Okullar Yeni Dönem Senaryoları, Okullarda Eğitim Nasıl Olacak?
Okullar Yeni Dönem Senaryoları, Okullarda Eğitim Nasıl Olacak? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okullarda yeni dönem için her türlü senaryoya göre okulların açılması için hazırlık yaptıkları belirti. Bakan Selçuk yeni dönem için düşündükleri uygulama seçeneklerine yönelik detayları milletvekilleri ile paylaşmış bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim komisyon üyeleri ile bir araya gelmiş bulunuyor. Bakan Selçuk, düzenlenen EBA sistemi ile ilgili olarak geniş bilgi aktarımı yaparken, 31 Ağustos 2020 pazartesi günü için açılması planlanan okullar için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vermiş bulunuyor. Bakan Selçuk, kendisine yöneltilen okullar açılacak mı? Sorusuna yönelik olarak da, okulların açılıp açılmayacağı, açılması durumunda eğitimin nasıl olacağına, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda karar verilecek demiştir. Bakan Selçuk’un milletvekilleri ile yaptığı toplantısındaki mesajları ve yapılan çalışmalara yönelik açıklamalarına göre yeni dönem planlarını şöyle açıklamış bulunuyor.
Salgın Riski Devam Ederse!
Salgın Riski Devam Ederse! Milli Eğitim Bakanlığı, her türlü olasılığa karşı oldukça çeşitli senaryolar hazırlamış bulunuyor. Bakan Selçuk, hazırlanan senaryolar üzerinde de çalışmalarına çoktan başlamış bulunmaktadırlar. Buna göre salgında azalma olmaz ise uzaktan eğitim işlemi yapılacak. Bu durum için EBA sistemi üzerinde bulunan ya da tespit edilen aksaklıklar giderilerek yeni ekleme işlemleri yapılacaktır.
Hibrit Model Okul Sistemi!
Hibrit Model Okul Sistemi! Bakan Selçuk, belirtilen Hibrit Model için ikinci ve gerçekleşmesi en şu aşamada en yakın görülen sistem olmaktadır. Belirtilen Hibrit Modeli, sistemine göre okullar ikiye bölünecek ve öğrenciler belirlenen farklı günlerde okula geleceklerdir. Buna göre bir grup Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri okula gelirken, diğer ikinci grup öğrenciler ise Salı, Perşembe ve Cumartesi okula geleceklerdir.
Sadece Temel Dersler!
Sadece Temel Dersler! Okula gelinen zaman diliminde, öğrencilere sadece temel dersler verilecektir. Buna göre sadece temel dersler içersinde Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Fizik ve Kimya gibi temel derslerin okulda verilmesi planlanmaktadır. Bu yönden belirtilen derslerin ders saati düşürülecektir. Tarih, Coğrafya, Beden Eğitimi ve Sanat gibi derslerin verilmesi ise uzaktan eğitim olarak verilecek.
Ders Saati Düşürülecek!
Ders Saati Düşürülecek! Bakan Selçuk, salgın nedeni ile ders saatlerinin 30 dakikaya kadar düşürüleceğini belirtti. Bu şekilde çocukların aynı ortam içerisinde uzun süre kalmasının önüne geçilmiş olacak. Hem ders sayısı hem de ders saati düştüğü için öğrencilerin okulda kalma süreleri de azalmış olacak.
Atıl Binalar Okula Dönüştürülecek!
Atıl Binalar Okula Dönüştürülecek! Bakan Selçuk, sınıflardaki seyir etme nedeni ile ortaya çıkacak olan okul gereksinimi için çalışma yapılmaktadır. Buna göre okullarda gerçekleştirilen çalışmalar şu şekilde olmaktadır. Liselerde gelen 600 bin kişilik artış nedeni ile her yıl ortaokuldan liseye yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin öğrenci geçiş yapıyor. Okula başlama yaşının 60 aya çekilmesi nedeni ile okula başlayan çocuklar bu yıl liseye başlayacak. Bu şekilde de liseye başlayan sayısı da 1 milyon 700 bin öğrenci sayısına kadar çıkmış olacak. Pandemi sürecinde bu durum için de ayrı bir süreç gerekmektedir.
Kullanılmayan Okullarda Tadilat; Türkiye genelinde yaklaşık olarak şu anda 12 bin farklı nedenlerden dolayı okul kullanılamaz durumda bulunuyor. Buna göre 7 bin adet okulda tadilat işlemi gerçekleştirilerek kullanılabilir hale getirilecek. Belirtilen okullar için tadilat işlemleri başlamış olmakla birlikte, 31 Mart 2021 tarihinden itibaren kullanılabilir hale getirilmesi planlanıyor. Diğer yandan ayrıca kamuya ait olan ve öğrenci sayısı da oldukça düşük olan fakültelerin binaları da kullanılacaktır.