapılmaz. Doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki 1 yıl içeriisnde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmanız yeterli. Doğumdan sonra sizi işten çıkaramazlar. İzninizin bitmesi gerekiyor.
Merhaba ben 32. Haftam doldugunda isten evlilikten istifami verip ayrilmayi dusunuyorum ancak dogum parami da almak istiyorum bu mumkun mu
Evet rapor aldıktan sonra doğum parası alabilirsiniz. Ancak bunun için doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor.
Merhaba. ben özel sektörde 8 senedir çalışıyorum eşim 3 senedir benim sigortamdan faydalanıyor. eşim yeni doğum yaptı doğum ödeneği alabilirmi, birde doğum ödeneğiyle emzirme yardımı aynı şeymi.
Alabilir Mehmet bey bunun için sizin doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde 120 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Aynı şeydir.
Merhaba..doğum raporumu aldım bundan sonra ne yapman gerekiyor acil.bilgilendiri misiniz ?
Merhaba,
Ben doğum yapalı 5 ay oldu, sgk ya başvuramadım. Ama belgelerim ve raporlarım hazır. doğum parasını almanın bir süresi var mı? Geç mi kaldım..
Teşekkür ederim.
mrh ben suan 7 haftalık hamileyim ve 410 gümlük sigortam var dogum parası alabilirmiyim ve ne kadardır birde dogum için işten cıkacagım için işsizlik maaşı alabiliyormuyuz acaba tesekkürler
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. İşsizlik maaşı da alabilirsiniz.
iyi günler 36 haftalık hamileyim mayıs 2013 de işden ayrıldım 319 gün sigorta gün sayım var acaba doğum parası nasıl alabilirim
Eda hanım doğum parası alabilmeniz için 32. haftada (32+0) rapor almanız gerekmektedir. Ayrıca doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor.
Merhaba ben ev hanımıyım sadece neden çalısan bayanlara dogum yardımı yapılıyor onlar zaten maaş alıyorlar bence ev hanımlarının da böyle birşeyden yararlanmaları gerekiyor. Birde hamilelikte ev hanımlarınin hakları nelerdir
Zeynep Hanım eşiniz çalışıyor ise doğum parası alabilirsiniz. Bunun için eşinizin doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde 120 iş günü prim ödemesi yapmış olması gerekiyor.
Merhaba
Eşim 7 yıldır aynı şırkette çalışmaktadır. Şimdi 37 haftalık hamile.
32. haftasında calışabilir raporunu devlet hastanesinden aldı
37. haftasında da iş göremezlık raporunu yıne aynı sekılde devlet hastanesınden aldı. Bu raporların 1 er nüshasını işyerine teslim etti. Yalnız hastane gerek yok dediği için baglı bulundugu ssk kurumuna göturmedık raporları. Şimdi sormak isteğim eşim özel hastanede doğum yapacak. Doğum sonrasında nasıl bır yol izlememiz gerekmektedir. Doğum raporunu tekrar devlet hastanesıne göturmemız gerekmektedir.İşyerıne hangı belgelerı göturmeliyiz
Doğum sonrasında herhangı bır sorun ıle karsılasırmıyız. Doğum parasını nereden ne zaman alabılırız.
