Sigortasız Çalışana Tazminat Hakkı
Ülkemizde kayıt dışı işçi çalıştırmanın önüne geçilmesi ve hem işveren hem de çalışanların haklarının korunabilmesi adına hazırlanan uygulamalar, sırasıyla yürürlüğe giriyor. Bu sayede kayıt dışı ekonominin önüne geçildiği gibi vergi kaçakçılığı ve çalışan haklarının çiğnenmesi de engelleniyor.
Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Bedeli Büyük Olacak
Herhangi bir iş grubunda sigortasız işçi çalıştıranlara uygulanacak olan ceza bedelinde artırım gerçekleşti. Bu kapsamda eğer bir iş yerinde kayıt dışı işçi çalıştırıldığı tespit edilirse işverene sigortasız işçi başına, çalışılan her ay başına 2 ay asgari ücret cezası verilecek. Bu durumda kayıt dışı çalışan bir yıllık işçinin tespiti durumunda işverene kesilecek olan ceza neredeyse 100 bin TL’yi bulacak. Eğer kişi cezalandırma sonrası tekrar kayıt dışı işçi çalıştırırsa ve tespit edilirse bu defa işçi başına 5 asgari ücret ceza ödemesi gerekecek. Böylelikle sigortasız çalışmanın cezası işverene kesilecek.
Sigortasız Çalışan Tazminat Alabilecek
Yasa gereği, kendi isteği ve kusuru dışında işten ayrılmak durumunda kalan kişilere her bir yıl için 1 brüt ücret tutarı kadar kıdem tazminatı verilmektedir. Bu tazminat kişilere sigortasız çalışıyorlarsa dahi sağlanmaktadır. Tek yapmaları gereken ilgili kanıtlarla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri’ne başvurularını yapmaları ve dilekçe ibraz etmeleridir. Bu sayede sigortasız işçi kıdem tazminatı alabilecektir ve işveren de sigortasız işçi çalıştırdığı için ceza alacaktır.
Tazminat Alabilmenin Şartları
Kıdem tazminatının alınabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:
1-İşverenin, sebepsiz bir şekilde çalışanı işten çıkarması
2-İşyeri ve iş şartlarının uygunsuzluğu, sağlık açısından elverişsizliği
3-Kadın işçi için evlenme durumu
4-Askere gitme durumu
5-İşçinin ölümü
6-Emeklilik hakkının kazanılması
Bu şartları taşıyarak işten ayrılma söz konusu ise işverene mail, dilekçe veya sözlü olarak başvurulabilir ve kıdem tazminatı talep edilebilir.
Kıdem tazminatı almak için sigortasız çalışma şikayet süresi içerisinde başvurunun yapılması gerekmektedir. Ayrıca sigortasız çalışan kişi, işvereni şikayet ettikten sonra gerekli araştırmaların yapılması ile birlikte çalışmış olduğu süreyi emeklilik prim gününe saydırıp aktarabilir.
2005 yılından 2014 yılına kadar sigortalı çalıştım sonrasında işveren zarar ediyorum iş yok Vs bahaneyle kapanış verdi durumumuz düzelince açılış yaparız tekrar sigortanız ödenir dedi ve halen sigortasız çalışıyorum bu durumda mantıklı olarak ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba iş yerinde 2 yıl sigortasız çalıştım sonra 1 yılda sigortalı çalıştım ama maaşımı asgari ücret göstermiş işten ayrılalı 3 ay oldu her hangini bir hakkim varmı
Merhaba
2 Yıldır Mobilya İmalat Ustası Olarak Çalışıyorum İşe Başladığımdan Beridirde Durmadan Sigortamın Yapılacağını Söyleyip Durdular Ama Bir Türlü Yapmadılar Bunların Yanı Sırada Bir Çok Hak Yeme Durum Söz Konusu Hakkımı Nasıl Alabilirim Yardımcı Olurmusunuz..?
2,5 sene sigortasız çalıştım sadece asgari ücret aldım yol yemek yardımı yoktu evlenme sebebiyle ayrılıp tazminat almak istiyorum alabilir miyim? Alacak tutarım ne kadar olur ?
2 yıl sigortasız çalıştım ne kadar tazminat alabilirim ne yapmalıyım
Merhaba,
sigortasız çalıştığınız yerden tazminat alma hakkınız bulunmuyor. Ancak şikayet ve dava açarak primlerinizin yatmasını sağlatabilirsiniz.
Emekli yim aynı yerde bu sekizinci Senem sigortasız çalışıyorum hakkımı nasıl tanzim edebilirim, teşekkürler
Merhaba benim annem 1 yılı aşkın bebek bakıcılığı yapıyor.Ancak aldığı ücret 750 TL ve sigortası yok.Bu durumu şikayet edip alabileceğimiz tazminat ve işverenin cezası olur mu?