emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK Alacaklarında Yapılandırma Neleri Kapsıyor?

SGK Alacaklarında Yapılandırma Neleri Kapsıyor?
SGK
13.07.2018

18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazetede yürürlüğe girdiği yayımlanan 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu gereğince, Yapılandırma Kanunu’na göre yayımlandığı tarih öncesinde 2018 Mart ayı ve geriye yönelik ödenmemiş olan SGK borçları kapsanmaktadır.

Kapsanan Prim Borçları Nelerdir?

SGK alacaklarında yapılandırma neleri kapsıyor konusunda, yeni uygulamaya göre;

  • 4/a, 4/b ve 4/c sigorta kolları dâhilinde, sigortalılık süresi boyunca oluşan sigorta primi, emekli kesintisiyle beraber istihdam veren kurumun karşılığı ve işsizlik sigortasıyla birlikte sosyal güvenlik destek primleri,
  • İsteğe bağlı ödenen ve başvuru yapılmasıyla beraber halen ödeme imkânı bulunan isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigorta primleri,
  • SGK tarafından yetki çerçevesinde takibe alınan damga vergisi, özel işlem vergileri ve eğitim katkısı

Bu alacakların ödenme süresinin bitmiş olması durumunda, yayımlandığı tarihe kadar geçen süre içerisinde Yİ-ÜFE için aylık farklılıklar göz önünde bulundurularak hesaplanacaktır. SGK alacakları, çıkan bu Kanun ile birlikte düzenli ödeme yapılmış olması ve belirtilen ödeme planına uygun davranılması halinde, alacak için ortaya çıkan gecikme cezası ve zamlardan muaf tutulacaktır. Ayrıca SGK alacakları kapsamı dâhilinde, geçmişe dayalı BAĞ-KUR kanalından oluşan SSK, Banka Sandığı ve Emekli Sandığı kapsamındakiler için, 2003 ile 2016 tarihleri arasında yapılan sosyal güvenlik destek primlerine de taksitlendirilme olanağı sunulacaktır.

Asgari Çalışanlarına Yapılan Düzenleme

31.03.2018 tarihine dek var olan borçların SGK alacakları kapsamı içerisinde yürürlüğe giren yeni kanun uyarınca, özel nitelik inşaatlar ve ihale konularına özgü, yapılan araştırmalarda, SGK alacakları olarak hesaplanan primler ve gecikme zammı olarak değerlendirilen tüm ödemeler, Yİ-ÜFE tarafından oluşturulan aylık oranlar bazında hesaplanıp, yapılandırma niteliğine uygun ve belirtilen süre içerisinde yapılacak olan ödemelerde, herhangi bir gecikme zammı veya cezai işlem uygulanmayıp, bu ücretler tahsil edilmeyecektir.

İdari Para Cezalarının %50sine Gelen Af

18.05.2018 tarihi itibarıyla, SGK alacaklarına yapılandırma gelmesi sonucunda, 31.03.2018 tarihi öncesi tespit edilen ve kesinleşmiş ama ödenmemiş olan idari para cezaları için, ödeme süresi bitmiş olup yürürlüğün geldiği tarihe kadar ki geçen süre içerisinde, Yİ-ÜFE tabanlı aylık olarak gelişen değişimlerdeki oranlar baz alınacaktır. Buna göre yapılan hesaplamalara dayanarak, yapılandırma ile birlikte ön görülen ödeme sistemine uygun ve ödeme tarihine istinaden tutarlı bir yol izlenmesi sonucunda, idari para cezalarının yarısı ve bundan kaynaklanan gecikme zammı ile cezalar için ekstra bir tahsilât gerçekleşmeyecektir.

Aslı Ödenen Alacaklar

SGK alacaklarında yapılandırma neleri kapsıyor konusunda, çıkan kanun öncesi ödeme yapılmış asılların olmasına karşılık, fer’iler için yapılmayan ödemelerde, aslı ödenip fer’i ödenmeyen alacakların, SGK alacaklarına yapılandırma tüzüğüne uygun şekilde ödenmesi halinde, %40’ı olarak ödeme yapılacak ve kalan %60 oranı tahsil edilmeyecektir.

BAĞ-KUR Kapsamında Olanlara İlişkin Sağlık Yardımı

Bağ-Kur, tarım ve şoförlere yönelik sigorta kolları için, gelen kanun ile birlikte borçların yapılandırılması ve yapılandırmaya alınan borç dışında 60 günü geçen prim ya da prim borcu bulunmamasının yanı sıra bu borçların düzenli taksitler halinde ödenmesi durumunda, genel sağlık sigortası için hak tanınacaktır.

GSS Yapılandırması

Genel sağlık sigortası tescili bulunan ve gelir testi yaptırmayanlar 18.05.2018 tarihi ve 30.11.2018 tarihi arasında gelir testine başvuru yapmaları durumunda, gss primleri yapılan gelir testinin sonucuna binaen, gss tescil tarihinin ilk gününden itibaren tahakkuk ettirilecektir.

