SGK Devlet İmplantı Karşılıyor mu, 700 TL Destek Nasıl Alınır ?
SGK ile ücretsiz implant tedavisi uygulanmaktadır. Ancak devlet hastanelerinden implant tedavisinin karşılaması için bazı şartlar aranmaktadır. SGK implant tedavisini aşağıdaki durumlarda karşılamaktadır:
- Emekli olan ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışan kişilerin implant tedavileri devlet tarafından karşılanmaktadır. 4A SSK, 4B Bağkur ve 4C Emekli Sandığı kapsamında çalışan vatandaşlar implant tedavileri devlet tarafından karşılanmaktadır.
- Ancak SGK tarafından implant tedavisinin karşılanması için olağanüstü gelişen diş eksikliği vakalarının olması gerekmektedir. Bunun dışında travma, tümör ya da kist durumlarında implant tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır.
SGK Devlet İmplant Tedavisini Karşılar mı?
SGK diş tedavileri genel olarak hiçbir ücret alınmadan ya da oldukça düşük ücretler alınarak yapılmaktadır. SGK diş tedavileri kapsamında ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ancak diş tedavilerinin devlet tarafından karşılanması için dikkat edilmesi gerekenler:
- Hastanenin SGK ile anlaşmalı olması gerekmektedir.
- Yapılacak olan tedavinin estetik amaçlı olmaması gerekmektedir.
- SGK, diş tedavileri kapsamında hastanın belirli şartlara uygunluk göstermesini de talep etmektedir. Bu şartları karşılayan vatandaşların diş tedavileri ücretsiz olarak yapılmaktadır.
SGK tarafından diş implant tedavilerinin karşılanması için yüzde 40 ve üzeri engeli olması gerekmektedir. Sağlık raporu alan engelli vatandaşların implant tedavileri SGK tarafından karşılanmaktadır. Savaş gazileri ve malul aylığı alanların da masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır.
Diş Tedavilerinin Ücretsiz olması için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Diş tedavilerinin ücretsiz olması için SGK tarafından belirlenmiş şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Diş teli, implant ya da diğer tedavilerin ücretsiz olarak uygulanması için aranan şartlar:
- Şayet diş teli uygulanacaksa, ücretin SGK tarafından karşılanması için 18 yaşından küçük olmak gerekmektedir. Ortodontik diş tedavilerinde giderler SGk tarafından karşılanmasına rağmen vatandaşın 18 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.
- Hastalar bazı özel hastanelerde de ücretsiz diş tedavisi görebilmektedir. Bunun için ağız ve diş sağlığı hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde hizmet veren hekimlerin rapor hazırlaması gerekmektedir. Doktorun hastayı sevk etmesi halinde özel hastaneler de bu ödemeyi yapmak durumundadır.
- Sağlık kurulu tarafından raporun düzenlenmesi halinde 6 ay içerisinde tedavi başlamaktadır.
SGK Devlet Diş Kaplama İşlemini Karşılar mı?
SGK diş kaplama tedavisi de gerekli şartların karşılanması halinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Diş kaplama tedavisi kapsamında metal ham madde ve zirkonyum ya da kron kullanılmaktadır. Estetik diş hekimliği kapsamında en çok kullanılan kaplama ise zirkonyum kron diş kaplama olmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu diş kaplama tedavilerinde ücret almamaktadır. Dişsiz bölgeye komşu olan dişlerden ve implantlardan destek alınarak diş kaplama işlemleri tamamlanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu diş tedavilerinde kurum ile sözleşmeli olan sağlık kurumlarında yapılan diş tedavilerinde bedelleri karşılamaktadır. Buna göre diş tedavilerinin karşılanması için:
- Sağlık Bakanlığı ve belediyeye bağlı hastanelerinde tedavi olmak,
- Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde tedavi olmak,
- Devlet üniversitelerine bağlı olarak hizmet veren fakültelerde tedavi olmak gerekmektedir.
SGK İmplant Masraflarını Karşılar mı?
SGK implant fiyatları için ödeme yapmaktadır. Ancak bu duruma hekim karar verecektir. Hekim şayet vatandaşın tedavisinin yapılmasını gerekli buluyorsa, implant tedavisini yapacaktır. Kemik içi implantları ise SGK tarafından ödenmemektedir. Kemik içi implant tedavisinde SGK tarafından masrafların karşılanması için aşağıdaki durumların gerçekleşmesi gerekmektedir:
- Vatandaşın kemik içinde aşırı doku kaybı varsa,
- Hastanın alt ve üst çenede tek taraflı serbest dişsizlik vakası olduğuna karar verilirse,
- Dudak, damak yarıkları, doğumsal sorunlarda, diş ve kemik doku defektlerinin olduğu durumlarda masrafları SGK karşılamaktadır.
