emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?
SGK
30.06.2018

Torba Yasa sonunda yürürlükteki yerini aldı. Milyonlarca kişiyi etkileyecek olan son hali içerisinde ise SGK vergi yapılandırma işlemlerine de değinildi ve bakalım 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu’na göre SGK vergi yapılandırma neleri kapsıyor?

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamına Alındı?

  • Sigorta prim borçları
  • İsteğe bağlı sigorta prim borçları
  • Topluluk sigorta primi
  • Öğrenci kredisi
  • Emlak vergisi
  • Eğitim katkı payı
  • Çevre vergisi
  • Sosyal güvenlik destek primi (2003 ile 2016 arasında uygulananlar)
  • Gelir vergisi
  • Özel işlem vergisi
  • KDV
  • Motorlu taşıtlar (MTV) vergisi
  • İşsizlik sigorta primi
  • Damga vergisi
  • Askerlik para cezası
  • İdari cezalar
  • Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı
  • Trafik cezası
  • Su borcu
  • Vadesi 31 Aralık 2013’ten önce dolan 100,00 TL ve daha altındaki borçlar

Yukarıda sayılan bütün borç türleri “SGK vergi yapılandırma neleri kapsıyor?” sorusu için geçerli cevaplardır. Ancak buradaki en önemli detay tüm bu borçlarınızın 31 Mart 2018’den daha eski bir tarihten kalma olmasıdır.

Yapılandırma İçin Nereye Başvuru Yapmalıyım?

Borcunuz vergi dairelerini ilgilendiriyorsa tabi ki başvurunuzu da yine vergi dairelerine yapmanız gerekmektedir. Diğer bir seçenek olarak e-devlet’i de kullanabilirsiniz. Fakat SGK’ya borcunuz varsa posta yolu ile ya da bizzat il ve ilçe müdürlüklerine giderek başvuruda bulunmanız en doğrusu olacaktır. Eğer bu iş için çok fazla vakit ayıramıyorsanız başvurularınız için Gelir İdaresi resmi web sitesini de kullanabilirsiniz.

Ödeme Konusunda SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Burada kullanabileceğiniz iki seçenek bulunmaktadır. Elinizde toplu bir para varsa ödemenizi peşin olarak yapabileceğiniz gibi 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler şeklinde de bütçenizi ayarlayabilirsiniz. Üstelik taksite böldürdüğünüz borcunuz için her ay ödeme yapmayacaksınız. Torba Yasa’ya göre ödeme 2 ayda bir şeklinde olacak. Konu ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise ödeme tarihleridir. Eğer gününü kaçırırsanız yapılandırmanız iptal olacak ve meblağ ne kadar büyük olursa olsun toplu bir biçimde ödemeniz gerekecektir.

Toplu Ödeme Konusunda SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Öncelikle toplu ödeme konusunda, eğer başka bir mani yok ise, indirim alma şansınız oldukça yüksektir. Ancak burada yapılacak olan indirim faiz miktarına uygulanacağından dolayı yine de anaparayı ödemekle yükümlü olacaksınız.

Ödemelere Ne Zaman Başlayabilirim?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleriniz için ilk taksit gününün 31 Ağustos 2018 olmasına karar verildi.
  • YİKOB’lar, belediyeler, il özel idareleri, Maliye Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı borçları için ise 1 Ekim 2018 günü, taksit ödemeleri için son gün olarak düşünüldü.

Ödeme Koşulları Hakkında SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Herhangi bir borcunuz için artık karar vermiş ve yapılandırma konusunda bütçenizi hazırlamışsanız devlet peşin ödemelerde %90’a varan indirimler yapabiliyor. Bununla birlikte özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezaları için de vergi aslına bağlı olmamak şartı ile cezaların %50’sinin silinebileceğini söylüyor.

Öte yandan vergi ihtilaflarının sulh aracılığı ile sonlandırılması durumunda %80 gibi indirimler de söz konusudur. Konu kapsamında eczaneler de değerlendiriliyor ve cezasız ve faizsiz olarak stok düzeltilmelerine gidiliyor.

