emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK’ dan SMA Hastalarına İyi Haber

SGK’ dan SMA Hastalarına İyi Haber
SGK
06.07.2017

SGK’ dan SMA Hastalarına İyi Haber! ilaçlar Hastaya Ücretsiz Verilecek

SMA Hastalığı Nedir?

SMA hastalığı (Spinal Musküler Atrofi) bebek ölümlerine yol açan çok sık rastlanmayan bir hastalıktır.

SMA Hastalığı Belirtileri Nedir?

Hareket sinir hücrelerinden kaynaklı bir hastalık olan SMA hastalığı, kas hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin tahrip olmasıyla kasların zayılaması ve erimesi olarak açıklanıyor. Kişiyi yatağa bağımlı hale getiren SMA hastalığının çeşitli tipleri bulunuyor. Ancak en tehlikeli evresi SMA Tip 1 olarak biliniyor. SMA Tip 1’in belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebilir bir halde oluyor. Hastalık, yeni doğmuş bir bebekte görülebilirken, yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Akraba evlilikleri de bu genlerin taşınmasını sağlıyor.

SMA TİP 1’İN TEDAVİSİ VAR MI?

SMA ( Spinal Musküler Atrofi) hastalığının tedavisinde “SPİNRAZA 12 mg/5ml 1 vial” isimli ilaç kullanılıyor. Bu ilacın bir dozu 175 bin dolar civarında satılıyor. Sağlık Bakanlığı çağrılara karşı duyarsız kalmadı. SGK tarafından karşılanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal Güvenlik Kurumu artık bu ilacı (SGK) kapsamına aldı. Artık bu ilaç hasta katılılm payından muaf tutuldu. ilk etapta durumları acil olan 10-20 hasta bebeğe ilaçları sağlandı.

Hangi Hastalar SMA İlacını Alabilecek ?

Bu ilaç SMA TİP-1 Hastaları için geçerli. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, SMA Tip-1 tanılı hastaların tedavilerinde kullanılmak üzere, hangi hastaların ilaca erişiminin sağlanacağı ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı hususlarına Sağlık Bakanlığı karar verecek.

Hastalar SMA İlacına Nasıl Alabilecek ?

SMA Tip-1 tedavisinde kullanılan ilaçlar, çocuk nörolojisi uzman hekiminin yer aldığı ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden “Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu” tarafından verilecek “İlaç Kullanım Onayı” ile çocuk nörolojisi uzman hekimi tarafından her bir uygulama için ayrı ayrı reçete edilecek.

“İlaç Kullanım Onayı”nın ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde bedeli Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak.

Hastane Dahilinde Kullanılan İlaçları da SGK Karşılayacak Mı ?

İlacın, tescili yapılmış yeni doğan ve çocuk yoğun bakım servisi bulunan, bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanının da yer aldığı, beslenme ve diyetetik ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularında kullanılması halinde de bedeli yine SGK tarafından karşılanacak.

Soğuk zincir şeklinde taşıma ve saklama koşullarına haiz ilacın yurt dışından temini ile tedavinin sağlanacağı sağlık hizmeti sunucusuna ulaştırılması işlemleri ise zaman kayıplarının önüne geçilmesi için her hasta için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.