Sendikaya Nasıl Üye Olunur, E-Devlet Kayıt Şartları Neler ?
E-Devlet üzerinden sendikaya nasıl kayıt olunur, kayıt olurken istenen şartlar nelerdir ? Sendikalar ve Toplu İş Kanunu Sözleşmesi gereğince, 15 yaşını doldurma, işçi sayılma veya kamu görevlisi olma, E-devlet üzerinden şifre ile başvuru yapma şartları kapsamında sendika üyeliği sağlanır.
Sendikaya Üye Olmak İçin E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?
Sendika üyeliği için E-devlet şifresi alınırken izlenen adımlar şöyledir:
- Kişi kendisine en yakın olan PTT şubesini ziyaret eder.
- Gişe işlemleri için sıra alınır.
- Gişe çalışanına nüfus cüzdanı, cep telefonu numarası ve şifre ücreti olan 2 TL iletilip, E-devlet şifresi alınmak istendiği aktarılır.
- Çalışan ilgili şifreyi kişinin telefonuna SMS ile iletir.
SMS ile alınan bu şife E-devlet üzerinden yapılan sendikaya üyelik işlemleri için kullanılır. Giriş sayfasında iletilen bu şifre olmadan online üyelik yapılması mümkün değildir.
Sendikaya Üye Olma Faydaları Nelerdir?
Sendikaya üye olmanın yararları şu şekilde sıralanır:
- Toplu iş sözleşmeleri sırasında söz sahibi olmak,
- İş sözleşmesinde söz sahipliği kapsamında insani şartlarda çalışma süresi talep etmek,
- Yıllık zam miktarının harcanan iş gücü ile doğru orantılı ayarlanmasını talep etme,
- Mesai ücretlerinin belirlenmesinde fikir sunma,
- İşçinin haklarını arama özgürlüğüne sahip olması,
Bu faydalar sendika üyelikleri kapsamında elde edilirler.
Sendikaya Üye Olma Yaşı Kaç?
[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=”100%”]Sendikaya üyelik yaşı, 15 olarak belirlenmiştir. Yeni tasarıya bağlı olarak, sendikalara üye olma yaş sınırı 16’dan, 15 yaşa indirilmiştir. Hiçbir çalışan sendikalara üye olma zorunluluğuna tabi tutulmazken, üyelik koşullarından yararlanmak isteyen işçiler ise bu yaş kriteri kapsamında üyeliklerini E-devlet üzerinden gerçekleştirirler.[/box]
Sendikaya Üyelik Ne İşe Yarar?
Sendikaya üyeliğinin işlevleri şu şekilde sıralanırlar:
- Ekonomik Fayda Sağlama İşlevi: Sendikalı işçiler sendikasız işçilere göre daha yüksek ücretlerden yararlanırlar. İşçi bireysel bir pazarlık yapmadığı için bu işlemden hiçbir zarar görmez. Bireysel pazarlıklar ile işverenler ile fikir ayrılıklarına sahip olma riski bulunurken, sendikalar tüm işçiler için bu pazarlığı yapacağından fikir yarılıkları azalır.
- İş Güvencesini Sağlama İşlevi: Sendikalar konusunda uzaman ve bilinçli bireylerce kurulurlar. Bünyelerinde yer alan üyeleri korumak için ise iş yerleri ile sözleşmeler gerçekleştirerek, işten çıkarılma oranlarının en aza düşürülmesini sağlarlar. Yapılan sözleşmelerde bir işçinin işten çıkarılması için yüz kızartıcı suçlar işlemiş olması gerekeceğinden, işverenler açısından işe son verme kararların alımı zorlaşır.
- Yönetime Karşı İdeal Güç Kazandırma: Bir işverenin işçiyi, mesai harici saatlerde dilediği işlerde kullanması mümkün değildir. Bu kural sendikaların yaptığı sözleşmelerde yer alır. Bir işçinin, uygunsuz işveren davranışını fark etmesi halinde sendikasına bildirim yapma hakkı bulunur.
Sendikaya Üye Olma Zararları Nelerdir?
Sendikaya üye olma ile karşılaşılabilecek zararlar şöyledir:
- Toplu iş sözleşmeleri sonunda iyileştirilmiş kararların kazanılamaması halinde ücret bazında zararla karşılaşılır.
- Belirli dönemlerde 3 yıllık hazırlama toplu iş sözlemleri kapsamında olumsuz sonuçlar işçinin 3 yıllık döneminde hak kaybına neden olur.
- Kötü yönetime sahip olan bir işçi sendikasının yanlış kararlara onay vermesi halinde, işçi, erken işten çıkarılma, kendi rızası olmadan fazla çalışma gibi problemler ile karşılaşır.
Bu kapsamda sendikanın işinin ehli ve bilgili kişilerce kurulması gerekir.
[tie_full_img]
[/tie_full_img]
Sendikaya Üye Olma İçin Para Ödenir Mi?
Sendikaya üyelik işlemi için ödenecek olan ücret 2 TL’dir. Bu ücret üyelik işlemlerinin E-Devlet sistemi üzerinden yapılması sebebiyle ödenir. Siteme giriş için gerekli olan ve PTT şubelerinden edinilen şifrenin ücreti 2 TL’dir. Diğer üyelik aşamaları için her hangi bir ücret talep edilmez.
Online sendika üyeliği aktif hale getirilmeden önce noterden yapılan başvurular kapsamında 40 TL üyelik ücreti alınırken, yeni online adımlar ile bu tutar 2 TL’ye kadar düşürülmüştür.