1969 dogumluyum. Sigorta girisim 16.06.1986 . Suan itibariyle 4001 gunum var yas ve hizmet yilimi tamamladim ancak primin eksik. 1994 dogumlu bir evladim var. Prim gunume dogum ekleniyormu? Eger ekleniyorsa kac gun ekleniyor? Bu konuda yardimci olurmusunuz lutfen
merhabalar bizim 8 aylık bir iş yerimiz var eşimin üzerine işyerini çalıştıran ve çalışan eşim 32+5 günlük hamile doğum parası alabilir mi
mrb aykut bey ben 13 haftalık hamileyim üç gün önce işe başladm benm dogum parası almam için neler yapmam gerekıyo kafam cok karıstı dogumdan 1 yıl once 90 gun sıgortalı olmak gerekıyo yazmıssınz yanı hamılelıkten once mı 90 gun yoksa hamılelık sureside buna dahılmıdır yanı benm bu parayı almam ıcın toplamda ne kadarlık sıgortalı olmam lazım
Ücretli öğretmenim ve 37. Haftaya kadar çalıştım… Şimdi rapor gün sayım nasıl hesaplanabilirim acaba? Neye göre hesapıyor. İstiraha raporunu aldıktan sonra ne yapmam gerekiyor ?bilgi verirsiniz sevinirim
merhaba benim gecen yıl yani 01-01-2013 ten 30-10-2013 tarinine kadar sigortalığım var ve bu yıl 20-02-2014 tarihinde başka bir işyerinde calışmaya basladım primlerim düzenli bi şekilde ödeniyor 28-04-2014 tarihinde 32 haftalık hamilelik raporu alıcam bende doğum parası alabilirmiyim ve alıcaksam da asagari ücret üzerinden ne kadar doğum parası alabilirim
Şu an 21 haftalık hamileyim, Milli eğitim bakanlığında ücretli öğretmen olarak çalışıyorum, beklenen doğum tarihimiz Ağustos ayının sonlarında. Çalıştığım okuldan ssk’m haziranın 15 inde bitecek, doğum parasını hak ediyormuyum, hak ediyorsam izlemem gereken yol nedir? 90 günlük primimi dolduruyorum.
Ben 03.03.2014 de doğum.yaptım ve 03.05.2014 de iş başı yapmam.gerek fakat o tarihlerde çalışamıycam ve döndüğümde de istifa etmeyi düşünüyorum bunun için belli bir çalışma günü gerekir mi yoksa.işe başladığım gün istifa etsem doğum para mı alabilir miyim belirttiğiniz bütün şartlar da var 90 iş günü prim sayısı falan
Selam. Benim sigorta 2013 hazıranda açtı 87 yedi gun icin simdi benim sıgorta yeniden açtım 90 gun olmak icin , 32 haftada doktordan rapor ile kapatacam sigortam, 1 sene olmadan doğum olacak. Simdi bi sıkıntı olmaz para almak icin?ve doğumdan sonra ne zaman almam lazım doğum raporu hastaneden?
Sibel hanım doğum parası almanız için doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekyor.
Merhaba ben selma
8 aylık hamileyim eskiye dayalı sigortam var ve 4 yıldır tarım bağ-kur’u ödüyorum doğum parası alma hakkım varmı.varsada nasıl, beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba Ben Zühre
Doğum izninden sonra kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabiliyormuyum.Cevaplarınızı bekliyorum.
Haklı bir sebep olmadan tazminat alamazsınız.
Merhaba benim 14 nisanda 27 haftalıkken dogumum gerçekleşti. Fakat 21 martta sigorta girişi yapılan is yerinden ayrılıp , 8 nisanda sigorta girişi yapılan yeni is yerindeyken gerçekleşti. Hastanede nisan girişi ekranda henüz görünmediği Icin , çıktığım is yerinden doğum raporu girilmiş. Bu durumda eski is yerinden ayrılmış biri olarak rapora onay verilir mi ? Yoksa yeni is yerindeki sigortam mayısta gorununce otomatik olarak düzelir mi ? Ne yapmam gerekiyor ?
Merhaba.esim sgklı ben ise ev hanımıyım.doğum parası ve süt parası alabiliyormuyuz.
Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde eşinizin en az 120 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor.
Merhaba belki çok geç bir soru olacak ama merak ettiğim için soruyorum. Ben 2008 Nisan ayında doğum yaptım. O tarihte 10 senelik sigortalı olarak çalışıyordum. Herhangi bir ücret için SGK başvurum olmadı. Geriye dönük olarak başvuru yapma şansı var mıdır?
merhaba aykut bey eşim 24 haftalık hamile 2aydır özel sektörde calısmakta dogum parası alabilmesi icin daha ne kadar calışması gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim
Kadir Bey eşinizin doğum parası alabilmesi için doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olması gerekiyor. Yani eşinizin 1 ay daha çalışması gerekiyor. Ancak bununla birlikte 32. haftayı doldurduktan sonra (32+0) doktora giderek çalışabilir raporu alması gerekiyor. Böylelikle doğumdan önce 8 hafta olan doğum izninde kullanmadığı günleri doğum sonrası izinlerine ekleyebilir.