- SGK tarafından ödemesi yapılan implantlar ise maksimum 4 adet olmaktadır. Her çene için en fazla 4 implant uygulaması yapılmaktadır.
İmplant için 700 TL Destek Nasıl Alınır?
İmplant için 700 tl ödeme desteği yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu yapacağı implant ödemelerinde her çene için en fazla 4 adet implant uygulaması yapmaktadır. Her implant için ise 2019 senesi için 90 TL fiyat belirlenmiştir. Bunun dışında başkasının yardımı ve desteği olmadan yaşayamayan malul savaş gazileri için her implant için 700 TL ödeme yapılmaktadır. SGK İmplant tedavisinde devlet desteği almak için:
- Vatandaşın yüzde 40 ve üzerinde engeli olması durumunda implant devlet tarafından karşılanmaktadır. Vatandaşın engel durumunu ispatlaması ve sağlık kurullarından rapor alması halinde, tüm diş tedavileri SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Engelli sağlık raporu aldıktan sonraki 10 gün içinde diş tedavisine başlanması gerekmektedir.
- Vatandaşın savaş gazisi olması halinde en fazla 700 TL faturalandırma yapılmaktadır.
GSS Diş Tedavisinin Ücretini Karşılar mı?
GSS ile diş tedavisi imkanlarından faydalanmak mümkündür. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hastalara hangi tedavilerin uygulanacağına dair bir yasa düzenlemiştir. Buna göre GSS tarafından karşılanan diş tedavileri:
- Hastaya uygulanacak olan tıbbi müdahale ve tedaviler, kanal tedavisi hasta takibi, travma ve onkolojik tedaviye bağlı protez tedavileri, ağız ve diş hastalıkları ile ilgili acil sağlık hizmetlerinin bedelleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra devlet hastanesinden özel hastaneye de sevk yapılabilmektedir. Bu durumda ödemeler SGK tarafından karşılanmaktadır.
- 45 yaşını doldurmuş olan vatandaşların diş protezlerinin bedelinin %50’si Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır.
- Estetik amaçlı ortodontik uygulamaların SGK tarafından karşılanması söz konusu değildir.
- 18 yaşına girmemiş olan TC vatandaşlarının ortodontik tedavileri için belirlenmiş olan bedellerinin %50’si Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenir.
SGK İmplant Bedeller Hangi Durumlarda Öder?
SGK implant karşılaması çeşitli istisnai durumlar yapılmaktadır. Belirlenen durumlar kapsamında implant bedelleri tamamen devlet tarafından karşılanmaktadır:
- Maksillofasiyal travma, kist ve tümörler kaynaklı olarak meydana gelen maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybının olması halinde implant devlet tarafından karşılanmaktadır.
- Alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik durumlarında ödemeler SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Konjenital diş eksikliği vakalarında ödemeler SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Dudak damak yarığı vb. doğumsal anomaliler kaynaklı olarak meydana gelen sorunlarda, diş ve ilgili kemik doku defektlerinin olduğu vakalarda ödemeler SGK tarafından karşılanmaktadır.
Devlet Hastanelerinde SGK Tarafından Karşılanan İmplant Bedelleri Ne Kadar?
Devlet hastanesinde SGK tarafından karşılaşılan implant bedeli implant sayısına ve hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu implant tedavisinin bir bölümünü karşılasa da tamamını karşılamamaktadır. Ancak SGK implant tedavisinin devlet tarafından karşılandığı durumlarda ödenen miktarlar:
- Kemik içi implant uygulaması için işlem bedeli olarak tek ünite için 120 TL ödeme,
- Her implant uygulaması için 90 TL ödeme yapılmaktadır.
- 3713 sayılı olan kanun kapsamında aylık alan maluller herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
- Malul olan kişiler, vazife ve harp malulleri için ise her implant için en fazla 700 TL ödeme yapmaktadır. Bu miktarlar KDV hariç bedellerdir.
- Yüzde 40 ve üzeri engeli olan vatandaşlar için sağlık raporu alması halinde ödemeler SGK tarafından karşılanmaktadır.
gecen yıl kist ameliyatı oldum ve 3 dişim kıstlı bölgeden çekilmek zorunda kaldı .doku ıyıleşmesı için yaklaşık 6 ay bekledik ve kist alına bölgeye membran uygulaması yapıldı ..ve üst cenede hiç dişim yok kist ameliyatından evvel kaplamalar vardı şu an kullanamıyoruz…membran uygulaması tekrar yapılacak…sonraki aşama ameliyatın başarılı gecmesi halinde implant tedavisi ödeme alabiliyor muyum?