SGK Tüp Bebeği Karşılıyor mu, Şartları Neler?
Tüp bebek, kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri için başvurdukları bir yardımcı üreme yöntemidir. Bu yöntemde kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında döllendirilir ve oluşan embriyolar kadının rahmine transfer edilir.
Tüp bebek tedavisi, fiziksel ve psikolojik olarak zorlu bir süreçtir. Ayrıca tedavinin maliyeti de oldukça yüksektir. Bu nedenle devletin tüp bebek tedavisine sağladığı destek birçok çift için büyük önem taşımaktadır.
SGK tüp bebeği karşılıyor mu, şartları neler? Yazımızda tüm detayları sizler için hazırladık.
SGK TÜP BEBEK ŞARTLARI
SGK tüp bebek tedavisini karşılayan sağlık hizmetleri arasında saymaktadır. Ancak bu hizmetten yararlanabilmek için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. SGK tüp bebek şartları şunlardır:
- Çiftin evli olması ve mevcut evliliklerinden çocuk sahibi olmamaları (evlat edinilmiş çocuklar hariç),
- Kadının 23 yaşından büyük, 40 yaşından küçük olması,
- Eşlerden birinin en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olması ve 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,
- Çiftin normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadıklarının ve ancak tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceklerinin sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi,
- Kadının primer ovaryan yetmezliği ve erkeğin azoospermi (sperm üretmeme) durumları hariç olmak üzere, son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması,
- Uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile sözleşmeli veya protokollü olması.
Bu şartları sağlayan çiftler SGK’nın tüp bebek tedavisine sağladığı desteğe başvurabilirler.
SGK TÜP BEBEK MASRAFLARINI KARŞILIYOR MU?
SGK, tüp bebek tedavisine ilişkin masrafları kısmen karşılamaktadır. SGK, tüp bebek tedavisine en fazla 3 deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere destek vermektedir. Her deneme için ayrı bir sağlık kurulu raporu alınması gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisinin;
- İlk denemesinde oluşan masrafların %30’unu,
- İkinci denemesinde oluşan masrafların %25’ini,
- Üçüncü denemesinde oluşan masrafların ise %20’sini karşılamaktadır.
Geri kalan kısmı ise hastanın kendisi ödemektedir.
SGK, tüp bebek tedavisine ilişkin masrafları karşılarken Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlenen fiyat tarifesini esas almaktadır.
Bu tarifeye göre SGK’nın karşıladığı tüp bebek tedavisi ücretleri şu şekildedir:
- Tüp bebek tedavisinin ilk denemesi için 2.500 TL
- Tüp bebek tedavisinin ikinci denemesi için 2.000 TL
- Tüp bebek tedavisinin üçüncü denemesi için 1.500 TL
Bu ücretler sadece tüp bebek işlemine ilişkin ücretlerdir. Bunun dışında ilaç, tetkik, muayene, anestezi, dondurma, genetik test gibi ek masraflar da olabilir. Bu masrafların bir kısmı SGK tarafından karşılanabilir; bir kısmı ise hastanın kendisi tarafından ödenmelidir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinin toplam maliyeti uygulanan merkeze, tedavi yöntemine ve hastanın durumuna göre değişebilir.
DEVLETİN TÜP BEBEK DESTEKLERİ NELER?
SGK’nın yanı sıra devletin tüp bebek tedavisine sağladığı başka destekler de bulunmaktadır. Devlet tüp bebek destekleri şöyledir:
1-) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Tüp bebek tedavisi gören çiftlere 2.500 TL’ye kadar maddi yardım sağlamaktadır.
Bu yardımdan yararlanabilmek için;
- SGK kapsamında olması,
- Tüp bebek tedavisinin birinci denemesi olması,
- Tedaviyi SGK ile anlaşmalı merkezlerde yaptırmaları,
- Tedavi sonrası gebelik testinin pozitif çıkması gerekmektedir.
Yardım, çiftin banka hesabına yatırılmaktadır.
2-) Sağlık Bakanlığı
Tüp bebek tedavisini ücretsiz olarak sunan kamu hastanelerine destek vermektedir. Bu hastaneler, tüp bebek tedavisine ilişkin masrafları Sağlık Bakanlığı’ndan karşılamaktadır.
