2021 SGK, Sigorta Akıllı Lensi Karşılıyor Mu ?
2021 SGK’nın sigorta akıllı lenslerini karşılama durumu göz bozukluklarına göre farklı tutarlarda karşılanabilmektedir. Lens tutarlarının karşılanmasının aynı sıra gözlük çerçevelerinin karşılanması çok küçük tutarlarda destek şeklinde sunulmakta olup her marka için bu durum geçerli olmamaktadır. SGK sigorta lensi karşılıyor mu sorusunu soranlar için yılda belirli periyotlarla kontrol edilmesi şartı ile karşıladığı söylenebilmektedir.
Sigorta lensleri farklı göz bozukluğu olan hastalar için devlet tarafından belirli destekler ile verilmektedir. Lens durumları doktor tarafından reçetelendirildikten sonra optisyenler tarafından uygun şekillerde hazırlanarak farklı çerçeveler ile hastalara verilmektedir.
Lens tutarlarının karşılanmasının yanı sıra çerçevelerin fiyatları birbirinden farklı olduğu için genel bir karşılama durumu söz konusu olmamaktadır. Farklı marka ve çerçevelerden bazıları için belirli miktarlarda nakit desteği sağlanırken, bazı markalar için herhangi bir devlet desteğinin bulunmadığı bilinmektedir.
Sigorta tarafından verilmekte olan lens destekleri çocuklar, yetişkinler ya da yaşlılar için verilmesi uygundur. Fakat desteğin sağlanması için SGK birimleri tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getirilmesi gerekmektedir.
Lens desteklerinde belirlenen tutarın üzerinde bir gözlük ya da lens alınmak istendiğinde ise fark olarak belirlenmiş tutarın optiklere ödenmesi gerekmektedir. Bu tutarlar da her optik tarafından belirlenmiş olan fiyat listelerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
2021 SGK Lens Desteği Ne Kadarını Karşılıyor ?
Genel Sağlık sigortası kapsamında lens kullanma desteği alan kişilere verilen desteği tutarları şu şekildedir:
- 1 adet lens için 170 TL, bir çift lens için 340 TL lens desteği sağlanmaktadır.
- Aylık olarak değişmek zorunda olan lenslere, 6 çifti için 100 TL SGK desteği sağlanmaktadır.
Sigortanın lensi karşıladığı tutar 170 TL olarak bilinmektedir. Bu tutar tek bir lens için belirlenmiş olmakla beraber iki lens kullanılması durumunda SGK tarafından verilecek destek tutarı ise 340 TL olarak belirlenmektedir.
Lens tutarları standart ücretler olarak bilinmektedir. Miyop, Hipermetrop ya da Astigmat tanısı olan herkes için doktor reçetesi üzerinden SGK desteği ile gözlük lensinin alınması mümkün olmaktadır.
Gözlük ya da lens kullanımları hem doktorlar tarafından verilmekte olan öneriler hem de hastanın tercihlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Her iki tercihte de farklı ödemeler söz konusu olacağından ödeme tutarlarına göre seçim yapılması önerilmektedir.
Lenslerin ne kadar süreyle değiştirileceği ve buna bağlı olarak ne kadar süre ile SGK tarafından karşılanacağı da doktor reçetelerine bağlı olarak değişkenlik göstermekte olan durumlar olarak bilinmektedir.
Sigorta üzerinden lens almak isteyenlerin özel ya da devlet hastanelerinde muayene olmaları gibi bir ayrım bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık kuruluşu tarafından verilmekte olan reçeteler ile birlikte bir optikçiye gidildiğinde işlemler otomatik olarak yapılmaktadır.
Doktorlar tarafından yazılan reçeteler sistem üzerinden görüntülenebilmektedir. Bu sistemler içerisinde aynı zamanda lens numaraları veya hangi aralıklar ile lens değişimlerinin yapılacağı gibi bilgiler de bulunduğu için herhangi bir yazılı reçete olmasa da sistem üzerinden otomatik olarak işlemlerin yapılması mümkün olmaktadır.
Sigortanın lensi karşılama durumları her hasta için geçerli olmamakla birlikte yapılan muayeneler sonucunda gözlük kullanımını yerine lens kullanımının zorunlu olduğunun beyan edilmesi durumunda olmaktadır.
Sigorta Lensi Hangi Şartlarda Karşılar?
Sigortanın lensi karşıladığı durumlar Sağlık Bakanlığı ve SGK birimleri tarafından belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:
- Katarakt ameliyatı olan kişiler için devlet tarafından gözlük kullanımı değil lens kullanımının zorunlu olduğu beyan edilmekte olup bu nedenle lensin sigorta tarafından karşılanması sağlanmaktadır.