Sendikaya Üye Olun İşten Atılır Mı?
Sendikaya üye olan bir işçinin, sadece üyeliği gerekçe gösterilerek, işten çıkarılması mümkün değildir. Sendika doğru işlediği zaman iş yerlerinin ve işçilerin verimliliklerini yükselten bir yapıdır. Bu bilgi kapsamında yasalara aykırı bir yola girilmediği sürece, işten çıkarmaların gerçekleşmesi mümkün değildir.
İstisnai durumlar bir işyerinde minimum 7 adet kişinin bir araya gelerek kurmuş oldukları sendikanın varlığı işvereni rahatsız eder. Bu gibi bir durumda eğer haksız yere işten çıkarma gerçekleşiyor ise çalışanlar yasal yollardan haklarını aramayı tercih ederler. Diğer yandan, sendikalı bir işçinin, işten atılma koşullarında sahip olduğu hakları sendikasız çalışanlara oranla daha yüksektir.
İki Sendikaya Aynı Anda Üye Olunur Mu?
İki sendikaya aynı anda üyelik gerçekleştirmek mümkün değildir. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun, Sendika Üyeliği Kazanılması başlıklı 14. Maddesine göre, sendikalara üye olmak serbest olup, ikinci bir sendikaya üye olunması halinde geçmiş üyelikler iptal edilir.
Bu kapsamda işçi, birden fazla sendikaya üyelik gerçekleştiremezken, her zaman son üyelik işlemi yaptığı sendika bünyesinde kayıtlı şekilde gözükür.
Sendika Üyelik Formu Nedir?
Sendika üyelik formu, kamu görevlilerinin sendika üyeliklerinde kullandıkları ve elden başvuru yapma imkanını tercih ettikleri anlarda, doldurmaları gereken evraklardır. Bu formlar üzerine, üye olunmak istenilen sendikanın adı ve adresi, memurun kimlik bilgileri, çalıştığı kurumun adı ve adresi, sosyal güvenlik sicil numarası bilgisi doldurulur. Form, kamu çalışanı tarafından imzalanıp, üye olunmak istenilen ve mesleki alan ile ilgili olan sendikaya elden verilerek, sendikaya üye olma işlemi gerçekleştirilir.
Sendika Formunu İndirmek İçin TIKLAYINIZ
Her kamu çalışanı sendika üyelik formunu, çalıştığı kurumdan talep ederek, temin eder. Bu form E-devlet yerine elden başvuruyu tercih eden kamu çalışanlarında kullanılır.
Sendika Üyeliğinden Çekilme Hakkı Var Mı?
Bir işçi ve kamu çalışanı, üye olduğu sendikadan üyeliği sildirme hakkına sahiptir. Sendika üyeliğine devam etmek istemeyen veya başka bir sendikaya üyelik işlemi yapmak isteyen işçi ve kamu çalışanları, sendikalarına bildirimde bulunarak, üyeliklerini iptal ettirirler.
Bu kapsamda iptal talebi ardından geçen ilk ay içerisinde, talep sendika tarafından gündeme alınarak, gerekli sonuç bildirimleri çalışana yapılır.
Çalışan Sendika Üyeliğinden Neden Atılır?
Çalışanın sendika üyeliğinden uzaklaştırılması hakkında detaylar şöyledir:
- Bir kişi için sendika üyeliğinden uzaklaştırma kararı, sendikanın genel kurulu tarafından alınır.
- Çıkarılma işlemi sendika üyesi olan çalışanın, üyelik iptali talep etmesi halinde veya çalışanın sendika içinde çıkarlarını gözetecek, yasaya aykırı faaliyetlerde bulunmaya çalışması halinde yapılır.
- Sendikanın, üyelikten çıkarılma talebini iletmesi ardından, çalışan 30 günlük süre içinde bu işleme itiraz etme ve mahkemeye başvurma hakkına sahiptir.
Kimler Sendikaya Üye Olmazlar?
Her hangi bir askeri ödeve bağlı olarak silah altına alınan bireyler sendikaya üye olma işlemi gerçekleştiremezken, var olan üyelikleri de askıya alınır.
E-Devlet Üzerinden İşçi Sendikalarına Üyelik İşlemi Nasıl Yapılır ?
Sendikaya üye olmak vatandaşlarımız başvurularını e-devlet üzerinden hızlıca yapabilirler. Çalıştığınız sektörün işçi sendikalarına kayıt olmak için ilk yapmanız gereken aşağıda ki linke tıklayarak edevlet sistemine giriş yapmanız olacak. Açılan ekranda, hangi sendikaya üye olacağınız seçiyorsunuz ve “Üyelik Başvurusu” butonuna tıklayarak başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz.
Mrhb yaşım 37 market calışanıyım çalışmış olduğum marketin toplam 7 şubesi var ve 300 kadar çalışanı var sendikaya ne pahasına olursa olsun üye olmak istiyorum bunun için net olarak ne yapmam lazım çalıştığım yerde bu işi yapacak ilk kişi olacaģım.
Sendika aidatlarının yüksekliğin den dolayı tepki amaçlı sendikamızdan istifa etmiştik şimdi e devlet üzerinden tekrar üyelik başvurusunda bulunacağız fakat sendika görevlileri üyeliğimizi kabul etmemekle ilgili söylemde bulunuyorlar böyle bir yetkileri var mı.