emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Ölen Kişinin Annesine Maaş

Ölen Kişinin Annesine Maaş
09.12.2016

Devlet bazı yardımlar kapsamında ülkedeki vatandaşlara maaş bağlamaktadır. Bu maaşların bağlanma şartları kişilerin durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Bu şartlar sağlandığı takdirde yazılı başvuruyla söz konusu olan kişilere devlet farklı adlar altında maaş bağlar. Devlet, bu yardımlar kapsamında ölen kişilerin annelerine de maaş vermektedir.

Ölüm sigortası sayesinde, sigortalının kendisi değil geride kalan akrabalarına sosyal güvence sağlamaktadır.  Ülkemizdeki reform yasası, aile alt yapısını gözeterek sigortalı olan kişinin eşi, çocukları, anne ve babasını hak sahibi olarak belirlemiştir. Söz konusu olan reform yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinde itibaren vefat eden sigortalı kişinin annesine maaş bağlanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Ölen kişinin annesine maaş bağlanması için gerekli olan şartlar şöyledir:

  • Aylık talep eden annenin, her türlü kazanç ve icraattan elde ettiği gelir asgari ücretin net tutarından az olmalıdır.
  • Ölen çocuğundan dolayı anneye, diğer çocuklarından kazanılmış olan gelir ve aylıkların dışında hiçbir gelir bağlanmamış olmalıdır. Eğer anne ya da kişinin babası emekli aylığı alıyorsa, bir diğerine bakılır, diğeri belirlenen şartları sağlıyorsa anneye ölüm aylığı bağlanabilir.
  • Hak sahibi olan eş ya da çocuklardan artan hisse bulunması gerekmektedir. Bunun hesaplaması şöyle olur: eğer sigortalı ölen kişinin çocuk sayısı az ise anneye hisse kalmaktadır. Fakat eğer anne ya da baba 65 yaşının üzerinde ise diğer şartlar sağlanması şartıyla artan hisse olmasa dahi aylık bağlanabilir.

Reform yasasından sonra vefat olması durumunda ölen kişinin annesine maaş bağlanma şartları böyledir. Reform öncesinde ölenlerde ise şartlar değişmektedir. Reform yasasıyla birlikte bu tarihten önceki ölümlerde de maaş bağlanması durumları düzenlenmiştir.

6 Ağustos 2003 ile 30 Eylül 2008 tarihleri arasında vefat eden sigortalı kişinin annesine, sigortalı kişinin eş ve çocuklarına aylık bağlandıktan sonra artan hisse bulunması halinde maaş bağlanabilir. Bunun için sigortalının annesinin çalışmıyor olması ve 65 yaş aylığı almıyor olması gerekmektedir. Burada sigortalı kişinin eş ve çocuklarından sonra artan hisse bulunmazsa; ölen kişinin annesine maaş bağlanması durumu söz konusu olamaz.

Reform Yasasında belirtilen diğer bir tarih de 6 Ağustos 2003’tür. 6 Ağustos 2003 tarihinden önce ölen sigortalı kişinin annesine aylık bağlanabilmesi için evdeki geçimin sigortalı kişi tarafından sağlanması şartı koyulmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan incelemeler sonucunda, annenin geçiminin sigortalı ölen kişi tarafından sağlandığı anlaşılırsa ölen kişinin annesine maaş bağlanır.

Ölen Kişinin Annesine Aylık Bağlanmasında Genel Şartlar

Ölen kişilerin annesine maaş bağlanmasındaki genel şartlar şöyle belirlenmiştir:

  • Ölen sigortalının en az 1800 gün malullük, yaşlılık ya da ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır.
  • SSK sigortalılar için, her türlü borçlanma süresi hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunması gerekmektedir. Ayrıca toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir.

Ayrıca malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı alırken bu aylıkları almaya hak kazanmış olan fakat henüz işlemleri tamamlanmamış olan kişilere de bu maaş bağlanmaktadır. Bunlara ek olarak bağlanmış olan malullük, vazife malullüğü ya da yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalıştıkları için kesildiyse ve bu durumda sigortalı kişi ölmüşse; bu kişinin annesine talep ettiği takdirde maaş bağlanmaktadır.

Yorumlar

  1. r dedi ki:

    Anneme ölen kızından maaş bağlandı eşi sağ olduğu için hisse alıyordu şu anda eşide vefat etti annem ne kadar maaş alabilir

  2. ibrahim dedi ki:

    s.a abim %80 özürlüydü evli fakat çoçuğu yoktu abim vefat etti eşine maaş bağlanması için müracat ettik ssk ya bir arkadaşımda annemede maaş bağlanır dedi bunun aslı varmı acaba?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      İbrahim Bey,

      Bakıma muhtaç, geliri olmayan anne veya babaya yazımızda da belirtildiği gibi şartları sağlaması kaydıyla maaş bağlanabilir. Müracaat ettiğinde annenize gelir testi yapılır. Kurumda maaş bağlanabileceği kanısına varılırsa abinizin % 25 oranında maaşı annenize bağlanır. Bunun için kuruma başvurmalısınız

  3. Mehmet dedi ki:

    22 yaşında erkek çocuğuyum babamım vefatından sonra öğrenci olduğum için bi süre emekli maaşının bi bölümünü aldım şimdi öğrenciliğim sona erdi. Benım aldığım pay anneme veya diğer 2 kardeşime devreder mi ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz ve diğer hak sahipleri ile aldığınız maaş oranı;

      Bir eş 2 yetim olması halinde; eş % 50, her bir yetim için % 25’er idi,

      Sizin maaşınız sona erdiğinde;

      Bir eş 1 yetim olması halinde; eş % 60, yetim % 30, oranlarında maaş bağlanacaktır.

    2. Mehmet dedi ki:

      Ben varken 1 eş 3 yetim di öğrenciliğim bitti şimdi ben çıkınca 1 eş 2 yetim kalıcak benim aldığım pay 1 eş 2 yetime devredicek mi

    3. Mehmet dedi ki:

      ???????

    4. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Öğrenciliğiniz sona ermesi ile birlikte;

      Bir eş 2 yetim olması halinde; eş % 50, her bir yetim için % 25’er, olarak maaş bağlanacak. Annenizin maaşı aynı kalacak ama sizin aldığınız maaş kardeşlerinize bölüştürülecek.