- Çocukların gelişim dönemleri baz alındığında gözlük kullanımının uygun olmayacağı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu durumlarda da lens kullanımının sigorta tarafından karşılanması önerilmektedir.
- Çocuklar için lens kullanımının düzenli bir biçimde yapılması gerektiği için yılda iki defa olacak şekilde lens ücretleri karşılanmaktadır.
- Kişilerin gözlerinde lens bağı kopmaları gibi zorlu sorunlar oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda da kalıcı lens yapılamadığı için sigorta tarafından lens tutarlarının karşılanması sağlanmaktadır.
- Görme keskinliği tanısının alınması durumunda artış olmaması için de lens kullanımı zorunlu olmaktadır. Bu nedenle lens kullanımının SGK kapsamında değerlendirildiği durumlar arasında gösterilmektedir.
Bu tanıların dışında bazı özel hastalık durumlarında ya da hastaların farklı birimler tarafından gözlük kullanılmasının uygun olmadığının beyan edilmesi durumunda doktorların fikir birliği sağlanarak da lens kullanımının SGK tarafından karşılanması sağlanabilmektedir.
Lens kullanımları çoğunlukla çocuklar ve yaşlılar için SGK tarafından karşılanmaktadır. Fakat yetişkinlerin de görme bozukluklarında yukarıdaki şartların sağlanması durumunda lens kullanımı önerilmektedir. Bu nedenle lens kullanımına ilişkin herhangi bir yaş sınırlaması bulunmadan SGK karşılaması sağlanabilmektedir.
SGK Karşılaması ile Lens Alma İşlemleri Nasıl Yapılır?
SGK karşılanması ile lens alma işlemlerinin yapılması için öncelikli olarak bir uzman hekim tarafından göz kusurlarının reçeteli bir biçimde beyan edilmesi gerekmektedir. Bu reçeteler olmadan kişilerin kendi beyanı üzerinden SGK birimleri karşılanmamaktadır.
Optikler tarafından yapılmakta olan gözlük ya da lens satışları otomatik sistemler üzerinden tanımlanmaktadır. Bu nedenle sistem üzerinden görüntülenemeyen bir lens için satış yapılması mümkün olmamaktadır.
Lens için rapor alınması aynı zamanda devlet destekli hastane doktorları tarafından yazılmakta olan reçeteler için geçerli olmaktadır. Bu nedenle herhangi bir doktor tarafından da reçete oluşturulması sigorta karşılığında lens alınması için yeterli olmamaktadır.
SGK sigorta lensi karşılıyor mu sorusuna cevap olarak verilmekte olan işlem sistemlerinin iki yılda bir yenilenme özelliği de bulunmaktadır. Rapor alan kişilerin mevcut kontrollerini yaptıktan sonra iki yıl geçmesi ile birlikte yeniden rapor alınması mümkün olmaktadır.
Çerçeve satın alınması durumunda SGK karşılanması ise lens işlemlerinden farklı olmaktadır. Lens için belirlenen 2 yıla karşın gözlükler için ise 3 yılda bir olacak şekilde bir destek sağlanmakta olup kişilerin mevcut raporlarına bağlı olarak da değişiklik göstermektedir.
İki yıl ya da üç yıl olarak bilinen zaman dilimleri geçmeden önce yapılan göz muayenelerinde de eğer hastaların göz tanılarında bir değişiklik olmuş ya da göz numaralarında farklılık olmuşsa yine sigorta tarafından karşılanması mümkün olmaktadır.
SGK Gözlük Desteği Tutarları Nasıldır?
SGK gözlük desteği tutarları lenslerden farklı olarak camlar için tamamen karşılanacak şekilde verilmektedir. Fakat gözlük tutarlarının karşılanmasında çerçeve ücretleri geçerli olmamaktadır. Çerçeveler için verilmekte olan destek tutarı ise 37,80 TL olarak bilinmektedir.
SGK tarafından çerçevelere verilmekte olan desteklerin her marka için geçerli olmadığı bilinmektedir. Devlet tarafından destek sağlanan çerçeveler, optiklerde incelenmekte olup destek sunulmayan markalardan da ücret karşılığında çerçeve satın alınması mümkün olmaktadır.
Çerçeve desteği olarak bilinen 37,80 TL tutarının üzerinde bir fiyat ile gözlük alınmak istendiğinde ise daha fazla olarak çıkan tutarların nakit olarak ödenmesi durumunda istenen gözlük çerçevesi alınabilmektedir.
