emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Ödemelerini Sorgulama

SGK Ödemelerini Sorgulama
SGK
27.11.2017

İnternetin artık her alanda kendine çok fazla yer bulduğu günümüzde, neredeyse internet kullanmayan yok gibidir. Hemen her alanda kullanılan bir platform haline gelen internet kullanımı, iletişim, etkileşim, iş, alış veriş, hizmet sektörü ve benzeri pek çok alanda yapılabiliyor. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları olan Facebook, twitter, whatsApp gibi uygulamalar ülkemizde de çokça kullanılmaktadır. Artık haber takip etme, gazete okuma, araştırma yapma, alış veriş yapma, yemek siparişi verme, bankalar arası para transferi, çiçek gönderme ve sayılmayan binlerce iş ve işlem internet ortamında yapılabiliyor. Hatta belki bir tık daha ilerisi denebilecek android ya da ios uygulamaları ile akıllı telefonlar marifetiyle yapılabiliyor. Tüm bu işlemler gibi SGK ödemeleri sorgulama işlemleri de yine internet ortamında yapılabilmektedir.

Teknoloji, iletişim ve internette yaşanan bu gelişmeler, gerek taleplerin artması gerekse de devlet kurumlarının bu teknolojik gelişmelere ayak uydurması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu talep ve arz kapsamında, ülkemizde hemen hemen tüm devlet kurumlarında internet ve sanal platformların kullanılabileceği sistemler oluşturulmuştur. E-Devlet kapısı üzerinden ulaşılabilen bu sistemlere ilgili bakanlık ve kurumların kendi web siteleri ve uygulamaları üzerinden de ulaşılabilmektedir. Üstelik bu işlemler çok kolay ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Tabii ki bu durum söz konusu SGK ödemeleri sorgulama işlemlerinde de uygulanabiliyor. Hem de çok hızlı bir şekilde istediğimiz şekilde bu işlemler yapılabiliyor. Bunun için internet ve sanal platformda işlem yapılabilecek akıllı telefon ya da bilgisayar olması yeterli olabilmektedir.

SGK ödemeleri sorgulama Sosyal Güvenlik Kurumu kurulmadan önce vatandaşın sosyal güvenceleri farklı farlı kurumlara bağlı olarak işlemekteydi. Bunlardan, Sosyal Sigortalar Kurumuna (SSK) bağlı olanların sigortasını çalıştıkları işyeri her ay düzenli bir şekilde sigortasını ödüyor; Ödenen bu sigorta primi ile sigortalının çalıştığı dönem içerisinde herhangi bir kaza durumunda ya da hastalık durumunda hastane masrafları SSK tarafından karşılanıyordu. SSK’ya bağlı bir kişinin sigortası tam ödenmiş ve de emeklilik yaşı geldiyse sosyal sigortalar kurumu çalışanı otomatikman emekli etmekteydi. Bir diğer kurum olan Bağ kura bağlı olan vatandaşlar ise bağ kur kura SSK sisteminde olduğu gibi her ay düzenli olarak prim ödüyordu. Ödenen bu primler vasıtasıyla, ilgili kişinin yine herhangi bir kaza ve ya hastalık durumunda, hastane masrafları karşılanıyordu. Emeklilik yaşı gelince de emekli oluyorlardı. SGK ödemeleri sorgulama gibi işlemleri yapmak isteyen vatandaş da bu işlemleri gerçekleştirebilmek için ilgili kuruma giderek yapabiliyordu.

SGK ödemeleri sorgulama İşlemlerinde Gelişmeler

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurulduktan sonra, tüm vatandaşların SSK, Bağ kur gibi Sosyal güvenceleri birleştirilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesine alındı. Artık sigortalı her bireyin işlemleri bu kurum üzerinden yapılmaya başlanır. SSK’lı kişilerin primleri de bağ kurlu kişilerin primleri de emekli sandığına bağlı kişilerin primleri de SGK’ ya yatırılıyor. Vatandaşa ait tüm özlük işlemleri buradan takip ediliyor. Gerekli işlemler tek merkezden yürütüldüğü için daha kolay gerçekleştirilebiliyor. Bu meyanda vatandaşın SGK ödemeleri sorgulama ve benzeri işve işlemlerini daha da kolay yapabilmelerine olanak sağlayacak uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalarla; emekli maaşı hesaplama, emekli maaşı sorgulama, SSK bağkur sorgulama, SGK ödemeleri sorgulama, ne zaman emekli olabilirim gibi uygulamalar vasıtasıyla hesaplama işlemleri yapabiliyorlar. Bu uygulamaları kullanabilmek için sigorta bilgilerine ihtiyaç duyuluyor. SSK bağkur sorgulama belgesi sayesinde bu bilgilerin hepsine ulaşılabilmektedir.

