2021 Yılında SGK Teşvikleri Nelerdir?
SGK teşvikleri 2021 yılı için 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında bazı değişiklikler yapılmıştır. Yeni istihdam teşvikleri 17.11.2020 tarihi ile beraber uygulanmaya başlanmıştır.
Hem çalışanlara hem de işverenlere SGK teşvikleri sunulmaktadır. İşsizlik maaşı alanlar ve ilave istihdama teşvik edilen işverenler, belirlenen SGK teşviklerinin odak noktası haline gelmiştir. 1 Ocak 2019 tarihi ile 17 Nisan 2020 tarihleri arasında işini kaybetmiş olan kişileri çalıştıran işverenlere prim desteği sunulmaktadır. 12 aydan daha uzun süredir işsiz olanlara ise ayda 1.324 TL destek ödemesi yapılmaktadır.
İşsizlik Ödeneği Alanların İşe Girip 12 Ay Kesintisiz Çalışmaları Durumunda Verilecek SGK Teşvikleri Nelerdir?
7256 sayılı kanunun 5’inci maddesi kapsamında açıklanan SGK teşvikidir. İşsizlik ödeneği alanların işe girmeleri halinde, çalışana İşsizlik Sigortası Fonu destek vermektedir. Çalışana yapılacak olan bu destekten yararlanma süresi; sigortalının işe girmeden önce yararlandığı son işsizlik ödeneği süresi kadar olmaktadır.
Bu teşvikten yararlanma koşulları ise aşağıdaki gibidir:
- Sigortalının işsizlik ödeneği alıyor olması gerekmektedir.
- İşten ayrıldıktan sonraki 90 gün içerisinde işe giriş yapması istenmektedir.
- İşe giriş yaptıktan sonraki 12 ay boyunca aralıksız çalışması gerekmektedir.
01.10.2020 Tarihinden Sonra İşe Giren Ya Da Kayıt Dışı Çalıştırılanlar İçin SGK Teşviklerinin Şartları Nelerdir?
7256 sayılı kanunun 12’nci maddesinde şartları belirtilen teşvikin süresi; işverenin iş sözleşmesini feshetmesiyle ilgili yasağın bitmesine kadar olmaktadır. Bu tarih de 30.06.2021’dir. Bu SGK teşvikinden yararlanan sigortalı, destekten yararlandığı süre boyunca başka bir destek ya da indirimden yararlanamamaktadır.
Bu teşvikten yararlanma şartları ise aşağıda verilmiştir:
- 10.2020 tarihi ile beraber SGK’ya bildirilmiş olan sigortalılar içerisinde olmayanlar yararlanabilmektedirler.
- 01.2019 tarihi ile 17.04.2020 tarihleri arasında 4857/25-|| bendi dışında iş akdi bitirilmiş olan ya da sigortasız çalıştırılanlar teşvik alabilmektedirler.
- Teşvik ile ilgili madde yürürlüğe girdikten sonraki 30 gün içerisinde çalışanın işverenine başvuruda bulunması istenmektedir.
- SGK’dan yaşlılık ya da emekli aylığı alanlar bu teşvikten yararlanamamaktadır.
- Yabancı uyruklu vatandaşlara verilen bir teşvik değildir.
İlave İstihdam Teşviki Nedir?
7256 sayılı kanunun 13’üncü maddesi kapsamında verilen bir teşviktir. İşe alınanın fiilen çalıştırılması durumunda; prim ödeme gün sayısı 44.15 TL ile çarpılıp teşvik hesaplanmaktadır.
Ay içerisinde alınabilecek teşvik tutarı ise maksimum 30 gün üzerinden hesaplanabilmektedir. İşe başlatıldıktan sonra ücretsiz izne ayrılması halinde ise; ücretsiz izin süresi için gün başına 39.24 TL destek ödemesi yapılmaktadır.
Teşvikten yararlanma koşulları ise aşağıda belirtilmiştir:
- 10.2020 tarihinden sonra SGK’ya ismi iletilmiş olan sigortalılardan olmaması gerekmektedir.
- Bu madde yürürlüğe girdikten sonra işe alınmış olması talep edilmektedir.
- SGK’dan emeklilik veya yaşlılık aylığı alınması durumunda bu teşvikten yararlanılması mümkün olmamaktadır.
- Yabancı uyruklulara verilmeyen bir teşviktir.
Genç ve Kadın İstihdamı İle Mesleki Belgesi Olan Sigortalı İstihdamı Halinde Uygulanan Teşvik Nedir?
18 yaşından büyük olup 29 yaşından küçük olan erkekler ve 18 yaşından büyük olan kadınlar bu SGK teşviklerinden yararlanabilmektedirler. Mesleki yeterlilik belgesi bulunanlar 48 ay, mesleki ve teknik eğitim veren bir kurumu bitirmiş olanlara 36 ay ve mesleki yeterlilik belgesi bulunmayıp herhangi bir eğitim almamış olanlar 24 ay teşvikten yararlanabilmektedirler.
Gençlerin ve kadınların yararlanabileceği bu teşvik için belirlenmiş koşullar şu şekildedir:
- 03.2011 tarihi ile 31.12.2020 tarihleri arasında işe giriş yapılmış olması gerekmektedir.
- 18 yaşından büyük olanlar bu teşviki talep edebilmektedirler.
- İşe giriş yaptığı tarihten önceki 6 aylık süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmayanların başvuru yapabilmeleri mümkündür.
- Fiilen çalışan genç ve kadınlara ödenen bir teşviktir.
Sgk teşvikleri nedir acaba bilgi alabilirmiyim
Merhaba,
Torba yasa ile işverenlere 100 tl asgari ücret desteği belli şartları sağlaması karşılığında prim ve gelir vergisi desteği sağlanmaktadır. Yakın zamanda ayrıntılı bir makalemiz çıkacaktır.