Gözlük çerçevesinin seçilmesinden sonra, göz numarası ile uygun olan gözlük camları uygun ortamlarda hazırlanmaktadır. Bu hazırlık sürecinden sonra sistem üzerinden onay verilmesi ile gözlüklerin kısa süre içerisinde satın alınarak kullanılmaya başlanması mümkün olmaktadır.
3 yılda bir olarak verilmekte olan SGK gözlük desteklerinin üç yıl içerisinde yapılan kontroller sayesinde göz numarasının değişmesinin tespit edilmesi durumlarında yeniden devlet desteğinin verilmesi sağlanabilmektedir.
Gözlük camlarında tam bir sağlanmasının yanı sıra bazı durumlarda ise özellikleri değişen camların satın alınması da tercih edilebilmektedir. Bunun için devlet tarafından 10 TL ile 17 TL aralığında değişkenlik göstermekte olan ücret destekleri verilmektedir. Destekler ise sistem üzerinden otomatik olarak düşülmekte olup kalan tutarların da ödenmesi sağlanmaktadır.
SGK Gözlük Desteği Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK gözlük desteğinin sorgulanma işlemleri E-devlet sistemleri üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu sistemin kullanılması için de öncelikli olarak Edevlet şifresinin bulunması gerekmektedir. E-devlet şifreleri PTT şubelerinden ilk kullanım için alınmasından sonra sistem üzerinden değiştirilmesi gerekmektedir.
Mevcut şifre ile sisteme giriş yapılmasının ardından sorgulama yapılması için SGK başlığı altında yer alan kategorilere giriş yapılması gerekmektedir. Bu kategoriler içerisinde sorgulama adımları gerekli kişisel bilgilerin girilmesi ile takip edilebilmektedir.
E-devlet sistemleri üzerinden kişiler yalnızca kendi gözlük kullanım haklarını sorgulayabilmektedirler. Bir başkası adına sorgulama yapılmasına olanak sunan herhangi bir sistem alt yapısı bulunmadığı gibi bunun için herkesin kendi E-devlet sistemini kullanması gerekli olmaktadır.
Sorgulama işlemleri aynı zamanda gözlük hakkının ne kadar süre sonra yenileneceğini de gösterebilmektedir. Bu nedenle yeni bir gözlük almak isteyenlerin de bu süreleri beklemeleri önemli olmaktadır.
Gözlük sorgulama işlemleri içerisinde hem cam sorgulama hem de çerçeve sorgulama işlemlerinin yapılması mümkün olmaktadır. Bu nedenle kişilerin göz numaralarına bağlı olarak sorgulama yaparak optiklerden istedikleri gözlükleri almaları mümkün olmaktadır.
E-devlet sistemi üzerinden sorgulama yapamayanlar için E-nabız uygulaması da iyi bir alternatif olarak bilinmektedir. E-nabız uygulaması içerisinde geçmiş randevulardan gözlük numarasının öğrenilmesi mümkün olmakta ve beraberinde gözlük desteği alma hakkına ilişkin de fikir sahibi olunabilmektedir.
Devlet Destekli Gözlük Almanın Şartları Nelerdir?
Devlet destekli olarak gözlük almanın şartları öncelikli olarak devlet onaylı bir sağlık kuruluşu bünyesinde hizmet vermekte olan bir hekim tarafından göz muayenesi sonucunda gözlük kullanma gerekliliğinin reçete olarak beyan edilmesi gerekmektedir.
Reçete olmadan numaralı gözlük alınması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle reçete olmadan herhangi bir devlet desteği de verilmediği için ilk olarak detaylı bir muayene gerekli olmaktadır.
Gözlük almak için bunların dışında 3 yıla kadar aynı numaradan gözlük alınmamış olması gerekmektedir. 3 yıl içerisinde gözlüğe yönelik devlet desteği yalnızca bir defa verildiği için ikinci defa alınmak istendiğinde göz numarasının değişmiş olması gerekmektedir.
Gözlük desteği cam ve çerçeve olmak üzere ayrı ayrı verilmektedir. Fakat çerçeve için verilmekte olan destek oldukça cüzi bir miktar olduğu için bu tutarın kişiye göre değişmesi söz konusu olmamaktadır.
Devlet tarafından verilmekte olan gözlük desteklerine ilişkin bilgi almak için SGK web sitesi üzerinden inceleme yapılmasının yanı sıra E-devlet sistemi üzerinden de gerekli sorgulamalar yapılarak satın alma işlemleri gerçekleşebilmektedir.