Bu hizmetten yararlanabilmek için;
- Çiftin SGK kapsamında olması,
- Tüp bebek tedavisinin ilk denemesi olması,
- Tedaviyi Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hastanelerde yaptırmaları,
- Tedavi öncesi başvuru yapmaları gerekmektedir.
Bu destek sınırlı sayıda hastane ve kontenjan ile sunulmaktadır.
3-) Milli Eğitim Bakanlığı
Tüp bebek tedavisi gören öğretmenlere izin vermektedir.
Bu izinden yararlanabilmek için;
- Öğretmenin SGK kapsamında olması (MEB kadrolu öğretmen),
- Tüp bebek tedavisinin ilk denemesi olması,
- Tedaviyi SGK ile anlaşmalı merkezlerde yaptırmaları,
- Tedavi öncesi izin dilekçesi vermesi gerekmektedir.
Bu izin tedavi süresince geçerli olup en fazla 10 gün sürebilmektedir.
TÜP BEBEK RAPORU NASIL ALINIR?
Tüp bebek raporu, tüp bebek tedavisine başlamak için gerekli olan ve SGK’nın tüp bebek tedavisine ilişkin masrafları karşılamasını sağlayan bir belgedir. Tüp bebek raporu, üçüncü basamak sağlık kurumlarından (üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri) alınabilir.
Tüp bebek raporu almak için çiftin aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekmektedir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Evlilik cüzdanı fotokopisi
- SGK hizmet dökümü
- SGK provizyon belgesi
- Tüp bebek tedavisine uygun olduklarını gösteren tahlil ve tetkik sonuçları
Bu belgeler ile birlikte çiftin tüp bebek raporu almak istedikleri hastaneye başvurmaları gerekmektedir. Hastanede çiftin bir sağlık kurulu tarafından muayene edilmesi ve tüp bebek tedavisine uygunluk raporu verilmesi gerekir.
Tüp bebek raporu, tüp bebek tedavisinin;
- İlk denemesi için 6 ay,
- İkinci denemesi için 3 ay,
- Üçüncü denemesi için ise 1 ay geçerlidir.
Bu süreler içinde çiftin tüp bebek tedavisine başlaması gerekir.
SGK TÜP BEBEK DESTEĞİ BAŞVURUSU
SGK tüp bebek desteği başvurusu, tüp bebek raporu alındıktan sonra yapılabilir. Bu başvuru için çiftin aşağıdaki belgeleri hazırlaması gerekmektedir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Evlilik cüzdanı fotokopisi
- SGK hizmet dökümü
- SGK provizyon belgesi
- Tüp bebek raporu
- Tüp bebek tedavisini yapacak merkezin seçim belgesi
Bu belgeler ile birlikte çiftin SGK il müdürlüğüne veya SGK şubesine başvurmaları gerekmektedir.
NOT: Başvuru sonucunda çiftin tüp bebek tedavisine ilişkin masraflarının SGK tarafından karşılanacağına dair bir onay belgesi verilmektedir. Bu belge tüp bebek tedavisini yapacak merkeze ibraz edilmelidir.
TÜP BEBEK SAĞLIK RAPORU İÇİN GEREKLİ BELGELER
Tüp bebek sağlık raporu, tüp bebek tedavisinin sonucunu belirleyen ve SGK’nın tüp bebek tedavisine ilişkin masrafları karşılamasını sağlayan bir belgedir. Tüp bebek sağlık raporu, tüp bebek tedavisinin tamamlanmasından sonra alınabilir.
Tüp bebek sağlık raporu almak için gerekli belgeler şunladır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Evlilik cüzdanı fotokopisi
- SGK hizmet dökümü
- SGK provizyon belgesi
- Tüp bebek raporu
- Tüp bebek tedavisine ilişkin fatura ve makbuzlar
- Tüp bebek tedavisinin sonucunu gösteren gebelik testi veya ultrason raporu
Bu belgeler ile birlikte çiftin tüp bebek raporu aldıkları hastaneye başvurmalıdır. Hastanede çiftin bir sağlık kurulu tarafından muayene edilmesi ve tüp bebek sağlık raporu verilmesi gerekir. Bu rapor SGK’ya sunulmak üzere çiftin eline verilmektedir.
