PTT Dosya Sorgulama
PTT’nin geçmişi bir hayli eski aslında. 1840’ta “Posta Nezareti” adıyla kurulmuş olan, bugün bildiğimiz haliyle PTT, 177 yıldır vatandaşlarımızın hizmetinde. Her ne kadar başta posta teşkilatı olarak kurulmuş olsa da faaliyet alanını oldukça geliştiren PTT, bugün posta işlemlerinin yanında banka işleri, kargo hatta kitap ve telefon hattı gibi hizmetleri de kamuoyuna sunmaktadır. İşlemlerimizi takip etmek eskiden kolay değildi elbette. Yalnızca posta teşkilatı olarak hizmet verdiği dönemde bile sık sık kaybolan kargolar, gelmeyen mektuplar vb. sıkıntılarla mutlaka karşılaşıyorduk. Üstelik kayıtlar elle tutulduğu için dosyaların, evrakların, postaların takibini yapmak imkansıza yakın bir şeydi. Ancak bugün, PTT de teknolojinin bizlere sunduğu imkanlardan tam anlamıyla faydalanmamız için bir yol gösteriyor. İnternet üzerinden birçok PTT hizmetinin takibini yapmak mümkün. Yazımızın devamında ayrıntılı olarak bu hizmetlerden bahsederken PTT dosya sorgulama işlemi ile ilgili ayrıntılı bilgi de vereceğiz.
Bugün PTT aracılığıyla istediğiniz kişilere gönderebileceğiniz ya da alabileceğiniz malzemeler çok çeşitli. Elbette bu konuda bazı sınırlamalar bulunmakta ancak genel anlamda istediğiniz hemen her şeyi gönderebiliyorsunuz. Gönderilecek şeylerin bu kadar çeşitli olması, PTT’yi bu konuda bir sınıflandırma yapmaya itmiş gibi görünüyor. Bu sınıflandırma, gönderilecek dosyaların türüne göre “posta hizmetleri” ve “tebligatlar” olarak ikiye ayrılmış. Posta hizmetleri, mektup, tebrik kartı, kartpostal, davetiye gibi basılı ya da elle yazılmış dosyaların alındığı bir kategori olmakla birlikte, gönderildikleri yere göre “yurt içi posta hizmetleri” ve “yurt dışı posta hizmetleri” olarak ikiye ayrılmış. Diğer bir kategori ise, ilgili kanun kapsamında yetkileri olan kurumların (mahkemeler ve icra daireleri, barolar ve noterler ve 5018 sayılı kanunda belirtilen diğer merciler) vatandaşları belirli bir olaydan yahut durumdan haberdar etmek için gönderdiği “tebligatlar”. Dosyalar için alınan ücret, gönderilen şeyin türüne, ağırlığına, büyüklüğüne ya da gönderildiği yere göre değişebiliyor.
PTT Dosya Sorgulama İşlemi
Adınıza gönderilmiş herhangi bir dosyadan haberdarsanız, artık bu dosyayla ilgili sorgulama yapmak mümkün. Dosyanın barkod numarasını bildiğiniz takdirde, iki farklı PTT dosya sorgulama sistemi sayesinde ilgili dosyanın postaya verildikten sonraki her hareketini görebilir, sorgulama anında nerede olduğunu bile öğrenebilirsiniz. Bahsettiğimiz iki farklı PTT dosya sorgulama sisteminden birincisi daha birçok hizmeti alabildiğiniz e-Devlet sistemi, ikincisi ise PTT’nin kendi sitesindeki sistemdir.
E-Devlet Üzerinden PTT Dosya Sorgulama
E-devlet sistemi, birçok resmi kurum ve kuruluşun belirli hizmetleri vatandaşlarımıza internet üzerinden sundukları bir sistemdir. Sistemdeki hizmet listesi gün geçtikçe artırılarak devlet daireleri ve resmi kurumlardaki yük biraz olsun azalmaktadır. PTT’de bu kuruluşlardan biri olup, dosya sorgulama da dahil olmak üzere birçok hizmeti e-Devlet üzerinden kullanıcılara sunmuştur. PTT dosya sorgulama için ilk önce TC Kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapmalısınız. E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden yalnızca nüfus cüzdanınızla şifreyi edinebilirsiniz.
“Sisteme Giriş” bölümüne tıkladıktan sonra siteye giriş yapıp, “E-Hizmetler” “bölümünden “PTT”yi buluyor ya da sağ üstte yer alan bölüme “PTT” yazıyoruz. Karşımıza aşağıdaki listedeki hizmetler çıkmalı.
Karşınıza gelecek olan liste yukarıda yer alan görselde gözükmektedir. Kırmızı ok ile işaretli olan “PTT Kayıtlı Gönderi Takibi” seçeneğine tıkladığınız takdirde karşınıza aşağıda yer alan görsel gibi bir bölüm gelecektir. Bu aşamada barkod numarası ve güvenlik kodunu girerek alt kısımda yer alan “Sorgula” düğmesine tıklayabilir ve dosyalarımızın nerede olduğunu öğrenebiliriz.
PTT Üzerinden Dosya Sorgulama
Adımıza gönderildiğini bildiğimiz dosyaları sorgulamak için bir diğer imkan ise PTT’nin dosya sorgulama için hazırladığı sistemdir. E-Devlet sisteminin aksine, herhangi bir giriş vs. yapmayı gerektirmediği için daha kolay ve zahmetsizdir. Bunun için ilk önce PTT’nin kurumsal sitesinden “Gönderi Takibi” sekmesine tıklamanız gerekiyor. Bu sekmeye yazımızın sonunda yer alan linkten kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ardından karşımıza aşağıda yer alan görseldeki bölüm gelecektir. Yine aynı şekilde barkod numarası ve güvenlik kodunu yazıp “Sorgula” düğmesine tıkladığınız zaman dosyalarınızın nerede olduğunu anbean görme fırsatını elde edersiniz.
PTT Kargo İletişim ve Çalışma Saatleri
PTT kusursuz olmayı değil vatandaşlara olabilecek en iyi hizmeti sunmaya çalıştığı için zaman zaman kargo ve posta işlemlerinde sıkıntı çıkabilir. İnternetten sorgulanan dosyanın çoktan gelmesi gerekirken ulaşmaması ya da internetteki sorgulamadan ulaştığınız sonuçlarda bir yanlışlık olması da pekala mümkündür. Böyle durumlarda yapılması gereken sorunu PTT ile çözmeye çalışmaktır. Bunun için PTT Kargo’yu arayabilir ya da bulunduğunuz ildeki merkeze giderek sorununuzu yüz yüze bir yetkiliye de anlatabilirsiniz.
PTT Kargo Hafta İçi 08:30-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında çalışmaktadır.
PTT Kargo ile iletişime geçmek için 444 1 788 numaralı Müşteri hizmetleri numarasını arayabilir ve PTT ile ilgili olan her türlü sorununuzu dile getirebilirsiniz.
Barkod numarası göndere bilirmisiniz
Ptt barkod numarasi ulaşmasa nasil ovrenebilirim