Milyonları İlgilendiren, Otomatik Bilgi Değişimi Nedir ?
Son zamanlarda gündeme gelen ve milyonlarca gurbetçiyi ilgilendiren otomatik bilgi değişimi önemli yenilikler getiriyor. Bu sayede yerleşik olunan ülke dışındaki ülkelerde hesapları olanların ilgili ülkeye vergi ödemesi gerekecek.
Otomatik Bilgi Değişimi Nedir?
Otomatik bilgi değişimi tanımı itibariyle kişinin yerleşik halde bulunduğu ülkenin dışındaki ülkelerdeki hesap bilgilerinin yerleşik olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi daireleri tarafından paylaşılması demektir. Sözleşme Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında imzalandı ve buna göre Türkiye de artık bilgi paylaşımı yapacak ve yapılacak ülkeler arasında yerini aldı. Sistemin en temel amacı vergi kaçakçılığını, kara para trafiğini ve başka zararlı finansmanların önlenmesi, aynı zamanda vergi konusunda da şeffaflığı sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Bu sistem hali hazırda 107 ülke tarafından kullanılıyor ve özellikle vergi kaçakçılığının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Türkiye anlaşmaya en geç dahil olan ülkelerden birisi oldu ama dahil olması ile birlikte artık kişilerin hesaplarını başka ülkeler ile paylaşabilecek.
Otomatik bilgi değişimi kapsamında hangi bilgilerin de paylaşılacağı merak ediliyor. Bu kapsamda paylaşılacak bilgiler adres bilgisi, isim soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, vergi kimlik numarası, hesap bilgisi, hesap bakiyesi, faiz ve kâr payı bilgilerinden oluşuyor. Söz konusu hesaba yıl içinde ödenmiş olan farklı ödemeler, başka bir deyişle hesap hareketleri ise otomatik bilgi paylaşımı kapsamında tutulmayacaklar. Aynı zamanda mevduat hesapları, saklama hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi menfaatleri ile nakdi değer sigorta sözleşmeleri ve düzenli ödemeye yönelik yapılmış sözleşmeler ise paylaşılacak hesaplar arasında.
Otomatik Bilgi Sistemi Tam Olarak Neyi Sağlayacak?
Otomatik bilgi sistemi işleyişi bakımından diğer ülkelerde bulunmakta olan finansal hesap bilgilerinin kişinin yaşamakta olduğu ülkeye her yıl karşılıklı ve otomatik olacak şekilde elektronik ortamda gönderilmesi anlamı taşıyor. Türkiye anlaşmaya dahil olduğu için anlaşmaya taraf ülkeler ile hesap bilgilerini karşılıklı olarak paylaşacaktır. Ekonomik ilişkiler bu sayede sınırları aşacaklar ve vergilendirme konusunda da yeni yaptırımlar söz konusu olacak. Bu anlaşma kapsamında taraf olan ülkeler karşılıklı olması kaydıyla ilgili ülkelerdeki mukimlere ait olan finansal hesap bilgilerine ulaşabilecekler.
Özellikle sistem Avrupa Birliği ülkelerini kapsadığı için gurbetçi olan Türkiye vatandaşı kimselerin bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. İkametgahı Türkiye’de olanlar ile bir takvim yılında 6 aydan daha fazla olarak Türkiye’de oturmuş olanlar Türkiye’de yerleşik sayılmaktadırlar. Bu bakımdan Türkiye’deki yatırımları, hesapları da ilgili ülkeler kapsamında değerlendirmeye alınacak ve bu tutarlar üzerinden vergilendirme söz konusu olacak. Finansal hesaplardaki herhangi bir sorun oluşmaması için bu bilgilerin taraf ülkeler arasında paylaşılması gerekecek.
Harcama ve Yatırımlar Bildirilecek
Otomatik bilgi değişimi sistemi için başka ülkelerden alınan mülk ya da kira gibi gelirler de hesaplara yansıyacağı için vergi sorumluluğu doğacak. Özellikle yurtdışında yaşayanların kur farkından dolayı Türkiye’de yaptığı yatırımlara bu konuda dikkatli olmaları gerekecek ve artık hesaplar üzerinden vergilendirme söz konusu olacak. Bunun yanında iletişim bilgileri de sistemim çalışması için büyük önem taşıyor. Güncel yazışma ya da posta adreslerinin sistemlerde olmaması halinde taraflara ilgili bilgilendirmeler yapılmış var sayılacak ve kişilerin kullanmadıkları adreslerine ilgili tebligatlar ilgili ülkeler tarafından yapılacak.
Bu yüzden sistemden kaçış imkânı bulunmuyor. Güncel ikamet bilgileri temel alınarak sistemin devamlılığı sağlanacak. Ticari hesaplar ve bireysel hesaplar sistem kapsamında tutulacak ve bu hesaplardaki hareketlilikler taraf olan ülkeler ile paylaşılarak, hükümler gereğince vergilendirme yapmak söz konusu hale gelecek. Özellikle Eylül 2020 ve Eylül 2021 arasındaki dönemde yapılacak değerlendirmeler büyük önem taşıyor.