Ölen İşçi İçin Yapılması Gerekenler Neler?
Ölen işçi için yapılması gerekenler; işveren ve işçinin ailesi açısından sınıflandırılabilir. İşverenin, ölen işçisini SGK’ya bildirmesi ve gerekli ödemeleri, işçinin ailesine yapması gerekir. Ölen işçi için yapılması gerekenler, aile için de söz konusudur.
Ölen işçinin hak sahipleri; eş, çocuk, anne-baba olarak sıralanabilir. Ölen işçinin hak sahiplerine çeşitli ödemeler yapılır. Ancak bunun için gerekli başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gerekir.
Ölen işçi için farklı ödemeler söz konusu olur. Ölüm eğer iş kazasına bağlı olarak gerçekleştiyse işçinin ailesinin tazminat hakkı doğar. Ölüm durumunda devlet tarafından verilen ödemeler şunlardır:
- Ölüm aylığı
- Ölüm geliri
- Toptan ödeme ve ihya
- Cenaze ödeneği
- İşçinin kalan maaşı, kullanılmayan yıllık izin ücretleri ve diğer alacakları
Ölen işçinin ailesine devlet tarafından ve işveren tarafından yapılan ödemeler vardır. Bu sayede işçinin sağlığında kazandığı haklar verilir. İşçi için herhangi bir hak kaybı ortaya çıkmaz.
Ölen İşçinin SGK’ya Bildirimi Nasıl Yapılır?
Ölen işçinin SGK’ya bildiriminin yapılması işveren tarafından gerçekleştirilmesi gereken bir iştir. Bildirimin ölümün gerçekleşmesinden sonraki en geç 10 gün içerisinde yapılması gerekir. Ölen işçiye; “Ölüm nedeniyle çıkış” kodu verilir.
İşten çıkışın geç bildirilmesi halinde işverene idari para cezası uygulanır. Ölümün iş kazasına bağlı olması halinde de bildirim yapılmalıdır. Bildirimlerin zamanında yapılmasına dikkat etmek gerekir.
İşveren bildirimleri internetten yani Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden yapabilir. Böylece bildirim süreci daha kolay hale gelir.
Ölen İşçi İçin Kıdem Tazminatı Ödenir mi?
Ölen işçi için kıdem tazminatı ödemesi yapılmalıdır. Borçlar Kanunu madde 440’ta bu durum düzenlenir. Kıdem tazminatının ödenmesinde işçinin hayatını kaybetme nedenine bakılmaz Eğer işçi bir yıllık kıdem şartını sağlıyorsa kıdem tazminatı ödemesinin yapılması gerekir.
Ölüm halinde kıdem tazminatı, hak sahiplerine yani işçinin eşine, çocuklarına, anne-babasına ödenir. Kıdem tazminatı sadece yasal mirasçılara ödenebilir. İradi mirasçı statüsünde olan kişilere ödeme yapılmaz.
Ölüm halinde yasal mirasçılar, payları oranında kıdem tazminatı alır. Anne-baba, torun, eş, çocuk yasal mirasçı statüsünde değerlendirilir. Mirasçılar, on yıl içerisinde kıdem tazminatı talep edebilir. 10 yıldan sonra kıdem tazminatı istenmesi mümkün değildir. Kıdem tazminatının ödenmemesi halinde iş mahkemelerine dava açılır.
Ölen İşçi İçin İhbar Tazminatı Ödenir mi?
Ölen işçi için ihbar tazminatı ödenmesi, söz konusu değildir. İhbar tazminatı, bildirimsiz işten çıkarılma durumlarında talep edilen bir haktır. Bu nedenle ölüm halinde ihbar tazminatı ödemesi yapılmaz.
Ölüm halinde yapılan pek çok farklı ödeme vardır. Ölen sigortalının ailesinin bu ödemelerden haberdar olması ve gerekli başvuruları yapması önemlidir. Bu sayede ölüm sonrasında maddi destekten yoksun kalınmaz. Gerekli koşulların sağlanması halinde devlet tarafından düzenli ödemeler yapılır.
Ölen İşçinin Yıllık İzin Ücretleri Ne Olur?
Ölen işçinin yıllık izin ücretleri, hak sahiplerine ödenir. Ölen işçinin yıl içerisinde kullanmadığı yıllık izinlerinden dolayı hak ettiği alacaklar, hak sahiplerine ödenir. Yıllık izin ücreti alacaklarının dışında kıdem tazminatının da verilmesi gerekir.
Ölen işçinin bildirimi işveren tarafından SGK’ya yapılır. İşçinin yakınları ise alacaklarını tahsil etmek için SGK’ya başvurur.
Ölen İşçinin Cenaze Masraflarını Kim Karşılar?
Ölen işçinin cenaze masraflarının karşılanması için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından cenaze yardımı verilir. Cenaze yardımının tutarı, TÜFE oranına göre her yıl artırılır. Cenaze yardımı, defin işlemlerini gerçekleştiren kişi kimse ona ödenir.
