emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma ve Sorgulama

Ölen Babadan Dul Kızına Maaş Bağlanma ve Sorgulama
01.02.2021

Ölen babadan emekli maaşı alma koşulları çocukları tarafından alınması bakıma muhtaç kimselerin yetim kaldıklarında mağduriyet yaşamamaları için gerçekleşmekte olan devlet tarafından güvenceye alınmış bir haktır.

Ancak bu hakkın iddia edilebilmesi için bazı şartların ve koşulların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Bu koşullar hem maaşı alacak olan yetim kişinin, hem de vefat eden babanın sağlaması gereken koşullardır.

Babadan Maaş Alabilmek İçin Gerekli Koşullar

Ölen babanın maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı için bazı koşulların yerine getirilmesiyle verilir.

Ölen babanın maaşını almak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Vefat eden babanın sosyal güvencesinin olması, ona bu sosyal güvenceyi sağlayan bir kurumda düzenli olarak çalışır durumda olmuş olması gerekmektedir.
  • Vefat eden babanın emekli maaşı üzerinde hak iddia edecek olan çocuklarının devlet memuru olmamaları gerekmektedir.
  • Herhangi bir şart gözetilmeksizin 18 yaşından küçük çocuklar yetim aylığı alabilmektedirler. Ancak babanın kız çocukları evlenmedikleri sürece yaşları fark etmeksizin babalarının maaşını talep edebilmektedirler. Kız çocuğun evlenmesi durumunda bu hak ortadan kalkacaktır. Ancak boşanan kız çocukları gerekli başvuruyu yaparak yeniden yetim aylığını almaya devam edebilir. Merhumun erkek çocukları için bu üst sınır yaşı, ortaöğrenime devam edilirken 20, yükseköğrenime devam edilirken ise 25’tir.

Kişilerin babalarının vefat etmeleri durumunda maaşlarını talep edebilmeleri için gereken koşullar bunlardır. Bu koşulları karşılayan kimseler babalarının vefatının ardından gerekli belgelerle birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunarak babalarının maaşlarını talep edebilirler.

Ölen Ebeveynlerin Emekli Maaşlarının Talep Edilme Koşulları Nelerdir?

Ölen anne babadan emekli maaşı nasıl alınır?” sorusunun cevabı maaşı talep edecek kişinin ve merhumun durumuna göre değişmektedir. “Ölen babanın emekli maaşı nasıl alınır?” sorusuna cevap verebilmek için şu durumların sağlanması gerekmektedir:

  • Vefat eden kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda güvencesi bulunmak durumundadır ve kişinin bu kurumlara bağlı şekilde çalışmış olması gerekmektedir.
  • Merhumun emekli aylığı öncelikli olarak eşine bağlanmaktadır. Eşinin vefat etmesinin ardından çocuklarına hisseleri uyarınca maaş aktarılmaktadır.
  • Merhumun çocuklarının yetim aylığı alabilmeleri için vefat eden kişinin emekli olmuş olması şart değildir. 900 günlük SSK priminin veya 1800 günlük Bağkur priminin yatırılmış olması, kişinin vefatının ardından çocuklarının yetim aylığı talebinde bulunmaları için yeterli olacaktır.

Vefat Eden Babanın Maaşı Üzerine Dul Kızının Hak İddia Edebilme Durumları

Vefat eden babanın dul durumunda bulunan kızının babasının maaşı üzerinde hak iddia ederek yetim aylığı alması mümkündür. Yukarıdaki şartların sağlanmış olması merhumun kızının an itibariyle evli bulunmaması başvuruda bulunabilmek için yeterlidir.

Ölen babadan dul kızına maaş bütün şartlar sağlandığı takdirde kızı yeniden evlenene kadar ödenmeye devam eder. Kızı tekrar evlendiği takdirde bu maaş üzerindeki hakkını yitirmiş olur, ancak tekrar bir boşanma gerçekleşirse merhumun kızı yine yetim aylığı başvurusunda bulunabilir.

Ölen babadan dul kızına maaş ne kadar sıklıkla sorulmakta olan bir sorudur. Bu sorunun cevabı bazı durumların gerçekleşmesine bağlıdır. Eğer yetim kalan tek çocuksa veya yetim aylığı üzerine başka çocukların da hakları yoksa babanın aldığı ücreti yarısı yetim aylığı olarak kızına ödenmeye devam eder. Burada önemli olan babanın aldığı ücret değildir. Ücret her ne kadar olursa olsun, gerekli şartlar sağlanıyorsa kızına bu ücretin %50’si ödenmeye devam eder.

Ancak, babanın vefatının ardından merhumun eşi hala hayattaysa veya maaş üzerinde hak sahipliğinde bulunacak başka bir çocuk daha bulunuyorsa, bu oran %25’e düşer. Yani kişi babasının aldığı ücretin %25’ini kendisi almaya devam eder.

Annenin vefat etmesinin ardından ya da hak sahibi olan diğer çocuğun hakkının ortadan kalkması durumunda bu oran yeniden %50 olarak belirlenecek ve merhumun kızına ücretinin yarısı ödenecektir.

Yetim Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığının başvuru prosedürü vefat eden kişinin sosyal güvencesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Merhum Bağkur veya SSK üyesiyse bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması yeterli olacaktır.

Ancak eğer merhum devlet memuruysa yetim aylığı için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kamu Görevlileri Emeklilik Dair Başkanlığı Ankara’nın Sıhhiye semtindeki Mithatpaşa Caddesi’nde bulunmaktadır. Başvuruda bulunmak isteyen kişiler şahsen başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Başvuruda yetim aylığı talebinde bulunacak kişiden bazı belgeler istenmektedir. SGK emeklilik talep formunun ve başvuruda bulunacak kişinin kimlik fotokopisinin başvuru sırasında hazır bulundurulması gerekmektedir. Kişi aynı zamanda eğer boşanmışsa, eşinden ayrıldığına ve eşinde ayrı yaşadığına dair taahhütname veya gerekli belgeleri de başvuru belgelerinin arasında bulundurmak zorundadır.

Hem Anneden Hemde Babadan Yetim Maaşı Alınır mı?

Anayasanın 5510 sayılı kanununa göre yetim kimse için hem anneden hem babadan yetim maaşı almak mümkündür. Ancak bu durumlarda bağlanan yetim maaşının oranları düşebilmektedir ve bunun yanında bazı koşulların sağlanmaları gerekmektedir.

Bu koşullardan biri merhum kişinin belirli bir süre boyunca sigorta primlerini ödemiş olması gerekliliğidir. Sigortalı merhumun 1800 gün sigorta priminin ödenmiş olması, çocuğunun her iki ebeveyninden de yetim aylığı alabilmesi için şarttır.

SSK tarafından sigortalı olan kişiler için bu dün süre 900’dür. İki ebeveyninden de yetim aylığı talebinde bulunacak olan kız çocuğunun evi bulunmamalıdır. Kız çocuğunun aynı zamanda sigortalı bir işte çalışmıyor veya sigortalı bir şekilde çalışarak hak kazandığı bir emekli maaşının bulunmuyor olması gerekmektedir.