SGK tüp bebek desteği, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere çocuk sahibi olma umudu veren bir yardımdır. Ancak bu desteğe başvurabilmek için bazı şartların sağlanması ve bazı belgelerin hazırlanması gerekir. SGK tüp bebek şartları, masrafları, destekleri, raporları ve başvuru süreci hakkında bilgi vermeye çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.
Yardıma ihtiyacı var
İyi günler. Yaklaşık 3 yıllık evliyiz. Geçen sene hamile kaldım ve düşük yaptım. Düşükten yaklaşık 7-8 ay sonra iki tüpümünde kapalı olduğunu öğrendim.Doktor tüp bebek önerdi ve tedaviye başladık. Devlet desteğinden haberimiz yoktu ne yapmamız gerekir Yardımcı olur musunuz?
Merhaba yazınızda kadının yaşının 43 yaşından küçük 23 yaşından büyük olması gerekiyor diye yazıyor başka bir yerde ise 40 yaşından küçük 23 yaşından büyük olması gerekiyor yazıyor bunlardan hangisi doğru 43 yaşını devlet karşılıyor mu teşekkürler
Ankara hacettepe hastanesi tup bebek merkezinde tup bebek yaptığımda devlet ne kadar karşılıyor biz ne kadar odeme yapıyoruz lutfen bilgi verin
Merhaba,
Detaylı bilgiyi ancak kurumdan alabilirsiniz. Hastane sistemine girme gibi iznimiz bulunmamaktadır.
Merhaba genel saglik sigortasi karsiliyormu tup bebek masrafini
10 yildir tüplerim kapali actirmak istedim devlet bunu karsilamadi 41 yasindayim tüp bebek yapmak istiyorum. Devlet masraflari karşilarmi acaba geçen yil bir devlet hastanesinde kordonlarimi actirmak istedim olmadi beni tüp bebek bölumune sevkettiler hastane uzak diye vazgecmistim nereye basvurabilirim.
ikinci hakkımızda bir çocuğumuz dünyaya geldi. Çocuğumuzun bir kardeşi olmasını istiyoruz.
İkinci çocuk için tüp bebek tedavi yöntemi ücretli mi olur yoksa sosyal güvencemizden faydalanabiliri miyiz
Merhabalar,
özel hast. gitsem devlet destek verirmi aynı zamanda ilaçları karşılıyormu bunları öğrenebilirmiyim.
Şimdiden teşekkür ederim.
tüp bebek tedavisinde sadece ilaçlar için sanırım rapor alınabiliyormuş. bu nasıl oluyor. özel bir hastanedeki kadın doğum doktoru bu ilaçları yazabilir mi
doğuştan sperm kanallarım yok. ve microtese yöntemi ile sperm bulundu. sonuç olarak normal yolla asla çocuk sahibi olamıyorum. devletten tüp bebek için bir destek alıyor muyum ? bunun için ne gibi işlemler yapmam gerekiyor ?
Merhaba bizim tüp bebekten 8 yaşında bir çocuğumuz var. 17 yıllık evliyiz.Normal yoldan çocuğumuz olmuyor.geçen sene tekrar paralı aşılama yaptırdık tutmadı.İkinci çocuk sahibi olmak istiyoruz.Eşimde polikistik over var.Devlet bu tedaviyi karşılamıyor mu.
Merhaba 15 yıldır evliyim 13 yaşında bir çocum var 3 sene önce bir çocum daha oldu ve tüplerini balatmistim ama insan bilemiyor ve 4 buçuk ay sonra vefat etti hiç bir sebep yokken şimdi tüplerini açtırmak istiyorum ve ya tüp bebek yaptirmam lazım ama maddi durumundan dolayı yaptiramiyom peki bu tüp bebek devlet karşılıyor diyor bize tuplerimizden normal yolda hiç olmasa ameliyat için rapor vermiyor mi bir çok ayle benim gibi var nereye gideceğini bilemiyoruz araştırma hastaneleri yapıyor diye biliyoruz ama aranan hastaneler bilen uçuk fiyatlardan bassediyolar
4 yıllık evliyiz. 1 başarısız aşılama yaptık. tüplerden 1 i tıkalı. doktor tüp bebek denememizi önerdi. diğer şartları sağlıyoruz. devletten rapor çıkartabilir miyiz? yoksa 2. aşılamayıda denememiz mi gerekiyor.