Ölüm halinde cenaze masraflarının karşılanması için verilen ücret sayesinde defin süreci daha kolay hale gelir. Cenaze ödeneği almanın belli şartları bulunur. İş kazası, meslek hastalığı sonucu ölenler için bir şart aranmaz.
Aynı zamanda yaşlılık aylığı almakta iken ölenler için de bir şart istenmez. Diğer ölüm hallerinde en az 360 gün prim ödeme şartı bulunur. Cenaze ödeneğinde öncelik eşe aittir.
Eşin olmaması durumunda çocuklara ödeme yapılır. O da yoksa anne ve babaya ödeme verilir. Anne ve babanın olmadığı durumlarda kardeşlere ödeme verilir. Cenaze ödeneği 2023 yılı için 2054 TL olarak verilir.
Cenaze Yardımı Başvurusu : https://www.ssk.biz.tr/olum-yardimini-kimler-alir/
Cenaze ödeneğinde Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi ile başvuru yapılması yeterlidir. Ancak aylık bağlama koşulları oluşmadıysa dilekçe ile başvuru yapılabilir.
Ölen İşçinin Yakınları Nasıl Ölüm Aylığı Alır?
Ölen işçinin yakınlarının ölüm aylığı alması için e-Devlet üzerinden başvuru yapması gerekir. Ölen işçi için yapılması gerekenlerin bir kısmı, e-Devlet’ten gerçekleştirilebilir. Bunun için ilk olarak turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Ardından ekranda bulunan “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.
Arama alanına “Ödenek” yazılmalıdır. “Gelir, Aylık, Ödemek Talep Belgesinin Verilmesi” seçeneği tercih edilmelidir.
Gelen ekranda “Yeni Başvuru” seçeneğine tıklamak gerekir.
Tahsis talep türü kısmından hangi aylık ve ödeme için başvuru yapılacağı seçilir.
Tahsis talep türü kısmından farklı ödemeler için başvuru yapılabilir. Ölüm geliri, ölüm aylığı başvuru yapılabilecek ödemeler arasındadır. Bunun yanı sıra cenaze ödeneği için başvuru yapılabilir.
Ölen sigortalının biriken prim ödemeleri toptan ödeme şeklinde alınabilir. Bu ödeme, ölüm aylığı için yeterli prim olmaması halinde alınır. Mirasçılara ödeme talep belgesi için de bu kısımdan başvuru yapılabilir.
Arama alanına “Ölüm” yazıldığında “Ölüm yardımı ve dul/yetim aylığı talebi” başvurusu yapılabilir. Bu kısımdan 4/1-c kapsamında olanlar başvuru yapabilir.
Gelen ekranda iki seçenek çıkar. Birincisi, ölüm yardımı talebidir. Diğeri ise dul ve yetim aylığı talebidir.
Ölen İşçi İçin İşveren Tazminat Öder mi?
Ölen işçi için işverenin tazminat ödemesi mümkündür. Tazminat, belli hallerde ödenir. Ölen işçinin biriken kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. En az bir yıllık kıdemi olan işçilere ödeme yapılır.
İşçi, iş kazası sonucunda vefat ettiyse ve bu durumun yaşanmasında işverenin sorumluluğu varsa dava açılabilir. Bunun için yetkili iş mahkemelerine dava açılabilir. İş mahkemelerinin olmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemelerine dava açılır.
Davada işverenin kusur oranı değerlendirilir. Bunun için bilirkişi görevlendirilir. Hâkim sonuca göre işvereni tazminatla yükümlü kılabilir. Maddi, manevi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı söz konusu olabilir.
İşverenin sorumluluğuna göre hapis cezası alması da söz konusu olabilir. İş kazalarında işveren temsilcilerinin, işletme müdürünün ve iş güvenliği uzmanlarının da sorumluluğu vardır.
İş Kazası Sonucu Ölen İşçinin Yakınları Ne Yapmalıdır?
İş kazası sonucu ölen işçinin yakınları, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmalıdır. Başvuru neticesinde ölüm, aylığı, ölüm geliri gibi ödemelerden yararlanmak mümkün olur.
Ölüm aylığı; ölen işçinin ölmeden önce 1800 gün prim ödemesi şartıyla verilir. Bunun yerine 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartı da yeterlidir. Bu şartları sağlayana ölüm aylığı verilir.
Ölümün iş kazası sonucu gerçekleşmesi halinde herhangi bir prim ödeme gün şartı aranmaz. Bu sayede işçinin ailesine ödeme yapılabilir. İş kazası sonucu ölen işçinin yakınlarına cenaze ödeneği de verilir. Ölen işçi için yapılması gerekenleri yerine getirirken zaman aşımı sürelerine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda hangi haklara sahip olunduğu da bilinmelidir.