Her İki Ebeveynden Alınacak Yetim Aylığının Miktarları

Her iki ebeveyninden de yetim aylığı alma hakkı olan kız çocuğuna ödenecek olan yetim aylığı diğerlerine göre farklı şekilde hesaplanmaktadır. Koşulları sağlayan ve hem annesinden hem de babasından yetim aylığı alma hakkı olan kişilere ebeveynlerinden yüksek maaş alanının maaşının tamamı, düşük maaş alanın maaşının ise yarısı ödenmeye devam edilir.

Merhum ebeveynlerden birinin Emekli Sandığı kapsamında bulunması, yani memur emeklisi olması durumundaysa yetim kız çocuğuna iki ebeveyninin de maaşının tamamı ödenmektedir.

Yetimi aylığı başvurusunda bulunacak kişinin ebeveynlerinin vefatının tarihi de önem arz etmektedir. 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olan bir ebeveyn bulunmaktaysa, o zaman kız çocuğuna yüksek maaşın tamamı, düşük maaşınsa yarısı ödenir.

Ancak, şayet ebeveynlerden ikisinin de vefatı 1 Ekim 2008 tarihinden önce gerçekleşmişse ve sigortalı bulundukları kurumdaki statüleri farklı şekilde görüntülenmişse, o zaman yetim kız çocuğuna her iki ebeveynin maaşı da tam olarak ödenir.

Yetim Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

İki ebeveynin de SSK tarafından sigortalanmış olduğu durumlarda yetim kız çocuğuna yüksek maaşın tamamı, düşük maaşın yarısı ödenir. Ancak ebeveynlerin ikisinin de Bağ-kur tarafından sigortalarının bulunması haline kız çocuğuna yetim aylığı olarak tek maaş bağlanır.

Yetim Aylığı Konusunda Detaylı Bilgi Edinme Ve Başvuruda Bulunma

Hem annesi tarafından hem de babası tarafından yetim aylığı talebinde bulunacak ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunacak bu kişinin bu şartları sağlayıp sağlamadığından emin olması gerekmektedir.

İki ebeveynini de kaybetmiş yetim kişilerin yetim aylığı hakkında daha detaylı ve net bilgilere ulaşabilmek için kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne gitmeleri yeterli olacaktır. Kurumda gerekli bilgilerini vererek gerekli sorgulamaları yapabilirler, gerekli şartları yerine getiriyor olmaları takdirde istenen belgeleri tamamlayabilir ve eksiksiz bir şekilde yetim aylığı başvurularını gerçekleştirebilirler.

Kadınlarda Emeklilik Yaşı Hesaplama

İsteğe Bağlı Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Kadınlar 3600 Günden Nasıl Emekli Olur? Tüm Detayları

Yorumlar

  1. Sait dedi ki:

    Annem 54 yaşında olmakla beraber 2000 yılında boşanmış dul bir kadındır. Ayrıca 2007 senesinde Almanya’dan emekli olan Annemin babası yani benim dedem vefat etmiştir.Anneme bugüne kadar hiçbir şekilde maaş gelmeyip bütün masraflarını ben ve kardeşlerim karşıladık ve hala karşılamaktayız ve annem şeker,bel fıtığı hastasıdır, yaşıtları gibi sağlığı pek fazla yerinde değildir size olan sorum annem dedemin emekli maaşından yararlanabilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da ki yetim maaşı koşulları ülkemize göre farklılık gösterir. Yetim maaşı öğrenci olma koşulu ile 27 yaşına kadar (kız veya erkek fark etmez) ödenir.

      annenizin yetim maaşı alma hakkı bulunmaktadır.

  2. Ayşe dedi ki:

    Ben eşimden ayrılmak üzereyim 2011 yılında babam vefat etti.Babam ssk işçi emeklisiydi maaşının ne kadarını alabilirim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanızın emekli maaşı sadece size bağlanacaksa maaşın yüzde 50 si bağlanır.

  3. Emel dedi ki:

    Eşim 3 ay önce vefat etti hiçbir geliri ve maaşı yok ondan dolayı yeşilkartlıyız. Babam 3 yıl öne öldü annem babamın bağkur maaşını ve kendisi danimarkadan emekli yani 2 maaşı var. Ben başvurduğum takdirde bağkur maaşının yüzde kaçını alabiliyorum. Bu arada çalışmıyorum ev hanımıyım.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanızın emekli maaşı annenizle birlikte ise bağlandığında Babanızın maaşının % 60 ı annenize % 30 u size bağlanır.

  4. Burcu Akaydın dedi ki:

    İyi günler babam 2003 yılında vefat etti ben kızım bu sene okulum bitti üniye seneye gidicem bu 1 sene içinde maaşım kesilir mi evlenme gibi bir durum yok

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kız çocukları için öğrenim durumu önemli değil. Evlenene veya çalışmaya başlayana kadar yetim maaşı almaya devam edersiniz. Erkek çocuklar için öğrenime ara verme durumlarında yetim maaşları kesilir

  5. Selma Demir dedi ki:

    Merhaba,

    Ben Almanyada yasiyorum ve sosyal yardim aliyorum, 2005 de bosandim ve bosandigimdan beri sosyal yardim aliyorum. Babam 1997 de öldü ondan yetim ayligi alabilirmiyim. Yurt disinda yasayanlarin ve sosyal yardim alanlarin, yetim maasi alip alamayacaklari ile ilgili açık bir maddeye rastlamadım. SAdece kendi sigortalılıgından dolayı gelırı omaması gıbı bir madde gördüm. Sanirim bu yüzden de cok farkli cevaplar aliyoruz, varsa hangi madde ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Türkiye den yetim maaşı alabilmeniz için yurt dışından ;

      1. Yurtdışında çalışmamak.
      2. Yurtdışında işsizlik parası almamak.
      3. Yurtdışında ikamete dayalı sosyal yardım almamak. şartları mevcuttur.