Yİ-ÜFE’ye Göre SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Mart 2018 öncesindeki borçlara dair yapılandırma bundan sonra gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE hesaplamaları ışığında hazırlanacak. Yukarıda bahsettiğimiz %90’lık rakamsal değerler de bu şekilde silinecek.

Borcunuz için eğer 1.886,00 TL’lik gecikme faizinden sizler de mağdur olmuşsanız bu konuda da devlet büyük bir iyileştirme yaptı ve sadece 50,00 TL’lik bir meblağın ödenmesine karar verdi. Ancak enflasyon değerleri göz önünde tutulacak.

Gelelim cezaların %50’sinin nasıl silineceğine… Yine Yİ-ÜFE için aylık tutarlar hesaplanacak ve 30 gün için %0,35’lik bir rakam ortaya konulacak. Eğer sizler de borcunuzu sadece iki taksitte ödemeye karar verirseniz Yİ-ÜFE’ye bağlı olarak %50 olan yarı yarıya indirimden faydalanabileceksiniz.

Taksitli ödemelerde ise,

Anapara + Yİ-ÜFE

mantığı uygulanacak. Sonuç olarak da:

  • 6 aylık taksitler için 1,045
  • 9 aylık taksitler için 1,083
  • 12 aylık taksitler için 1,105
  • 18 aylık taksitler için 1,15 katsayıları ile çarpılarak asıl miktarlar ortaya çıkarılacaktır.

Ödeme Seçeneği Değiştirmede SGK Vergi Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

Belli başlı sebeplerden dolayı önce peşin ödemek üzere bir yapılandırmada bulundunuz ya da tam tersi bir durumla karşılaştınız. Bu arada da ödeme seçeneğinizi değiştirip peşin ödüyorsanız taksitliye, taksitli ödüyorsanız da peşin ödemeye dönme kararı aldınız. Devlet bu konuda da yardımcı olmaktadır. Fakat nedeni ne olursa olsun taksit sürenizin uzatılmasına izin vermeyecektir. Bu ayrıntıya dikkat ederseniz yapılandırma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

Borcumu Taahhüt Ettiğim Süreden Daha Kısa Bir Sürede Ödemek İstiyorum.

Borcunuzu tabi ki erken ödeme ile bitirme durumunuz mevcuttur. Üstelik bu tür bir ödeme yaparsanız ödeyeceğiniz tutardaki katsayı da bu işleminizden sizin lehinize olumlu şekilde etkilenecektir.

Yapılandırma Yaptım. Ancak Ödeme Seçeneği Belirtmedim. Şimdi Ne Olacak?

Eğer yapılandırmadan yararlanmış ancak herhangi bir ödeme seçeneği belirtmemişseniz borcunuza azami taksit süresi uygulanacaktır.

Yapılandırma Dışı Ödemelerde Neler Olacak?

Şimdiye kadar her açıdan SGK vergi yapılandırma neleri kapsıyor kısaca anlatmaya çalıştık. Fakat bu arada yapılandırma dışı borç ödemelerinden bahsetmedik. Eğer SGK borcunuza dair yapılandırma dışı prim borcu ödemeye kalkışmışsanız ya da yanıltıcı beyanlarla yerli yersiz bir ödeme söz konusu ise bunlar yapılandırma kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Yorumlar

  1. Hüseyin Tunçer dedi ki:

    Ben 2002 yılında emekli oldum 2 yıl sonra emekliliği iptal edildi. 4,5 yıldır mahkemelerdeyim. Sonuçta yargıtay kararıyla haksız bulundum ve kaybettim. Geriye dönük 10 yıllık bağkurum var. Ödenmeyen ve sildirdim. Şimdi bana 3 yıl lazım. Kısmi bağkur ödeyemiyormuşum, şimdi 3 yıl daha ödiyecem. Sorum şu ben 3 yıl kısmi bağkur ödeyip emekli olablrmy

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bağkur canlandırma yani borçlanmalarda kısmi yapılamıyor. Tüm süreleri borçlanmanız gerekmektedir.

