Sakatlık Belgesi Olanlar Nasıl Emekli Olur, Şartları Neler?
Sakatlık belgesi olan kişiler için erken emeklilik seçeneği bulunmaktadır. Sakatlık belgesine bağlı olarak erken emekli olmak isteyen kişilerin sağlaması gereken bir takım şartlar bulunmakla beraber sakatlık derecesi, işe giriş tarihi vb. etmenler de erken emeklilik için belirleyici bir noktada durmaktadır. Sakatlık belgesi erken emeklilik fırsatı sunsa da belgeyi almak için de bazı gerekli şartlar bulunmaktadır.
Sakatlık belgesi ile emekli olma durumu birçok faktörden etkilenmektedir. Sakatlığın derecesi, hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olunduğu, işe giriş tarihi, engel durumunun ne zaman ortaya çıktığı vb. durumların hepsi emeklilik durumunu etkilemektedir. Bununla beraber sakatlık belgesi olan herkes için erken emeklilik seçeneği bulunmaktadır.
Sakatlık Belgesi Nedir?
Sakatlık belgesi, belli engel durumu olan vatandaşların engel derecelerini gösteren ve devletin engelli kişiler için sağladığı desteklerden faydalanmak için gerekli olan belgedir. Sakatlık belgesi olan kişiler sosyal hayatta kendilerine sağlanan avantajlardan yaralanabileceği gibi, erken emeklilik için vergi indirimi vb. avantajlardan da yararlanabilir.
Sakatlık Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Sakatlık belgesi almak isteyen engelli vatandaşların sağlaması gereken belli şartlar bulunmaktadır.
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi almak için gerekli şartlar şu şekildedir.[/highlight]
- Sakatlık belgesi verme yetkisi olan bir hastaneye başvuru yapılmalıdır.
- Başvuru için gerekli belgeler tam olarak götürülmeli ve gerekli formlar doldurulmalıdır.
- En önemli şart ise söz konus engel durumu ile heyetten onay alınmalıdır.
Sakatlık Belgesi Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Sakatlık belgesi almak için yetkili bir hastaneye başvuru yapılması gerekmektedir.
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi için yapılacak başvuruda gerekli belgeler şu şekildedir.[/highlight]
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 5 tane vesikalık fotoğraf
- Hastaneden alınan başvuru formunun doldurulması
- Başvuru yapılacak hastaneden alınan sağlık raporu
Sakatlık Belgesi Olan Kişiler Nasıl Emekli Olmaktadır?
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi olan kişiler, vergi indirimi[/highlight] ile erken emekli olabilmektedir. Sakatlık belgesi olan kişilerin erken emeklilik hakları bulunmakla beraber, erken emeklilik şartlarını etkileyen bazı değişkeneler bulunmaktadır.
Sakatlık belgesi olan kişilerin de doldurması gereken belli prim günleri olmakla beraber, sağlıklı çalışanlara göre prim günü sayıları daha düşük olmaktadır. Bununla beraber sakatlık belgesi kişiler erken emeklilik için vergi indirinden de faydalanabilmektedirler.
Sakatlık Belgesi Olan Herkes İçin Emeklilik Şartları Aynı Mıdır?
Sakatlık belgesi olan tüm vatandaşlar erken emeklilikten faydalanabileceği gibi, sakatlığın derecesi emeklilik için doldurulması gereken prim günü sayısını değiştirmektedir. Yani sakatlık belgesi olan tüm vatandaşlar için erken emeklilik şartları aynı değildir. Sakatlık derecesine göre erken emeklilik şartları değişmektedir.
Sakatlık Derecesine Göre Emeklilik Şartları Nasıl Değişmektedir?
Sakatlık derecesi yüksek olan kişilerin doldurması gereken prim gün sayısı daha düşük olmaktadır. Sakatlık derecesine göre emeklilik için gerekli olan çalışma süresi de değişmektedir. Sakatlık belgesi, engel oranına göre 3 farklı şekilde olabilmektedir. Buna bağlı olarak emeklilik için gerekli prim günü sayısı da farklılık gösteririr.