Merhaba ben 2 3 aylık hamileyken antalyada sigortalı çalışmaya başladım kendim istanbulda yaşıyorum 4 ay orda çalışdıkdan sonra ordan ayrılıp istanbula dönmek zorunda kaldım dogumparasını ala bilirmiyim
Meryem Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmalısınız. Bununla birlikte 32. haftayı doldurduktan sonra (32+0) izne ayrılmanız veya çalışmak istiyorsanız çalışabilir raporu almış olmanız gerekiyor.
Merhaba hocam 1 yil icinde 90 gun sigortali olmak sartini yerine getiriyorum yalniz Ucretli ogretmen oldugum icin 32 haftalik raporu almadan 1 ay once okullar tatile girince isten ayrildim. Ocakta ayrildim isten subatta rapor aldim kisaca. SSK ya gittigimde bana rapor almadan once isten ayrildiginiz icin alamazsiniz ddiler beni Aydinlatir misinjz iyi calismalar.
Nilgün Hanım ne yazık ki bu doğru. Siz rapor almadan önce işten ayrıldığınız için doğum izninin burada bir anlamı kalmamış oluyor. Yani biraz düşünürseniz mantıklı olduğunu sizde anlayacaksınız işten ayrıldıktan sonra aldığınız raporun anlamı yok bu durumda.
Merhabalar. Ben suan ucretli ogretmenlik yapiyorum 32. Haftamdayim ve calisamaz raporu alacagim. Fakat ben okuldan ciktigim gun ssk ile olan iliskimde bitiyor yani isten ayrilmis olarak gorunuyorum. Bu sekilde dogum parasi alabiliyormuymuyum ve ne yapmam gerekiyor? Raporu okula teslim edecegim sonra sgk merkezine mi gidecegim ? Tesekkuler..
Ben ucretli ogretmenlik yapiyorum ve bu hafta 32.haftama giriyorum ben 37.haftaya kadar calismak istyorum calisabilir raporunu alip calistigimd dogum odenegi aalabiliyormuym prim gunum 90 nin ustunde
Alabilirsiniz Kübra hanım.
Merhabalar.ben 32 ci haftamda doktorumdan çalışabilir raporu aldım ve mecburi izin olan 37 ci haftamda izne ayrıldım.iş yerim 32 ci haftada aldıgım çalışabılır raporunu gönderdiğini söyluyor ancak dogumdan sonra sgk’ya gittigimde bu raporun sisteme gırılmediği söylenıyor ve suan 35 gunluk dogum paramı alamıyorum.sgk’dan.Bu sorunla ilgili bir tanıdıgımız bize yardımcı oldu ve bir evrak doldurup baglı oldugumuz ilçenin sgk kurumuna verdik bu paranın ödenmesi için.Ancak kurum bunu kabul etmedıgını soyluyor bızde şikayet etmek ıstıyoruz.Bu sorunla ilgili sizin önerecegınız bır cozum varmıdır ve nereye şikayet edebılırız.İyi çalışmalar.
benım soruma neden cevap vermedıgınızı öğrenebılırmıyım? objektif bir site degılmı burası?şikayet oldugu ıcınmı cevap vermıyorsunuz?
Birde izin suresince sigortamin yatip yatmayacagi isverenin insafina kalmis denildi yani sigortam yatsa bile bu paradan yararlanabiliyormusum.
Merhaba ben bugun 170 i aradim ordaki gorevli bana dogum iznine ayrildigim sure icerisinde isten cikar yada cikartilirsam yinede dogum parasini alabilecegimi soyledi fakat burada izin bitmeden isten cikilirsa bu para alinmaz diyorsunuz acaba benmi yanlis anladim?
hayırlı gunler ben bır lısede taşoren işçi olarak çalışıyorum doğum yardımı alabılırmıyım vede nasıl alablırım teşekkür ederım ıyı gunler..
