Öğrenciler İçin Okul Öncesi Ücretsiz Yemek Uygulaması Başlıyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den gelen açıklamalar doğrultusunda 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2.döneminde okul öncesi için ücretsiz yemek uygulamasının başlatıldığı duyuruldu. 6 Şubat itibariyle yaklaşık 5 milyon öğrenci için ücretsiz yemek hazırlığına başlanıldı. Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada bakanlığın öğrencilere erişimini artırmak açısından sosyal politikalarla öğrencilerin destekleneceğini ifade etti.
Bakan, Aralık 2021’de toplanılan 20.Milli Eğitim Şurası’nda okullarda ücretsiz öğle yemeği veya beslenme desteği sağlanması hususundaki çalışmalara hız verildiğini ve hazırlıkların titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması yönünde somut bir adım olarak görülen bu durumun önemi bakan tarafından da vurgulandı. Son 20 yılda kapsamı genişletilen yemek uygulamasından halihazırda eğitim öğretim yılının başlarında 1,5 milyon kişi faydalandı. Önce 1,8 milyona çıkarılan bu sayının 5 milyona ulaştırılması için tüm çalışmalar hassasiyetle sürdürülüyor.
Okul Öncesinde Yemek Uygulamasının Amacı
Okul öncesinde hızlı bir şekilde sürdürülen yemek uygulamasının kademeli olarak artırılması yönünde bilgi veren Mahmut Özer, ücretsiz yemeğe dair gerekli kılavuzun uygulanmak üzere 81 ile dağıtıldığını belirtti. Uygulama haftanın 5 günü günlük bir öğün beslenme verilmesine dayanacak. 6 Şubat itibarıyla başlanan uygulamanın kapsamında 1 milyon 450 bin öğrenci bu hizmetten yararlanmaya başlayacak. Ana sınıfı yer alan birleştirilmiş sınıflı ilkokullarının da bu uygulamadan yararlanması sağlanacak. Yatılı bölge ortaokullarda eğitim öğretim gören öğrencilerin de günlük bir öğün beslenme desteğinden yararlanması için çalışılacak.
Diğer okullarda ise hazırlıklar tamamlanarak en kısa süre içerisinde beslenme verilmesine başlanacak.
Uygulamanın Detayları
Okul mutfağında hazırlanacak öğünler için tüm hazırlıkların yapıldığını belirten Özer, kendi mutfağında yemek hazırlanamayacak okullar için beslenme hizmetinin yalnızca Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek hazırlayan diğer kamu kurumlarından satın alınarak tedarik edilmesinin sağlanacağını söyledi. Bakan bazı örnek menülerin hazırlandığının da altını çizdi. Ayrıca hazırlanan kılavuzlarda “menü yönetimi“, “denetim süreçleri (gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları)“, “tedarik ve depolama“, “üretim (hazırlama ve pişirme)“, “yemeğin / beslenmenin dağıtılması” ve “servis sonrası işlemler” gibi toplam 6 aşamaya yer verildi.
Komisyonlar kurularak daha detaylı şekilde konunun üzerine eğileceğini söyleyen Özer, okullara diyetisyen desteği de verileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ayrıca yemek verilecek öğrencilerin velilerinden izin alınacağını da söyledi. Ayrıca yemeklerin kalitesine dikkat edileceğine de vurgu yaptı.