      Dayanak;

      Yurtdışındaki çalışmalarını Türkiye’de borçlanan ve emekli aylığı alıpta yurtdışında yaşamaya devam eden ve burada cüzi çalışmada (Aushilfearbeit, Geringfügige versicherungsfreie Beschäftigung) bulunan veya bu şekilde çalışmayı düşünen vatandaşlarımız dikkatli olmalılar. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son yayınladığı 2012/24 sayılı genelgesiyle aylık bağlama şartlarına cüz’i çalışmaları da ekleyerek, bunu da yasakladı.
      Daha önceleri SGK yurtdışı borçlanmalarda cüzi çalışmaları (Aushilfearbeit, 400 Euro’ya kadar) borçlanma kapsamında sigortalılık süresi olarak borçlandırıyor, aylık tahsis işlemlerinde ”Yurda kesin dönüş yapma’’ şartları içinde bu çalışmaları kapsam dışında tutuyordu. Yani yurtdışında çalışan bir kişi cüzi çalışma (Kısa süreli) sürelerini borçlanabiliyor, ayrıca aylık bağlanmasında bu çalışma engel olarak görülmüyordu. Kişi emeklilik maaşı alırken cüzi çalışma (aylık 400 Euro’ya kadar) yapabiliyordu.
      Ancak; SGK bundan böyle 28.06.2012 tarihli ve 2012/24 sayılı genelgesine göre aylık bağlama işlemleri sırasında ve sonrasında bu cüzi çalışmaları devam edenlerin aylık tahsis işlemlerini reddedecek ve çalışmaları tespit edilenlerinde aylıklarını keserek, haksız ödenen aylıkları faiziyle geri alacak.
      Yeni düzenlemeye göre;
      1- Aylık talep esnasında kısa süreli çalışmaları devam edenlerin aylığın baçlangıç tarihi itibariyle yurtdışında kısa süreli çalışmalarını sürdürdükleri tespit edilenlerin talepleri yurtdışındaki çalıştığı işten ayrılma ve yurda kesin dönüş yapma şartını, yerine getirmediklerinden reddedilecektir. İşten ayrıldıkları ve bunu belgeledikleri takdirde yeni tahsis işlemi yapılacak.
      2- Aylık bağlananlardan (aylık başlangıcı itibariyle) cüzi çalışmalarının sona ermediği tespit edilenlerin aylığın başlangıç tarihi itibariyle yurtdışındaki kısa süreli çalışmalarının sona ermediği tespit edilenlerin aylıkları; yurtdışındaki çalıştığı işten ayrılma, yurda kesin dönüş yapma şartları yerine gelmediğinden başlangıç tarihinden itibaren iptal edilecek, çalışmalarını sonlandırdıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren aylıkları aylık talep dilekçesine gerek olmadan yeniden bağlanacaktır.
      3- Aylık bağlananlardan (aylık başlangıcı sonrası) hiç çalışmıyorken kısa süreli çalışmaya başlayanların aylıkları işe başlama tarihinden itibaren kesilecek, çalışmanın sona ermesi kaydıyla yapılacak olan yeni tahsis talebine göre, varsa aylıklarda meydana gelen artışlar da uygulanmak suretiyle çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden ödeme dönemi başından geçerli olmak üzere aylıklar yeniden ödenmeye başlanacaktır.
      4- Yurtdışında kısa süreli çalışıldığının, çalışmanın sona erdiği tarihten sonra tespit edilenlerin aylıklarının ödenmesine kesilmeksizin devam edilecektir.
      5- 28.06.2012 tarihinden önce, aylık alanlar ile aylık bağlama işlemleri devam edenlerin aynı zamanda cüz’i çalışmalarının bulunması ve devam ediyor olması halinde aylıklarının ödenmesine kazanılmış hak olarak devam edilecektir. Ancak cüz’i çalışmaları sona bulur ve tekrar çalışmaya başlarlarsa işe tekrar başlama tarihi itibariyle maaşları kesilecektir.
      Ayrıca yersiz ve haksız yapılan bu ödemeler ilgilisinden 5510 sayılı kanunun 96.maddesi gereğince faizi ile birlikte geri tahsil edilecektir.

      Av. Şerif Yılmaz
      Türk Hukuku Avukatı
      Osnabrück/Almanya

      Kaynak : Avukat Şerif Yılmaz

  6. Sinan dedi ki:

    Merhaba ben sinan..

    Babam ssk emeklisiydi 1988de vefat etti annem dul maası alıyordu dedem bagkur emekliisiydi 2007de vefat etti..annem dedemin maaşı için bi kaç gün önce basvuruda bulundu..dedemin maaşı bağlanır mı ve ne kadarlık kısmını alır..bide geçmişe dönük toplu maaşı alma gibi bi ihtimal varmış onu alabilmesi mümkün mü ? Kolay gelsin iyi günler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanız ve dedeniz 2008 yılından önce vefat etmiş. Dolayısı ile annenizin dedenizden de emekli maaşı alma hakkı mevcut.

  7. Nazlı dedi ki:

    Merhaba,
    Babam Ssk’dan emekli ve vefat etti. Annem ve ben (kızı olduğum için) babamın maaşını almaktayız. Dedem Bağkur ‘dan emekli ve vefat ettiğinde maaşı sadece anneannem üzerine bağladılar. 2008’ den sonra vefat ettiği için annemin üzerine bağlanmadığını söylediler. Dedemin maaşını sadece anneannem mi alabilir.?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz babanızdan SSK emekli maaşı aldığından Bağkur emeklisi babasından emekli maaşı alama hakkı yok. İkisinden birini tercih etmek zorunda

  8. Bekir dedi ki:

    Merhaba

    Dedem çiftçi bağkuru emeklisiydi. vefat etti ve maaşı eşine bağlanacak.(annemin annesi) Annem vefat eden babamdan dolayı emekli sandığından dul maaşı alıyor. Dedemin maaşı sadece Anne anneme bağlanırsa ne kadarını alır. Annemde almak isterse anne annemin maaşında bir eksilme olur mu.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eğer sadece annenize maaş bağlanır ise %75 oranla bağlanır.

      Eğer siz de talep ederseniz Annennize %60 Size % 30 bağlanır.

      Tavsiyemiz siz de müracaat edin %90 oranında maaş bağlanır. Siz gerekirse yine annenize verirsiniz.

  9. Fevzi Emektar dedi ki:

    Annem, ölen babamın emekli maaşını alırken o da 3 ay öncesi vefat etti. Benim de bir erkek evlat olarak % 56 özürlü raporum var.Bunun üzerine malulen emeklilik hakkından yararlanabilmek içinSGK ya başvurdum.Beni tekrar Sağlık Kuruluna gönderdiler ve yeni çıkan sağlık kurulu raporuyla beraber eski sağlık kurulu raporu ve evraklarımı değerlendirmeye aldılar.(Yeni S.K.Raporunun % kaç olduğunu bilmiyorum.)Değerlendirme sonucunda benim emeklilik isteğim özürlü sayılmadığım için kabul edilmedi nasıl bir yol takip etmeliyim.Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim maaşı alabilmeniz için en az % 60 engelli olmanız gerekiyor. Görünen o ki bu yüzdelik dilimin altında çıkmış. Kurumdan bilgi alabilirsiniz.

  10. özlen sertbaş dedi ki:

    Ben emekl öğretmenim. Eşimden ayrıldım ve üniversite öğrencisi oğlum var. Annem Mayıs ayında vefat etti. Babamın ( Emekli Sndığı ) maaşını alıyordu.
    ,
    Şimdi maaşın bana devrolması için neler gereklidir, öğrenmek isterim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sizin de bababanızında emekli olduğu kurum emekli sandığı olduğundan Babanızdan yetim maaşı bağlanması mümkün değil.

