2020 Öğrenciye İhtiyaç Kredisi Veren Bankalar Hangileri?
2020 yılında öğrenciye İhtiyaç Kredisi desteği sağlayan bankalar aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Garanti BBVA Eğitim Kredisi,
- Yapı Kredi Bankası Eğitim Kredisi,
- Halkbank Eğitim Kredisi,
- ING Bank Eğitim Kredisi,
- İş Bankası Eğitim Kredisi,
- QNB Finansbank eğitim Kredisi,
- Ziraat Bankası Eğitim Kredisi,
- Vakıfbank Eğitim Kredisi,
- Albaraka Türk Eğitim Finansmanı.
Yukarıda yer alan bankalardan öğrenciye İhtiyaç Kredisi çekmek mümkündür. Bunun için kişilerin yukarıda listelenen bankalara başvurmaları gerekmektedir.
Bankaların Öğrenciye Sunduğu Kredilerin Üst Limitleri Ne Kadardır?
Bankaların öğrencilere sunduğu eğitim kredilerinin üst limitlerinde bankalara göre değişiklikler gözlenmektedir.
Bu hususta bankalara göre değişiklik gösteren eğitim kredisi üst limitleri aşağıdaki gibidir:
- Garanti BBVA Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 100.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- Yapı Kredi Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 100.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- Halkbank Kredisi kapsamında öğrencilere 60.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- Garanti BBVA Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 100.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- ING Bank Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 50.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- İş Bankası Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 50.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- QNB Finansbank Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 50.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- C. Ziraat Bankası Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 100.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- Vakıfbank Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 40.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
- Albaraka Türk Eğitim Kredisi kapsamında öğrencilere 100.000 TL’ye kadar finansman desteği sağlamaktadır.
Öğrencilere Sunulan Krediler Kaç Ay Vadelidir?
Bankaların öğrencilere sunduğu kredilerin vade sayılarında da bankalara göre değişiklikler gözlenmektedir. İlgili yönetmenlik kapsamında bankaların öğrencilere sunduğu krediler için 120 aya kadar vade olanağı sağlanabilmektedir. Bankalar ise öğrencilere çoğunlukla 36 ay vadeli olarak eğitim kredisi sunmaktadır. Bunlara ek olarak Odeabank ve Denizbank öğrencilere 60 ay vadeli olarak eğitim finansman desteği sunmaktadır.
Öğrenci Kredisi Almak için Ne Yapmak Gerekir?
Öğrenci kredisi çekmek isteyen kişilerin öncelikle eğitim giderlerini karşılamak amacıyla eğitim kredisi çekiyor olması şartı gerekir. Dolayısıyla bankalara eğitim kredisi almak için başvuracak öğrencilerin eğitim görecekleri kurumdan aldıkları faturayı bankalara iletmeleri gerekmektedir. Öğrencilerin eğitim göreceği kurumdan alacağı fatura yerine öğrenim bedelinin yer aldığı resmî bir evrak da geçerli olabilmektedir. Eğer öğrenciler çekecekleri kredileri eğitim masrafları haricinde kullanmak istiyorsa yapması gereken ise ihtiyaç kredisi çekmektir.
Öğrenci Kredisi Çekmek için Nereye Başvurmak Gerekir?
Öğrenci kredisi başvuruları söz konusu olan bankaların şubelerine müracaat edilerek yapılabilir. Ayrıca kişiler bu eğitim kredileri için ilgili bankaların internet bankacılıklarını, mobil bankacılık uygulamalarını ya da bazı bankalar için ATM bankacılığı ve SMS bankacılığı hizmetlerini kullanabilir. Bu kaynaklar aracılığı ile yapılacak olan başvuruların ardından bazı bankalar ön onay verir.
Dolayısıyla söz konusu olan o bankalardan gelen ön onayların ardından kredi onay işleminin tamamlanması ya da bir sonraki aşamaya geçilmesi için başvuru şubeden yapılmamış olsa bile tekrar şubeyle bir görüşme sağlanması gerekebilir. Bazı bankalarda ise şubeye müracaat etmeye gerek kalmadan öğrenciye ihtiyaç kredisi ya da eğitim kredisi desteği sağlanmaktadır.
Öğrenci Kredisinden Yararlanma Şartları Nelerdir?
Öğrenci kredisi çekmek için başvuru yapacak kişilerin bazı koşullara uyuyor olması gerekmektedir. Bu koşulların başında elbette ki öğrencilerin çekecekleri kredilerin ödemelerini sağlayabilecek düzeyde bir gelire sahip olması ve bu geliri de bankalara ya da finans kurumlarına ispatlayabiliyor olması gerekir.