Doğum yardımı için doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor.
merhabalar.20.10.2013 tarihinde doğum yaptim. Bu süreye kadar ücretli ögretmenlik yapıyordum. Sadece 10 gunluk rapor aldim. On gunden sonra tekrar calismaya basladim bu durumda dogum parasi alabilir miyim. Calismak zorundaydim. Cunku ücretli öğretmenlikte çalismadiginiz ve rapor aldiginiz zaman hicbir ücret alamiyorsunuz. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhabalar. Aykut bey 4 aylık hamileyim eşimin sigortasından yararlanıyorum. Doğum ödeneği alabilirmiyim?
Alabilirsiniz Pınar Hanım ancak bunun için doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde eşinizin 120 iş günü prim ödemesi olması gerekiyor.
merhaba,
ben 29 hafta+1 günlük hamileyim. 3 yıldır özel bir sektörde çalışıyorum. 32. haftada izne çıkabilmem için 32+0 haftalığı hakettiğim zaman mı doktoruma gitmeliyim? bugün 2 nisan yanlış hesaplamadıysam 22 nisanda 32+0 oluyor. Doğum parası için ekstra birsey yapmama gerek var mı? yoksa doktorum rapor verdiğinde yeterli oluyor mu raporum?
Idil hanım söylediğiniz gibi 32. Haftayı doldurduğunuzda yani 32+0 haftalıkken doktorunuza giderek rapor almanız gerekmektedir. Daha başka şu an için yapmanız gereken herhangi bir şey bulunmamaktadır.
Merhaba lütfen bana bu konu hakkında detaylı bilgi verirmisiniz buna ihtiyacım var. 19 aydır aynı is yerinde çalışıyorum ve 17 haftalık hamileyim haziranda yani 28 haftalikken bazı sebeplerden dolayi işten çıkacağım yada çıkartılacagım. Çıktıktan sonra iki yada üç ayligina başka bi işe girsem ve sigorta orda devam etse doğum ödeneği alabilirmiyim yani doğum öncesi süreçte farklı zamanda iki farklı iş yerinde çalışmis olmam bir sıkıntı yaratirmi
Hayır hanımefendi bu konu sıkıntı yaratmaz. Doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yatırılmış olması gerekiyor. Ancak şunu da belirtelim ki 32. haftada izin aldıktan sonra işten ayrılamazsınız o zaman doğum parası alamazsınız.
ssk’liyim ve su an çalışmaya devam ediyorum… çalıştım okula mi götürme gerekiyo raporu… son olarak ne kadar doğum parası alabilirim acaba ?
Evet Tuğba Hanım. Yukarıdaki yazımızda gerekli tüm bilgiler yer almaktadır.
Merhaba ben suan 3.5 yıldır aynı şirkette sgk ki olarak çalışmaktayım 34.haffalik gebeyim 32.haftamda raporunu aldim fakat bu hafta sonu itibari ile tüm haklarını alarak işten ayrılacağını. Size sorum doğum parası alabilecekmiyim ve aynı zamanda işsizlik maaşını alabilecekmiyim yapmam gereken nedir teşekkür ederim
Gülcan Hanım iş çıkışınızın raporunuzun bitiş tarihinden sonra olması gerekiyor.
Raporum
da sadece 32.hafta izini uygundur yazıyor
Gülcan Hanım daha raporunuz bitmiyor. Şu anda siz doğum öncesi izninizi almışsınız, bu izin bitene kadar işten ayrılmamalısınız aksi taktirde doğum parası alamazsınız.
Ücretli öğretmenler doğum Parası alabiliyor mü ? Ben bugün 32. haftada calisabilir raporunu aldım nereye bırakmam gerekiyor ve bundan sonraki süreç nir ? Biri cevap verebilir mi ? Aramadığım yer kalmasın ama kimseden cevap yok… 144 günden fazla primim var…
Tuğba Hanım SSK’lı iseniz alabilirsiniz. Raporunuzu işyerinize götürünüz.