Nisan 2018 tarihi ve öncesi zamanlara dayanan, 18.05.2018 tarihine kadar olan tahakkuklarda ödenmeyen genel sağlık sigortası prim borçları, 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi durumunda, gecikmeden kaynaklanan ceza ve zamların tahsili iptal edilecektir. Kanunda yer alan 67. madde gereğince, yürürlük öncesi gss prim borcu olanlar, sağlık yardımı niteliği taşıması durumunda, önceki döneme ait prim borçları göz ardı edilerek yararlanma sağlanacaktır. Fakat genel sağlık sigortası primi için 18.05.2018 tarihine dek yapılan ödemelerde herhangi bir iade söz konusu olmayacaktır. Sağlık yardımına dâhil edilen kişilere gecikme cezası ve gecikme zammına ilişkin şahsa yönelik ödeme yapılmayacaktır.

BAĞ-KUR İhyası

Esnaf Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur tarafından tescilleri geçerli olan ve ödenmemiş prim borcu sebebiyle sigorta geçerliliği durdurulan kişiler, yeni yürürlüğün başladığı günden itibaren o tarihe kadar ihyası yapılmamış olanlar 01.08.2018 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafına müracaat ederek, sigortalarını pasiflikten aktif hale getirebilecek ve borç durumu için de asıl borca göre yapılan hesaplamalar için Yİ-ÜFE değerlerine göre temel alınmasını isteyebilecektir. Buna göre; borçların tamamının hesaplanıp ödenmeye başlanan ilk taksit sonrasında, durdurulan sigortalılık süresi için oluşan kayıplar telafi edilmiş olacaktır. İlk taksit dönemi içerisinde hesaplanan borcun ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olduğunda, ihya işlemi geçersiz sayılacaktır.

Hatalı Ödemeler Kapsanmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı kişilere veya sigortalılık hakkına sahip olanlara, kendi hatasından kaynaklanan ya da sigortalı ve bu hakka sahip olanların yanlış bilgilendirme sonucu verdikleri asılsız beyanlardan dolayı yapılan yersiz ödemeler, kanun dâhilinde tahsilât kapsamı için getirilen yapılandırmalarda değişikliğe uğramayacaktır.

İkramiye Ödemeleri

Dini bayramlar öncesinde emekli aylığı almaya hak kazanan kişilere ve mevcutta emekli olup maaşının alanlara, 1000 TL tutarında ikramiye ödemesi bayram öncesinde yapılacaktır. Hak sahibinin aldığı ödeme birden fazla olursa, yalnızca bir tanesinden ikramiye alacaktır. Ayrıca hak sahipleri aylık alıyorlarsa, 1000 TL kendi aralarında eşit oranda paylaştırılacaktır.

Yorumlar

  1. Selma dedi ki:

    Merhaba 1985 sigorta girişliyim 89 yılında çoçuğuma Bakan olmadığın dan İşimden Ayrılmak zorunda kaldım. Fakat sisteme giriş yaptığımda sadece Bir yıl Ödenmiş görünüyor Geriye Dönük borçlanma hakkı Verilir mi Biz Analar Olarak tan bu Hak bir seferinde verilsin istiyoruz Saygıyla

  2. NURİ TULUM dedi ki:

    2007 yilina kadar bir Ldt şirkete ortak idim.2007 yilinda şirket re’sen terk muamelesi gördü ve kapandı.
    SIrketin işçileri icin Ssk borçları vardi..
    Ben Ssk emeklisi olduğum icin maaşıma kurum haciz koydu..2013 yılından beri maaşımdan. 63 ay nkesinti yapiliyor..toplam borç 22.000 tl.benden kesilen 25.000 tl.
    Yeni cikan yasaya gore yapilandirma yaptirdim..
    40.000 tl daha borcum çıkıyor..
    Hayret ettim…hani borçların faizi bilmem şu kadar düşürüldü af geldi diyorlardı….???
    Anladığımız kadari ile faizlerin faizinden indirim yapılmış
    22.000 tl yi 25.000.tl olarak ödemişim…
    Daha ne istiyorsunuz.bre INSAFSIZLAR.. ..

  3. Hasan dedi ki:

    Bu kanun günü dolmuş yaşı bekleyenleride kapsama alanına aliyormu acaba

  4. Erhan dedi ki:

    Hayırlı günler gss borçum var 2018 haziran ayında yapılandırmak istedim taksit yok yıl sonuna kadar ödeyin dediler hiç bir şekilde hastaneden yararlanmadım hakkımı helal etmiyorum bu konuda devlete yılsonuna kadar ceza indirimi olurmu2280tl 250 ödedim cevaplarsanız sevinirim kolay gelsin

  5. Enver Yılmaz dedi ki:

    Merhaba hocam ben 1984 yıl 10_11 ayı sgk kalıtım var 1960 doğumlu 3810 gün sgk prim ödeme var askerlik görevini 20 ay yaptım şuanda çalışmıyorum sgk prim yatmıyor işsizlik alıyorum geriyor dönüş prim ödeme var mı acaba ne zaman emekli olabilir mi diye düşünüyorum teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

  6. coşkun güner dedi ki:

    merhaba askerlik borçlanmasının devlet tarafından karşılanacağına dair gündem vardı bu doğrumudur ?

    1. Yonetici dedi ki:

      Merhabalar,

      Şuan için böyle bir gündem söz konusu değil. 1 yıl önce böyle bir meclis konuşması geçti ama üzerinde durulmadı. İlerleyen zamanlarda belki olur.