Polis Maske Cezası Kesebilir mi?
Polis Maske Cezası Kesebilir mi? Korona virüsü tedbirleri kapsamında polis ceza kesemez haberlerine yönelik olarak çıkan haberlere karşı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama gelmiş bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre “Bu ve benzeri konularda polisin tutanak düzenleme yetkisi mevcut olmaktadır. Bundan sonra da yetkisini kullanacaktır” denildi. Tüm dünya genelinde olduğu gibi ülke sınırları çerçevesinde de korona virüsü hayatımızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Korona virüsü salgınını önlemek ve yayılmasını engellemek adına yetkili ve sorumlu makamlar tarafından bazı tedbirler alınmaya devam etmektedir. Alına korona virüs tedbirlerine karşın, tedbirlere aykırı davrananlar hakkında da mevzuata göre yetkililer tarafından idari yaptırımlar uygulanmaktadır.
Kendilerine idari yaptırım uygulanan vatandaşlar, idari yaptırımların iptali yönünde yargı mercilerine başvuruda bulunmuş ve yetkili mahkemeler tarafından da bir kısım idari yaptırımların iptal işlemi gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Belirtilen idari yaptırımların, yetkili merciler tarafından iptalinin ardından 4 Temmuz 2020 tarihinde bazı basın ve yayın gruplarında, Korona virüs tedbirleri kapsamında polis ceza kesemez başlıklı haberler yer almış bulunmaktadır. Bu duruma karşın bazı açıklamaların yapılması gündeme gelmiş bulunmaktadır.
Polis Maske Cezası Kesebilir!
Korona virüsü tedbirleri kapsamında Polis Maske Cezası Kesebilir! 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 22. Maddesinde sayılmakta olan, “Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam ya da kamu görevlileri yetkilidir.” Hükmü ile 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 294. Maddesinde sayılan “Bu Kanunda yazılı olan idari para cezaları mahalli mülki amir tarafından verilir.” Hükmü doğrultusunda Korona virüsün Türkiye’de yayılmasını engellemek için alınan tedbirlerde aykırı davrananlara idari yaptırım uygulanması hususunda mahkeme tarafından iptal edilen habere konu karar incelendiğinde; idari yaptırım karar tutanağının mülki amire onaylatılması sonrasında kişiye tebliğ edilmesi gereklidir. Bahsi geçen tutanağın mülki amire onaylatılmadan ilgili kişiye tebliğ edilerek teslim edildiği ve bu şekilde mahkemeye taşındığı anlaşılmış bulunmaktadır. Belirtilen şekilde usul eksikliklerinin yapılamamsı konusunda tüm personel uyarılmış bulunmaktadır.
Yapılan bu usul olarak yanlış işlem münferit bir işlem olup, bağlayıcılık yönünde usule uygun diğer işlemleri kapsamamaktadır. Bu ve benzeri konular için polisin tutanak düzenleme yetkisi bulunmaktadır. Bundan sonra da yetkisini gerektiği gibi kullanacaktır.