SGK Ödemeleri Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılıyor

Sigorta sahipleri üç guruba ayrılıyor. 4A (SSK), 4B (Bağkur) ve 4C (Emekli Sandığı) olarak adlandırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olan kişiler SGK ödemeleri sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. E-Devlet üzerinden yapılan sorgulamalarda, sigorta bilgileri, işe giriş tarihi, sigorta primlerinin ödenip ödenmediği, çalışılan kurum bilgileri, sigortalı olarak geçirilen süre gibi pek çok işlem görülebilmektedir. Bununa beraber, ikramiye hesaplaması ve kıdem hesaplaması da yapılabilmektedir. SGK ödemeleri sorgulama işlemi iki türlü yapılabiliyor. Hem E-Devlet üzerinde hem de E-SGM üzerinden sorgulama işlemi yapılabilmektedir. E-Devlet üzerinden işlem yapabilmek için E-Devlet şifresinin olması gerekiyor. E-Devlet şifresi PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında verilmektedir. E-SGM üzerinden de işle yapılabilmektedir. Bu sistemde şifre yerine TC kimlik numarası istenmektedir. Doğum yeri, cilt numarası gibi bilgileri girilerek işlem gerçekleştirilir. E-Devlet şifre işlemleri herkesin kolayca gerçekleştirebileceği aşamalardan oluşur. E-devlet şifresi kullanarak, e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmek için bir e- devlet şifresi almak gerekmektedir. e-devlet şifresini herhangi bir PTT şubesine başvuru yapılarak alınabiliyor. Başvuru yapılan şubeye 2 TL işlem ücreti ödenerek şifre alınır. Alınan şifre ile e-devlet sistemine giriş yapılarak kamu kuruluşları ile ilgili işlemleri gerçekleştirme olanağına kavuşuluyor.

Mobil imza yöntemi kullanılarak da söz konusu işlemler yapılabilmektedir. Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talebi olmaksızın, vatandaşlara sunuluyor. Mobil imza, güvenilir bir çeşit elektronik imza görevi görür. Aynı Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için, TC kimlik numarası, GSM numarası ve GSM operatörü bilgisini ilgili yere doldurmak gerekiyor. Böylelikle mobil imza da kullanılabiliyor. Diğer bir yöntem ise elektronik imza kullanılarak işlem yapmaktır. Sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yoluyla kimlik tespitinde kullanılan bir imza türüdür. Islak imzaya karşılık gelebiliyor. Elektronik imza ile sorgulama işlemi yapmak için TC kimlik numarasının olması yeterli olmaktadır.

Yorumlar

  1. Dilek Şahin dedi ki:

    Merhaba,
    20.12.2017-23.12.2017 Tarihleri arasında rapor almıştım. E Devlet’ten takip ediyordum. 02.01.2018 tarihinde bankaya gönderildi diye okudum Ziraat Bankasına gittiğimde ayın 8 idi. Artık bizden değil Ptt den alınıyor dendi. Gazi Üniversitesi Hastanesi Ptt sine başvurdum yatmamış dedi, birkaç gün sordurdum sistemden dolayı gözükmüyor olabilir dedi. Bugün ayın 22 si ve hala yok, rapor paramı alabilmek için ne yapmam yada nereye iritibata geçebilirim.
    yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi çalışmalar

  2. adnan yaşar kuleci dedi ki:

    rize ardeşende tarım sigortasında kaç para borcu vardır. sağlık tan
    yararlanamıyo yapılandırma yaptırsak yararlana bilirmi.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sistemi göremiyoruz bu nedenle. Kuruma giderek borcunuzu öğrenebilirsiniz. Yada e devlet şifresi ile borç sorgulaması yapabilirsiniz.