  11. Melek Deveci dedi ki:

    Merhabalar ben 2014 yılında %90 oranıyla malulen emekli oldum. Yeni eşimden ayrıldım. Babam 2010 yılında vefat etti. (Sgk emeklisi) şimdi babamdan ölüm veya yetim aylığı alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Malülen emekli durumunuz SSK veya Bağkur ise babanızdan yetim maaşı alamazsınız.

  12. Gül akyol dedi ki:

    Ben 42 yaşında ssk calisaniyim bir ay önce eşimden ayrıldım babam emekli sandığı hizmet li emeklisi idi 23 yıl önce emekli oldu 4 yıl.oncede vefat etti ben ssk çalışanı olarak babamın maasindan yararlanabilirmiyim babamın maaşını babamın 2 ci eşi almakta ben ne kadarını alabilirim hem çalışıp hemde babamın maaşını alabilirmiyim beni bilgilendirirseniz sevinirim

    1. mezruka akyol dedi ki:

      neden sorumun cevabını alamıyorum

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli Sandığı emeklisi babanızın emekli maaşını alabilirsiniz. Çalışmanız veya başka bir gelirinizin olması Emekli Sandığı emekli maaşının bağlanmasına engel teşkil etmez. Sadece Siz ve Babanızın diğer eşi maaş alacaksa;

      Bir eş 1 yetim olması halinde; eş % 60, yetim % 30, oranlarında bağlanır.

  13. mezruka akyol dedi ki:

    ben 42 yaşında ssk çalısanıyım babam 4 yıl önce vefat etti babam emekli sandıgı hizmetli emeklisi idi ben esimden 1 ay önce ayrıldım babamın maaşını alabilirmiyim alabilirsem ne kadarını birde babamın 2 ci esi var su anda babamın maasını o almakta birde calismak zorundayım hem calıp hemde babamın maasından yararlana bilirmiyim

  14. gülşen dedi ki:

    merhaba babam yakınlarda vefat etti,sgk dan emekli son bir kaç dönemini borçlandığı için kendi ödeyip emekli olmuştu.düzenli bir işim yok.iş-kur elemanı olarak ara sıra çalışıyorum babamın maaşını alabilrmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evli değilseniz ve sgk lı olarak çalışmıyorsanız yetim maaşı alabilirsiniz.

  15. duygu dedi ki:

    Merhaba,
    Babam vefat etti ve maasi anneme baglandi.Babam bagkur emeklisiydi.Ben kiz cocuk olarak bekarim ve suan calismiyorum.Merak ettigim konu su ki, babamdan aylik baglanirsa annemin aldigi paradan kesilir mi?Cunku ben baska sehirde yasiyorum ve 5aydir issizim.Is bulana kadar bu konuda nasil maddi destek alabilirim?Ama annemin aldigindan kesilecekse asla istemem kiramı odeyebiliyorum simdilik.İssizlik maasi da almiyorum.Art niyetli degilim bir evden iki kisiye aylik baglanir mi dusuncem kesinlikle yok.Sadece eger hakkim varsa kullanmak isterim ama anneme dokunacaksa ucu boyle birseye tabiikide tenezzul etmem.Tesekkurler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz de babanızdan emekli maaşı alabilirsiniz. Annenizin maaşı düşer ama sizin alacağınız kadar düşmez.

      Örneğin anneniz 750 TL alıyorsa alacağı maaş 600 TL ye düşer. Bunun yanında sizde 300 tl alırsınız isterseniz annenizin azalan maaşını siz kendisine verebilirsiniz. Böylelikle babanızın maaşı size de katkı sağlamış olur.

  16. ayşe dedi ki:

    Annem denemeden yetim aylığı alıyordu annem 2 ay önce vefat etti başvuru yaptık maaş bağlandı uzmana gönderildi diyor kaç gün içinde bağlanır maaş

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Maaş başvurunuz kabul edilmiş ve hesaplama yapılmak için Uzman birime gönderilmiş gözüküyor. 15-45 gün arasında maaşınız yatar.

  17. Umut dedi ki:

    Babam 1985 vefat etti annem o zamandan bu yana babamda. Dolayı SGK’dan dul maası alıyor..Dedem Bagkur emeklisiydi 2006da vefat etti Anneannem 2012de vefat etti..annem dedemin maaşınıda alabilir mi ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz hen babanızdan hem de dedenizden maaş alma hakkına sahip. Başvuru yapabilirsiniz.

  18. Fadime dedi ki:

    Bir bayanım esimden yeni bosandim ve ayrica sigortalıyım babam Bağkurlu onun maaşını nasıl kendime baglatabilirim ve hemen faydalanabilrmiyim cvplarsaniz sevinirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sigortalı çalışan bayanın Bağkurlu Babasından yetim maaşı alması mümkün değildir. Babanızdan maaş alamazsınız.

  19. Sevil Demirel dedi ki:

    Sayın Yetkili,
    Annem, babamdan dolayı 1976 yılından bu yana dul maaşı (emekli sandığı) almaktadır. 1996 yılında vefat eden ve emekli sandığı emeklisi olan dedemden (annemin babasından) dolayı yetim maaşı da alabilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Her ikisi de emekli sandığından emekli olduğundan yüksek olanı tercih etme hakkınız var. Her ikisini de alamazsınız

  20. Berrak Özcan dedi ki:

    Merhaba ben sgk dan emekliyim eşimden boşandım. Babam ve annem vefat etti babam sgk emeklisi idi annem emekli sandığı olarak emeklisi idi. Hangisinin emekli maaşını alabiliyorum? Teşekkürler

    1. Berrak Özcan dedi ki:

      Merhaba henüz Cvp alamadım gözden kaçmış olabilir mi acaba

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Gecikme için üzgünüz sorunuz yanıtlanmıştır.

      Babanız sgk emeklisi olduğundan babanızdan emekli maaşı alamazsınız. Fakat emekli sandığı emeklisi annenizden emekli maaşı alabilirsiniz.

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanız sgk emeklisi olduğundan babanızdan emekli maaşı alamazsınız. Fakat emekli sandığı emeklisi annenizden emekli maaşı alabilirsiniz.

  21. Büşra dedi ki:

    Benim babam vefat edeli 5 sene oldu. Annem , ben ve kardeşim babamdan maaş aliyoruz. Eğer annem evlenir soy ismi değiştiği için kardeşim ve benim maaşım kesilir mı ? Ve annem annem evlenince anneme toplu maaş veriliyor mu ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Annenizin evlenmesi maaşınızın kesilmesine neden olmaz. siz babanızdan maaş alıyorsunuz hatta oranlar yükseleceğinden maaşınız daha yüksek yatar. Anneniz evlenince toplu para alamaz. Bahsettiğiniz toplu para Yetim kız çocuklarının evlenmesi sonucunda aldığı çeyiz parasıdır.

