SGK Pandemi Nedeniyle Ara Verilen Uygulamaları Tekrar Başlattı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını yüzünden etkilenen Türkiye’de de çeşitli alanlarda bazı uygulamalar askıya alınmış ya da esneklik getirilmişti. Ancak Türkiye’de normalleşme sürecinin başlamasının ardından yaşam tekrar eski halini alması için askıya alınan uygulamalar tekrar yürürlüğe alındı. Bu kapsamda SGK tarafından sigortalılara ya da hak sahiplerine tanınan işlemlerde de Ağustos 2020 tarihinden itibaren geçerlilik kazandı.
Ara Verilen İşlemler Tekrar Başladı
Koronavirüs salgını yüzünden çeşitli alanlarda kolaylık sunulması amacıyla askıya alınan işlemler için Sosyal Güvenlik Kurumu da birtakım önlemler almıştı. Haziran ayından itibaren Türkiye’de pek çok alanda askıya alınan ya da ara verilen uygulamalar tekrar eski haline dönmüş olmasına karşılık, Sosyal Güvenlik Kurumu ara verdiği uygulamaları hemen başlatmayıp kademeli olarak normale dönme işlemlerini başlatmıştı.
Ağustos 2020 tarihinden itibaren ise Sosyal Güvenlik Kurumu’nun koronavirüs salgını yüzünden ara vermiş olduğu uygulamaların tamamında askıya alınma durumu kaldırıldı. Buna göre SGK’ya tabi olanların normale dönme sürecinde alınan kararlardan haberdar olması gerekiyor. Bu bakımdan pek çok alanda SGK tarafından ara verilen işlemler tekrar yapılmaya ve tabii olanlar sorumlu tutulmaya başlandı. Eğer ilgili işlemlerin tekrar aktif olduğundan sigortalıların ya da emeklilerin haberi olmazsa, buradaki sorumluluk tamamen kendilerinde sayılacağı için aktif edilen uygulamalar hakkında haberdar olmak büyük önem taşıyor.
Tekrar Başlatılan İşlemler
[highlight color=”red”]SGK tarafından tekrar başlatılan işlemler şu şekilde;[/highlight]
- Sigortalı çalışanların almış oldukları istirahat raporlarına yönelik istirahat süresi boyunca işçinin işyerinde çalışmadıklarına dair bildirim yapılıp yapılmadığına bakılmadan rapor paralarının ödenmesine son verildi. Buna göre rapor parasının ödenmeden önce işveren artık işçinin çalışmadığına dair bildirim yapması gerekiyor. Bu durumda bildirim sonucunda rapor parası ödemesi yapılabilecek.
- Herhangi bir sosyal güvencesi olmaması sebebiyle resen yani otomatik olarak 60/g kapsamında genel sağlık sigortalısı olarak kabul edilenler ile gelir testine başvurmayarak ya da gelir testine itiraz edilenlere gelir test sonuçlarına göre 60/c-1 yani yeşil kart kapsamına alınanlara bildirim ve tebligat gönderim yapılmasına tekrar başlanıldı.
- Kurum ve kuruluşların denetlenmesine salgın nedeniyle ara verilmiş ve bu süre zarfında herhangi bir şekilde sosyal güvenlik denetlemesi yapılmamıştı. Yine Ağustos ayı itibariyle ALO 170 üzerinden iletilen ihbar ve şikayetler alınmaya başlandı, kurum ve kuruluş denetlemeleri de bu kapsamda tekrar geçerlilik kazandı.
- Zamanaşımına uğrama riski olanlar hariç tutulmak üzere, 6183 sayılı kanun çerçevesinde icraya düşmüş kurum alacaklarıyla ilgili icra, takip, haciz, satış işlemlerine 1 Eylül 2020 tarihinde, halihazırda icraya düşmemiş kurum alacaklarıyla ilgili icra, haciz ve takip işlemlerine de 1 Ekim 2020 tarihinde tekrar başlanacak. Bu bakımdan Mart 2020 tarihinden itibaren durdurulmuş olan icra ve haciz işlemleri devam edecek.
- Zamanaşımına uğrama riski olanların hariç tutulması şartıyla, kesilmiş olan idari para cezalarına ilişkin tüm işlemler ve bu kapsamda; cezanın tebliği, tahsilatı, takibi ve icraya intikali gibi işlemlere tekrar 1 Ekim 2020 tarihinde başlanılacak.
Kısa Çalışma Ödeneği Devam Ediyor
Sosyal Güvenlik Kurumu bazı alanlarda askıya alınan uygulamaları Ağustos ayı itibariyle tekrar aktif hale getirmiş olsa da kısa çalışma ödeneği uygulaması devam ediyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan kimseler bu bakımdan sene sonuna kadar bu ödenekten faydalanmaya devam edebilecekler. Ancak SGK’nın bu konuda, kısa çalışma ödeneği kapsamında tam gün çalışma olmadığı için eksik yatan prim günlerine yönelik adımlar atması, kısa çalışma ödeneği süresi boyunca emeklilik süresinin uzamasından dolayı oluşan mağduriyetin giderilmesine yönelik adımlar atması bekleniyor.