  2. Elif dedi ki:

    Yapılandırma sadece hastanede mi geçerli.. Eczanelerden neden ücretli alıyoruz ilaçları

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      sigorta ve bağkur ve vergi borçlarının taksitlendirmesini kapsıyor kanun. İlaç ve eczanelerle ilgisi bulunmuyor.

  3. kenan dedi ki:

    Sizden bir ricam var cevap verirseniz memnun olurum.son sgk yapılandırılmasında isteğe bağlıda da borç sildirilebiliyormu.ben sgk ya gittim oradaki memurun biri sildirebilirsin deyip dilekçe verdirdi 18 gün geçti hala silinmemişti,18 gün sonra tekrar gittim bu defa görüştüğüm memur isteğe bağlıda borç sildiremiyorsun ancak yapılandırabilirsiniz dedi.bu konuda cevap verirseniz memnun olurum.

  4. Semra Yilmaz dedi ki:

    SSK geriye dönük prim borcu ödemesi varmı bu aftan yararlanabilirmiyim 2003.de tarım sigortası girişim var 2004 .de SSK girişim var 480 gün var bu aflardan yararlanabilirmiyim r geriye dönük SSK prim borcumu ödeyerek emekli olabilir miyim ve taksitle ödeme şansım varmi saygılar . Pirim borcu affı SSK yapılandırma varmı 19 /12 /1965 doğum tarihim geriye dönük borçlanma varsa yararlanabilirmiyim .

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük doğum borçlanması yapabilirsiniz. Veya daha önce dondurduğunuz bağkur primleri var ise ihya ile canlandırıp ödem hakkınız bulunmaktadır.

  5. Arif Hisarlıoğlu dedi ki:

    umut mağazacılık adına sgk borcundan dolayı emekli maaşımdan kesinti yapılmaktadır.Bu borç ne kadardır nasıl yapılandırma yapabilirim.

  6. gülşen şeker dedi ki:

    benim 2 yıl önce çalıştıgım yerde ssklı olar5ak çalışıyordum pirimler önce yatmış sonra iptal olmuş gözüküyor ne yapmalıyım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İkametgahınıza bağlı iş kura dilekçe ile şikayette bulunun. sonuç alamazsanız Hizmet tespit ddilekçesi ile iş mahkemesine dava açabilirsiniz.

  7. Adife Gerede dedi ki:

    01/12/1989 tarihinde sigorta girişim var 01/04/1990 yılında isteğe bağlı sigorta yaptırdım 270 ödeme yaptım 31/12/1997 tarihinde çıkış yaptım 01.01.2002 tarihinde sigortalı olarak işe başladım 1800 gün sigortalı çalıştm 4958 sayılı yasa gereği 08/08/2003 tarihinde yapılandırma başvurusunda bulundum ancak,
    1) yapılandırma başvurun 30/10/2003 tarihinde ağustos,eylül ayları itibarı taksitlendirme yapılandırmam gecikmeli elime tebliğ edildiğinden bahisle sigortam kapandı,
    2) yapılandırmam 01.01.1991-31.12.1997 tarihleri arasında olması gerekirken 01/01/2002 tarihleri arasında borç çıkarıldı.
    Çeşitli defalar itiraz edilmedi.SSK’nın hatası yüzünden emekli olamadım şimdi ise 7143 sayılı yasa gereği eski yapılandırmam dikkate alınarak tahakkuk ettirilecektir borcumu toplu olarak nakit ödeme talebinde bulundum A ankara sgk il müdürlüğünde 35 gündür bekletiliyor sorum şu ben yapılandırmadan yararlanabilir miyim.şimdiden ilginize teşekkür ederm

  8. Davut Asma dedi ki:

    25 yıllık esnaf odası kaydım var. Daha önce başvurmadım. Başvuranlar borçlanıp faydalanmış. Benim ne yapmam lazım. Yeni çıkan torba yasadan faydalanabilirmiyim

  9. meral dedi ki:

    sgdp borçlarının tamamını silindi