[highlight color=”red”]Sakatlık derecesine göre emeklilik için doldurulması gereken prim günü sayısı şu şekildedir.[/highlight]
- Engel oranı %80 ve üzerinde olan birinci derece engelli kişilerin emekli olabilmek için 15 yıl ve 3600 prim gününü tamamlaması gerekmektedir.
- Engel oranı %60 ve üzerinde olan ikinci derece enegelli kişilerin emekli olabilmek için 18 yıl ve 4000 prim gününü doldurması gereklidir.
- Engel oranı %40 ve üzerinde olan üçüncü derece engelli kişilerin 18 yıl ve 4400 prim gününü tamamlaması gerekmektedir.
Sakatlık Belgesi Olan Kişilerin Bağlı Oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Durumunda Farklılık Yaratır Mı?
Sakatlık belgesi olan kişilerin erken emekli olabilmelerini etkileyen bir başka durum da bağlı oldukalrı sosyal güvenlik kurumudur. Sakatlık belgesi ile emekli olma seçeneği SSK ve Emekli sandığı için geçerli iken, Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşlar için geçerli değildir. SSK ya da Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar vergi indirimi vb. avantajlardan yararlanarak erken emekli olabilirken, Bağ-Kur’a bağlı olan vatandaşlar için sakatlık belgesi ile emekli olma seçeneği bulunmamaktadır. Bağ-Kur’a bağlı vatandaşlar işe girdikleri tarihe bağlı olarak emekli olmaktadır.
Sakatlık Belgesi İle Erken Emekli Olunurken İşe Giriş Tarihinin Önemi Nedir?
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi ile emekli olunurken işe giriş tarihi yani sigorta başlangıcı da önemli[/highlight] noktalardan biridir. Kademeli geçiş olarak tanımlanan bu durumda engelli kişilerin işe giriş tarihleri doldurmaları gereken prim günü sayısını etkilemektedir. İşe giriş tarihi daha erken olan sakatlık belgesi sahibi kişilerin daha az prim günü doldurarak emekli olmaları mümkündür.
Sakatlık Belgesi Olan Kişiler Nasıl Emeklilik Başvurusu Yaparken Hangi Belgeler Gerekmektedir?
Sakatlık belgesi ile emekli olacak kişilerin, emeklilik başvurusu yaparken bulundurmaları gereken belgeler vardır.
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi ile emeklilikte gerekli belgeler şunlardır.[/highlight]
- İşveren tarafından imzalanmış hesap fişi gerekmektedir. Hesap fişi kişinin sigortalı olarak çalıştığının işveren tarafından onaylandığını gö
- Emeklilik talebinin olduğuna dair formun doldurulması gerekir.
- Nüfus müdürlüğünden alınmış, nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
Sakatlık Belgesi Olan Kişiler Erken Emeklilik İçin Vergi İndiriminden Faydalanabilir Mi?
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi olan kişilerin vergi indirimi alarak emeklilik başvurusu yapmaları mümkündür.[/highlight] Vergi indirimi sakatlık belgesi olan kişilerin faydalanabildiği avantajlardan biridir.
Sakatlık belgesi ile vergi indirimi alınmak istendiği durumda sakatlık derecesi önemli bir etmen olmaktadır. Emeklilik için yapılacak vergi indirimi sakatlık derecesine göre değişklik göstermektedir.
Sakatlık Belgesi İle Vergi İndirimi Almak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?
Sakatlık belgesi ile vergi indirimi almak isteyen kişilerin sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır.
[highlight color=”red”]Sakatlık belgesi ile vergi indirimi almak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır.[/highlight]
- Sigortalı olarak çalışıyor olmak gerekmektedir.
- Yetkili bir sağlık kurumundan engelli raporu alınmış olması gerekir.
- Vergi dairesi tarafından indirim için hak kazanılmış olması gerekir.
Vergi İndirimi Başvurusu Online Olarak Sorgulanabilir Mi?
[highlight color=”red”]Vergi indirimi için sakatlık belgesi ile başvuru yapan kişilerin,[/highlight] başvuru sonucunu online olarak sorgulaması mümkündür. Engelli Vergi İndirimi Sorgulama sayfası üzerinden başvuru sorgulaması yapmak mümkündür. Sorgulama için www.eviss.ivdb.gov.tr adresine gidilerek T.C. kimlik numarası ve soyisim ile giriş yapılamsı gerekir. Giriş yaptıktan sonra arama butonu üzerinden başvuru sonucunu öğrenmek mümkündür.