Merhaba benim 87 gun prim odemesi var simdie kadar , nisanda sıgortam acarsam cunku eksik gunum var ben mecbur son 8 haftam doğum olmadan rapor almam lazım hastaneden ve sigorta kapanması degil mı?
Hanımefendi doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki 1 yıl da en az 90 iş günü prim ödemesi yapmanız ve raporunuzu 32. haftayı doldurduktan sonra almanız gerekiyor.
merhaba ben hamileliğin 35. haftasında rapor almaya başladım.işverenle de konuşarak sigortamın kesilmemesini istedim.16 hafta boyunca rapor alırsam doğum parasını alabiliyor muyum acaba
İmren Hanım doğum iznine ayrıldığınız tarihten sonra başlayana kadar prim ödemesi yapılmamalıdır. Aksi taktirde doğum parası alamazsınız.
Merhaba Doğum parasını sgk dan ne zaman alabileceğimiz ile ilgili olarak bilgi verirseniz çok sevinirim.Bebek doğduktan sonra gidip işlemlerimi yaptırdığımda alabiliyorum yoksa 16 hafta sonra işe başlayacak olduğum tarihtemi alıyorum şimdiden tşkler cevabınız için
Doğum parası işlemlerinizi tamamladıktan sonra paranızı ara ara da alabilirsiniz izin sonunda da alabilirsiniz Özlem Hanım.
Merhaba. 27 haftalık hamileyim. 01.09.2013 tarihine kadar sigortalı olarak çalıştım. 11.03.2014 tarihinde tekrar işe başladım.32. haftamda rapor alırsam doğum parası alabilirmiyim.
Gülşah Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Eğer bu şartı sağlıyorsanız 32. haftayı doldurduğunuz tarihte rapor almanız gerekmektedir. Ancak dikkat edin 32. haftanın içinde değil doldurduktan sonra yani 32+0. haftada alabilirsiniz. Eğer çalışmak istiyorsanız yine 32. haftayı doldurduktan sonra çalışabilir raporu alarak devam edebilirsiniz.
ben 32 haftalik hamileyim iznimi 5 hafta daha ertelettirdim cunku 90 gunu doldurmama 15 gun daha var bu surede calistigim sure de yani 5 haftada primim tamamlanirmi
Merve Hanım 90 günü doldurmanıza 15 gün varsa 5 haftada tabii ki tamamlanacaktır.
merhaba eşim 6 aylık hamile 32. haftada doğum iznine ayrılacak doğumdan sonraki 8 hafta kullanacak yani doğum izninde olduğu tarihlerde işvereni maaşını ödeyecek.doğumdan sonraki 8 hafta sonra tekrar işe devam edecek. Yinede sgk dan doğum parası alabilecek mi alabilirse yapmamız gereken işlem nedir teşekkürler…
Muharrem Bey bu sizin işverenle anlaşmanıza bağlı. İşveren muhtemelen size SGK’nın ödeyeceği doğum parasını aylık olarak verecektir, daha sonra SGK’dan almanız gereken parayı kendisi alacaktır. Böyle olduğunda ayrıyetten alamazsınız zaten almış olacaksınız. Başka türlüsü de mümkün değil çünkü doğum izni süresinde prim ödemesi yapmamanız gerekiyor.
merhabalar iyi çalışmalar,
26 haftalık hamileyim.doğum izni sürem geldiğinde izne inşallah ayrılacağım..sonraki ay iş yerinden mi maaş alacağız yoksa ssk dan mı ? teşekkür ederim iyi çalışmalar
Dilara Hanım doğumdan sonraki süreye kadar herhangi bir maaş almayacaksınız. Çünkü doğum izni süresinde prim ödemesi yapmamanız gerekiyor. Ancak prim ödemesi yapılmadan işverenle anlaşabilirsiniz. Birçok işveren izin sürenizde maaşınızı size öder ve doğumdan sonra ki SGK dan alacağınız doğum paranızı kendisine ödemenizi ister. Bu şekilde bir anlaşma yaparak maaşınızı almaya devam edebilirsiniz.
merhaba.ben devlet üniversitesinde 1 yıldır memur olarak çalışmaktayım.doğum yapmama az bir süre kaldı.bu imkandan bende yararlanabilirmiyim? yani ssk ,bağkur, işçi gibi ayrım varmı?eğer yararlanabiliyorsam doğum sonrasında rapor sskya verildikten ne kadar süre sonra parayı alabiliyoruz?