  22. Emsal dedi ki:

    Merhaba benim babam hükümlü olmuş dedemin emekli sinden faydalanabilirmi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Erkek çocukların 18 yaşından sonra veya eğitim görüyorlarsa 25 yaşına kadar yetim maaşı alabiliyor. Haricinde babadan veya anneden emekli maaşı alma hakkı yok.

  23. Emsal dedi ki:

    Merhaba benim babam hükümlü olmuş dedemin emekli maasini alabilirmi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Erkek çocukların 18 yaşından sonra veya eğitim görüyorlarsa 25 yaşına kadar yetim maaşı alabiliyor. Haricinde babadan veya anneden emekli maaşı alma hakkı yok.

  24. Ebru budun dedi ki:

    Merhaba
    Ben benim babam vefat etti maaşın bi kısmını annem bi kısmını ben alıyorum annemin evlenmesi halinde maaşın tamamı benim üzerime döner mi ve eğer dönüyor sa dönmesi için ne yapmamız lazım ?
    Teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim maaşı bağlanma oranları kanunla belirlenmiştir. annenizin aldığı maaşın tamamı size ödenmez. Ama bağlanma oranı artar.

      Şu anda bağlanma oranınız;

      Bir eş 1 yetim olması halinde; eş % 60, yetim % 30,

      Anneniz evlenince;

      Tek yetim olması halinde % 50 oranında bağlanır.

  25. Kadriye Çakmak dedi ki:

    İyi akşamlar.. Eşim emekli sandığından emekli 2004 de vefat etti.. Maaşını alıyorum.. Babam ise almanyadan emekli 2015 yılında vefat etti.. Ben babamın almanyadaki maaşını alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanyada yetim maaşı alabilmenin yaş sınırı 27 dir. Bu nedenle Almanyadan emekli babanızdan, yetim maaşı alamazsınız.

  26. Gül dedi ki:

    Babam Emekli Sandığından 5434 sayılı kanuna tabi olarak 1996 yılında emekli oldu. 2016 Ağustos ayında vefat etti. Ben ssk’lı olarak çalışmaktayım. Evli değilim. Başvuru yapsam babamdan bana yetim aylığı bağlanırmı?

    Teşekkürler,

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanız emekli sandığı emeklisi olduğundan çalışsanız da evli değilseniz emekli maaşı bağlanır.

  27. muhammet dedi ki:

    babam vefat etti yaşlılık maaşı balıyordu maas devam edsermi kesilirmi karısı alamaz mı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanız 3600 günü doldurup yaşlılık emekli maaşı alıyorsa annenize dul maaşı bağlanır. Eğer bahsettiğiniz 65 yaş üstü sosyal güvenliği olmayanlara verilen maaş ise annenizin tekrar müracaat etmesi gerekir. Yaşlılık maaşı için Ölüm belgesi ile birlikte Emeklilik tahsis dilekçesi ikametgahınızın bulunduğu Sosyal güvenlik Merkezine müracaat edin.

  28. Sena dedi ki:

    Babam vefat edeli iki hafta oldu öğretmendi ama emekli değildi bende 18 yaşında üniversite öğrencisiyim maaş almak gibi bir şansım var mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba

      Babanızın vefatından önce en az 1800 gün fiili çalışma süresi var ise emekli yetim maaşı alabilirsiniz.

  29. Suzan dedi ki:

    Iyi günler. Annem için dedem den maaş bağlatmak için askerlik borçlanmasıni satın aldık 3.700 civarı bi ödem e yaptık 1 ay bekleme süresi dediler annemde ek5 den sigortaliydi iptal ettirdik anneannemde vefat tek dul cocugu annem aylık ödemeleri ne olur acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hak sahibi ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmadığımızdan hesaplama yapamıyoruz.

  30. Fatma dedi ki:

    Babam 3 13 2017 vefat eti bir hafta sonra annem icin emekli maası icin bas vurduk evraklar hazirlanip ssk sunuldu ve bugun hala haber yok araya bilecegim numara var mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Annenizin T.C. kimlik no ile Alo 170 Sgk danışma hattından bilgi alabilirsiniz.

  31. Emrah dedi ki:

    İyi günler benim annem eşini kaybetti dul benim sigortamdan yararlanıyor ssk şimdi annemin babasida vefat etti ve maaşını eşi aliyor annemin kızı olarak ve dul olduğu için bu maaşı boldurme imkanı bu maaştan yararlanma durumu varmı ve bunun için neler yapmamız gerekiyor .. teşekkür ederim şimdiden

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Annenizin Dedenizden dolayı yetim emekli maaşı alma hakkı mevcut. Ölüm kağıdı ile birlikte en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi emeklilik servisine müracaat etmeniz gerekmektedir.

  32. Osman dedi ki:

    benim sorum şu ben 40 yaşında erkek. Babam Kore gazisi idi Nisan 2017 de vefat etti.Babam aynı zamanda SSK emeklisi idi. Şimdi hem ben işsiz ve hiç bir sosyal güvencesi olmayan biriyim. Ben vefat eden babamın hangi haklarından faydalanabilirim. Emekli maaşı yada Gazi maaşından faydalanabilir miyim ? şimdiden teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Erkek çocuklar için babadan emekli maaşı alma şartları sadece ortaöğretime devam ediyorsa 20, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşına kadar alabilirler. Haricinde babanızdan emekli maaşı alma hakkınız bulunmamaktadır.

  33. Derya allp dedi ki:

    Merhaba ben derya eşimden ayrıldım üç tanede çoçuğum var babam rahmetli olduktan sonra annem maşini aliyordu 2yıl evvel annemıde kalp krızınden kaybettık 3kız kardesiz bır tek şuanda boşanmiş olarak gozukuyorum her hangı bir gelirim yok rahmetli babamın maşini alabılırmıyım ve 100 kaçini alabılıyorum top para gıbı bir şey varmi annem hariç kızlardan hiç maaş olan olmamıştır ılk ben muracat edıcem saygılar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz sağ iken de evli değilseniz emekli maaşı alma hakkınız vardı. Şuanda babanızın maaşının % 50 si bağlanır.

  34. Ayşenur dedi ki:

    İyi günler,ben bağkur emeklisi bir bayanım.Eşim ssklıydı rahmetli oldu.Hem onun hem kendi emekli aylığını alıyorum.Rahmetli babamda ssk emeklısiydi.Babamın emekli maaşınıda alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bağkur emeklisi olduğunuzda SSk emeklisi babanızdan maaş alamazsınız.

  35. Nuran dedi ki:

    Merhaba
    Annem 2 yıl önce öldü, babamdan kalan maaşı ölene kadar çekti . Ablam resmi olarak evli değil ama çocuğu eşi var , ona rağmen çekiyor.
    bende evlenip boşandim çekebilir miyim ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İkametgahınızın bağlı bulunduğu SGK hizmet birimine başvurun. Bababanızdan emekli maaşı alma hakkınız var.