Sakatlık Belgesi İle Emekli Olan Kişi Başka İşe Girerse Emekli Maaşı Kesilir Mi?
Sakatlık belgesi ile emekli olan kişinin başka bir işe girmesi emekli maaşının kesilmesine neden olmaz. Engellilik durumundan emekli olanlar da kesilmeyen bu emekli maaşı, malullen emekli olanlarda kesilmektedir. Malullen emekli kişiler ikinci bir işe girerse emekli maaşı almaları mümkün olmamaktadır.
Sakatlık Belgesi İle Emekli Olmakla Malullen Emekli Olmak Arasındaki Fark Nedir?
Malulen emekli olma durumu, sakatlığın ya da engelin iş yerinde oluştuğu durumlar için kullanılmaktadır. İşe başlama tarihinden önce engel sahibi olan kişiler malullen emekli sayılmazlar. İşe başlamadan önce engel durumu olan kişiler, malullen emekli sayılmasa da vergi indiriminden faydalanabilir. Ayrıca ikinci bir işe girmeleri durumunda maaşları kesilmez. Malullen emekli olan kişiler de vergi indiriminden faydalanabilir. Ancak ikinci bir işe girmeleri durumunda emekli maaşları kesilmektedir. Malulen emekli olmak ile sakatlık belgesi ile emekli olmak da bu noktada farklılaşmaktadır.
Merhabalar ssk başlangıcım 1993 sakatlık raporum var ,%65 iş günüm 1409 bağ-kur ve 1232 gün de ssk var askerlikte yapmadım emekli olabilir miyim raporum sara hastalığı belgem çalışabilir ve daimi rapor.
19.03.2004 işe giriş fakat e devlette 01.09.1994 görünüyor okul staj girişi 5243 gün pirimim var emekli olamıyorum % 55 sürekli engelli raporum var araştırdım 20 yıllık sigortalılık süreci isteniyor buna göre emekliliğime kabataslak 5 yıl var sorum şu olacak
emekliliği hakettiğiniz zaman emekli olun deniliyor emekli olmadığın zaman emekli maaşın düşüyormuş yani sgk pirimin fazla yattığında yüksek maaş alınır diye biliyorum ama zaten emekliği şu an hakediyorum ama emekli olamıyorum ki emekli olsam bile çalışmak zorunduyım bana bakacak kimse yok sorularıma cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
Merhaba, %40 raporum var. emeklilik maaşım aldığım maaştan nasıl hesaplanıyor. Kurumda çalışıyorum. Teşekkürler.
Merhaba,
Normal emeklilierlin maş hesaplaması ile aynı şekilde hesaplanmaktadır. Sadece siz daha erken emekli olma hakkına sahipsiniz.
Teşekkür ederim sağolun.
mrh engelli raporum yüzde 90 1800 günden emekli olabilirmiyim
babam 1990 da vefat tti annem 2017 de vefat etti bnim %93 engelli raporuma göre her iki maaşıda alabilirmiyim
Merhaba,
Evet hem anneden hem babadan maaş alabilirsiniz.
10.01.1973 doğumluyum 15.02.1994 tarihinde memuriyete başladım göreve başlarken %45 engelli raporum vardı doğuştan ortopedik sürekli engelliyim Nisan 2017de açığa alındım son KHK ile ihraç edildim mahkemeden berat ettim. Benim emeklilik durumum nedir kaç TL emekli maaşı alabilirim ne kadar ikramiye alabilirim kademe derecem3/3deyim lütfen yardımcı olurmusunuz
%42 oranında engelli raporum var vergi dilimi indirimi için heyet raporu aldım emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim sigorta girişim 1995 yılı 5056 günüm mevcut
engelli raporum surekli yuzde 60 ssk dan manulen emeklilimi istiyorum babamım maasını istiyorum babamım maasını verilmiyor bana mudur ssk mudurunden sikayet ciyim dava cıyım
2002 işbaşlangıcı 2006 işkazazı geçirdim vergi indirimim var 4700 pirimim var 40 yaşındayım yüzde 50 raporum var emekli olabilir miyim