Çiğdem Hanım bu konuda verdiğimiz numarayı(ALO EMEKLİ HATTI) arayarak ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz. (0312) 414 5434
merhaba son biryıl içinde 90 gün pirimim yeterli.31 mart itibariyle 8 haftalık doğum öncesi raporumu alacam.Kamu kurumunda taşeron firmada çalıştığım için 31 mart rapor aldığım tarihten sonra sigortalılık sürem devam edecekmi.(doğum raporu aldıktan sonra izne ayrılmam halinde şirket başka personel gönderiyor.sigortalılık sürem devam edermi ve doğum parası alabilirmiyim.yardımcı olursanız sevinirim.
Funda Hanım biz size direk şartları söyleyelim. Doğum parası alabilmeniz için öncelikle doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Bunun yanında 32. haftayı doldurduktan sonra rapor almanız, eğer çalışmak istiyorsanız da yine 32 haftayı doldurduktan sonra doktorunuzdan çalışabilir raporu almanız gerekiyor aksi taktirde doğumdan önce kullanmadığınız izinler doğumdan sonraya aktarılmaz. Bunun yanında rapor aldığınız taktirde primleriniz ödenmeye devam etmeyecektir, ederse zaten doğum parası alamazsınız. Eğer işveren doğum yapmanız sebebiyle sizi işten çıkaracağını söylüyorsa böyle bir durumda işverene dava açma hakkınız bulunuyor. İşverenin böyle bir şey yapma hakkı yok.
Merhaba. Ben ücretli öğretmenlik yaparken yarı yıl tatilinde yani 24 Ocak’ta hamile olduğum için dilekçe vererek kurumdan ayrıldım. Ayrıldığımda 23 haftalık hamileydim.sigortadan doğum parası alınabildiğini öğrendim ben de bu haktan yararlanabilir miyim.teşekkür ederim.
Merve Hanım doğum parası alabilmeniz için öncelikle doğumdan önceki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Bunun yanında 32. haftayı doldurduktan sonra rapor almanız, eğer çalışmak istiyorsanız da yine 32 haftayı doldurduktan sonra doktorunuzdan çalışabilir raporu almanız gerekiyor aksi taktirde doğumdan önce kullanmadığınız izinler doğumdan sonraya aktarılmaz.
günaydın aykut bey size bişey sorucaam bben hamileyim ve çalişiyorum sigortam şubatta başladı yeni yani ben hamileliğimin 8. ayına kadar çalışmayı düşünüyorum bir sakıncası varmı ve nne yapabilirim. teşekkürler.
Öznur Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim yatırmış olmanız gerekiyor. Ayrıca 32. haftayı doldurduktan sonra rapor almanız gerekiyor. Ancak biraz daha çalışmak istiyorsanız 32. haftada rapor aldığınızda doktorunuzdan ‘çalışabilir raporu’ almanız gerekiyor. Böylece doğumdan önceki kullanmadığınız izinleri doğumdan sonraya aktarabilirsiniz.
Mrb aykut bey evlilik sebebiyle 2012haziran ayında işten ayrıldım daha sonra 2013mart ayında başka biyerde ise basladim aralık ayindada doğum yaptm gdogum parası için gerekli evraklari tamamladım fakat dogum öncesi son 1yil içerisinde 90 gün işini pek anlamadım ben bu haktan yararlanabiliyormuyum öğrenebilirmiyim 2012 haziran ayından 2013 mart ayına kadar sigortam işlemedi
Sinem Hanım doğum parası alabilmeniz için doğum yaptığınız tarihten geriye doğru 1 yıl gittiğinizde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Bununla birlikte 32. haftayı doldurduktan sonra rapor almanız gerekiyor.