Öncelikli olarak görülen şartların arasında olan bu gelir ispatlayabilme şartı geçerli olmadan öğrencilerin de herhangi bir şekilde kredi çekebilmesi düşük ihtimalli olarak gözükmektedir. Bu hususta kendi adına kredi çekemeyen öğrenciler ise aile bireyleri adına kredi başvurusu yapabilmektedir. Fakat bunun için de ailelerin birtakım şartları karşılıyor olması gerekir.
Bu şartlar ise bankalara göre değişiklik gösterir. Dolayısıyla herhangi bir geliri olmayan ve buna rağmen eğitim kredisi çekmek isteyen öğrenciler aile bireyleriyle birlikte bankalara müracaat edebilir ve gerekli bilgileri almalarının ardından öğrencinin aile bireylerinin şartları karşılıyor olması durumunda eğitim kredisi başvurusu yapabilir.
Öğrenci kredisi almak için karşılanması gereken koşullar ise aşağıdaki gibidir:
- Çoğu banka için kredi desteği sağlanması için başvuru sahiplerinin en az 20 yaşında olması gerekmektedir. Fakat 18 yaşını aşan öğrencilere eğitim kredisi sağlayan bankalar da bulunmaktadır.
- Gelirin resmî olarak belgelenebiliyor olması şarttır. Gelirim herhangi bir şekilde belgelenememesi ve ispatlanamaması durumunda kredi başvurusuna onay gelmesi ihtimali düşüktür.
- Kişilerin kredi çalışmalarında herhangi aksi bir duruma rastlanmıyor olması gerekmektedir. Bu hususta kredi notunun düşük olmaması önemlidir.
- İpotek verilmesi söz konusu ise ipotek hususunda eşin yazılı olarak rızasını bildirmesi şartı bulunmaktadır.
- Eğitim kurumundan alınacak eğitim hizmetinin bedelinin yer aldığı resmî belgenin finans kurumuna iletilmesi de gereken şartlar arasındandır.
Öğrenim Bedelinin Yer Aldığı Belge Örneği Nasıl Olmalıdır?
Bankaların talep ettiği başvuru sahibinin öğrenim tutarını gösteren belge örneği aşağıdaki gibi olabilmektedir:
… / … / 2020
…………… ŞUBESİ’NE
Okulumuzun ………… T.C. kimlik numaralı öğrencisi …………’ın/in 2020 – 2021 eğitim yılı okul ücreti toplam ……… TL olmakla birlikte işbu yazımız tarihi itibarıyla okul ücretine ilişkin olarak tarafımıza herhangi bir ödeme yapılmamıştır.
Okul Ad / Unvan:
Okul IBAN Numarası:
Yetkili İmza / Kaşe:
İpotekle Alınan Eğitim Kredisi Daha Yüksek Olur Mu?
İpotek sistemi ile kredi başvurusu yapılması bankalar için bir ek teminat olarak görülmektedir. Dolayısıyla ipotek göstererek kredi başvurusu yapmak da kredinin üst limitinin daha yüksek tutulabilmesini sağladığı gibi bankanın kredi başvurusuna olumlu yanıt verme ihtimalini de güçlendirmektedir. Bankaların ek olarak ipotek talep edebileceği durumlar da söz konusu olmaktadır.
Bankaların ipotek talep edebileceği durumlar ise aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Kişinin ispatlayabildiği gelir ile ödemekle yükümlü olduğu taksit arasında yapılan karşılaştırma akabinde kredi başvuru sahibinin ödemede zorluk yaşayacağı düşünülmesi durumunda ipotek talep edilebilir.
- Başvuru sahibi kişinin daha önceki kredi çalışmaları üzerine yapılan araştırma akabinde herhangi bir aksi duruma rastlanması, kişinin düşük kredi notuna sahip olması gibi durumlarda ipotek talep edilebilir.
- Başvuru sahibinin çalışma geçmişinin uzun bir dönemi kapsamıyor olması durumunda ipotek talep edilebilir.
Öğrenci Kredisinin Faiz Oranları Daha Düşük Müdür?
Bankaların sunduğu öğrenci kredilerinin faiz oranlarında piyasadaki diğer kredi türlerinin faiz oranları arasında herhangi ciddi bir farklılık gözlenmemektedir. Fakat bankaların anlaşmalı olduğu eğitim kurumları için başvurulacak öğrenci kredileri için ise birtakım kampanyalar söz konusu olabilmektedir.
Bunun dışında eğitim kredilerinin de bankalar tarafından yapılan kampanya kredileri olması ele alındığında bankalara göre değişiklikler gözleniyor olsa da bu kredi türünün onayının daha kolay olması, daha yüksek vade seçenekleri bulunması ya da daha yüksek tutarlarda krediler çekiliyor olması gibi birtakım avantajlar da söz konusu olabilmektedir. Öğrenciye ihtiyaç kredisi kapsamında verilen kredilerin faiz oranlarında ise diğer kredi türlerinin faiz oranlarıyla kıyaslandığında büyük bir faiz oranı farkı gözlenmemektedir.