  36. Kbr dedi ki:

    Merhabalar, eşim bir ay önce vefat etti Bağ-Kur’dan emekliydi maaş alabilmek için gerekli başvuruları yaptım sonuçlanmasını bekliyorum. Babam SSK emeklisi ve 2002 yılında vefat etti. Üvey annem babamın maaşını o tarihten bu yana alıyor. Ancak üvey annem sekiz yıldır resmî nikahı olmadan başka bir adamla yaşıyor. Babamın emekli maaşını alabilir miyim ? Önce eşimin maaşının bağlanmasını mı beklemeliyim ? Nasıl başvuru yapmalıyım yardımcı olabilir misiniz ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşinizin ve babanızın vefatı 2008 öncesi olduğundan babanızdan da emekli maaşını alma hakkınız mevcut. Mevcut durumda başvuru yaparsanız babanızın maaşından % 30 bağlanır. Üvey annenizin maaş almasından rahatsızsanız ki zaten kanuna aykırı bir durum mevcut. Alo 170 SGK şikayet hattını arayın. Üvey anneniz maaştan düştükten sonra %50 oranında maaş bağlanır.

  37. Neslihan duman dedi ki:

    Merhabalar esimden bosandim ve istende yeni ayrildim.babam ve annem vefat etti.babamin maasi icin basvuruda bulunucam fakat edevlette cikisim olmasina ragmen aktif gorunuyorum hala 30 gun sonra yenilendigini biliyorum.sgk kurumunun kendi sisteminde pasif gozukurmuyum yani maas icin hemen basvuruda bulunabilirmiyim tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşten çıkış bildirgenizi iş yerinizden isteyin. Bu belgeyi kuruma bildirmeniz yeterli olur. Yetim maaşı için başvuruda bulunabilirsiniz.

  38. mezruka akyol dedi ki:

    sigortalı bir işte çalışmaktayım babam emekli sandığından emekli olmuştu dul bir bayan olarak vefat etmiş babamın maaşını alabilirmiyim

    1. mezruka akyol dedi ki:

      neden soruma cevap alamıyorum

    2. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sorunuz yanıtlanmıştır. Gecikme için üzgünüz.

      Emekli Sandığı emeklisi babanızın emekli maaşını alabilirsiniz. Çalışmanız veya başka bir gelirinizin olması Emekli Sandığı emekli maaşının bağlanmasına engel teşkil etmez. Sadece Siz ve Babanızın diğer eşi maaş alacaksa;

      Bir eş 1 yetim olması halinde; eş % 60, yetim % 30, oranlarında bağlanır.

  39. yesim ilkuçar dedi ki:

    Merhabalar, oglum ve ben yurt dışında yaşayan bir aileyiz. oğlum rahmetli babasından kalan maaşı alıyor 2013 den beri. Son iki aydır maaşı yatmadı. Sanırım 18 yaşını doldurduğu için. Fakat hala okuyor lise son öğrencisi. Eylül itibari ile üniversiteye başlayacak. Bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekli bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Konsolosluktaki yurt dışı sosyal güvenlik kurumuna oğlunuzun öğrenci belgesini ibraz edin orta öğrenim öğrencilerinin 20 yaşına kadar yetim maaşı lama hakkı var.

  40. neriman seçkin dedi ki:

    merhaba ben emekli sandığı emeklisiğim eşimde ssk emeklisi eşim vefat etti ve onu maaşı bağlandı buraya kadar sorun yok esas mesele şu babam bağkur emeklisiydi vefat etti annem yirmi seneye yakın babamdan dul maaşı aldı bende müracat ettim bana hayır annenize maaş bağlanmamış dediler ayrıcada öğle bir şey söğledilerki bunu [sosyal güvenlikten arayıp söğlediler] Babanızın 30.000 tl borcu var öde onu sana maaş bağlıyalım dediler ve ben şok oldum bey efendi dedim annem 20 sene dul maaşlı aldı hatta bankaya kadar söğledim o zaman vergi iadesi veriyorduk diğe herşeyi en incenoktasına kadar anlattım yok dediler ben şimdi soruyorum babamdan maaş baağlanabilirmi yanıtlarsanız sevinirim saygılar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz emekli sandığı emeklisi olduğunuzdan babanızın ssk emekli maaşını alamazsınız.

  41. İmran dedi ki:

    Merhabalar bağkur emeklisi baba vefat ettiğinde SSK emeklisi bekar kıza maaş bağlanırmış?Bağkur emeklisi bekar kıza maaş bağlanır mi?teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bağkur emeklisi baba vefat ettiğinde ssk ve bağkurlu kıza yetim maaşı bağlanmaz.

  42. Nursel Ak dedi ki:

    İyi günler babam 2003 yılında vefat etti ben 1999 doğumluyum bu sene lise bitti fakat üniversiteye bu sene gitmeyeceğim (evlenme gibi bir durum da yok sadece bir sene daha hazırlanıcam sınava) babamdan gelen maaşım kesilir mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kız çocukları için öğrenim durumu önemli değil. Evlenene veya çalışmaya başlayana kadar yetim maaşı almaya devam edersiniz.

  43. Abdurrahman çelik dedi ki:

    Annem memur emeklisi,SSK dan emekli dedem 2007 yılında vefaat etti maaşından hak talep edebilir mıyız.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli sandığı emeklisi anneniz; Ssk emeklisi babanızdan emekli maaşı alamaz.

  44. Ezgi dedi ki:

    Merhaba,

    Babam ssk emeklisi ve geçen sene vefat etti. Eşimle ise bir ay önce boşandık. Annem 2010 yılında vefat etti, 1 erkek ve 3 kız olmak üzere 4 kardeşiz ve kardeşlerimin hepsi evli. Emekli değilim ve bir güvencem yok. Bu durumda başvuru yapsam ne kadar yetim maaşı alabilirim ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Tek yetim olarak babanızın maaşının %50 siniz alırsınız.

  45. Turgut Keskin dedi ki:

    Merhaba, turkiyeden ve Almanyadan emekliyim ve maas aliyorum. Fakat hastahaneye gittiğimde sistemde ssk bilgilerim cikmiyor. Nedendir ve ne yapabilirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      En yakın sosyal Güvenlik merkezinden kimliğiniz ile aktivasyon yaptırınız.

  46. Şerif dedi ki:

    Annem dul ve benim üzerimde bakmakla yükümlüyüm. Emekli sandığı mensubuyum.Babası SSK emeklisi, babası vefat ettiğinde anneme maaş bağlanır mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz Babası vefat ettiğinde emekli maaşı alma hakkına sahip olur.

  47. müyesser dedi ki:

    ssk emeklisiyim eşim yeni vefat etti oda ssk emeklisiydi. Babamın bagkur maaşını annem alıyor. Ben müracaat edersem annemin maaşı ne kadar eksilir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ssk emeklisi olduğunuzdan Bağ-kur emeklisi babanızdan maaş alamazsınız.