merhaba ben 12 haftalık hamıleyım suan çalısıyorum 32 haftadan sonra calısabılır raporu alıp dogum sonrası ıznımı arttırmak ıstıyorum fakat dogum oncesı parasıyla dogum sonrası parasının degıstıgını dogum paramın azalacagını soyledıler arkadaslarım bu dogrumu dogum oncesı hesaplanan parayla dogum sonrası hesaplanan para farklımı ayrıca doktor ıkı adet rapor verıyo bırını ısyerıne bırını sgkyamı verıyoruz
Hayır böyle bir durum bulunmuyor Sevgi Hanım. 32. haftayı doldurduktan sonra çalışabilir raporu alarak doğumdan önce kullanmadığınız izinleri doğum sonrasına aktarabilirsiniz.
merhaba aykut bey
temmuza kadar sigortalı 1.5 yıl olarak özel sektörde çalıştım fakat eylül ayında evlendim ve artık çalışmıyorum. şubat ayında isteğe bağlı sigorta GİRİŞİ YAPTIM
acaba doğum parasından faydalanabilir miyim? şuan 5.5 aylık hamileyim.
Sema Hanım SSK üzerinden doğum raporundan yararlanabilmek için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 iş günü prim ödemiş, BağKur üzerinden doğum raporundan yararlanabilmek için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 iş günü prim ödemiş olmanız gerekiyor. Ayrıca doğumdan 8 hafta önce ki dönem için rapor almanız gerekiyor.
Merhaba ben 32.haftada doğum iznine ayrılacağım iş yerinin muhasebesiyle görüştüğümde bana doğum iznim süresince sigortamın devam etmesi gerektiğini söyledi.Aksi takdirde doğum parası alamazsın dedi. Doğum parası alabilmem için doğum iznim süresince işten çıkışımın verilmemesimi gerekio.Ben doğumdan sonra çalışamıyacağım bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.Doğum iznine ayrıldığımda ben çıkışım verilirse doğum parasından yararlanmam mümkünmü?
Yıldır Hanım doğum parasından yararlanmanız mümkün ancak şu şartları sağlamanız gerekiyor,
İşten ayrıldığınız günden itibaren itibaren 300 gün içinde doğum yaparsanız, doğumdan önceki 15 ay içinde 120 gün prim ödediyseniz, bu haktan yararlanabilirsiniz.
kolay gelsin Aykut Bey,
bugun itibariyle 37. haftami doldurdum ve isgoremezlik raporumu aldim. yalniz ben 32. haftamda yurtdisinda is seyahatinde oldugum icin 32. hafta calismaya devam edebilir raporumu alamadim. Turkiyeye dondugum zaman 35. haftamda 37. haftaya kadar calismaya uygundur raporu aldim. bu durumda bana 32 ve 35 haftalar arasi iznimin yanacagi (yani dogum oncesinden yalnizca 2 hafta aktarabilecegim) soylendi. acaba bu bilgi dogru mu?
Evet doğrudur Ahmet Bey. Önce ki haftalardaki günlerinizin doğum sonrasına aktarılabilmesi için çalışabilir raporu almanız gerekiyordu. 35 ile 37 hafta arasındaki dönemde aldığınız için sadece o dönemleri aktarabilirsiniz.
doğum parasını hesapladığımda Doğum için ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplamı ve Doğum için yatarak tedavilerde işgöremezlik ödeneği toplamı çıkıyor bunların hangisini alacağım
Bunu siz bileceksiniz Selin Hanım, ayakta tedavi ise ona göre, yatarak tedavi ise ona göre.