Reçete üzerinden sağlanan destek ile birlikte her optikçide aynı tutarlardan gözlük alınması mümkün olmaktadır. Fakat bu tutarların çerçevenin markasına göre değişmesi söz konusu olacağından farklı markada bir çerçeve tercih edilmesi durumlarında da net tutar farklılaşabilmektedir.
Gözlük desteği hem yetişkinler için hem de çocuklar için verilmektedir. Lens desteklerinde olduğu gibi ayrıcalıklı bir şart bulunmamakta olup gözlüğün hasta için gereklilik olduğunun hekim tarafından onaylanması gerekmektedir.
Akıllı Lens Tedavileri Devlet Desteği ile Yapılır Mı?
Akıllı lens tedavilerinin devlet desteği ile yapılması için hastanın katarakt şikayetinden ötürü ameliyat olması ve buna bağlı bir tedavi sürecinin içerisinde olması gerekmektedir. Fakat her katarakt hastası için akıllı lens kullanımı mümkün olmadığı gibi her hastanede de bu tedavi uygulamalarının yapılmadığı bilinmektedir.
SGK sigorta akıllı lensi karşılıyor mu sorusuna cevap olarak akıllı lens uygulamalarının da katarakt tedavileri kapsamında uygun şartlarda sağlandığı verilmektedir. Özellikle 60 yaş üstü kişiler için yapılmakta olan bu tedavilerin kişilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak da değişkenlik gösterdiği bilinmektedir.
2021 SGK Sigorta Gözlüğü Nasıl Alınır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen gözlükleri kullanmak için devlet hastanesi ya da devlet tarafından kabul edilen hastanelerde göz muayenesinden geçmek gerekir. Göz doktoru muayenesi sonucunda gözlük kullanma gereksinimi olduğu tespit edilen hastalar için rapor hazırlanmaktadır.
Hazırlanan raporda, hastaların gözlük kullanma zorunluluğu ve kaç numaralı gözlük çerçevesini kullanması gerektiği hakkında bilgiler yer almaktadır. Hazırlanan rapor kâğıda basılmamakta ve kişiler adına e-nabız sistemine işlenmektedir. E-nabız sistemi için doktor tarafından bir şifre verilmektedir.
SGK destekli olarak işletilen optiklere gidilerek, göz doktorunun verdiği şifre görevlilere teslim edilmelidir. Optik görevlileri SGK sistemine girdikten sonra, göz doktorunun belirttiği gözlük haklarını ve gözlük detaylarını kaydetmektedir. Sigorta kapsamındaki gözlüklerden ya da özel gözlüklerden bir tanesi belirlendikten sonra, SGK tarafından verilen gözlük desteği toplam tutardan düşülür ve kalan tutar kişilerden tahsil edilir.
Gözlük Çerçevesi ve Optik Cam Hakkı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Kişilerin gözlük çerçevesi alma hakkının olup olmadığı, e-devlet sistemi üzerinden sorgulanmaktadır. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-optik-cihaz-sorgula bağlantısı kullanılarak, medula optik cam ve çerçeve sorgulaması yapılabilir.
Sorgulama ekranı açıldıktan sonra “Giriş Yap” butonuna tıklanması ve giriş bilgilerinin sistemde doğrulanması gerekir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sistem girişi tamamlandıktan sonra, kişilerin gözlük alma haklarına dair sorgulama ekranı açılacaktır.
Sorgulama ekranında, çerçeve alma hakkının olup olmadığı, en son hangi tarihte çerçeve alındığı, gözlük camı destekleri ve benzeri tüm bilgilere yer verilecektir. Gözlük çerçevesi ve optik cam hakkı sorgulaması yapıldıktan sonra, yeni çerçeve alma hakkı olduğunu gören kişiler göz doktorundan gözlük yazmasını talep edebilirler.
Merhaba ben 53 yaşında bir bayan’ım iki gözümde katarakt var yakında devlet hastanesi’nde ameliyat olucam uzak yakın lens takilicak ücreti Nekadar dir acaba bilginiz varmı tskr ederim
Merhaba iki gözümdede hem miyop hem astigmat mevcut lens reçetemde mevcut karşılıyor mu
merhabalar ben miyop biri olarak lens takmak istiyorum sigorta bunun için karşılar mı birazını? ve karşılıyorsa yüzde kaçını karşılar?
Merhaba,
Her göz bozukluğunda lens karşılanmıyor. Miyop ve hipermetrop rahatsızlıklarında sadece gözlük bedeli kadar karşılayabilir.
Ben Yen’i gözlük aldım şimdi akıllı lens taktırmak istiyorum sağ bunu karşılıyor mu