  48. Ayse dedi ki:

    Merhaba 2008 de bosanma davasi actim 2009 da annem öldü 2010 da babam öldü 2016 da bosanma davam bitti bu zaman arasinda maas alamadım emekli maaşım birikmismidir

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim aylığı için kanunda ”Ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış kız çocuklarından bilahare boşanan veya dul kalanlara da bu tarihleri takip eden aybaşından itibaren aylık bağlanır.” ibaresi geçer. Dolayısıyla Boşanma tarihinden sonra yetim aylığını hak edersiniz.

  49. Rana dedi ki:

    Merhaba, ben ssk emeklisiyim. Eşinden ayrildim. Babam da ssk emeklisiydi, vefat edince maaşı anneme bağlandı. Annem hayatta olmasina rağmen ben de babam dan maaş alabilir miyim? Teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz Ssk emeklisi olduğunuzdan Babanızın ssk emekli maaşını alamazsınız. Babanız emekli sandığı emeklisi olsaydı alabilecektiniz.

  50. Pinar Arslan dedi ki:

    Merhabalar.subat 2017 tarihinde bosandim ve sgk emeklisiyim. Babam 1995 yilinda vefat etti. Sgk li idi. Yetim maasi baglatabilirmiyim? Tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Siz de babanızda Sgk emeklisi olduğunuzdan yetim maaşı bağlanmaz.

  51. Kenan dedi ki:

    merhaba saygılar ben yüzde /78 agır özürlüyüm ismim kenan ben raporumu 2013 de 8 sinci ayda aldım yetim aylıgı almak icin bu raporum yeterlimi yoksa sgk yeniden hastaneye gönderip yeni rapor istermi birde ben 2022 maaşı ve bakım parası alıyorum bu durumdada yetim maaşı baglanırmı bababın emeklisi 1.500 tl idi en son banada bunun yüzde ellisi baglanırsa nekadar etmiş olur ama raporda başkasının bakımına muhtacdır diye yazmıyo sadece agır özürlü ve sürekli yazıyo ben sol taraflı felcim bakıma muhdacım yani ama rapor böyle lütfen bilgi verirseniz cok sevinirim şimdiden cok teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,z

      Malul olarak yetim maaşı almak için %60 özürlülük durumu aranıyor. Siz durumunuza göre yetim emekli maaşı alırsınız. Kurum raporunuzu yenileme isteyebilir. O zaman yine tam teşekküllü devlet hastanesinden rapor alırsınız.

  52. Seher Akça dedi ki:

    Babam 1998 yilinda öldü annemde 2014 de oldu ben daha yeni bosandim babamin ssk maasini alabilirmiyim. Ben tek kizim birde toplu birikmis parada alacaksin diyorlar ne derece dogru babamin maaşına ve ssk sindan yararlanmam icin hangi evraklar lazim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanızdan yetim maaşı alabilirsiniz. Fakat yetim maaşı almaya boşanarak yeni hak ettiğiniz için toplu para alamazsınız. Bu durum hak etmesine rağmen müracaat etmeyenlerin hak ettiği geçmiş maaşları ödeniyor.

  53. Fethiye akgül dedi ki:

    Ben özel bir bankadan isteğe bağlı emekliyim. Bağkurlu olan Eşimin vefatı sebebiyle bağkurdan dul maaşı bağlandı. Babam da özel bir banka emeklisiydi. Babamdan da bana maaş bağlanır mı?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşiniz bağkur babanız emekli sandığı emeklisi olduğundan iki maaş da bağlanır.

  54. DENİZ dedi ki:

    Merhabalar. Babamı 2009 yılında kaybettik. Emekli maaşını annem,ben,ablam ve 8 yaşında erkek kardeşim alıyoruz. Ben sigortalı bir işe girdiğimden dolayı (devlet değil özel) SGK ya dilekçe verip annemin üzerine aktarılmasını isteyeceğim. Ablam ve kardeşim almaya devam edecek. Daha önce de girip çıkmıştım bağlanmıştı anneme,tekrar kendi üzerime devrettim. Bu mümkündür değil mi? Acil yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yapacağınız işlem uygundur. Çalışmaya başladıktan sonra bildirimde bulunursanız annenizin maaşı aratacaktır. İşi bıraktığınızda isterseniz müracaat ederseniz tekrar emekli maaşı bağlanır ve almaya devam edersiniz.

  55. Ece dedi ki:

    Babam vefat etti, ssk emeklisi. Ben ssk emeklisiyim, limited şirket sahibiyim. Eşimle de boşandık. Dul ve yetim maaşı alabilir miyim?
    Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      siz ve babanız aynı kurumdan emekli olduğunuzdan yetim maaşı alamazsınız.

  56. Mercan ok dedi ki:

    Babam bağkurdan emekliydi vefat etti annemde vefat etti beni şimdi eşimden boşandım ama ssk lı bir işde çalışıyorum babamın emekli maaşını alabilirmiyim lütfen bilgilendirin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim maaşı alabilmeniz için gelir getiren bir işte çalışmamanız gerekiyor. Çalıştığınız müddetçe Babanızın emekli maaşı bağlanmaz.

  57. ayşe dedi ki:

    annemin ilk eşinden bi ablam var.babalarimiz ayrı.benim babam emekliydi vefat etti maaşı anneme kaldı.anneme bişey olması durumunda üvey ablam benim babamın emekli maaşından yararlanabilirmi.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Üvey ablanız eğer evli değil ve çalışmıyorsa babanızdan yetim maaşı alma hakkı mevcut.

  58. Seckin dedi ki:

    Babam vefat etti sskdan emekliydi annem bagkurdan emekli annemin babasida sskdan emekli annem 3 maas birden alabilirmi hem kendi hem babasi hemde esinin maasini

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz emekli olduğundan Eşinden %50 maaş bağlanır. Babası aynı kurum emeklisi olduğundan maaş bağlanmaz. Babası emekli sandığı emeklisi olsa idi emekli maaşı bağlanacaktı.

  59. mezruka akyol dedi ki:

    merhabalar benım bır sorum olacak ben ssg lı calısıyorum suan babam emeklı sandıgından emeklı ıdı ıdot yıl once vefat ettı sımdı dul bı kadınım basvursam babamın maasını alabılıyormuyum

  60. hatice özdilek dedi ki:

    merhaba…27 yıl öğretmenlik hizmetimden sonra emekli oluyorum.annem ssk,babam bağkur emeklisi idi ve her ikisi de vefat etti.emekli olunca anne yada babadan maaş alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      emekli sandığı emeklisi olduğunuzda ssk lı annenizden ve Bağ-kur lu babanızden emekli maaşı bağlanmaz.

  61. vaveyla dedi ki:

    Merhaba babamdan aldığım yetim aylığı işe girince kesildi.. Şuan bnde işten ayrıldım..ssk ya gidip bi form doldurdum ankaraya yolladim..onun sonucu halen gelmedi..ne zaman tekrar bağlanır acaba..bi bilginiz var mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kurum başvuruları 45 gün içinde cevaplanır. Fakat malum memur çıkarılmalarından sonra emeklilik servislerindeki yoğunluk arttı maaş bağlanma durumunuz biraz gecikebilir. Fakat başvurunuz sonrası maaşlarınız toplu olarak ödenir.

