emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

OECD Raporuna Göre Türkiye İstihdamdaki Eşitsizlikte Lider

OECD Raporuna Göre Türkiye İstihdamdaki Eşitsizlikte Lider
06.12.2020

OECD ülkeleri arasında yapılan araştırma raporuna göre koronavirüs salgınına yakalanan en dezavantajlı ülkeler sıralandı. Tüm dünyada ekonomik sıkıntılara sebep olan koronavirüs salgının yarattığı işsizlik ve gelir problemleri devam ediyor. Pandeminin özellikle istihdamda bölgeler arası eşitsizlikleri daha da göz önüne çıkarması bekleniyor. OECD tarafından hazırlanan son rapora göre salgına en kötü durumda yakalanan ülke ve bölgeler arası istihdam eşitsizliğini en fazla olduğu ülke Türkiye gösterildi.

oecd raporuna gore turkiye lider

Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29.3 seviyesine çıktı. Böylelikle Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan tanımlı işsizlik verilerinin de bir anlamı kalmadı. OECD raporuna göre bölgeler arası istihdamdaki eşitsizlikler açısından Türkiye’nin çok dezavantajlı bir durumda olduğu gözler önüne serildi. OECD istihdam raporunda Türkiye’nin diğer OECD ülkeleri arasında bölgeler bazında istihdamda en derin eşitsizliğin yaşandığı ülke olması dikkatlerden kaçmadı.

Doğuda İşsizlik Rakamları Çok Yüksek

OECD istihdam raporuna göre, Türkiye’nin istihdamda en güçlü bölgesi ile en zayıf bölgesi arasındaki farkın 19 puanı aştığı görüldü. Listenin ilk sırasında yer alan Türkiye’nin ardından sıralamada İtalya, Yunanistan, Avusturya ve İspanya da sıralandı. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da işsizlik oranı TÜİK rakamları ile bile yüzde 25’i buluyor. Bunun dışında OECD istihdam raporunda tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) etkisi de mercek altına alındı. Pandemi sebebiyle tüm dünyada istihdamın yüzde 15 ile yüzde 35’inin risk altında olduğu aktarıldı.

Rapora göre özellikle turizm destinasyonları ve büyük şehirler işsizlik konusunda ağır risk taşıyor. OECD bölgesinin ağırlıkla kırsal kesim olan yüzde 30’unda son 10 yılda işgücünün daraldığını vurgulanıyor. Raporda koronavirüs salgının neden olduğu işsizlikle ilgili olarak, “Yetenekleri az olan, düşük gelirli çalışanlar ve genç işgücü Covid-19 pandemisinden en ağır yarayı alan kesim olacak. Bu kesime pandeminin uzun vadeli korkutucu bir etki bırakması bekleniyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca okulların ve bakım merkezlerinin karantina nedeniyle kapalı olmasının kadınlar üzerinde uzun vadeli kalıcı işsizlik yönünde olumsuz etkisi olacağına da dikkat çekildi. Çeşitli OECD ülkelerinde kadınların istihdamdaki düşen işsizlik verilerini desteklemek için yeni çalışma politikaları hazırlandığı belirtildi.

issiz tr

Ümitsiz İşsizlerin Sayısı Artıyor

İşsizlik rakamlarına dahil edilmeyen ümitsiz işsizlerin, koronavirüs salgını sebebiyle daha da hızlı artacağı bilgisi de raporda paylaşıldı. Türkiye’de DİSK-AR araştırmasına göre ümitsiz işsizlerin (herhangi bir iş başvurusunda bulunmayan) sayısı son bir yılda 613 binden 1 milyon 331 bine yükseldiği görüldü. OECD raporunda koronavirüs sonrası dönemde etkin biçimde harekete geçilmesi gerektiği belirtilerek buna birkaç dikkat çekici örnek paylaşıldı. Örneğin İsveç’te işi tehlikede olan havayolu uçuş personeli stres yönetimi eğitimi alarak doktorlara hizmet vermeye başladı. Avustralya’da ise yerel iş bulma seferberliği programı başlatıldı. İngiltere’de 25 yaş altını işe alan işverenlere ek teşvikler verilmeye başlandı.

Evden Çalışma Sistemi Yaygınlaşıyor

OECD istihdam raporunda 2020 yılının ilk aylarında yaşanan birinci dalga koronavirüs karantinasında, OECD ülkelerinde evden çalışma oranı ortalama yüzde 39 seviyesine kadar çıktı. Kurum yaptığı araştırmada, bölgesel farklılıklar olsa da var olan işlerin sürekli olarak ancak yüzde 15’inin evden yürütülebileceğini belirtti. Öte yandan Türkiye’deki evden çalışma verilerini inceleyen OECD raporunda İstanbul’da bu oranın yüzde 45’e kadar çıkabileceğini tahmin ediyor. Verilere göre mevcut durumda evden çalışılabilecek en çok işin olduğu şehir ise yüzde 55 ile Londra olarak açıklandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.