Merhaba benim sorum şu gerekli şartları sağlayan kişiler devlet hastanelerinde tamamen ücretsiz tüp bebek yaptırabiliyor mu ücretli ise ne kadar ödüyor ve şartları sağladığında özel kurumlara ne kadar ödüyor
Tup bebek tedavisi ile cocugu olan kisi 2. Tup Bebek masraflarini devlet tarafindan karsiliyormu hastane ve ilac masraflarini.
Merhaba,
Devlet Her evlilik için 3 tüp bebek tedavi deneme hakkını karşılıyor. İkinci çocuk ile ilgili bir açıklama bulunmuyor. Tüp bebek kliniklerinden daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Merhaba bizim beş yaşında bir çocuğumuz var ve beş yıldır gerek doğal gerek doktor desteği alarak ikinci çocuk sahibi olamıyoruz.bu durumda SGK dan destek alabilir miyiz.erkek sigortalı anne devlet memuru
Raporumuz Mart -2019 da çıktı fakat hala tüp bebek tedavisine başlanmadı ilaç raporundan faydalanazmayız artık
merhabalar,
ben açıklanamayan infertilite hastasıyım yani hiç bir şeyimiz yok. 1 sene 4 aydır evliyiz sgk tüp bebek raporunu almamız için bazı nedenler beklemek yok denilmiştir. doğrumudur. mesala iki aşılama yapıldığında direk rapora geçilebiliyor değilmi
yaş 39 yasada 40 a çıktı bu durum önemli yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba benim sormak istedim benim tüplerimi vali ve tekrardan hamile kalmak istiyorum 2ci cocum vefat etti ve nereye sorracami bilemiyorum tüp bebek acaba rapor çıkartabilir miyim yaşayan çocuk var diyorlar veya tüplerimi açtırma ya rapor alamıyor muyum sigorta bunu birazını karşılamiyor mu ve nereye gideceği bilemiyorum teşekürler
Merhaba işimden dolayı tedavi özelde yaptırmıştım.
Aşılamada yaptırdım bir kez yumurtlamam sıkıntılı eşiminde sperm sayısı düşük.
Bu durumda dewlet karşılıyorumu ?
3 yaşında bir engelli kızım var. İkinci çocuğu düşünüyoruz. Engelli olmaması için tüp bebek yaptırmak istiyoruz. SGK bunu karşılayabiliyor mu? Teşekkürler.
Size dün yazmıştım ama henüz dönüş olmadı. Sorum hakkında bilgilendirme yaparsanız sevinirim.
Teşekkür ederim.
(Lütfen mail adresime yazın.)
12 yıllık evli çiftiz.2016 ve 2017 yıllarında 2 kez aşılama yöntemi uygulandı fakat gebelik olmadı.
Yumurta sayısının az olması sebebiyle 2 kez embriyo dondurma işlemi yapılarak 2018 yılının Mayıs ayında bir kez tüp bebek için transfer yapıldı,gebelik yine olmadı.
Sorum şu:Tüp bebek tedavisinde devlet desteği 3 kez oluyor.Burada transfer sayısı mı önemli olan?Bizim durumuzda 2. veya 3. tüp bebek denemesi için devlet desteğine engel bir durum söz konusu mu?
Teşekkür ederim.
Bir senelik evliyim esimimin normal yolla cocuk sahibi olamaz esim 27 yasinda ben 21 yasindayim bu yasim da devlet destek verirmi
1 yıl once raporlu bir denememiz oldu. Negatif sonuclandi. Tekarar tapor cikarmak icin ne yapmamiz gerekiyor.
2005 yılı sgk girişliyim. Evlilik sebebiyle işten ayrılıp yurtdısına yerleştim 3 yıl önce..4000 gün ödenmiş sigorta primim var.türkiyede tüp bebek yaptıracağım.32 yasındayım.samsun devlet hastanesi heyet raporumda var..sgk dan faydalanabilecek miyim?elimde 90 gün aktif çalışıyor olmak ne demek anlamadım?? Teşekkürler