emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Rapor Parasında 90 Gün Şartına Dikkat

Rapor Parasında 90 Gün Şartına Dikkat
SGK
28.08.2020

Rapor parasının alındığı iş kazası ya da meslek hastalığı gibi durumlarda verilen geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası için prim gün şartı aranmamaktadır. Fakat 4A kapsamında olan sigortalılar hastalık nedeniyle aldıkları istirahat raporlarına yönelik önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirmiş olmaları gerekmektedir.

Rapor Parasında Gün Sınırına Dikkat Edilmeli

İş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle alınan istirahat raporları nedeniyle ödenen rapor parası ödemelerinde prim gün şartı aranmamaktadır. Fakat SSK kapsamında olan sigortalıların hastalık sebebiyle aldıkları istirahat raporlarına rapor paralarının ödenmesi için iş göremezliğin yani raporun başladığı tarihten önce olacak şekilde bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirmiş olmaları şartı aranmaktadır. Sigortalının iş kazasının ya da meslek hastalığının dışında kalmış olan ve iş göremezliğine de neden olan rahatsızlıklar hastalık olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 4A ve 4B kapsamında olan kadın sigortalıların da gebelik ya da doğum sebebiyle alacakları istirahat raporlarına rapor paralarının ödenmesi için yine doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primlerinin bildirilmiş olması gerekmektedir.

4A  ve 4B sigortalılığı kapsamında kısa vadeli sigortalı kollarını da içerdiği için geriye dönük olarak 1 yıl içinde en az 90 gün 4A ve 4B kapsamında sigorta süresine sahip olan 90 günü tamamlamış kabul edilmektedirler. Sigortalının geriye dönük olarak 1 yıl içinde 4A ve 4B sigortalılığı bulunuyorsa ve Bağkur borcu da bulunmuyorsa bu durumda ise her iki sigortalılık dönemine ait prim günlerinin toplamı dikkate alınmaktadır. Yine sigortalı geriye dönük bir yıl içerisinde birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmışsa, bütün işyerlerine ait prim günlerinin 90 gün hesabında temel alınmaktadır. Ancak isteğe bağlı sigortalılığa ait prim günleri ise 90 gün hesabında kullanılmamaktadır.

Rapor Tarihlerinde Bulunan Prim Günleri Dikkate Alınmıyor

Çalışanın raporlu olduğu günler kapsamında fiili olarak işyerinde çalışması söz konusu olmadığından, işveren tarafından raporlu geçirilen günler için SGK’ya gün ve kazanç bildirimi yapılmadığı gibi aynı zamanda prim ödemesi de yapılmamaktadır. Buna karşılık olarak ise işveren çalışmamasına rağmen istirahatli geçen günler için çalışana yardım kapsamında ücret ödediyse bu durumda bu yardımı nakdi değeri olması karşılığında SGK’ya bildirilmesi ve primini de ödemesi gerekmektedir. Fakat istirahatli günlere denk gelen bu bildirimler 90 gün hesabında kullanılmamaktadır.

Aynı şekilde işyerinde kısa çalışma uygulanması nedeniyle çalışana İŞKUR’dan alınan kısa çalışma ödeneği veriliyorsa, bu durumda kısa çalışma ödeneği kapsamında tutulan günler için de işveren işçi adına SGK’ya gün ve kazanç bildirmediği için kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanlar için de bu günler 90 gün hesaplamasında dikkate alınmamaktadır.

Doğum Durumunda 90 Gün Hesabı

Gebelik ya da doğum için kadın çalışanların alacakları istirahat raporları için istirahat parası ödenmesi için, doğumun olacağı ya da olduğu günden geriye dönük olarak bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapılması gerekmektedir. Gebeliğin 32’nci haftasında hekimden istirahat raporu alınması gerektiği ancak istirahat başlayacağı tarihte eğer sigortalının 90 prim günü bulunmuyorsa, bu durumda olanlar rapor parası alamamaktadır. Fakat doğuma 3 hafta kalıncaya değin çalışabileceklerini hekimden rapor almaları halinde kadın sigortalı adına doğuma 3 hafta kalıncaya değin çalışması durumunda bu geçen süre SGK’ya bildirilerek 90 günün hesaplanmasında dikkate alınmaktadır. Fakat doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması için mutlaka işverene hekim onayını ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.