  62. FATMA GÜNDOĞMUŞ dedi ki:

    EŞİM BAĞKUR EMEKLİSİ 2016 YILINDA VEFAT ETTİ BABAM SSK EMEKLİSİ 2011 YILINSA VEFAT ETTİ BABAMIN MAAŞINI TALEP EDİP ALABİLİRMİYİM

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşiniz de babanızda 2008 sonrası vefat ettiğinden Tercih ettiğiniz aylığı alabilirsiniz.

  63. aytül dedi ki:

    merhabalr ben sgk dan emekliyim eşim emekli sandığından emekli vefat etti.babam sgk dan emekli 1999 yılında vefat etti maaşını alabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli sandığı emeklisi eşinizden emekli maaşı alabilir SGK emeklisi babanızdan yetim maaşı alamazsınız.

  64. Oya dedi ki:

    Olen babamin bagkur maasini almaktayim oncesinde evlilik yapmistim ama babam olmeden yillar once ayrildim ve maas aliyorum simdi tekrar bir evlilik gerceklestirmeyi dusunuyorum eger bu esimden ayrilama durumum olursa maasi tekrar alabilirmiyim tesekkurler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yetim maaşı için gelir getiren bir işte çalışmıyor ve evli olmamanız şartı mevcut. Tekrar boşanırsanız Babanızdan emekli maaşı alabilirsiniz.

  65. dursun dedi ki:

    Babam SSK dan malul emekli olmuştu 2006 yıllında vefat etti maaşı anneme bağlandı annemde 2013 de vefat etti.
    Eşinden ayrılan kız kedisi emekli sandığından maaş almaktadır, babasının emekli maaşını alabilir mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli sandığından emekli maaşı alan kız SSk emeklisi babasından yetim maaşı alamaz.

  66. Aliye Akıl dedi ki:

    2 nisan 2017 de sordugum soru için halen cevap alamadım. Denetimde diyor. Lütfen yardımcı olurmusunuz

    Ben 2003 emekli sandığı memur emeklisiyim. Bekarım. Babam emekli sandığı işçi emeklisi. Şubat 2004 yılında vefat etti. Babamdan yetim aylığı alabilirmiyim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emekli Sandığı emeklisi olan kız çocuğunun ne Emekli Sandığından ne de SSK veya Bağ-Kur’dan yetim aylığı alması mümkün değil. Sgk veya Bağ-kur emeklisi olsaydınız alabilecektiniz. Gecikme için üzgünüz.

  67. Nazan dedi ki:

    Iyi gunler. Babami bir ay once kaybettim. Emekli sandigindan emekli maasi vardi. Ben yurtdisinda yasiyorum. Evli degilim. Emekli sandigi ya da sosyal sigortalardan ya da Turkiye’de herhangi bir kaynaktan maasim ya da gelirim yok. Babamin emekli maasindan hak kazanmak icin basvurabilir miyim? Tesekkurler.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Öncelikle Başınız sağ olsun. Yurt dışında yaşıyor olmanız yetim maaşı almanıza engel değil. SGK sitesinden veya Türkiye E-Devlet şifreniz varsa E-Devlet üzerinden “Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi” ni doldurup başvuru yapabilirsiniz. Yetim maaşınız bağlanacaktır

  68. Hatice BACAKSIZ dedi ki:

    Dünkü sorumun cevabını alamadım. Gözden mi kaçtı, başka bir sıkıntı mı var. Selamlar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sorunuz yanıtlandı Gecikme için özür dileriz.

  69. Rukiye dedi ki:

    Iyi günler ben eşimin annesi için birşey sormak istiyorum eşimin annesi eşinden ayrıldı ve babasından yetim maaşı almak istiyo babası ise 4 yil sigortali 2 yil da emekli sandiginda çalışmış bu durumda yetim aylığı alabilir mi acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Emeklilik gerçekleşmemişse emekli maaşı hakkı bulunmaz

  70. Yasar demir dedi ki:

    Universite ogrencisiyim 25 yasindayim babam vefat etti maas aliyordum ama bu ay kesildi ama benim baska gelirim yok bu maasi alma sansim yokmu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yaşını doldurduysanız Maalesef yetim maaşı alma hakkınız yok. Ama 2 sene daha Genel sağlık sigortasından faydalanabilirsiniz.

  71. Hatice BACAKSIZ dedi ki:

    Babam emekli sandığından emekliyken vefat etti (2010). Anneme emekli maaşı bağlandı. Annemin babasının ssk dan malulen emekli maaşı vardı. 08 Mayıs 2017 tarihinde dedem de vefat etti. Annemin aynı zamanda bir kız kardeşi (Teyzem) daha var. O da dul ve onunda eşi ssk dan malulen emekli olmuştu. 4 ay kadar önce de teyzemin eşi vefat etti ve maaşı teyzeme kaldı.
    Bu durumda Annem yada teyzem Babalarından kalan maaşı alabilirler mi. Teşekkür ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz Babanız emekli sandığı emeklisi olduğu için dedenizden maaş alabilir. Teyzeniz eşi ssk lı olduğundan Babanızın ssk emekli maaşı bağlanmaz. Hangisi yüksekse onu tercih edebilir.

  72. Selim dedi ki:

    Annem 2001 yılında ölen eşinin ssk maaşını alıyor tekrar 2001 yılında ölen devlet demiryollarindan emekli olan ölmüş babasının maaşını alabilirmi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Annenizin babası demir yollarında emekli sandığı emeklisi ise maaş bağlanır.

  73. Ferda dedi ki:

    Merhaba,
    Annem 1995 yılında Emekli Sandığından emekli oldu. 2006 yılında babamdan(eşinden) boşandı. Annemin babası 1980 yılında SSK dan emekli olarak öldü. Annem şu anda emekli maaşına ek olarak babasından yetim aylığı alabilir mi?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Anneniz Emekli Sandığından emekli aylığı aldığından, SSK emeklisi babasından yetim aylığı alabilmesi mümkün değil. Tam tersi bir durum olsaydı alabilirdi.

  74. Güzin hazer dedi ki:

    Merhabalar,ben sgk dan emekli aylığı alıyorum. vefat eden babam emekli sandığından emekli idi. Ben dul bir kadın olarak babamdan maaş bağlanır mı bana…?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Babanız emekli sandığı emeklisi olduğundan size emekli maaşı bağlanır.

  75. görkem karaman dedi ki:

    babam vefat etti bana yetim maaşı veriliyor heralde 400 lira alıyorum her hangi bi işte çalışsam maaşım kesilir mi net bişey söyler misiniz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eğer babanız emekli sandığından (memur) emekli olmuşsa kesilmez. Babanız ssk veya bağkur emeklisi ise kesilir.

1 3 4 5 6 7 40