aykut bey mrb. Esım 04/10/2013 tarihinde işe girişi yapıldı, esim o tarihde hamileydi, hamileligin 32 haftasında (19-12-2013) rapor girişi yapılması gerektiğini bilmedigmden girişini yapmadm. Daha sonra griş yapılcgını ögrendm ama hesplama gore o tarhde izne ayrlsa rapor ödemesi alamıycgm için esim calışmya devam etti, daha sonra 09-01-2014 tarihnde esim dogm öncesi izne ayrıldı, 13-02-2014 tarhde esim dogum yaptı. simdi aykut bey esimin dostum öncesi iznine kadar (09-01-2014) ödenen sigrta gunu 97 gun, yanlız 32 hafta öncesi ise 76 gun. Ssk gttm gorstm ödeme alamzsnz dendi, alo170 aradm ordanda alırsnz dedilr ssk giittm ama ordanda alamzsnz deniyor,,, Durum karsk ne yapmm gerekyor. Tesekkurlr
Yasin Bey şimdi ortada karışık bir durum mevcut sanırım, normalde doğum parası alma şartı, doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapılması ve doğum raporunun da 32 haftayı doldurduktan sonra ki haftalarda alınması gerekiyor. Siz zaten 32 haftayı doldurduktan sonra almışsınız raporunuzu, yani bizce alabilirsiniz. Ancak yine de kararı SGK verecektir.
AYKUT BEY BEN 20 HAFTALIK HAMİLEYİM ÇALIŞIYORUM DOGUM ÖDENEGİ ALMAK İSTİYORUM DOKTORUMA DANIŞTIM BİR BİLGİSİ OLMADIGINI YALNIZCA 32 HAFTADAN SONRA VERİLEN BİR RAPORDAN BAHSETTİ AMA DETAYLI BİLGİYİ SSK ÖGRENMEMİ İSTEDİ BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ. RİCA ETSEM
Aslı Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Bunun yanında rapor almanız gerekiyor ve bu raporu da en az 32 haftayı doldurduktan sonra almanız gerekiyor , yani 31.haftada rapor alırsanız bu geçerli olmaz.
Merhaba,doğum parasını,doğum izninde olunan her ayın sonunda alınabilir mi? yoksa toplu olarak izin sonrasında mı verilmekte ?
Toplu olarak alınır.
06″06″1013 de sigorta gitişim var 11″09 2013 de 32 haftayı doldurdum dogum parası alabilirmiyim
Filiz Hanım doğum parası alabilmeniz için doğumdan önce ki son 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor. Bunun yanında 32 haftayı doldurduktan sonra doğum raporu almış olmanız gerekiyor. Eğer bu şartları sağlıyorsanız alabilirsiniz.
Mrhb. aralık ayında çıkışım yapıldı şuan hamile değilim ama 1 2 ay içinde hamile kalırsam doğum parası alabilirmiyim önceki 1 yıl içerisinde 90 gün ödenmiş olması gerekiyor yazıyor yıl olarakmı o yani 2014 yılında hiç prim ödemesi olmadı ama 2013 ve 12 de eksiksiz prim yattı bu durumda alabilirmiyim
Yıl olarak değil Burcu hanım, doğumdan önce geriye doğru 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapılmalı, ayrıca 32. haftayı doldurduktan sonra doğum raporu almalısınız. Bunun için de çalışıyor olmanız gerekiyor.
Yani bu durumdan anladığım yanlışsa düzeltin. 90 gün prim ödemesi olsada rapor almadan yani 32. Haftaya kadar çalışmazsam yada 32. Haftadan önce işten ayrılırsam hak kazanamıyorum anladığım doğru mu?
ben ocak ayını 2sinde doğum yaptım 32 haftalıkken izne çıktım doğum paramı ne zaman alırım birde yapmam gereken bişey varmı yani biyere rapor falan götürecekmiyim birde ekim ayından sigortamda 16 günlük bi boşluk var sorun olurmu teşekkürler
Doğumdan önce ki 1 yıl içerisinde en az 90 iş günü prim ödemesi yapmış olmanız gerekiyor Güler Hanım, SGK ya raporunuzu götürmeniz gerekiyor.
merhaba ,
Ben özel bir bankada çalışmaktayım. Bankam doğum iznim boyunca maaşımı ödeyecek.Fakat daha sonra doğum parasını ben bankama ödeyeceğim. Benim SGKdan ayrıyetten alacağım bir ücret varmıdır ?
Hayır Cansu Hanım.